Kirjoittaja Aihe: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)  (Luettu 81722 kertaa)

0 jäsentä ja 3 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #20 : to 31.12.2015, 17:32:07 »
Ehkä olisi parempi ettei lähde tulkitsemaan, jos tulkinta sitten menee päin puskia. Olen itse nähnyt tuon kuvan netissä jo iät ajat sitten, kauan kauan aikaa ennen kuin tämä pakolaisjupakka sai alkunsa. Jotta tuo kyseinen kuva olisi maahanmuuttovastainen, muuttaja-ainesta ajatellen nyrkit pystyssä olevan tyypin pitäisi omata jotain sellaista kamaa tai piirteitä josta hänet mieltäisi kyseisen aineksen edustajaksi. Erään tietyn haukkumanimikkeen mukaisesti pitäisi olla esim. reippaasti käsivarsikarvoja. Kun niitä ei ole, voisi nyrkkiä tarjoavaa ihmistä pitää hyvinkin jopa naisena. Mutta harvemmin kai naisten väkivallasta naisia kohtaan mitään puhetta onkaan, saati julisteita tarvis laatia. Tässä maassa.

Ihmiset jotka haluavat olla hyviä ja tehdä oikein tulkitsevat asioita siinä viitekehyksessä mikä heille tarjotaan. Samat kuvat voidaan käsittää monella tavalla riippuen siitä ympäristöstä missä ne esitetään.

Sitten kun tuo kuva esitetään feministipalstalla ja sielläkin tullaan natkuttamaan jotain maahanmuuttovastaisuudesta, niin ei hyvää päivää. Feminismiin tuskin kuuluu idea että maahanmuuttajamiehellä pitää olla oikeus hakata naisia, ja jos ei ole niin se on rasismia...

Poissa Kopek

 • Konkari
 • Viestejä: 4308
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #21 : to 31.12.2015, 19:33:21 »
Jos joku asettuu keskelle toria huutamaan hirveitä asioita toisista ihmisistä, tappouhkauksia, erilaisten esineiden työntämistä erinäisiin aukkoihin, raiskaushaaveita, jne jne jne. voidaan olla aika varmoja, että ko. henkilöä sensuroidaan viemällä hänet putkaan tai vastaavaan paikkaan huutelemaan. 

Toria ei kuitenkaan suljeta sillä perusteella, että joku siellä on huudellut törkeyksiä.

Joistakin mahdollisista epäkohdista huolimatta sananvapauden tila on melko hyvä ainakin jos sitä vertaa vuosikymmenien takaiseen.

Seuraava teksti pienelle pahvinpalalle monistettuna ja muutamalle ihmiselle kirjeessä lähetettynä sai 1970-luvulla aikaan eduskuntakyselyn sekä Suojelupoliisin viikkoja jatkuneet tutkimukset, joissa kuulusteltiin lukuisia ihmisiä.

Teksti oli eräiltä sanamuodoiltaan törkeä, mutta nykyisin vastaavan tekstin julkaiseminen internetissä ei saisi aikaan mitään. Tekstissä on kaiken lisäksi virhe vuosiluvussa, jonka pitäisi olla 1944.

Ryssän kätyrit lakkauttivat Isänmaallisen kansanliikkeen vuonna 1945. Todellisuudessa meitä ei voi lakkauttaa koskaan. IKL elää ja tulee elämään ikuisesti ryssän kätyrien vastustuksesta huolimatta. Nyt on aika toimia, ja me toimimme. IKL:n häpäiseminen loppuu - hyvin pian! Kommunistien hyvät teot?? Luettelo keskiaukeamalla, olkaa hyvä...

Koska kyseessä oli yhdelle puolelle painettu kaksinkerroin taitettu A5-kokoinen paperi, keskiaukeama oli tyhjä.

Taitetulla takasivulla oli seuraava teksti.

Ystävä!

Ellet kannata orjuutta, liity taisteluumme isänmaan pettureita vastaan! Ei sanoin mutta teoin.

Virkkeiden välissä oli piirroskuva Eetu Iston maalauksesta, jossa Venäjän kaksipäinen kotka riistää suomineidolta lakikirjaa. Neidon vyön soljessa luki pienellä kirjaimilla IKL.

Lehtisen kuvitteelliseksi painopaikaksi oli merkitty Lapuan Vapaa Kirjapaino.

Etusivun koristeena olivat paitsi suuret kirjaimet IKL, myös kaksi pienempää symbolia. Toinen oli kuvitteellinen IKL:n tunnus natsityyppisine hakaristeineen, ja toinen esitti tuntematonta miestä puhujapöntössä. Jälkimmäinen kuva oli kopioitu 1920-luvun alussa ilmestyneestä "Karjalan ystävät" -seinätaulusta.

Oikean IKL:n tunnuksessa ei ollut hakaristiä vaan karhulla ratsastava Väinämöinen. Uusi tunnus oli siis täysin tekaistu.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #22 : to 31.12.2015, 22:24:50 »
En ole tainnut koskaan edes selvittää mitä tunnus IKL tarkoittaa sanoina, kun ei ole kiinnostanut. Ja tuollainen läpyskä hätkäyttää tasan yhtä paljon kuin jehovien Herätkää! ja Vartiotorni -lehdet. Tai ehkä pitäisi verrata ennemmin sekopää Siitoimen touhuihin.

Panee miettimään, että jos tämä kansainvaellus ei olisi säikäyttänyt ihmisiä, niin olisiko kaikenlainen fasismihölynpöly edelleenkin hölynpölyä myös ns. suvakeille. On kuin olisi kaivettu joku koinsyömä mantteli vintiltä kaikkien peljättäväksi ja säikyttäväksi. Tai tällainen fiilis ainakin tuli kun silmäilin Voima-lehdestä Syksy Räsäsen kolumnia.

Väkisinkin väikkyy kokoajan mielessä että kuinka paljon pelkäämisessä on kyse mielikuvista, ja kuinka paljon todellisuudesta. Itse olen alkusyksystä elänyt pelkotodellisuudessa jossa on olemassa aiempaa suuri (prosentuaalinen? promillaarinen?) mahdollisuus raiskatuksi, ryöstetyksi tai rusikoiduksi tulemisesta. Minä ja monet muut pelkäjät sitten ilmeisesti nostatamme pelkoa niissä ihmisissä joiden suurin piru on fasismin nousu, tai mitä näitä kansallisuusaatteita onkaan. Tuntuu niin perin merkilliseltä että kun minä haluan olla turvassa, niin se voi joidenkin mielestä tarkoittaa sitä että kohta täällä hilluu porukat pitkin teitä käsimerkit käsivarsissa töröttäen.

Sitä en osaa sanoa että vähentääkö keskustelu eri foorumeilla pelkoja, vai onko niin että vastapuolet lietsovat itsensä vain entistä suurempaan pelkoon. Kiehtovaa olisi sellainen koe jossa "suvakit" ja "kriitikot" laitettaisiin jollain helkkarin ilveellä toistensa asemiin niin että he kokisivat omien korviensa välissä mitkä ovat ne ajatukset ja tunteet jotka ovat johtaneet toisen osapuolen päätelmiin ja agendaan. En sano, vaikka (omasta mielestäni) maltillinen kriitikko olenkin, että se on välttämättä automaattinen totuus että kaikki muista maista tulleet aikovat vain loisia, raiskata ja riehua. Taikka terrorisoida ja/tai alistaa kaiken islamille. Mutta ei se helikeijumainen "kaikki ovat hyviä ihmisiä ja kaikki pakolaiset kärsiviä" -idiskään oikein nappaa.

Tuco

 • Vieras
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #23 : to 31.12.2015, 23:05:30 »
Ehkä olisi parempi ettei lähde tulkitsemaan, jos tulkinta sitten menee päin puskia. Olen itse nähnyt tuon kuvan netissä jo iät ajat sitten, kauan kauan aikaa ennen kuin tämä pakolaisjupakka sai alkunsa.

Ilmaisin ajatukseni huonosti. Asialla ei ole mitään tekemistä pakolaisten kanssa. Ongelma on siinä, että noilla kuvilla tehdään goebbelslaista propagandandaa, joka tarkoitushakuisesti osoittaa syylliseksi kaikkeen pahaan tietyn ihmisryhmän, tässä tapauksessa miehet. Moni nainen saa turpaansa ihan vain siksi, että löi ensin. Pitäisikö naisille antaa kaiken kattava syytesuoja ja kaikki naisten väkivallalta puolustautuminen kriminalisoida?
« Viimeksi muokattu: to 31.12.2015, 23:08:04 kirjoittanut Brutto »

Poissa Jaska Jokunen

 • Ikijäärä
 • Konkari
 • Viestejä: 5106
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #24 : pe 01.01.2016, 02:47:03 »
saatat saata vastalauseena vastauksen "Pers.", joka tarkoittaa Jatkumon slangissa "en tykkää".
Se Pers, jonka olen lanseerannut Jatkumolla, tarkoittaa perskärpäseilyä, toisen viestien perässä roikkumista niin, että ei-henkilötasoisiin viesteihin kirjoittaa kirjoittajaa henkilönä solvaavan kommentin, vie käsittelyn aggressiivisesti henkilötasolle.

Itseni on vaikea kuvitella Norman antavan aihetta perässäroikkumisesta moittia. Hän maalaa tähän ketjuun tuttuun tapaansa osuvan ajankuvan suvaitsemattomuuteen polarisoitumisesta, ja miten sen kokee.
Hän on täällä tänään

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #25 : pe 01.01.2016, 17:35:47 »
Juu, kyllä se on yleensä ollut niin päin että muut roikkuvat meitsin perässä, kuin että minä muiden perässä. Tai jos jään jäkättämään yhden ja saman tahon kanssa, niin mieluummin saman teeman alla samassa ketjussa. Aika harva on saanut minut niin pahasti päästäni nyrjähtämään että juoksen perässä vaikka hevon kuuseen asti.

Mutta mutta. Nyt on ilmeisesti tullut aika että pitää lisätä taas yksi sulka hattuun. Sen lisäksi että ilmeisesti tulin poistetuksi "eräältä" keskustelufoorumilta (kenties könttäratkaisuna useiden tyyppien ohessa) liian maahanmuuttokriittisenä ihmisenä, niin nyt olen tullut poistetuksi yhdestä FB-ryhmästä ilmeisesti liian suvaitsevaisena ihmisenä! Mitään selitystä tällekään en saanut. Oletin ensin että ryhmä oli itsessään poistettu joidenkin tahojen rasististen kommenttien takia, kun en ryhmää saanut enää hakutuloksena esiin. Mutta muiden ihmisten kanssa keskusteltuani osoittautui että ryhmä on kyllä yhä olemassa, minä en vaan sinne enää pääse. Sen lisäksi etten saa ryhmää käyttöprofiilini hakutulokseksi, ovat ylläpidon jäsenet laittaneet minut jopa yv-kieltoon, eli kun yritin kysyä kahdelta ylläpitäjältä että voisiko edes syyn kertoa miksi näin, en saanut viestejä lähtemään minnekään. Kaikkia yli kymmentä ylläpitäjää en toki jaksanut läpikokeilla.

Toisessa ryhmässä kuulin että on ollut jotain poliittista debattia eri ihmisten ja kaiketi eri ryhmienkin välillä. En tiennyt itse moiseen sekaantuneeni, mutta olen saattanut jossain keskusteluketjussa tulla haukkuneeksi kummittelijoita elikkäs kukluxklaanilaisia täyspelleiksi, ja ilmeisesti tämä riitti jonkun pienen klikin mielen pahoittamiseen. Olisin mieluusti ollut useiden tuhansien ihmisten "viharyhmässä" jotta saan uusimpien uutisten koosteen, mutta jos siellä tosiaan joku lakanasakki pitää valtaa (en kyllä millään jaksa uskoa että valtaosa porukoista olisi niin naurettavia ihmisiä että haluavat moista aatetta kannattaa), niin piruako minä sinne itseäni tuputan.

En halua mitään tekoa sellaisten ihmisten kanssa joiden aatteisiin kuuluu että mustaihoisia ripustetaan puuhun ja poltetaan, elävältä tai kuolleelta. (Enemmän biisissä Strange Fruits...)

Ilmeisesti kriittinen kriittisyys ei sitten joillekuille käy, eikä maltillinen liiallisen maahanmuuton vastustaminen.  :o

***

Edit. Tästähän oikein taas jatkokertumus tuli. Tietooni on tullut että joku nettihäirikkö on provosoinut kriitikoita ja suvaitsevaisia toistensa kimppuun järjestämällä kaikenlaista outoa kuten esim. kokonaisia ryhmiä FB:ssa nurin. Ilmeisesti tämän erittäin tuotteliaan provokaattorin massakiusaamisen kohteeksi itsekin jouduin, kun eräästä FB-ryhmästä niin vallan lensin ettei koko ryhmää edes haussa näy, eikä kukaan kerro mistään mitään. Pöyhkeästi teen sen oletuksen että ilmeisesti jouduin tuon sekopään mustalle listalle sen vuoksi että kirjoitin asiallisia postauksia ja sain paljon tykkäämisiä.

Sensuuri on ihan eri asia kuin kiusanteko. Mutta FB-ryhmissä on tosiaan se porsaanreikä että koska Facebook välittömästi sulkee tai poistaa mitä tahansa, oikeuksia tai materiaalia, kun joku keksii järjestää sellaisen kampanjan että saa aikaiseksi tarpeeksi paljon valituksia, niin sillä keinolla pystyy saamaan näemmä kivat kiksit jos on semmoisella valtatripillä että minäpä olen netin diktaattori. Ja erityisen herkullinen tilanne tuntuu näille häiriksille olevan silloin kun on jo kaksi vastustajaa muutenkin tukkanuottasilla. Sen kuin änkeää siihen väliin provosoimaan.
« Viimeksi muokattu: ti 05.01.2016, 14:14:53 kirjoittanut Norma Bates »

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #26 : ke 13.01.2016, 11:31:01 »
Kun mediassa on jo levinnyt tieto että Saksassa naisten joukkoahdisteluihin oli usutettu etukäteen lähetetyin tekstiviestein, niin pikkaisen on myöhässä kun tuumailee:

Kölnin ahdistelutapaukset toteutettiin joukolla. Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren ei kuitenkaan ole törmännyt todisteisiin, että toiminta olisi ollut ennalta suunniteltua ja järjestelmällisiä.

Dahlgrenista vaikuttaa siltä, että sinne mentiin pitämään hauskaa, mutta tilanne riistäytyi käsistä.


http://www.hs.fi/ulkomaat/a1452578948153

Se on nyt sillä tavalla että tutkijoidenkin kannattaa vähän seurata tilannetta ihan online, ettei käy niin että on täysin pudonnut kelkasta ja tekee tulkintojaan vuosikausien viiveellä. Jolloin herää (ollen kyseessä nimenomaan suvaitsevaisuuden pää-äänenkannattaja HS-lehti) mielikuva että tässä sitä taas vähätellään ja sensuroidaan. Miksi? Eivätkö suomalaiset saisi tietää missä mennään, että eivät osaa mitenkään varautua etukäteen mihinkään?

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #27 : pe 15.01.2016, 10:33:01 »
Hyvä kirjoitus, vaikken noista puoluejutuista niin perustakaan. Mutta se perusidea kuitenkin, että sitä mukaa kun kielletään yhtä, kielletään pian toista, ja lopulta on kielletty kaikki.

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209897-pieni-iltasatu-katupartioista

Poissa Taha Islam

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 8269
  • Vapaa Näkökulma
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #28 : pe 15.01.2016, 10:56:45 »
Hyvä kirjoitus...

Kirjoittaja ei kuitenkaan pidä toivottavana, että säätäisimme lakeja ajatusrikoksista.

Olkiukko.
"Varsinainen asia, jos sellaista oli, jäi nyt kirjoittamatta. No, onhan päivä vielä huomennakin."

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #29 : ma 01.02.2016, 00:18:18 »
http://www.iltalehti.fi/digi/2016013021038438_du.shtml

Käytännössä alle 16-vuotiaat eivät saisi käyttää sosiaalisen median palveluita, esimerkiksi Facebookia, ilman vanhempien lupaa. Jäsenmaat voivat kuitenkin sopia alemmasta ikärajasta, joka voi olla alimmillaan 13 vuotta. Nykyisellään ikärajat on kirjattu palveluiden käyttöehtoihin.

Hah hah, sen kun näkisi että vanhemmat pystyvät moisen estämään. Kakaroillehan on henki ja elämä olla kokoajan somessa. Niiltä voi vaikka napsahtaa suoni päästä jos moinen ei luonnistu.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7603
 • Hai Sie valkolaane!
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #30 : ma 01.02.2016, 00:50:39 »
Hah hah, sen kun näkisi että vanhemmat pystyvät moisen estämään. Kakaroillehan on henki ja elämä olla kokoajan somessa. Niiltä voi vaikka napsahtaa suoni päästä jos moinen ei luonnistu.
Ei napsahda.
Kuulin jutun kun viikonloppurippikoulussa (tms) nuorten piti luopua kännyköistään, tv:täkään ei tainnut saada mökille. Piti olla vain keskenään.  Tietysti kamala etukäteisvalitus, mutta jälkeenpäin kehuivat että oli elämänsä paras viikonloppu.

Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #31 : ma 01.02.2016, 12:40:00 »
Hah hah, sen kun näkisi että vanhemmat pystyvät moisen estämään. Kakaroillehan on henki ja elämä olla kokoajan somessa. Niiltä voi vaikka napsahtaa suoni päästä jos moinen ei luonnistu.
Ei napsahda.
Kuulin jutun kun viikonloppurippikoulussa (tms) nuorten piti luopua kännyköistään, tv:täkään ei tainnut saada mökille. Piti olla vain keskenään.  Tietysti kamala etukäteisvalitus, mutta jälkeenpäin kehuivat että oli elämänsä paras viikonloppu.

Mutta sepä se että olivatkin keskenään. Eivätkä yksinään. Tai muutaman tyttelin/poitsun yksikköinä toisistaan erillään. Eivät lapsetkaan ihan niin pöljiä ole että soittelevat toisilleen parin metrin päähän. Eli sitä yhteydenpitoa kaivataan silloin kun kantisporukasta osa on jossain loitompana.

Poissa J

 • Matkaaja
 • Seniori
 • Viestejä: 427
 • -Rajaton kulkija-
  • ScoMy WebSite
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #32 : ma 01.02.2016, 15:03:08 »
Onhan se toisaalta aika huvittavaa välillä seurata, miten vanhemmat koittavat rajoittaa lastensa netinkäyttöä, yrittämällä epätoivoisesti sulkea heidän silmiään todellisuudelta. Sanoisin, että aika toivoton tehtävä on heilläkin, koska itsesensuurikaan ei toimi, niin kauan kuin omien tekojen, tai toiminnan rajoittaminen on ristiriidassa yleisen menon kanssa. Räikeänä esimerkkinä usein naurettavuuksiin menevästä sensuroinnista, on ollut moraalisesti arveluttavien elokuvien, sekä vaikkapa joidenkin rohkeiden musiikkituotosten tekstien & kuvamateriaalien sensuroiminen. Tyhjät kohdat on milloin täytetty joko jollakin huvittavalla sumuefektillä, tai sitten ärsyttävällä piippauksella, vaikka kaikki kyllä muutenkin tajuavat mitä sen peitetyn tekstin, tai kuvan alla todellisuudessa on.

Käsittämätöntä kaksinaismoralismia/tekopyhyyttä edustaa myöskin tapa, että joissakin valtamedioissa ei voi näyttää aidosti paljaimmillaan edes alastonta vartaloa, jos se liittyy jotenkin aktiiviseen seksuaaliseen toimintaan, jossa ihminen tuo luonnollisella tavalla esiin vaikkapa edesottamuksiaan jotenkin yleistä sopivuuskoodia rikkoen. Sitten taas toisaalta ei puututa raakaan väkivaltaan, missä edes kyseenalaiseksi koettua materiaalia ei juurikaan enää nykypäivänä mitenkään sensuroida. Mistään selkeästä linjasta ei voi ainakaan tässä yhteydessä puhua.

Nykyinen sensuuri-ilmapiiri korostaa kuitenkin pitkälti yksilön edustamaa sananvapautta. Mutta vaikka entisaikojen elokuvatarkastamot, tai julkisen sanan neuvostot ovatkin nykyisin lähinnä pelkkiä kuriositeetteja, eikä niinkään yleisiä moraalin vartijoita; niin toivon mukaan tulevaisuudessa voisi kuvitella hieman vapaamman meiningin olevan vallalla. Tietenkään kaikkea mahdollisia räävittömyyksiä ei pidä yksinteoin suvaita; vaan yksilö voisi mahdollisuuksien mukaan itse säädellä omaa toimintaansa, valtion puuttumatta liian hanakasti yksittäisiin julkaisuihin, tai niiden levittämiseen julkisesti. Poikkeuksena tietenkin poislukien materiaali, jossa räikeästi tai aivan selkeästi rikotaan lakia.
-Vaeltajan mieli harhailee-

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #33 : ma 01.02.2016, 22:50:41 »
^ Amerikkalaisista tv-sarjoista päätellen jenkkinaiset seksiä harjoittaessaan jättävät aina rintaliivit päälle...  :P

***

En toki kannata sitä että nuorison pitäisi saada impata netistä itseensä kaikki mahdollinen saasta. Mutta on se vähän hassua jos kovasti varjellaan ja sitten tämä varjeltu saattaa vaikka törmätä semmoiseen että hänestä aletaan netissä levittelemään kaikenlaista materiaalia vastoin tahtoaan. Eli miten hyvänsä vanhemmat ovat tehneet, he eivät välttämättä voi suojella jälkikasvuaan netin julmuudelta. Ja ehkä niinkin voi käydä että jos lapselta kielletään netti täysin, hänelle ei tietenkään kieltojen lomassa aleta kertomaan miten sitä nettiä kannattaisi tai voisi käyttää, jotenka lapsonen sitten kumminkin salaa käyttää ja laittaa vaikkapa juurikin jotain harmillista kamaa nettiin. Ja sitten taas ollaan pedojen armoilla ja ties mitä.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #34 : ma 01.02.2016, 23:21:48 »
http://www.iltalehti.fi/digi/2016013021038438_du.shtml

Käytännössä alle 16-vuotiaat eivät saisi käyttää sosiaalisen median palveluita, esimerkiksi Facebookia, ilman vanhempien lupaa. Jäsenmaat voivat kuitenkin sopia alemmasta ikärajasta, joka voi olla alimmillaan 13 vuotta. Nykyisellään ikärajat on kirjattu palveluiden käyttöehtoihin.

Hah hah, sen kun näkisi että vanhemmat pystyvät moisen estämään. Kakaroillehan on henki ja elämä olla kokoajan somessa. Niiltä voi vaikka napsahtaa suoni päästä jos moinen ei luonnistu.

Facebookkien tilalle tulee jotain muuta, jos rajoituksia somelle yritetään asettaa. Tämä on aivan sama kysymys, kuin se tiettyjen vasuripoliitikkojen ja median edustajien pyrkimys estää keskustelupalstojen (tai MV-lehden kaltaisten) kommentointia. Sensuurista kyse on, mutta ei onnistu. Keskustelu elää, siirtyy vain toiseen paikkaan. On turha yrittää sitä suitsia. Liisajaakonsaarten kaltaiset eivät kykene nettikommentointia rajoittamaan, eivät sitten mitenkään, vaikka kuinka haluaisivat.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa J

 • Matkaaja
 • Seniori
 • Viestejä: 427
 • -Rajaton kulkija-
  • ScoMy WebSite
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #35 : ti 02.02.2016, 00:24:32 »
Jos lähdetään liikaa rajoittamaan vaikkapa lasten netinkäyttöä, niin omanlaisiaan ongelmia siitäkin syntyy. Eiköhän terveen järjen pitäisi toimia tässäkin tapauksessa, ilman että ulkopuolista valvontaa tarvitsisi lisätä. Lasten kanssa onkin hyvä turhia saarnaamatta puhua netin haitoista, myös samalla sen hyödyistä. On tärkeää opastaa lastaan pienestä pitäen digitaaliseen maailmaan, koska se on kuitenkin sitä todellisuutta, missä he joutuvat kaikessa huolimatta arjessaan elämään. Minkäänlainen pelottelu ei ole tietenkään järkevää, eikä ylimääräisillä kielloillakaan tunnu useinkaan olevan toivottua vaikutusta.

Ylisuojeleminen kuitenkin kääntyy monesti itse asiaa vastaan. Tietenkin pitää ottaa huomioon myöskin lapsen kehitysaste, sekä vallitseva tilanne, missä olosuhteissa yleensä sähköisen median käytön osalta toimitaan. Tärkeintä on ennen muuta ennakoida mahdollisia ongelmatilanteita, joita tule välillä eteen, kun eletään viestinnän myötä hetken hurmassa, missä ne tärkeät neuvot usein unohtuvat. On siis hyvä jutella keskustella lapsensa kanssa, nimenomaan hänen ikäänsä vastaavalla tavalla. Nuoret kyllä ovat tietoisia netinkin vaaroista, mutta eivät ehkä vielä omaa sellaista harkintakykyä jota aikuisilta vaaditaan.

En ole itse vastuullisena aikuisena kuitenkaan vakuuttunut siitä, että esimerkiksi tiukoilla netinkäytön aikarajoilla saavutettaisiin mitään rakentavaa keskusteluluyhteyttä lapsen & vanhemman välillä. Pikemminkin pitäisi asiallisesti valistaa jälkikasvuaan toimimaan erilaisten viestintävälineiden kanssa vastuullisesti. Perusvarovaisuus kaikessa on aina hyvästä. Tosin isoin ongelma ei ehkä usein olekaan lasten liiallinen netin, tai kännykän käyttö; vaan niitä käyttävät addiktiiviset aikuiset, jotka tuntuvat olevan vielä enemmän riippuvaisia esim. sosiaalisesta mediasta. Mitä sitten tästä kaikesta opimme, ehkä sen että kaikilla asioilla on olemassa hyvät & huonot puolensa!
-Vaeltajan mieli harhailee-

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7603
 • Hai Sie valkolaane!
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #36 : ti 02.02.2016, 00:32:49 »
Pojasta polvi paranee.
YLE ja HS pysyy kädessä mutta äärihumbuugiset MV- ja Magneettimedia-läpyskät ja hommafoorumit lentää bittijorpakkoon.

Yläkoululaiset luottavat televisioon, mutta eivät MV-lehteen
Luotettavimpina medioina nuoret pitävät televisiokanavia ja painettuja sanomalehtiä. Epäluotettavimpia ovat heidän mielestään blogit, viihdeuutissivustot, keskustelupalstat sekä MV-lehden ja Magneettimedian kaltaiset sivustot.

 - MTV 1.2.2016 julkisti sanomalehtien liiton kyselyn tuloksia

Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #37 : ti 02.02.2016, 00:40:29 »
Lapsia on oikeus suojella somen tms. pahalta, sen isänä itsekin ymmärrän. Aikuisia ei tarvitse suojella.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7603
 • Hai Sie valkolaane!
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #38 : ti 02.02.2016, 00:46:28 »
Eikö lapsia pidäkin vähän suojella aikuisilta rasisteilta? MTV:n uutinen vihjaa että toisilta MV-aikuisilta olisivat suojassa mutta entäs jos omaa rasistivanhemmat?
« Viimeksi muokattu: ti 02.02.2016, 00:48:01 kirjoittanut MrKAT »
Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Informaation manipulointi: sensurointi ja vääristely (nro 1)
« Vastaus #39 : ti 02.02.2016, 05:17:40 »
Ymmärrän kyllä täysin Norman huolen ja ajattelun tässä, mutta pakko siitä huolimatta muistuttaa, että nyt haukutaan väärää puuta. Facebook, tai mikä hyvänsä media saa valita sen mitä julkaisee. Näin on aina ollut. Miksi ihmiset edes kuvittelevat mitään muuta? Internet tarjoaa kuitenkin täydellisen kanavan julkaista anonyymisti mitä haluaa. Pienellä vaivannäöllä tämä on edelleenkin mahdollista, käyttäkäämme sitä vielä niin kauan kun se onnistuu (tässä esimerkki, ihan vaan ensimmäinen googlesta löytämäni, noita on paljon). Pidän eräänä erittäin todennäköisenä skenaariona sitä, että interwebsi tullaan lopettamaan tavalla tai toisella juuri tästä syystä.

Niinhän tuota sanoin jo:

Vaikeaksi se tietysti menee jos joutuu käyttämään foorumeita jotka ovat toisten ihmisten omistuksessa, ja nämä omistajat tietenkin määräävät kuka saa sanoa ja mitä. Omalle agendalle myönteisten nyökyttelykerhojen lisäksi olisi kuitenkin hyvä olla myös foorumeita joilla ei suosita ketään. Taannoin oli Ilta-Sanomissa joku naispuolinen piispa, muistanko väärin Irja Askola, joka juurikin valitteli sitä että ihmiset hakeutuvat tahoilleen samanmielisten porukoihin ja kansa jakautuu kahtia. Tällainen kehitys ei lopulta hyödytä ketään.

Vapaata tiedonvälitystä ja -keskustelukanavaa on äärimmäisen vaikea saada aikaiseksi. Aina toimintaan jonkun tahon resursseilla ja sitämyöten sanoma lähtee vinoutumaan. Jos ei satu omalla itsellä olemaan millä mällätä, eli resursseja. Ja sitten tietenkin haluaa oman näkemyksensä esille, harva jaksaa mitään "yleistä älämölöä" jos sen rahoittumaan joutuu. (Paitsi Juha...?)


Lennyn ajatus on jotenkin ajatellen ok, mutta käytännössä malli ei toimi. Sama nähdään usein erialsten medioiden, yritysten, ja muiden toimijoiden suhteen. Myös tavallisten kansalaisten keskuudessa on ristiriitaa.

Se ongelmallisuus on, että siinä kun vapauksia kilvan halutaan, niin niitä ei suoda muille, tosin muiden pääsyä apajille valvotaan niin, ettei siitä narahdeta. Vapaus-ajatus on hyvin yksipuolinen ja itseen päin kupera.


Jos on käytännön itsenäisyys ja mahdollisuus rakentaa omaa lähestymistapaa erilaiselle rakentamiselle, niin sitten asia on ok. Perustulo toimeentulon puolella on mm sellainen asia, jota ei haluta, sillä ratkaisulla on vapauttavaa vaikutusta jo eleenäkin. Valtakeskittymiä katoaa, vaikka rikkaus lisääntyisi, etenkin jos mahdollisuus nähtäisiin mahdollisuutena. Pelkona on, että kansa jättäytyisi laakereilleen. Nyt ovat tosin jo paljolti siellä, mutta heihin voidaan kohdistaa sanktioivaa suhtautumista. Tämä on melko puhdasta valtapeliä, ja ihmisryhmien välistä ahdistelua.

Tasalähtöisyyttä ei usein kaivata. On ihan tyhjää louskuttaa suuta asiasta, jos käytäntö kertoo täysin toista.