Kirjoittaja Aihe: Taide ja luominen  (Luettu 11406 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

  • Konkari
  • Viestejä: 10331
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #20 : ti 02.10.2018, 13:17:41 »

Nykyhetken ongelmallisuutta kuvatessa, on tietysti todettava, että "Systeeminen Orwell", elelläkuvatusti voi olla jo totta, mutta ei täyskattavana, vaikka rakentajana olisi nykyisiä suuryrityksiä.

Yksittäinen yritys voi luoda aivan omanlaista ekosysteemiä, käytännön toimintatasolla. Monopoli on hassu juttu tähän nähden, sillä jos eko/SEGO-systeemi on vallattu, ei se tarkoita vain tietyn tuotteen saatavuuteen liittyvää ongelmallisuutta, vaan yleensäkin myös yrittämisen ja tekemisen voimakasta esteytystä.

Nämä voivat olla vaarallisia asioita. Kauppasaarrot suurvaltojen välillä taitavat olla vähän tähän tasoon liittyvää, vaikutuksiltaan. Varmasti muutakin on kerrottava tästä, mutten osaa ajatella nykyisyyttä kovin selkeästi, että miten ajatus soveltuu juuri tähän hetkeen.

SEGO = Super-EGO. Ei vakiokäsitte, vaan väliaikaismuotoilu, jonka tarkoitus on kuvata ajatusta.
« Viimeksi muokattu: ti 02.10.2018, 13:19:47 kirjoittanut Juha »

Poissa Safiiri

  • Konkari
  • Viestejä: 14793
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #21 : ti 02.10.2018, 15:55:32 »

Kirjoitellut niin paljon kaikenlaista, vaikka vain silloin tällöin,.....

Kun luo jotain, enemmän tai vähemmän itselle uutta, niin mikähän osa sillä on, että tosiaan myös lukee sen, mitä on tehnyt.

Kaikessa tekemisessä on yhteistä se, että pääasiassa vain tekemällä oppii ja kehittyy ja oppii taas lisää. Voi kyllä sanoa teoriapohjalta osaavansa (esim. oikein yliopistosta saaduin opein) vaikka mitä. Vaikkapa tietävänsä opetettuna kaiken tietystä taiteesta tai tieteestä. Sillä "opilla" ei kuitenkaan ole mitään helvetin merkitystä, jos ns. osaamisellaan ei osaa tehdä mitään.

MK

No taiteessa taitaa tämä homma mennä toisin päin eli ensin tyypillisesti tehdään ja tekemällä opetetellaan ja kehitytään. Sitten saattaa päästä opinahjooihin, joissa tuota tekemistä tarkastellaan myös teoreettisen analyyttisesti. Tekemisen ohella tai sen tekemisen osana.

Poissa Safiiri

  • Konkari
  • Viestejä: 14793
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #22 : ti 02.10.2018, 15:59:37 »

Taide ja muutkin huippuelämykset jopa urheilun saralta voivat kiinnostaa monia. Ehkä ei olekkaan niin tyhjänpäiväistä kuin luullaan, kun ollaan hakemassa kuuta taivaalta.

Siinä missä monesti harhaudutaan tuotteisiin ja saavutuksiin, siis myös taiteen kohdalla, niin jospa ihmisen mielenkutkutus on elämää lähempänä, ja tosiaan siinä kokemuksessa, joka ei ole niinkään huippukokemus, vaan sisäisen vähäpätöisyyden järkähdys, jolla ei liene yleensä ole laajaa merkitystä, vaikka kokijalle ehkä sitäkin isompi juttu.

Joten josko sitä elämää suurempaa tulisi metsästää, vaikka salaa, jos ei tohtisi kertoa edes itselle.

Piti kyllä kirjoittaa ihan muusta, mutta unohtui, kun harhauduin sivupolulle.

Taide on hyvin usein tapa nostaa esiin ja tarkastella tavanomaista siten, että se muodostuu elämykselliseksi ja nousee vähäpätöisyyden yläpuolelle. Taide on enemmän tapa nähdä, aistia ja kokea kuin jokin tuotos, jonka vaatima tekninen taito tekee vaikutuksen. Taide voi saada laajemman merkityksen siksi, että se tavoittaa jotakin yleistä ja yleisinhimillistä, jolloin taiteen kokija voi löytää tuon kokemuksen yhteyden omaan todellisuuteensa.

Poissa Juha

  • Konkari
  • Viestejä: 10331
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #23 : ti 02.10.2018, 17:11:11 »
No taiteessa taitaa tämä homma mennä toisin päin eli ensin tyypillisesti tehdään ja tekemällä opetetellaan ja kehitytään.

Näin kun tekee, niin ainakin aiheuttaa hämmennystä ympärillä. Itse teen monia asioita vähän tämänkaltaisella periaatteella.

Oppiminen muuten on hyvin elämyksellistä. Vähän kuin eläisi lapsuutta periodisesti, jos vaan muuten mahdollista. Kuulostaa tietysti hassulta, kun nämä kokemukset isonakin ovat vähän ilmaisempia, joista ei muille seuraa erityistä, ainakaan kovin suoraan.

Periaatteessa asia on kaikkien saatavana, aika yhtä lailla, ellei osa ole sidottu elämään niin tiukasti, ettei ole henkistä (+fyysistä) väljyyttä, tai sitä ei ole mahdollista luoda tai hakea. Osalla voisi olla mahdollisuus, mutta ajatus voi olla yhtä työläs, kuin punttisali, kun ottaa huomioon, miten helpolla elämää tulisi saada, kun on vähän kaikkea.