Kirjoittaja Aihe: Mikä on kaunista?  (Luettu 5130 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #20 : la 27.05.2017, 13:06:05 »
Kauneus viittaa sanana pintapuolisuuteen.

Eikä viittaa.

Minulle herää mielikuvia kaunaus-sanasta eniten pintapuoliseen liittyen. En tiedä miten kauneus muuten on määritelty.

Kyseessä on omakohtainen koenta. Totta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #21 : la 27.05.2017, 13:34:49 »

Jos ihminen on enemmän visuaalinen, ja elää painotetummin näköaistin varassa, kuten vaikka jotkin eliölajit, niin kaikki olemassaoleva tulee havaituksi paljon näkemisen kautta, ja jos esim pehmeys ei ole havaitsijalle arvo, siis tuntoaistijutut, jne, esim hyvin kokemusten myötä, niin aivan eri asia puhua kauneudesta, koska merkityksellisiä ulottuvuuksia ei ole niin paljoa. Jos merkityksellisyyttä on, niin ne liittyvät tosiaan näkemiseen.

Tämä on eräs pointti tarkastella ihmisten eroja. Siis suuntaa-antava kommentti, jolla voi olla merkitystä.

Joskus inhottaa oikeasti se, että on kiinni pinnallisissa viitteissä, eikä tajua sitä, mihin ne oikeammin viittaa. Esim yhteishenki, tunnelmat, ... ovat koettavissa, mutta jos niitä ei oikein tajua olemassaolevina, niin on aika vietävissä, eikä edes tajua tätä. Tämä puoli on erittäin merkityksellinen minusta.

Osa ihmisistä voi katsella kaikkea täysin latteasti, tai jos itsellä on menossa vaihe, ettei oikein kaikin puolen syty, eli jää tilanteet myös ihmeemmin vaivaamatta.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #22 : su 28.05.2017, 01:26:56 »
Kevät ja alkava kesä on kaunista. Nuo puut, jotka pihallani lehtiä luovat, pilaavat näköalani, mutta annettakoon anteeksi. Hienoa elämää tuollainen, kun nuo suuret, jo osin aika iäkkäät puut alkavat värikirjoissaan roihuamaan. Noissa on jotain mystistä voimaa.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #23 : to 01.03.2018, 13:12:55 »

Joskus tuli lonkalta linkattuna kauneus tehoon. No, fysiikkaa vähän opiskelin, niin käsitteet ja ilmaisut sen mukaisia.

Jos nyt hiukan tarkentaisi, tai liikkuisi jonnekin suuntaan, niin voisi sanoa, että kauneus on resonanssiennuste. Kun uutta väläystä ajattelee muihin kuvauksiin liittyen, niin voi muistaa sen arvelun, että kauneus on katsojan silmässä. Vähän sama asia kai, eli polkupyörä tuli keksityksi, hiukan toisella tapaa.

Kokonaan toinen asia on se, miten resonanssiennusteisuus lähtee toteutumaan, eli syntyykö jotain muutakin kuin ennusteisuutta. Kauneus on jotain kaukaista, objektiivisen oloista. Kun merkittävyyttä tulee mukaan, menee asiat pyöreämmäksi, johon on tietysti omanlaisia sanoja.

Kauneus-käsite objektiivisimmillaan voisi olla ehkä paremmin jonkin muun sanan kautta viitattu. Ei tule mieleen.

Poissa ROOSTER

 • Konkari
 • Viestejä: 2398
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #24 : la 31.03.2018, 13:04:48 »
Kaunis sukunimi on esim. Hellinen.

Ruma sukunimi on esim. Lindorff.
Yleinen mielipide on aina väärässä

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #25 : to 15.11.2018, 11:11:44 »

Miksi arvostamme kauniita asioita? Taidekasvatuksen professorin mukaan perhetausta vaikuttaa siihen, mitä ihminen oppii pitämään kauniina

https://www.hs.fi/elama/art-2000005899410.html


Kauneus on katsojan silmissä. On, jos ne näyttävät kauniilta, jolloin katsojalla herää silmien katselusta jotain fiboja, vaikka ei ehkä jollain toisella. Ehkä fiba jää päälle, jolloin syntyy tunnetila, pysyvämpänä. Onko siis "silmäkauneuden" tunne jatkuvallisempana mahdollinen? En ole kuullut, että olisi. Tunteiden muodostuminen pitempiaikaisena on tyypiltään jotain toista. Mitä sitten on muu kuin silmäkauneus, tai muu kuin silmärumuus tai kauheus, jne? Tästäkin vinkkelistä avautuu koko kokemuskaarti, tosin yhtä lailla varmaan muualtakin, vaikka eri tavalla.

Vaikutus syntyy, joka tapauksessa, ja eri kulttuureille vähän eri asioista. Tällä elämänpuolella on merkitystä, oli pinnallista tai ei. Mikä on sitten tällaisen merkitys, kokonaisuudessa? Kääntyykö koko systeemi, ja minkä tyypin kauneuden mukaan.

Psykologiassa on ihmistä koskevia käsitteitä. Olen kuullut puhuttavan tunteista ja mm affekteista. En tiedä noista, eikä ole kuin toinen aktiivisemmassa käytössä, vaikka siitäkään en täsmällisemmin mitään kokonaista tiedä. Ehkä ihmisen psykologia on sellaisella tasolla, että siinä on jotain järkeä. En osaa sanoa, kun en tiedä. Erilaisia mietelmiä ja elämänkäsittelyä toki lueskellut.

Poissa ROOSTER

 • Konkari
 • Viestejä: 2398
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #26 : to 15.11.2018, 11:23:25 »
Kaunis sukunimi on esim. Hellinen.

Ruma sukunimi on esim. Lindorff.

Nonii. Lindoffkin on lukenut tätä palstaa ja huomannut nimensä olevan ruma. He ovat valinneet uudeksi nimekseen jotain, mikä etäisesti muistuttaa rakkauden englanninkielistä nimitystä, eikä sisällä niin montaa meille suomalaisille vaikeaa d-, r- ja f-kirjainta. Ääntämysvikaisen lausumana lindorff kuulostaa aika hassulta.

Lindorff on nykyään Lowell.

https://www.lowell.fi/

Olisivatpa laittaneet nimekseen Lewoll. Silloin voisi sanoa saaneensa levollisen maksukehotuksen. Nyt on tyydyttävä sanomaan, että lovelta tuli lasku.
Yleinen mielipide on aina väärässä

Poissa Brutto

 • Konkari
 • Viestejä: 2923
Vs: Mikä on kaunista?
« Vastaus #27 : ma 19.11.2018, 06:42:33 »

Olisivatpa laittaneet nimekseen Lewoll.

Ja kirjoitusasuksi Le Woll jolloin etuliite tuo siihen oman lisämausteensa.