Ilmaisukanavien osallistuttavuusYleistäYleisiä ilmaisukanavia ovat alueet, ali-alueet ja ketjut. Takapiha näkyy vain jäsenille. Yksityisviestit ovat jokaisen oman hallinnan piiriin eniten kuuluvaa.
Ilmaisukanavien rakentumisella on iso merkitys osallistuttavuudelle, olipa osallistuminen lukemista, kirjoittamista tai molempia.
Sopivasti nimetyt alueet ja ketjut kutsuvat kirjoittamaan. Samalla kanava tuo ilmaisuun erittelevyyttä. Ilmaistut asiat ovat järjestyksessä ja niissä on selkeää herättävää erilaisuutta. Vastakohtana on yleinen ympäripyöreys ja mitäänsanomattomuus.
Päätavoite on, että elämän eri asioihin pääsee käsiksi tehokkaasti. Liikaa sumua ja epämääräisyyttä voi hälventää jo pelkällä aihevalikoiman läsnäololla.
AlueetSelkeitä omaksi ryhmäkseen asettuvia alueita on oltava riittävästi. Sokkeloitumisen ehkäisemiseksi on foorumilla toimintoja, joilla koko materiaaliin pääsee käsiksi vähemmän erottelevasti.
KetjutKetjumäärän minimointiFoorumilla on tarkoitus minimoida ketjujen määrää eri syistä. Pienempi ketjumäärä on hallittavampi.
Foorumin eri näkymiin mahtuu enemmän materiaalia, eli pääsy materiaaliin helpottuu lukemista ja kirjoittamista varten. Toisekseen syntyy selkeä hallittavissa oleva mielikuva siitä, mitä ketjuja on olemassa. Kun mielikuva erilaisista mahdollisuuksista yhdistyy omaan kirjoittamistarpeeseen, on kirjoitus mahdollisimman luontevaa ja helppoa. Kirjoitustarpeelle on selkeä osoite, ja toisaalta selkeä osoite herättää helposti ajattelemaan sitä, mistä voisi tai tulisi ehkä kirjoitella.
Ketjumäärän minimointi yleiskäyttöisyyttä lisäämälläKetjumäärän minimointi tarkoittaa käytännössä sitä, että ketjujen on syytä olla useimmiten yleiskäyttöisempiä. Muuten materiaali ei mahdu olemassaoleviin ketjuihin. Yleiskäyttöisiä ketjuja on oltava riittävästi. Tämä ei sulje pois mahdollisuutta, että hyvinkin tiukkarajaisia ketjuja on olemassa erityistarpeisiin. Toisaalta erityistarpeita varten rakennetut ketjut saavat niille kuuluvan keskittymisensä.
Ketjujen yleiskäyttöisyys => "minialue"Ketjun yleiskäyttöisyys merkitsee yleiskäyttöisyyttä osallistujien puolesta. Toisaalta yleiskäyttöisyys on yleiskäyttöisyyttä ajan suhteen. Mahdollisimman yleiskäyttöinen ketju voi olla kaikille osallistuttava jopa koko foorumin elinkaaren ajan.
Aloittajan ja aloituksen erilainen rooli yleiskäyttöisissä ketjuissaSeuraus yleiskäyttöisyydestä on se, että ketjun aloittajan, sekä aloituksen merkitys on erilainen. Aloittaja voi luoda joksikin aikaa puitteita ketjulle jonkinlaisena aloitteentekijänä. Koska ketju ei ole niin vahvasti vain aloittajan omaisuutta, on myös jatkoaloitteilla (ja ihan yksittäisillä kommenteilla) merkitystä ketjun elinkaaren eri vaiheisiin. Jatkoaloitteita voi tehdä aiheen puitteessa vapaasti ilman, että kilpailevaa ketjua tarvitsee erikseen pystyttää aiheesta, mitä ollaan yleiskäyttöisyydellä hakemassakin.
Aloituksen suurimerkityksellisyys korostuu eniten "artikkeli-tyyppisissä" ketjuissa, ja rajatummissa ketjuissa, jotka voivat painaa samoilla asetteilla koko elinkaarensa. Tuolloin on pääjuttu, ja sitä seuraavat kommentit. Jos ketju on käytännössä luonteeltaan enemmän yleinen "minialue", niin periaatteessa pelkkä leimatägi riittää aloitukseksi. Pohjustuksia voi tehdä pitkin matkaa uusille starteille, olivatpa isoja tai pienempiä.
Yleisluontoisia keskusteluketjua voi noinollen kutsua tosiaan minialueiksi. Vastakohtana erityisesti tietyn jäsenryhmä, ja tietyn hetken tarpeille.
Omakohteisempien kanavien tarveOmakohtaisemmat ketjut ovat yleiskäyttöisyydelle vastakkaisia. Jos omakohtaisia kanavia tarvitaan, niin silloin tulee perustaa erillinen oma-alueensa. Toisaalta foorumin kyljestä löytyy jo nyt blogi-palvelu, jonne voi kanavoida omia täysin eksoottisia juttuja.
Omien kanavien tarve lisääntyy, jos haluaa edetä joskus jossain enemmän tavalla, joka on itselle läheinen. Yhteyttä omaan rakenteluun tuetaan mahdollisuuksien mukaan. Käsittelyille ei tarvitse löytyä yleistä liityttävyyttä ainakaan hetimiten. Asioita voi pyöritellä omissa ympyröissään, ja kun huomaa olevansa valmis liittymään suurempiin ympyröihin, on oma selkeytys ehkä tehnyt sen mahdolliseksi. Uskollisuus itseen ja omaan tekemiseen on kaiken a ja o. Jos sen voi säilyttää yleisemmillä kanavilla hyvä. Jos ei, voi yleinen johtaa irrallisuuteen itsestä, mistä voi kärsiä seurauksia, ja samalla ehkä moni muukin.
Huomioita uusien ketjujen aloittamiseenDuplikaattiketjukehitys helppona ajautumamahdollisuutena vaikeuttaa jatkossa yleistä osallistumista yhä enemmän. On hyvä, että tietystä aiheesta käyty keskustelu löytyy, ja on osallistuttavissa tietyssä ketjussa.
Ennen kuin ketjuja perustaa, on hyvä tarkistaa, ettei aiheesta ole jo perustettu ketjua. Olemassaolevien ketjujen tarkastamiseen melkein kätevin palvelu ei ole ehkä SMF-haku, vaan tämä:
http://jatkumo.net/aiheet.php?action=aluelista. Kun selaimen hakutoimintoon iskee sopivia sanoja, voi ketjut löytää joustavammin ja nopeampaan.
Ketjujen perustamista ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä. Jos duplikaatteja tulee, niin tilanteen voi joku huomata, jolloin uusi ketju voidaan yhdistää johonkin vanhaan.
Huomioita ketjunimestäOllakseen yleinen, tulee ketjun olla mielellään (alitajuisen) helposti osallistuttava kaikille. Ketjuotsikon tulee olla jotain muuta, kuin täydellisen käypä itselle, ja muita kohtuuttomasti poissulkeva. Jos ketjunimi on selkeä, sen huomaa helpommin potentiaalisena omille ajatuksille. Näin yleisen helpot ketjunimet vähentävät tarvetta perustaa duplikaattiketjuja.
Ketjun otsikko määrää erittäin paljon jatkomahdollisuuksia. Etenkään uudet eivät ketjujen aloitus-speksejä, eikä etenkään väliin lisättyjä ohjeita välttämättä lue, ja muutenkin otsikko on ehkä aikaa myöten se rajaavin vanhoillekin. Vain täydellisissä selkeissä formaattiketjuissa voi erilliskäytäntö muistua mieleen. Muulloin mahdollisessa ketju-ekstotiikkassa pysyminen voi olla turhan kuormittavaa. Hetken vaikuttaa varmaan, ja se on jo ehkä riittävä ennen seuraavaa aloitetta yleiskäyttöisessä ketjussa.