Kirjoittaja Aihe: Taide ja luominen  (Luettu 12612 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #20 : ti 02.10.2018, 13:17:41 »

Nykyhetken ongelmallisuutta kuvatessa, on tietysti todettava, että "Systeeminen Orwell", elelläkuvatusti voi olla jo totta, mutta ei täyskattavana, vaikka rakentajana olisi nykyisiä suuryrityksiä.

Yksittäinen yritys voi luoda aivan omanlaista ekosysteemiä, käytännön toimintatasolla. Monopoli on hassu juttu tähän nähden, sillä jos eko/SEGO-systeemi on vallattu, ei se tarkoita vain tietyn tuotteen saatavuuteen liittyvää ongelmallisuutta, vaan yleensäkin myös yrittämisen ja tekemisen voimakasta esteytystä.

Nämä voivat olla vaarallisia asioita. Kauppasaarrot suurvaltojen välillä taitavat olla vähän tähän tasoon liittyvää, vaikutuksiltaan. Varmasti muutakin on kerrottava tästä, mutten osaa ajatella nykyisyyttä kovin selkeästi, että miten ajatus soveltuu juuri tähän hetkeen.

SEGO = Super-EGO. Ei vakiokäsitte, vaan väliaikaismuotoilu, jonka tarkoitus on kuvata ajatusta.
« Viimeksi muokattu: ti 02.10.2018, 13:19:47 kirjoittanut Juha »

Poissa Safiiri

 • Konkari
 • Viestejä: 15485
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #21 : ti 02.10.2018, 15:55:32 »

Kirjoitellut niin paljon kaikenlaista, vaikka vain silloin tällöin,.....

Kun luo jotain, enemmän tai vähemmän itselle uutta, niin mikähän osa sillä on, että tosiaan myös lukee sen, mitä on tehnyt.

Kaikessa tekemisessä on yhteistä se, että pääasiassa vain tekemällä oppii ja kehittyy ja oppii taas lisää. Voi kyllä sanoa teoriapohjalta osaavansa (esim. oikein yliopistosta saaduin opein) vaikka mitä. Vaikkapa tietävänsä opetettuna kaiken tietystä taiteesta tai tieteestä. Sillä "opilla" ei kuitenkaan ole mitään helvetin merkitystä, jos ns. osaamisellaan ei osaa tehdä mitään.

MK

No taiteessa taitaa tämä homma mennä toisin päin eli ensin tyypillisesti tehdään ja tekemällä opetetellaan ja kehitytään. Sitten saattaa päästä opinahjooihin, joissa tuota tekemistä tarkastellaan myös teoreettisen analyyttisesti. Tekemisen ohella tai sen tekemisen osana.

Poissa Safiiri

 • Konkari
 • Viestejä: 15485
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #22 : ti 02.10.2018, 15:59:37 »

Taide ja muutkin huippuelämykset jopa urheilun saralta voivat kiinnostaa monia. Ehkä ei olekkaan niin tyhjänpäiväistä kuin luullaan, kun ollaan hakemassa kuuta taivaalta.

Siinä missä monesti harhaudutaan tuotteisiin ja saavutuksiin, siis myös taiteen kohdalla, niin jospa ihmisen mielenkutkutus on elämää lähempänä, ja tosiaan siinä kokemuksessa, joka ei ole niinkään huippukokemus, vaan sisäisen vähäpätöisyyden järkähdys, jolla ei liene yleensä ole laajaa merkitystä, vaikka kokijalle ehkä sitäkin isompi juttu.

Joten josko sitä elämää suurempaa tulisi metsästää, vaikka salaa, jos ei tohtisi kertoa edes itselle.

Piti kyllä kirjoittaa ihan muusta, mutta unohtui, kun harhauduin sivupolulle.

Taide on hyvin usein tapa nostaa esiin ja tarkastella tavanomaista siten, että se muodostuu elämykselliseksi ja nousee vähäpätöisyyden yläpuolelle. Taide on enemmän tapa nähdä, aistia ja kokea kuin jokin tuotos, jonka vaatima tekninen taito tekee vaikutuksen. Taide voi saada laajemman merkityksen siksi, että se tavoittaa jotakin yleistä ja yleisinhimillistä, jolloin taiteen kokija voi löytää tuon kokemuksen yhteyden omaan todellisuuteensa.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #23 : ti 02.10.2018, 17:11:11 »
No taiteessa taitaa tämä homma mennä toisin päin eli ensin tyypillisesti tehdään ja tekemällä opetetellaan ja kehitytään.

Näin kun tekee, niin ainakin aiheuttaa hämmennystä ympärillä. Itse teen monia asioita vähän tämänkaltaisella periaatteella.

Oppiminen muuten on hyvin elämyksellistä. Vähän kuin eläisi lapsuutta periodisesti, jos vaan muuten mahdollista. Kuulostaa tietysti hassulta, kun nämä kokemukset isonakin ovat vähän ilmaisempia, joista ei muille seuraa erityistä, ainakaan kovin suoraan.

Periaatteessa asia on kaikkien saatavana, aika yhtä lailla, ellei osa ole sidottu elämään niin tiukasti, ettei ole henkistä (+fyysistä) väljyyttä, tai sitä ei ole mahdollista luoda tai hakea. Osalla voisi olla mahdollisuus, mutta ajatus voi olla yhtä työläs, kuin punttisali, kun ottaa huomioon, miten helpolla elämää tulisi saada, kun on vähän kaikkea.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #24 : su 04.11.2018, 18:41:58 »

Taide, ja erilaiset taidetapahtumat voivat olla joskus ristiriitaisia, kokemuksen puolesta. Mikä on tärkeää, what is the point? Mitä tekemistä tällä on arjen, tai elämän kanssa? Onko jotain suurempaa, vai ajan tuhlausta, jopa silloin, kun kyse vaikka miten hienosta ja vaikuttavasta?

Totuus taitaa olla, että taide-elämyskin on vähän tunne, kuten menin luovuudentilasta sanomaan. Ilman luovuudentilan syntymistä, ei mikään konkreettinen ole luovaksi koettavaa, joten se on katsojan "silmässä" tuokin, minusta, tai sanoisinko, että Silmässä.

Samoin tuo mielihyvää pärjäämine, jota on urheilussa. Puhutaan voittaja-tunteesta. Pärjäämistä tarvitaan, ja pienetkin käännöt omassa arjessa voi saada onnistumisen elämystä.

Kun urheilua ja taidetta näkee tällä tavoin, tunteidenkäsittelytilanteina, niin voi syntyä luontevampi suhde, jolloin voi paremmin myötäelää tilanteita.

Mikä täällä muka on niin erityisen tärkeää? Jos on pottu tärkeä juttu, niin siinäkö se? Jos on pottu, ja siinä, niin sitten on.

Heikki Kinnusen saarna liittyy vähän asiaan:  https://www.youtube.com/watch?v=T0vM4TfVn2M

Poissa a4

 • Konkari
 • Viestejä: 4327
Vs: Taide ja luominen
« Vastaus #25 : ma 12.11.2018, 15:01:37 »