Kirjoittaja Aihe: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?  (Luettu 41514 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #540 : la 31.12.2016, 22:41:48 »
Kävin paikallisella torilla pällistelemässä virallisia taivaalle suuntautuneita räjäytyksiä. En jaksa enää tällä iällä vaeltaa keskiyöllä tuijottelemaan tavisten onnettomia räpellyksiä, ne on niin nähty. Viralliset poksauttelut taitavat monellakin paikkakunnalla olla jo hyvissä ajoin ennen keskiyötä, että taaperotkin pääsevät ne näkemään?

Oli siellä ilmeisesti vakiokalustoksi muodostuneita lähi-itäläisiäkin, mutta kovin olivat nöyrää poikaa kun ei heitä tainnut olla kuin joku neljä. Sillä määrällä ei vielä joukkoahdistella, ainakaan siinä lössissä mikä siellä kumminkin oli, perheitä sun muita. Joku tummempi tyyppi tuijotti meikäläistä kovin kiinnostuneen oloisena, mutta en saanut pirullakaan selvää oliko ihan kotoperäistä tummempaa ainesta, vai ulkomaan epeli. Kai sitä tummankin suomalaisen miehen ottaisi, jos ei blondia saa.

Autoja pukkasi niin perkeleesti joka suunnalta, mutta rekat oli jätetty kotiin.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #541 : su 01.01.2017, 11:01:20 »
Ei ole joukkoahdistelu varsinaisesti, paitsi sitten tietysti kun koko paska laitetaan nettiin ja jätkät alkavat kyselemään että tykkääx perseestä puristelusta, niin onhan siinä jo äkkiä iso joukko asialla.

http://www.nykysuomi.com/index.php/2016/12/31/ahdisteluvideointikulttuuri-leviaa-kouluissa-opettajat-voimattomia/

Ahdisteluvideointikulttuuri leviää kouluissa, opettajat voimattomia.

Vanhaan lintukoto-aikaan kouluakäyneiden on vaikea ymmärtää jopa sanomalehdissä uutisoituja tapauksia, joissa ahdistelija videoi oman rötöksensä. Eiväthän kaupoista näpistelijätkään tee niin, ja ahdistelu on suhteellisen vakava tekokin. Iltalehden uutisoima tapaus saattaa olla se jäävuoren huippu?

Tapauksen kulku:

    Ysi-luokkalainen tyttö, 16v., kuluttaa oppituntien välistä aikaa koulun yleisissä tiloissa lojuen penkillä, ilmeisesti oppikirjaa tutkien. Paikka on auditorio tms., jonka läpi kulkee ihmisiä kaiken aikaa. Tämä tapahtuu toukokuussa 2016.
    Paikalle sattuu 16v.-poika, joka mitään kysymättä istuu samalle penkille. Poika on tytölle tuntematon.
    Poika läpsii tytön peppua, kielloista huolimatta, ja tytön huomaamatta videoi tapauksen.
    Tilanne keskeytyy tytön poistuessa (vihaisena). Tilanne kesti vähemmän kuin 10 sekuntia.
    Pojan kaverit kyselevät tytöltä (pilkallisesti?), ”miltä tuntuu pepun puristelu?”. Tyttö saa näin tietää videosta ja sen julkisesta levityksestä.
    Rehtori puuttuu asiaan tytön vaatimuksesta: Poikaa puhutellaan. Hän poistaa videon netistä rehtorin vaatimuksesta. Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, ettei nettiin jaetun videon edelleenleviämistä pysty estämään.
    Tytön perhe vie asian Espoon käräjäoikeuteen, käsittely joulukuussa 2016. Poika saa sakot (300e) a tuomitaan korvaamaan tytölle korvaus 900e.

Kerrottu on yksittäistapaus. Poikkeuksellista on, että se tuli julkisuuteen, jopa laajalevikkisessä lehdessä, ns. valtamedian kautta. Tekijän etniteetti tuli myös julkisuuteen. Merkityksellistä on, mitä se kertoo koulujen ilmapiiristä, ja oppilaiden keskuudessa vallitsevasta asennemaailmasta: Tyttöjen seksuaalinen ahdistelu on kehuskelun aihe, -ainakin jonkinlaisessa käyttäytymisvähemmistössä.

Kuinka laaja tämä käyttäytymisvähemmistö on, sitä on vaikeaa arvioida, mutta sen olemassaoloa ei voi kiistää. Suomessa kaikkien oppilaiden vanhemmat ovat itse olleet koulussa ainakin 18-vuotiaiksi asti. Heidän käsityksensä siitä kouluympäristöstä, johon he laittavat lapsensa, on vuosikymmenien takaa. Iltalehden uutinen kertoo maailmasta, jota he eivät tunne eivätkä ymmärrä.

Emme puutu nyt ääritapauksiin, Malminkartanon raiskaukseen tms. oikeusistuimissa käsiteltyihin vakavimpiin juttuihin, mutta maininta teon videolevityksestä esiintyy niissäkin.  Espoon käräjäoikeudessa tuomittu poika toteutti oman ympäristönsä vaikuttajayksilöiden arvomaailmaa. Spekulointia:

    Hänen on täytynyt nähdä  seksuaalisen toiminnan videointeja kavereiltaan, joko nettiviesteissä tai välitunneilla kännykästä näytettyinä. Tämä on saattanut antaa impulssin po. tekoon? Muistamme, että rikoksentekijä oli tässä tapauksessa itsekin lapsi.
    Seksivideointikulttuuri koululaisten keskuudessa on kyllin paha asia, vaikka videoilla ei esiintyisi vastentahtoista seksiä. Aiemmissa oikeudenkäynneissä on tullut ilmi, että esiintyy.
    Kiristykseen viitattiin jo mm. Malminkartanon tapauksessa.


Yläasteella tytöt kehittyvät fyysisesti nopeammin kuin pojat. Joskus pojat ovat suorastaan melkoisia rääpäleitä kooltaan tyttöihin verrattuna. Tyttöjen pitäisi käyttää tämä seikka hyväkseen ja yksinkertaisesti vaikkapa mojauttaa poikaa turpaan. Vielä kun sekin tilanne päätyisi nettiin, kävisi selväksi että tytöt tässä maassa eivät ole olemassa kourintaa varten. Mutta toisaalta kaikki tytöt eivät ole erityisen kookkaita poikiin verrattuna (en minäkään yläasteella ollut). Tässä auttaisi ehkä että tytöt liittoutuisivat keskenään jengiksi ja isommalla joukolla antaisivat yksittäistapauksia turpaan.

Väkivaltaan ei saisi kehottaa, mutta se että ollaan mukamas voimattomia poikien tyttöjä kohtaan harjoittamaa kiusaamista vastaan antaa sellaisen mielikuvan että ahdistelu on ihan ok. Minua ei sentään kourittu kun itse olin poikien ahdistelema yläasteella. Sukupuolella ei niinkään ollut asian kanssa tekemistä, eli minua ei kiusattu sen takia että olin tyttö, mutta kiusaajat olivat jokatapauksessa yhtä hirnujaa lukuunottamatta poikia. Mutta eipä siellä ollut mitään "etnisiä" tapauksia seassakaan senpuoleen. Ehkä se teki hommasta neutraalimpaa.

Mutta ei-seksuaalinenkin ahdistelu johon opettajat eivät kahvinkittauksiltaan puutu mitenkään on asia jonka muistaa vuosikymmenestä toiseen. Että jäät yksinäsi jonkin joukon armoille.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #542 : to 05.01.2017, 18:24:48 »
Taisin tästä jo joskus aiemmin nähdä jossain jotain, mutta jäin odottamaan sellaista osoitetta joka kelpaa hienommallekin herrasväelle:

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-epailee-parinkymmenen-ulkomaalaistaustaisen-joukko-pahoinpiteli-siskoksia-turussa/6253444

Lounais-Suomen poliisi on saanut rikosilmoituksen tapauksesta, jossa kahden alaikäisen tytön epäillään tulleen ulkomaalaistaustaisista henkilöistä koostuvan joukon pahoinpitelemäksi.

Tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Ari-Pekka Lehtinen Lounais-Suomen poliisista vahvistaa MTV Uutisille, että kaksi tyttöä joutui ulkomaalaistaustaisen joukon ympäröimäksi, tönimäksi ja repimäksi Paavinkadulla Halisen kaupunginosassa uudenvuodenaaton iltana.

Turkulainen-lehti on haastatellut tyttöjen äitiä, jonka mukaan pahoinpitelijöiden joukossa oli aikuisia ihmisiä.

Lehden mukaan tyttöjä potkittiin eri puolille vartaloa. Lisäksi heidän päälleen syljettiin ja heitä uhattiin lehden mukaan muun muassa raiskauksilla. Tyttöjen kerrotaan selvinneen tilanteesta ilman vakavia vammoja.

Rikoskomisario Lehtinen kertoo, että poliisi ei ole vielä tavoittanut teosta epäiltyjä henkilöitä. Hänen mukaansa joitain henkilöistä on kuitenkin jo alustavasti tunnistettu.

Uudenvuodenaaton iltana sattuneesta tapauksesta uutisoi ensimmäisenä  Turkulainen.


On ilmeisesti mennyt perille että Suomessa terrorisointi kannattaa keskittää lapsiin ja nuoriin. Sellaisenkin jutun jostain olen nähnyt että iso ulkomaalaisten lauma hyökkäsi taksin kimppuun Suomessa, mutta siinä pitää vielä odottaa sitä hienompaa uutisoijaa että voi tänne laittaa. Jos ei ilmaannu niin sitten ei laiteta. Taksikuski oletettavasti oli mies. Mutta kun tarpeeksi suurella (joku 10 kpl nutipäitä?) suorittaa atakin, niin eiköhän siinä aikuinen mieskin taltu.

Mikä sitten aiheuttaa tällaista jatkuvaa tarvista hyökkäillä, vaikea sanoa kun vokeissa on leikitetty, juoksutettu karatekurssilla, avustettu laatimaan mielenosoituskylttejä jos ruoka on niin paskaa että ylipaino uhkaa laskea, visiteerattu pikkulasten seurakuntakerhossa ja niin edelleen ja niin edelleen.

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 10234
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #543 : su 08.01.2017, 18:52:19 »
Taisin tästä jo joskus aiemmin nähdä jossain jotain, mutta jäin odottamaan sellaista osoitetta joka kelpaa hienommallekin herrasväelle:

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-epailee-parinkymmenen-ulkomaalaistaustaisen-joukko-pahoinpiteli-siskoksia-turussa/6253444

Lounais-Suomen poliisi on saanut rikosilmoituksen tapauksesta, jossa kahden alaikäisen tytön epäillään tulleen ulkomaalaistaustaisista henkilöistä koostuvan joukon pahoinpitelemäksi.
Täytynee kaivaa esiin Suomen vanhin asiakirja. se koskee juuri naisrauhaa:

"Kaikkien meille alamaisten vaimojen ja naisten, jotka asuvat meidän linnamme Viipurin alaisuudessa eli Karjalan maassa, olkoot aviossa eläviä, leskiä, siveyslupauksen tehneitä tai neitoja, tulee saada nauttia täyttä rauhaa ja turvallisuutta niin kuin itse valtakunnassamme Ruotsissa, yhtä hyvin omaisuuden kuin hengen puolesta, niin että rikkojia kohtaa meidän kuninkaallinen rangaistuksemme mitä ankarimpana". Anno Domini 01.10.1366.

Vuosiluku on linjassa tänne nyt saapuneiden henkisen ja älyllisen tason kanssa.

"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 10234
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #544 : su 08.01.2017, 18:56:02 »
Kölnissä vuodenvaihteen sujumista varmisti 1500 ylimääräistä poliisia; Itävallassa ei roukkimisella ollut aattona rajaa (Business Insider), mutta tapahtuneista uutisoitiin Itävallassakin laajemmin vasta viisi päivää tapahtuneiden jälkeen. Muutenhan alkuperäisasukeista voisi tulla rassisteja!
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao

Poissa Rampsi

 • Konkari
 • Viestejä: 1158
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #545 : la 18.02.2017, 00:03:53 »
Meidän olisi hyvä saattaa tietoomme myöns se että ksljyy.
Vopi vitti minkä teki Ruzlanas!!!

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #546 : la 18.02.2017, 00:13:06 »
Ilman islamilaista siirtolaisuutta kai oltaisiin voitu välttyäkin noilta joukkoahdisteluilta, kuten monelta muultakin seksuaaliselta väkivallanteolta...! >:(

Minusta Suomi oli parempi ennen monikulttuuria.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #547 : pe 03.03.2017, 14:06:56 »
Laitetaan nyt tämä vaikka tähän. Se on miesrauha mennyttä Afrikan kunnailla.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201703022200079513_ul.shtml

Reilu parikymppinen opettajana työskentelevä mies sai kyydin Toytota Quantum-minibussilla, jossa oli Etelä-Afrikan rekisterikilvet.

Kyydissä oli neljä naista ja miespuolinen kuljettaja. Lähestyttäessä kaupunkia kuljettaja ajoi sivutielle. Naiset peittivät opettajan silmät, pakottivat tämän juomaan huumaavaa nestettä ja raiskasivat miehen vuorotellen.

Auto naisineen lähti karkuun mukanaan miehen siemennesteet kondomeissa.

Mies heitettiin tiensivuun alastomana. Vaatteet oli heitetty myös autosta ulos.

Puettuaan opettaja käveli päätielle ja sai kyydin poliisiasemalle.

Opettaja vietiin hoitoon St. Luke´s -sairalaan Bulawayoon. Hänen sukupuolielimensä olivat ruhjevammoilla.

...

Siemenrosvot ovat iskeneet Zimbabwessa viime vuosina useasti. Ensimmäinen tapaus raportoitiin 2011. Silloin kolme naista jäi kiinni tiesululla, hallussaan 31 kondomia, joissa oli siemennestettä.

Tapaukset ovat keskittyneet Bolawayon ympäristöön. Uhreina on yleensä nuoria miehiä, jotka pakotetaan seksiin veitsellä, pyssyillä ja joskus joka elävillä käärmeillä uhkaamalla.

Täysin selvää syytä siemenvarkauksille ei tiedetä. Telegraphin haastattelema sosiologi arvelee sen liittyvän taikauskoisiin juju-rituaaleihin.

- Ne ovat perinteisiä rituaaleja, joiden uskotaan tuovan onnea ja edistävän liiketoimia, kertoo Zimbabwen yliopiston sosiologi Watch Ruparanganda.

- En tiedä miksi spermaa otetaan väkisin tuntemattomilta miehiltä.

Ruparanganda arvelee, että spermakaupassa liikkuvat isot rahat.

Zimbabwen poliisi uskoo, että spermavarkauksien takana ovat järjestäytyneet rikollisliigat. Miehiä kehotetaankin käyttämään julkista liikennettä, koska suurin osa miesten raiskauksista on tapahtunut, kun miehet ovat liftanneet tuntemattomien kyytiin.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #548 : la 26.08.2017, 10:25:18 »
Miten tytön kannattaisi toimia? Auttaisiko jos ärähtää että älä tuu vitun homoimpo huutelemaan?

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3767386-taas-joku-ukko-soitti-suutaan

Kuulin 90-luvulla sellaisen stoorin että joku jätkä alkoi rehentelemään baarissa että hän panee tuota naista tuossa. Nainen kuuli sen, ja meni kiskaisemaan mieheltä housut auki että pannaanpa sitten tuossa baaritiskillä välittömästi. Eihän sillä jätkällä sitten seisomaan alkanut.

Mutta tapauksessa kyse oli jotakuinkin tasaväkisistä yksilöistä, oli muistaakseni melkoinen amatsoni naiseksi asialla. Mitä pikkutytön pitäisi tehdä jos aikuinen mies on kimpussa?

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 10234
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #549 : la 26.08.2017, 13:09:53 »
 ^

 Helppo, vaihtoehtoja on useita:

- Jos mies ei usko että nainen ei kaipaa seuraa (Ainakaan hänen seuraansa), vaihdatte tylysti itse paikkaa.
- Vinkkaatte tyypistä henkilökunnalle. Usein pelkkä tilannetta viestivä katse johonkin henkilökunnan edustajaan riittää. Näkevät vastaavia tilanteita työssään niin paljon, että yleensä tajuavat heti, missä mennään.
- Jos paikalla on jokin tuttu, luotettava mies, katsotte samalla tavalla häneen. Fiksu mies tajuaa heti, missä mennään. Ajoin itse viimeksi viime viikonloppuna toisen miehen pois vastaavasta tilanteesta. Taktiikka: kävellä tilanteeseen iloisena ja hyvillään siitä, että nähdään pitkästä aikaa (Vaikka olisi nähty viimeksi eilen). Sitten jutellaaan kuulumisia hyväntuulisesti - ja ignoroidaan se hyypiö samalla täysin. Ovat tyypillisesti niin naamat, että poistuvat vähin äänin. Jos alkaa haastaa riitaa, poistutte itse yhdessä koko tilanteesta.

 Viimeinen vaihtoehto. Teette vain, kuten Sarah Palmer:

 1. Ilmoitatte miehelle syövänne hänet.
 2. Irrotatte kasvonne, jonka takaa paljastuu mustaa valoa, petomaisesti sädehtivät hampaat, vasen käsi jonka nimetön sormi on musta, ja loiseläimen raaja/tuntosarvi.
 3. Kiinnitätte kasvot takaisin paikoilleen.
 4. Teette kuten sanoitte, ja purette mieheltä puolet kaulasta irti.
 5. Teeskentelette, että ette ymmärrä mitä tapahtui, ja kiistätte osallisuutenne.

 Mikäli edelleinen kummastuttaa teitä, havainnollistavan tallenteen voi katsoa tästä.
« Viimeksi muokattu: la 26.08.2017, 13:14:38 kirjoittanut Renttu »
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 10234
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #550 : la 26.08.2017, 13:42:44 »
 Ihan pikkutyttöjen -ja poikien osalta sama kuin ennenkin: ei saa jäädä juttelemaan tuntemattomien aikuisten kanssa, jos sellaiset lähestyvät (Olipa mies tai nainen). Ei saa ottaa heiltä mitään, jos tarjoavat. Pitää lähteä heti kotiin. Pitää huutaa apua kovaan ääneen, jos yrittävät tarttua kiinni, ja lähteä karkuun.

 Elämme maailmassa, jossa tämmöisistä pitää varoittaa niin että lapsi ymmärtää, mutta ei liikaa kannata pelätä. Silläkin on merkitystä, missä päin ja millaisessa ympäristössä asutaan.
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao

Poissa Hartsi

 • Konkari
 • Viestejä: 5776
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #551 : la 26.08.2017, 14:01:37 »
Ihan pikkutyttöjen -ja poikien osalta sama kuin ennenkin: ei saa jäädä juttelemaan tuntemattomien aikuisten kanssa, jos sellaiset lähestyvät (Olipa mies tai nainen). Ei saa ottaa heiltä mitään, jos tarjoavat. Pitää lähteä heti kotiin. Pitää huutaa apua kovaan ääneen, jos yrittävät tarttua kiinni, ja lähteä karkuun.

 Elämme maailmassa, jossa tämmöisistä pitää varoittaa niin että lapsi ymmärtää, mutta ei liikaa kannata pelätä. Silläkin on merkitystä, missä päin ja millaisessa ympäristössä asutaan.

Just näin.

Elämme maailmassa, jossa jotkut ihmiset yrittävät käyttää hyväkseen lapsia, taikka vanhuksia.

Varsinkin muiden uskontojen esiintulo parempana, kuin omasi on vaarallista propagandaa läheisillesi.

Ole vain aina oma itsesi, niin näet miten kummallista voi olla se, että Suomeen yritetään sopeuttaa iSLAMIA ?
 
 
Vaatimattomuus ei ole enää nyky-Suomessa hyve, kertoo Lännen Median Taloustutkimuksella teettämä arvokysely

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #552 : la 26.08.2017, 22:39:54 »
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201707282200291227_ul.shtml

15-vuotias koulutyttö raiskattiin Birminghamissa Wittonin juna-asemalla syrjäisessä nurkkauksessa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Raiskauksen jälkeen hätääntynyt tyttö lähti karkuun ja pysäytti auton pyytääkseen apua. Kuljettaja tarjosi kyydin. Sen sijaan, että olisi vienyt tytön turvaan, myös kuljettaja raiskasi tämän.


Miehiltä ei kannata pyytää apua, ja naisista ei ole apua.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Joukkoahdistelu, järjestäytynyttä, uusi ilmiö?
« Vastaus #553 : la 07.10.2017, 21:54:00 »
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005399396.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus

Hollantilaisnainen otti selfien kaikkien häntä kadulla seksuaalisesti häirinneiden miesten kanssa – kuukaudessa kuvia kertyi 24