Kirjoittaja Aihe: Foorumin käytäntöjä  (Luettu 36321 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Admin

  • Ylläpitäjä
  • Seniori
  • Viestejä: 375
Vs: Foorumin käytäntöjä
« Vastaus #20 : ti 17.03.2015, 01:28:01 »

Aiheessa pysyminen – ontopic ja offtopic – ihmisiä yhdistävänä ja jakavana


Aiheessa pysyminen on tärkeää järjestyksen kannalta. Järjestys palvelee lukijaa ja kirjoittajaa. Lukija tietää, mistä löytää mitäkin. Kirjoittaja tietää selkeästi, minne voi ajatuksen kirjoittaa, tai myös sen, ettei paikkaa vielä ehkä ole, mikä on myös tärkeää, sillä selvä kirjoituskanavan puuttumisen tietäminen merkitsee sitä, että voi aloittaa hyvään aikaan uuden aiheketjun.

Terävät aiheketjut luovat osaltaan erottelevuutta myös mielen tasolla. On selkeää kontrastia tasaisen mitäänsanomattoman kirjoitusmössön sijaan. Polariteetti tuo jännitettä, ja jännite irroittaa paremmin uutta. Tämä seikka voi olla eräs hyvin rakennetun kirjoitusympäristön tärkeä tuotanto-tekijä.


Ketju otsikoineen antaa puitteet kirjoitettavalle. Käytännössä onnistuneet kirjoitukset pyörivät enemmän tai vähemmän tiukasti aiheensa ympärillä. Onnistunut käsittely (ontopic) tarkoittaa, että alkuperäistä aihetta kunnioitetaan, koska kyseessä on sitä koskevan ketjun ympäristö. Käsittelyt eivät saa irrota omaksi jutuikseen.

Rajanveto ontopic:n ja offtopicin välille on joskus vaikea vetää. Mikä kuuluu aiheen alaiseen käsittelyyn ja mikä ei?

Käytännössä meillä on melko yleinen ja yhtenäinen maailmankuva.  Se auttaa arvioimaan sopivaa asioiden aiheeseen kuuluvuutta.

Yhtenäistä käsitystä ei kaikesta ole, mutta aiheenmukaisuudetta ei kuitenkaan kannata aina painostamalla vaatia. Kirjoittelijoiden rikkaus on mm siinä, että he kytkevät saman aiheen alle asiaa eri tavoin. Kytkentäkaavan ei tarvitse olla yhtenäinen, eikä se ole edes mikään ihanne.

Jos jonkin materiaalin tietää liittyvän omasta mielestä riittävän varteenotettavasti tai kiinnostavasti aiheeseen, ei kaikki ole aina välttämättä samaa mieltä aiotusta koplauksista. Jos ketjun sisään kirjoitettu tarina vaikuttaa  todennäköisesti muiden mielestä asiaankuulumattomalta, voi linkkauksen osuvuutta pyrkiä erikseen tuomaan esiin. Toisaalta. Jos itse lukijana ei ymmärrä toisen asianvyörytystä aiheenmukaiseksi, voi asiasta kysellä enemmän etenkin, jos epäselvyys todennäköisesti jatkuu.

Kirjoitusten aihetta palveleva suhde on tärkeää. Monipuolinen, erilaisten ihmisten ajattelu ei ole tässä mielessä haitta, vaan hyöty. Hyöty tulee valjastaa käyttöön.

Hyvät ja toimivat yhteydet aiheeseen eri asioiden kautta on osa sujuvaa maailmankuvaa. Sujuvuus voi joskus olla kapea-alaisuudesta johtuvaa. Kaikkea ei mielletä sujuvasti itsellä eikä muilla osaksi jotain teemaa. Kyseessä voi olla avartumisen paikka. Lopultakin: "Kaikki kytkeytyy kaikkeen". Tuo tosin tarkoittaa sitä, että kytkentöihin myös kiinnitetään huomiota, että tuo tilanne voi edistyä käytännön tasollakin, eikä dogmin tasoisena.

Osa käsittelyjen arvoista on saada avartumaan uusille näkökulmille. Toisaalta tärkeää on monesti sekin, että näkökulmiin löytyy ymmärrystä taakse. Etenkin yleisiin näkökulmiin ja asioiden yhdistämisiin liittyy helposti isoja vaatimuksia.

Näkökulmien ja asioiden yhdistämisen erilaisuus luo jännitettä ja arvaamattomuutta. Siis turvattomuutta. Moni totuuskysymys on itselle tärkeä, ja jos muut suhtautuvat asiaan ymmärtämättömästi, jää enemmän yksin. Näkökulmat ja asioiden liittämiset toisiinsa on tärkeä turvallisuuskysymys. Sen vuoksi on- ja offtopic ovat herkullisia kiistelyn aiheita.

Parhaimman tuen omalle ehkä muita ajatellen eksoottiselle näkökulmalleen saa siten, että hyväksyy sen toisen ehkä yleisen ja helpomman katselutavan. Voi olla tärkeää tuoda esiin, ettei oma yhdistämistapa välttämättä ole uhka toisen katsomistavalle. Kumpikin voi olla hyviä.

Selkeä erilaisella näkemyksellä paukuttaminen voi joskus tuoda sopivaa elävyyttä. Liian vastavedollinen ei ole hyvä olla. Käytännössä liian omituinen yhdistettynä vaativuuteen saa muut puolustuskannalle, jolloin näkemysten jakamista, eli keskustelun hyödyllisyyttä ei pääse syntymään niin paljoa.
« Viimeksi muokattu: ti 17.03.2015, 01:30:31 kirjoittanut Admin »
Jos ilmenee nimittelyä, tai epäkunnioittavaa käytöstä, ilmoitta asiasta yhteisölle, ja tarvittaessa ylläpidolle.
Admin on ylläpitonikki. Tavallinen nikkini on Juha.

Poissa Admin

  • Ylläpitäjä
  • Seniori
  • Viestejä: 375
Vs: Foorumin käytäntöjä
« Vastaus #21 : ke 06.01.2016, 16:28:34 »

Elinvoimainen foorumiyhteisö


Sitoutuminen

Kanssakäymistä foorumilla voi kuvata perusasetelmilla, jota vasten voi peilata kulloistakin hetkeä foorumilla. Asetelmakuvaus on eräs foorumiarkeen liittyvä apuväline, josta saa infoa vallitsevista olotiloista, ja niiden vaihteluista. Elinvoimainen foorumiyhteisö tunnistaa tilansa joko peilistä, tai jotenkin muuten, ja osaa tehdä oikeita tarvittavia toimia, tai kykenee, haluaa tai tahtoo pyrkiä kohti tarvittua. Tämä merkitsee sitoutumista, ja se puolestaan jotain, mikä on sitoutumisen arvoiseksi koettua.

Sitoutuminen on helppoa, mikäli on selkeästi saamapuolella.

Sitoutuminen foorumiin ja sen hyvää tuottaviin tekijöihin on vaikeampaa, mikäli noita ei oikein koe olemassaoleviksi. Silloin tulee kysymykseen se, uskooko foorumista tulevan jotain riittävän hyvää jatkossa, mikä voi puolestaan riippua siitä, miten potentiaaliseksi kokee itsensä ja muut odotettaminsa asioihin pyrkijöinä.

Foorumiin voi sitoutua jos odotukset vastaavat nykytilaa, tai odotuksia on todennäköistä saavuttaa riittävän sopivalla aikataululla. Odotukset voivat olla suuria, jolloin sitoutumisen ehtona on paljon. Toisaalta odotukset voivat olla vähäisiä, eli osataan tarttua pieneenkin tuovaan puoleen, koska suurempaan ei esim koeta niin suurta tarvetta. Tällöin foorumille sitoutuminen merkitsee sitä, että on myös muita asioita, joista saa elämäänsä riittävästi tarvitsemia aineksia.

Foorumi voi olla osalle antamisen paikka koko elämän paljoudesta, ja pelkän antamisen foorumilla voi kokea palkitsevaksi. Toisaalta foorumiin voidaan laittaa koko elämä, ja elämään kuuluu paljon kaikenlaista tarvittavaa, jolloin tästä on nyhdettävä vähän kaikkea, jolloin sitoutuminen voi vaikeutua paljon odotusten suuruuden takia.


Sitoutumisen merkitys itselle ja muille

Sitoutuminen ilmenee jonkin yhteisölle tarvittavan tuomisena. Jos kaikki eivät tässä mielessä sitoudu, vaan ovat pääosin ottajia, on jonkun oltava sitoutunut, sillä yhteisön haasteet mm vaatii selviämistä. Pelkkä vaihtojaupan ajatus on sitä kauppaa. Ei ole merkittävä osa tervettä yhteisöä, tai terve yhteisö ei voi noin rakentua ainoastaan. On oltava myös haasteisiin nähden sitoutumista tai yhteisö hajoaa.

Positiiviseksi koettu antaminen lisää foorumin elinvoimaa. Antaja saa, sekä antaessaan tekee sen, mitä yhteisö tarvitsee. Terve yhteisö on vain win-win-tyyppinen, ja tämän osuus on oltava riittävä, jotta kokonaisuus kestää kasassa, tai sen elinvoima kasvaa.

Win-win-asenne, ja win-win-toimen löytäminen on tietysti usein haaste, ja sitä suurempi, mitä syvemmällä yhteisö kyntää vaikeuksissa.

Terve yhteisö on yksilölle tärkeä. Jos tervettä yhteisöä ei ole mahdollista rakentaa sinne, jossa on tottunut olemaan, on yhteisön anti itselle nolla tai miinus. Jos terveen yhteisön edistäminen ei kiinnosta, tai sen edistäminen on liian vaikeaa, kannattaa yhteisön tuomaa terveyttä itselle hakea ehkä muualta.


Foorumillaolon asetelmat

A.  Seesteinen ja tasapainoinen suhde muihin  Suurin osa ihmisistä odottaa ihan tavallista kanssakäymistä, ilman suurempia kalabaliikkeja, ja ristiriidan lietsomisia. Ristiriitoja vältetään siinä kun hyväksi havaitaan, ja käytännöt tasolla tämä näkyy sujuvuuteen sitoutumisena, ja joustavuutena, jossa on tietysti rajansa.

B.  Ristiriitaisen, konflikteja pitävä suhteen olemassaolo  Foorumilla käydään jonkin verran täysin uusia asioita ja vinkkeleitä. Vaikka asiat olisivat vanhoja, voi niihin liittyä paljon sellaista, mikä ei kaikkien mielestä ole ok. Aiheet synnyttävät kanssakäymiseen jännitteitä, ja jännitteiden käsittelyssä voi joutua kokemaan epäoikeudenmukaisuuden tunteita tai kohtuuttomuutta. Toisaalta osa haluaa elää osana konflikteja, ja pyöriä niiden puitteissa esim menneen ajan takia, eikä tasapainoinen foorumielämä(A) ei tunnu siltä elämältä, jossa on niitä edistymisen tekijöitä, joita konfliktitilanteihin puolestaan koetaan liittyvän.

C.  Syöksykierre (jonkun tahon osalta)  Konfliktoiva vaihe voi lisääntyä jäsenten välillä, jolloin joku tai kaikki konfliktoivat osapuolet voivat vammautua jonkinasteisesti kohtuuttomaksi koetuissa käsittelyissä. Toisaalta konfliktit voivat laajeta koskemaan muitakin osapuolia. Kielteinen kierre voi syvetä sekä ennenpitkää todennäköisesti myös levitä. Konfliktoiva suhde muihin tai osaan jäseniä voi olla myös historian seurausta, jolloin elämä on yhtä syöksykierteen käsittelyä, ja muu tasapainoisempi muiden taholta on hyvin teoreettiselta tuntuvaa, esim lässytystä, ohikatsomista, kohtaamattomuutta, ... Syöksykierteisen asema on normatiivisesti vaikea, sillä syöksykierteesiin liittyy paljon sivustakatsojan tai suoraan kokija kärsimystä, jota käsitellään mm torjunnan ja paheksunnan keinoin, jolloin käsittelyyn nousevat onglemaihmiset, eivät niinkään tähän ryhmään kuuluvien kokemukset, tuloksettomat käsittelytavat, ...

D.  Syöksykierteen katkaisu  Kun kielteinen luuppi uhkaa syvetä, ja laajeta, ja näyttää todennäköiseltä, ettei asia hoidu nykymentelemin, täytyy tilanteeseen havahtua. Parasta on, jos havahtuja on jokin syöksykierteeseen kuuluva, tai kaikki heistä. On tehtävä erilaisia ongelmakuvauksia ja infoja, käsittelyaloitteita ja käsiteltävä haasteita. Potentiaalisen ratkaisun tai edistyaskeleen kokeileminen on hyvä, tosin silloin on oltava valmis sitoutumaan siihen, että havainnoi sitä, mikä toimii, ja mikä ei toimi. Potentiaalisia asioita on syytä ottaa kokeiluun, ja on hyvä, jos kunkin nostetun idean osuvuudesta saadaan mahdollisimman kattava kuva joko läpikäynnin tai näkemysten jakamisen kainoin.

E.  Sitoutuminen paremman hakemiseen  Vähintään on jätettävä rauha asioille, joihin ei koe, että voi itse vaikuttaa nostavalla otteella. Jos kaipaa parempaa, ja kokee aidosti parempaan pyrkimisen halua, voi siirtyä kohtaan D, mikäli jotain ideaa tai nostavaa kontribuutiota on mielessä.

F.  Odotus, sitkeä pidättäytyminen sössimisestä  Aika tuo esiin tarvittavaa, ja kun sitä syntyy jotain kautta, voidaan herätä vaikka kohtaan D kera Een. Pakollisten tilanteiden kohdalla on pakko ns laskea housuun, mutta kulloistakin hätäratkaisua ei yleistetä osaksi järjestelyjä, vaan housuunlaskeminen todetaan jossain määrin haitalliseksi, ja lopuksi siivotaan sotkua siinä kun osataan. Runnovan ratkaisun välttämättömyys voi laukaista suoraan syöksykierteen, eli päädytään kohdtaan C.

G.  Epätoivon ja ylipääsemättömyyden lietsominen  Jos foorumia ei koe paikkana sen arvoiseksi, tai kokee, ettei foorumilla ole selviytymismahdollisuuksia syöksykierteestä, voi yrittää ruokkia tilannetta lisäepätoivolla ja ylitsepääsemättömillä lannistuksilla. Näin syöksykierre nopeutuu, mistä voi olla joskus havahtumisapua.

H.  Syntipukit, savustukset, savustusyritykset  Kun kokee kärsimystä, pahaa oloa, epäoikeudenmukaisuutta, kohtuuttomuutta, pelkoa, ahdistusta,.. ja noille fiiliksille löytyy selkeästi koettu vaikuttajataho, on tavallista, että ryhdytään tomiin fiilisten parantamiseksi. Tämä tarkoittaa mahdollisen oman sopeutumisen lisäksi joskus myös sitä, että fiilikset liitetään vahvasti suoraan johonkin vaikuttajatahon, joka kokonaisuudessaan koetaan olevan sitä luokkaa, ettei fiiliksistä kyetä irtaantumaan ennen ko henkilön poistumista. Toisaalta, mikäli huonoja fiiliksiä on, ja niitä ei osaa tai älyä itse käsitellä, eikä kukaan tarjoa apua mm sen takia, ettei apua osaa pyytää muilta, niin voi joutua fiilisten eteenpäindumppaukseen, jolloin tarvitaan joku, josta tehdään fiilisten kaatopaikka. Syntipukki on porukkaan kuuluva, joka käy törkyastiaksi helposti, koska on sellainen, joka ei todennäköisesti voi poistua helposti kohteena olosta. Kielteisten fiilisten ratkaisu voi käsittelykyvyttömällä tarkoittaa käytännössä joko jatkuvasorttista sotaa ulkoisen vihollisen kanssa, tai pinnallaolon ylläpito voi hoitua syntipukin avulla.


Asetelmista

Joskus syöksykierteilijät eivät älyä itse havahtua tilanteeseen. Katkosta, tai taukoa pohjan kaivamiseen syntyy esim väsähtämisten takia.

Ongelmien osapuolet ovat kuitenkin niitä, joissa ratkaisu joko tapahtuu tai ei tapahdu. Vaikka ongelmoivat eivät ongelmiin osataisi itse havahtua, jolloin havahduttaminen olisi jonkun tehtävä, niin ainoa reitti ja suunnannäyttäjä onglematilanteissa on konfliktoivien kärsimys, jota ei saa poistaa osapuolilta. Kärsimys on se, joka ohjaa parempaan, ja kärsimyksen älyämisessä ja kohdetamisessa voi tarvita apua, ja kun poispyrkimistä alkaa ilmetä, voi siinä auttaa siinä kun tarve.

Syntipukkijuttua voi esiintyä terveesti hetken reaktiivisena ilmaisuna, mutta sivullisten on viimeistään käsitettävä ilmaisijan voimakas kaventuminen hetkeen, mikä ei ole täysin väärin, ainakaan omia vakavasti koettuja ja vakavasti otettavia kokemuksia ajatellen, sillä tiettyihin asioihin ei saa tulla mitään lyhyttäkään katkosta, vaan elintärkeyksien kokemisia on luonnollista seurata primitiivisesti.

Eri asia on tosiaan se, että primitiivisyyksistä tehdään rauhantilan järjestely, jolloin kanssakäyminen on saatettu ylitsepääsemättömäksi yleistämällä hetki kattamaan enempää kuin mitä se on. Sodasta ja primitiivisyyksistä ei tule tehdä osaa rauhanajan järjestelyistä. Primitiivireaktio on ihmisen viimeinen suojakeino tulipalotilanteessa, joiden syntymiseen on sitävastoin kiinnitettävä huomio.

Syntipukkiajattelulla on myös ylitsepääsemättömyyden rasite. Jos syntipukki reagoi kielteisesti kohteluun, syntyy ehkä jännite, jossa ratkaisuun ei tule kuin syntipukin poistaminen tai fiilisten kohtaaminen. Koska syntipukkinimike toimii oikeutuksena fiilisten purkamiselle, ei syntipukin roolia kantavalle haluta vapautusta. Syntipukiksi sinetöiminen luo asetelman kiristyessä joko-tai-asetelman. Jos syntipukkia tai ulkoista vihollista ei voi käyttää senhetkisellä tavalla, joku joutuu kantamaan roolia, kunnes käy niin, että syntipukkien tarvitsijat vähenee kierros kierroksen jälkeen.

Ainoa kestävä keino huonojen fiiliksien aiheuttamaan ristiriitaan on se, että fiilikset kohtaa se, joka ne saa osakseen. Kohtaaminen voi vaatia erilaista käsittelyä, mutta jos syntipukkimenetelmä on estetty, ja ulkoisen vihollisen käyttö, on fiilisten kohtaamiselle luotu edellytyksiä niin, että systeemi ja sen osapuolet ovat ulospäin neutraaleja, ja myös toistensa suhteen. Neutraalista poikkeaminen ulos tai sisäisiin osiin nähden on luonnollista elämää, ja jos poikkamat tasapainosta osataan riitävän hyvin selvitellä, syntyy yhä parempi luottamus yhteisön elinvoimaisuuteen ja olemassaolon turvallisuuteen, ja tarvittaessa selkeisiin ja mutta tuloksellisiin vääntöihin.


Sitoutumisodotusten aihettama ristiriita

A.  Osa ei odota tältä kovin paljoa yhteisöllisessä mielessä. Ei ole kovin selkeästi saama- ja antopuolen odotusta. Toisaalta ei koeta uhkaa tästä sille, että tämä on oman yhteisönrakennuksen tiellä, sillä yhteisö joko on, tai on luottamus sellaisen löytymiseen, tai sellaisen rakenteluun. Ollaan ihan yhteisöodotusten ulkopuolella olevat esim tämän foorumin suhteen. Voi vaikka rentoilla vapaammin pipoa kiristelemättä kun sopivaa hetkeä.

B.  Nämä ihmiset kuuluvat siihen ryhmään, että yhteisöltä odotetaan sitoutumisarvoisuutta. Joko tämä foorumi on sellaiseksi kelpaava, tai sitten jokin toinen. Joko tästä, tai jostain toisesta voisi tulla jonkinasteinen yhteisö, jonka puitteissa voi saada sitä mitä yhteisöt tarjoavat.

Osa kuuluu ryhmään B, vaikka eivät itse tiedä pyrkimyksiään. Tämä on sinänsä normaalia. Tietoisuus tarkempana asiasta ei ole aina pahasta.

Ongelmaa on paljon sitoutumiserojen vaihteluissa. Ristiriita paukahtaa ajoittain akuutiksi. Jos selkeää jakoa syntyy, eli yhteisötoiveita haetaan aidosti oikeasta paikasta, tästä, toisesta, tai uuden luomisesta ja siihne pyrkimistä, vähenee sitoutumisodotusten erosta johtuva ristiriita.
« Viimeksi muokattu: pe 15.01.2016, 01:36:09 kirjoittanut Admin »
Jos ilmenee nimittelyä, tai epäkunnioittavaa käytöstä, ilmoitta asiasta yhteisölle, ja tarvittaessa ylläpidolle.
Admin on ylläpitonikki. Tavallinen nikkini on Juha.

Poissa Admin

  • Ylläpitäjä
  • Seniori
  • Viestejä: 375
Vs: Foorumin käytäntöjä
« Vastaus #22 : la 05.05.2018, 12:00:44 »

Toin tämän blogi-tyypin hahmottelut tänne, Omiin.

Foorumi on elänyt jo tovin, blogin perustamisen jälkeen. Onpahan nähtävissä, jonain alkuna.

Kun tätä ei ehkä tarvitse jatkaa täälläkään, niin parempi voi olla Ketjukaisissa, lukualueella.
Jos ilmenee nimittelyä, tai epäkunnioittavaa käytöstä, ilmoitta asiasta yhteisölle, ja tarvittaessa ylläpidolle.
Admin on ylläpitonikki. Tavallinen nikkini on Juha.