Kirjoittaja Aihe: Taajuussanastoista?  (Luettu 34099 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Muisto Keijo Kullervo

  • Konkari
  • Viestejä: 2486
  • Päivieni kertomaa
    • Kotisivuni
Vs: Taajuussanastoista?
« Vastaus #360 : la 29.12.2018, 13:07:18 »
Kiitoksia vastauksistanne...


Tänään täyttäessäni 77 vuotta - Rauhan päivänä - toivon kaikille lukijoilleni
Sielunrauhaa, vaikka ehkä - en tiedä - olen hämmentänyt monia lukijoitteni ajatuksia tutkielmallani.


Rauhaisaa vuodenvaihdetta kaikille - pimpelis pompelista ja Jaska Jokusta unohtamatta ja kaikkia muitakin Jatkumon jäseniä kunnioittaen...
Ja sanonpa kuten on tapana sanoa:

"Muistoa kunnioittaen..."

Muisto Keijo Kullervo
PS. "Näin tapahtua..."
« Viimeksi muokattu: la 29.12.2018, 14:09:04 kirjoittanut Muisto Keijo Kullervo »
"Tie, Totuus ja Elämä."

Usko, Toivo ja Rakkaus

Isä, Poika ja Pyhä Henki

Poissa Faustinen

  • Konkari
  • Viestejä: 8095
Vs: Taajuussanastoista?
« Vastaus #361 : la 29.12.2018, 13:29:52 »


Ja kielen käyttö - johon osallistutaan aina muiden kanssa - on se, missä synkronoidaan sanojen merkityksiä ja niihin liittyviä ajatuksia kielenpuhujien kesken. Kielitaju on vähän niinkuin suuren korpusaineiston keräämistä, koko elämän ajan keräämme kokemuksia sanoista niiden käyttöyhteyksissään, mitä enemmän kokemusta meille kertyy, sitä enemmän meidän ajatukset ja mielleyhtymät jostain sanasta alkavat muistuttaa muiden kokeneiden kielenpuhujien ajatuksia ja mielleyhtymiä. Ja samasta syystä kokemattomat kielenkäyttäjät - lapset ja vieraan kielen opiskelijat - ymmärtävät ja käyttävät sanoja joskus omintakeisesti: heillä on ehkä vain muutamia kokemuksia sanan käytöstä, jolloin sanaan liittyvät ajatukset ja mielleyhtymät voivat olla aika yksilöllisiä. (Esim. lapsi luulee, että "isi" tarkoittaa kaikkia miespuolisia aikuisia.)


Lingvisti tutkii merkityksiä ja kulttuurellisia sidoksia, mutta myös muutosta mitä vääjäämättä tapahtuu kaiken aikaa.

Kieli ei ole valmis, eikä myöskään tule valmiiksi, vaikka nykyaika on sen jossain määrin vakauttanut ja huonontanut murteiden merkitystä.

Tavallinen keskustelu sujuu varmaan ihan hyvin ellei aleta nipottamaan pilkun paikasta ja jonkin sanan sopimisesta muuhun kokonaisuuteen.

On tietenkin asioita ja kuvauksia joita ei edes voi ymmärtää, ilman siihen liitettyjä erikois-suhteita kuten fysiikan osa-alueiden kuvausta ilman kaavoja ja mittausarvoja. Eli pelkästään sillä ihmisen vahvimmalla osaamisen puolella näköhavaintoihin perustuvilla visioinneilla.


Kieli on hyvin pätevä kuvaus muistin käytön puolella, mutta se ei riitä siihen asioiden sisäisten suhteiden ymmärtämiseen, ellei niitä perustietoja ole jo siellä (omassa päässä)  joka on lopultakin se ainoa, joka niitä ilmiöitä määrittelee, ymmärtääkseen ne.  Ilman määrittelemistä ei voi pelkkiä ääniaaltoja ja valon sprektiä tietääkään. Ne siis koetaan aistien havaintoina.  Mieli muuttaa ne automaattisesti kielelliseen muotoon, mikä ilmenee havaintojen elämyksellisyyden kautta,, ajatuksien muodossa.