Kirjoittaja Aihe: Radio-nurkka  (Luettu 3605 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Lenny

 • Konkari
 • Viestejä: 1782
 • ex-Kalervonpoika
Radio-nurkka
« : la 07.11.2015, 05:46:02 »
Avataan ketju myös radio-ohjelmille. Tänne vinkkejä hyvistä ohjelmista areenasta, arkistosta, mistä vain.

Aloitan legendaarisesta Peter von Baghista, jonka juttusarja Elämää suuremmat elokuvat on kuunneltavissa areenasta. Teen nyt tunnustuksen. Kuulin tuon ET-jakson vahingossa, enkä tiennyt kuka siellä on äänessä. Kertojasta tulee mieleen joku tavallinen perusäijä, joka töksähdellen latelee sanoja toisensa perään. Ajattelin, että tämä on varmaan joku aloitteleva toimittaja, hieman kömpelö mutta jotenkin epätavallisen hauska. Kun se sisältö sitten rupesi aukeamaan muutaman minuutin jälkeen, olen siitä asti ollut koukussa. Minusta kun tuntuu, että von Baghin jokainen sana on täydellisesti omalla paikallaan. Huikeaa ilotulitusta.
« Viimeksi muokattu: la 07.11.2015, 05:56:03 kirjoittanut Lenny »

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10261
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #1 : la 07.11.2015, 08:45:24 »

Jari Sarasvuota aloin kuuntelemaan pari päivää sitten Areenasta, mutta töksähti niin pahoin, että oli lopetettava. Ehkä vois yrittää uudestaan, josko onnistuisi.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7215
 • Hai Sixteen!
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #2 : la 07.11.2015, 10:09:33 »
Sarasvuon radiolähetykset ovat jo "legendaarisia" joten aloittelin=pakottauduin kuuntelemaan ekaa kertaa häntä noin viikko sitten. Aidosta radiosta toki.

Kokemus oli hämmentävä.
  Ensinnäkin tavallista parempi eli koukuttavampi. Puhui työntekijän "alistumisesta". Aiheesta tuli mielenkiintoinen kun kertoi kokemuksistaan ja liitti muuhunkin kuin töihin. Ja kun tietää että on/oli(?) itse yrityspomo ja koulutti aiheesta. Sarasvuo osasi myös puhua tarpeeksi hitaasti, hiljaisia lyhyitä hetkiä, jolloin kuuntelija saattoi miettiä sitä itse.
  Toiseksi puhetapa jossa odotti toisen vastaavan, radiossa tuossa puhetavassa odotti paneelikeskustelua. Kesti hetken ennenkuin tajusin hänen sinuttelunsa tarkoittikin radiokuulijaa. Eli puhui tai saarnasi kuin henkilökohtaisesti kuuntelijalle.


Noin ylipäätään yleisesti radiossa päästään rauhallisemmin syvemmälle asioihin keskittymään kuin hektisen viihteellisessä tv:ssä.
« Viimeksi muokattu: la 07.11.2015, 10:11:13 kirjoittanut MrKAT »
"Elisabet Rehn oli viimeinen oikea puolustusministeri jolla oli munat."  - Pasi Majuri US 30.9.18

Poissa Taha Islam

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 8269
  • Vapaa Näkökulma
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #3 : la 07.11.2015, 10:16:48 »
Latasin Sarasvuon ohjelmat kuunneltavaksi pyöräretkillä. Kuunneltuani koko sarjan 4-5 kertaa tajusin, että äijähän puhuu pehmeitä ja on kehittänyt itselleen konsulttihöpinöistä jonkinlaisen uskonnon. Ei niin, etteikö sokea kanakin löydä joskus jyvää, mutta Sarasvuo tarvitsee terapiaa, ei yleisöä narsismilleen.
"Varsinainen asia, jos sellaista oli, jäi nyt kirjoittamatta. No, onhan päivä vielä huomennakin."

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7215
 • Hai Sixteen!
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #4 : la 07.11.2015, 10:20:03 »
YLEn hyviä ohjelmia
 - Suomi Radion Ajantasat klo 10 ja 14 on usein ajankohtaisen hyviä (jos joutaa kuuntelemaan tai muistaa).
 - Pyöreä pöytä -"Tulista väittelyä ajankohtaisista aiheista. Puheenjohtajana Pauli Aalto-Setälä. Keskiviikkoisin klo 17"
    http://areena.yle.fi/1-2587342 (En koskaan muista kuunnella, vuosia kun viimeksi kuuntelin, mutta suosittelen ;)
 - Maailmanpolitiikan arkipäivää

YLE Musiikillisista olen kuunnellut:
 - Avaruusromua (tästäkin on jo aikaa) - elektronisen (kokeellisen) musiikin ohjelma, usein paljon muistelua
     http://yle.fi/aihe/ohjelma/avaruusromua
 - Dj-ilta tai tanssi-ilta tms (liekö edes enää olemassa ?) konemusiikin viimeisimmät aallot
     (palaan astialle myöhemmin)

« Viimeksi muokattu: la 07.11.2015, 14:30:22 kirjoittanut MrKAT »
"Elisabet Rehn oli viimeinen oikea puolustusministeri jolla oli munat."  - Pasi Majuri US 30.9.18

Poissa Hayabusa

 • Konkari
 • Viestejä: 2893
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #5 : su 08.11.2015, 21:26:54 »
Ylen hyvää radioantia edustaa myös Tiedeykkönen.

Musiikkipuolella parhaimmistoa edustavat Kantritohtori ja Bluesministeri. Tunnustan joskus kuunnelleeni tuota MrKATin mainostamaa Avaruusromua-ohjelmaa - hyvä, mutta vaatii tietyn mielentilan.

Mitä kivaa kaupalliselta puolelta löytyy?

Poissa Lenny

 • Konkari
 • Viestejä: 1782
 • ex-Kalervonpoika
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #6 : ma 09.11.2015, 04:46:10 »
Mitä kivaa kaupalliselta puolelta löytyy?

Hyvä kysymys. Voiko YLE:n tarjonnan päälle enää rakentaa mitään kiinnostavaa ja mitä se sitten mahtaa olla? No sehän on tietysti viihdettä, listahittimusiikkia jne. Eräs kanava on ihan mielenkiintoinen, soittaa vain suomalaista viihdemusiikkia.

Vielä tästä YLE:n ohjelmatarjonnasta sen verran, että onhan se varsinkin taidemusiikkipuolella aivan mahtavaa. Jos radiossa soitettaisiin vain jonkinlaista demokraattista keskiarvomusiikkia, meillä ei olisi näitä hienoja musiikkiohjelmia, kuten Faunin iltapäivä tai Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä. Pieni verorahoilla katettu elitismi siis palvelee ainakin itseäni.

Poissa Lenny

 • Konkari
 • Viestejä: 1782
 • ex-Kalervonpoika
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #7 : ma 09.11.2015, 18:57:54 »
Kohta pärähtää käyntiin Politiikan luontoilta, aiheena pakolaiskriisi.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7215
 • Hai Sixteen!
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #8 : ma 09.11.2015, 23:00:58 »
Mitä kivaa kaupalliselta puolelta löytyy?
NRJ - tai ainakin oli noin v. 2001.
Ehkä nyt olen kasvanut vihdoin aikuiseksi..
"Elisabet Rehn oli viimeinen oikea puolustusministeri jolla oli munat."  - Pasi Majuri US 30.9.18

Anemone

 • Vieras
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #9 : ti 10.11.2015, 18:32:35 »
Voisin lisätä tähän melkein kaikki Radio Helsingin ohjelmat - paitsi Päiväkämmit, koska ajankohtaisseuranta eri tapahtumiin liittyvine haastatteluineen ei minua kiinnosta.

Niitä hyviä siis: Perttu Häkkisen isännöimä Musiikin lahja ma klo 20-22, Kuusikielinen taivas (kitara-aiheinen ohjelma) tiisstaisin, It's Only Rock'n Roll myös tiistaisin, Avantgardeyö ke klo 21-24 (muistuttaa Avaruusromua, mutta konsepti on laajempi, ei keskity mihinkään tietyyn genreen), perjantaisin Paskalista klo 15-16 (ohjelmassa pilkataan kaikkea ja huudetaan levyjen päälle), sunnuntaisin klo 12 Jazz kiinnostaa, klo 14 Rakkaudesta (kevyttä feelgood musiikkia rock-pop-latino- world -linjalla), klo 16 Neurosiivut (hämyilyä ja häröilyä) klo 18 Iskelmäiltama sekä klo 22 Fatty Sounds (fiftari-rockia, bluesia, vanhaa iskelmää yms.). Lisäksi Norppa tekee vuosittain pitkän radiokeskustelun, johon hän on kutsunut mm. Ruben Stillerin. Viimeisin lähetys on vielä kuunneltavissa Podcastina https://www.radiohelsinki.fi/ohjelmat/Norpan+Maailma

Suosikkitoimittajani Perttu Häkkinen tekee ohjelmia myös Yle Puheelle tiistaisin klo 13, usein esoteerisista tai jotenkin marginaalisista aiheista.

Yle Fem lähettää sunnuntaisin ruotsinkielistä "pressiklubia" (tekstitetty suomeksi) Eftersnack eli Jälkivääntö, joka on televisioitu radio-ohjelma. En muista million lähetys tulee radiosta. Tv-versiossa on vain puhe, radiossa myös hieman välimusiikkia. Ohjelma on Pressiklubia hieman kevyempi, mutta Pressiklubi onkin mielestäni parhaita suomalaisia tv-ohjelmia tällä hetkellä. Napakka ja Asian ytimeen pureutuva. Stilleristä olen tykännyt vuosikaudet, erityisesti radion puolella.

Muista Ylen ohjelmia, joista pidän ovat kirjallisuusohjelmat. On suorastaan skandaali, että tv:ssä ei ole lainkaan kunnollisia kotimaisia kulttuuriohjelmia. Kaipaan kovasti esim. Voimalaa ja Kaken pesulaa. Loistavat toimittajat!

Poissa Anneli Mattila on ihqu!

 • Täysjäsen
 • Viestejä: 242
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #10 : ti 10.11.2015, 19:17:49 »
Pyöreä pöytä on mennyt punavihreäksi kuplaksi, se oli aikaisemmin parempi.


Politiikan luontoillassa toimittajat eivät tehneet työtään. Ohjelmassa ei vastattu vaan oltiin vastaavinaan.


Sen sijaan huomenna keskiviikkona 11.9. tulee lempiohjelmani Luontoilta, siis se ihan oikea. Radio Suomi, klo 18.03.
EN OLE Anneli Mattila.

Poissa Kopek

 • Konkari
 • Viestejä: 3906
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #11 : ti 10.11.2015, 20:54:19 »
En kuuntele aktiivisesti radiota. "Passiivisesti" sen sijaan kuuntelen, kun ajelen autolla tai kun olen iltalenkillä (pieni radio + kuulokkeet).

Muutama ilta sitten kuuntelin kävellessäni lyhyiltä aalloilta Romanian radion lähetystä. Ohjelmassa luettiin otteita kuuntelijoiden kirjeistä. Aiheena oli Euroopan pakolaistilanne, joten kirjeetkin liittyivät siihen. Eräs amerikkalainen kertoi olleensa 1970-luvulla Saksassa armeijan tehtävissä ja tutustuneensa tuona aikana hyvin Saksaan sekä sen kulttuuriin ja kansaan. Kirjoittaja oli pitänyt yhteyttä maahan sen jälkeenkin. Turvapaikanhakijoita koskevissa mielipiteissään hän oli lähes "halla-aholaisilla" linjoilla. Myös muutamien muiden kuulijoiden kirjeissä esitettiin kritiikkiä nykyisen kaltaista turvapaikkaperusteista maahanmuuttoa kohtaan.

Radiossa tietenkin luetaan niitä kirjeitä, joita siellä halutaan lukea. Ehkä Romanialla on tällä hetkellä niin paljon nykytilanteeseen liittyviä ongelmia, että sen heijastukset kuuluvat jo radiossakin.

Olen kuunnellut iltakävelyillä vuosien varrella monenlaisia ohjelmia. On ollut Vatikaanin radion suomenkielistä ohjelmaa. On ollut Iranin radion antiamerikkalaista propagandaa. On ollut BBC:n tylsähköjä asiaohjelmia. Ja tietysti on ollut Kiinan radion (CRI) tekopirteää, mutta varsin tylsää ohjelmaa. Kiinahan on nykyisin lähes valloittanut koko radioaallot.

Suomalaisista ohjelmista kuuntelen, mistä sattuu kuulumaan, eli "Päivä tunnissa", "Politiikkaradio", Sarasvuon höpinöitä (eilen tavallistakin sekavampia) ja monenlaista muuta. Urheiluohjelmia en kuuntele enkä juuri myöskään musiikkiohjelmia. Jos kuuntelen viimeksi mainittuja, asema on yleensä YleX. Kaupallisia paikallisradioita en kuuntele - mikä voi tuntua erikoiselta, kun olen itse aikoinaan perustanut yhden ja "pyörittänyt" sitä vuosia. Ehkä noilta ajoilta jäi tietty allergia tätä radioiden sektoria kohtaan.

Ja yksi asema on sellainen, jota en kuuntele koskaan. Vaihdan taajuutta heti, jos se alkaa kuulua. Tämä inhokkiasemani on Radio Nova.

Varsinaista suosikkiasemaa minulla ei ole. Useimmiten kuuntelen Radio Puhetta, mutta muutkin käyvät, kunhan ohjelma on sopivaa.

Nostalgiamielessä kuuntelen USB-tikulta vanhoja aitoja merirosvoradionauhoituksia kuten Radio Nord Sea International, Radio Caroline ja niin edelleen.

Internetistä löytyy kattava kokoelma vanhoja arkistonauhoituksia. Jos kiinnostaa, niin... (zip-tiedostojen salasana on ainakin aikaisemmin ollut freeradio). Muutama minunkin kauan sitten nauhoittamani pätkä on päätynyt tänne...

http://www.azanorak.com/

Useimpia ihmisiä tällaiset tuskin kiinnostavat, mutta jostakin syystä koen nostalgian värinää, kun radiosta kuuluu sama ohjelma, jota jotkut ovat kuunnelleet suorana kymmeniä vuosia sitten. Kuunteleminen on kuin paluu aikakoneella menneeseen. Kuunnellessaan voi mietiskellä ja muistella, mitä – ja kenen kanssa - itse on juuri tuolloin tehnyt.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7215
 • Hai Sixteen!
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #12 : ti 10.11.2015, 22:48:26 »
Yksi minulle tärkeä asema ja "ohjelma" on mainittava, se kuullaan tästä pienestä nauhoituksestani:
https://www.youtube.com/watch?v=97-3zHV8zv8
"Russian atomic clock" in radio (0:40)

10 Mhz aikamerkkiasema, jolla tarkistan kelloni jopa 0,1 sekunnin tarkkuudella.

Joskus olen kuunnellut BBC:tä, kun ei vielä ollut internet täysmitoissaan. Nykyään ei niin tarvi. Joskus saatan nostalgisista syistä innostua kuuntelmaan lyhyitä aaltoja.

"Elisabet Rehn oli viimeinen oikea puolustusministeri jolla oli munat."  - Pasi Majuri US 30.9.18

Poissa Hayabusa

 • Konkari
 • Viestejä: 2893
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #13 : ti 10.11.2015, 22:54:02 »
Yksi minulle tärkeä asema ja "ohjelma" on mainittava, se kuullaan tästä pienestä nauhoituksestani:
https://www.youtube.com/watch?v=97-3zHV8zv8
"Russian atomic clock" in radio (0:40)

Haa! Minulla on ollut aivan samanlainen radio.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7215
 • Hai Sixteen!
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #14 : ti 10.11.2015, 22:58:02 »
Kappas ! Se muuten maksoi noin 112 mk. Tais tosin isukki ostaa mutta olin matkassa.
"Elisabet Rehn oli viimeinen oikea puolustusministeri jolla oli munat."  - Pasi Majuri US 30.9.18

Poissa Hayabusa

 • Konkari
 • Viestejä: 2893
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #15 : ti 10.11.2015, 23:01:58 »
Olen kuunnellut iltakävelyillä vuosien varrella monenlaisia ohjelmia. On ollut Vatikaanin radion suomenkielistä ohjelmaa. On ollut Iranin radion antiamerikkalaista propagandaa. On ollut BBC:n tylsähköjä asiaohjelmia. Ja tietysti on ollut Kiinan radion (CRI) tekopirteää, mutta varsin tylsää ohjelmaa. Kiinahan on nykyisin lähes valloittanut koko radioaallot.

Muistan erään amerikkalaisen propagandaohjelman. Osuin eräänä kesäpäivänä kuuntelemaan Voice of Americaa. Siellä haastateltiin sukkulalennolle valittua opettajaa. Hän kertoili millaisia oppitunteja aikoi pitää avaruudesta käsin. Seuraavana talvena Christa McAuliffe kuoli avaruussukkula Challengerin räjähdyksessä.

Nynny

 • Vieras
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #16 : ma 14.11.2016, 07:30:42 »
Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskusteltiin Tulevaisuuden Suomesta.

Ihan mielenkiintoinen keskustelu, johon Roman onnistui valitsemaan hersyvän vastakohtaiset keskustelijat. Molemmat todella ärsyttäviä omassa ääripäässään. Jarno Limnéllin positiivisuus rupesi työntymään kurkustani oksennuksen muodossa, teki mieli sulkea radio (oikeastaan rikkoa se). Toisaalta taas Timo Airaksisen nariseva pessimismi aiheutti ihan samanlaisen reaktion. Loistava ohjelma siis!

Poissa Kopek

 • Konkari
 • Viestejä: 3906
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #17 : ma 14.11.2016, 08:09:14 »
Muistan erään amerikkalaisen propagandaohjelman. Osuin eräänä kesäpäivänä kuuntelemaan Voice of Americaa. Siellä haastateltiin sukkulalennolle valittua opettajaa. Hän kertoili millaisia oppitunteja aikoi pitää avaruudesta käsin. Seuraavana talvena Christa McAuliffe kuoli avaruussukkula Challengerin räjähdyksessä.

Hurja yhteensattuma. Itselleni ei muistu mieleen mitään näin traagista. Muistot ovat tavanomaisempia.

Yksi muisto on se, kun kaverini oli opettanut valmistamaan (ja tainnut suureksi osaksi tehdäkin) yksinkertaisen kidekoneen, jossa ei ollut kuin muutama komponentti, ja jota kuunneltiin pienillä nappikuulokkeilla. Antennijohto vei läheiseen puuhun. Kuuntelin tätä laitetta kerran pakkaspäivänä aikani kuluksi. Olin jotain 10-13 -vuotias, en osaa tämän tarkemmin ajoittaa tätä kuunteluani. Kojeesta ei luonnollisestikaan kovin monta asemaa kuulunut. Yhtäkkiä kuitenkin suomalainen miesääni kertoi Siperiaan kauan sitten pudonneesta meteoriitista ja sen aiheuttamista tuhoista. En ollut koskaan ennen kuullut tällaisesta. Asema oli Moskovan Radio eli Neuvostoliiton virallinen propaganda-asema. Vasta useita vuosia myöhemmin sain seuraavan kerran lukea tai kuulla tästä ilmiöstä.

Erikoisempi sattuma on se, että kuulin kyseisen Moskovan Radion viimeisen suomenkielisen lähetyksen autoradiosta muutamia vuosia sitten. Oli täysin sattumaa, että aukaisin radion juuri tuolloin.

Mitä ulkomaisiin radioasemiin tulee, niin en tiedä kuvittelenko, vai ovatko radiot huonompia, vai eikö lähetyksiä enää ole, vai mistä johtuu, että radion keskipitkiltä aalloilta ei kuulu enää juuri muuta kuin kohinaa, kun radion avaa. Kyllä sieltä nyt jotain ohjelmaakin vielä saa kuuluviin, mutta ei alkuunkaan sillä tavalla kuin vanhoina hyvinä aikoina. Jokin huonosti kuuluva venäläinen asema saattaa pihistä. Joskus +30 vuotta sitten voi kuunnella autossa talviaikaan iltaisin Radio Luxemburgia ja vaikka mitä.

Se, että autoradioissa ei ole lyhyitä aaltoja, on mielestäni suuri puute, koska autoradioiden AM-alue on Suomessa pelkkä kohina-alue. Täysin hyödytön. SW-lähetykset sentään kuuluisivat päivälläkin. Malliksi auton radionauhurilla nauhoitettua Radio Moskovan ohjelmaa toukokuussa 1979. Vanhoina hyvinä aikoina...

https://youtu.be/eNbx9sKiXTQ

Poissa Hayabusa

 • Konkari
 • Viestejä: 2893
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #18 : ma 14.11.2016, 09:43:47 »
Kasvoin radiota kuunnellen. Sekä aktiivisesti, että passiivisesti radion ollessa taustahälynä. Jossain välissä radion kuuntelu loppui melkein kokonaan. Ihan viime aikoina olen taas löytänyt radion ainakin osittain taas. Pitkälti Yle Areenan ansiosta. Kuuntelen ohjelmia aika paljon lataamalla ne ensin tietokoneelle ja sitten vasta kuuntelen. Tämä sen vuoksi, että keskeytykset ovat nykyisessä ADHD-maailmassa aivan liian yleisiä, jolloin koneelta on mukava kaivaa tallenne oikeaan kohtaa (selain kuitenkin kaatuu tai sulkeutuu keskeytyksen yhteydessä).

Nynny

 • Vieras
Vs: Radio-nurkka
« Vastaus #19 : ma 14.11.2016, 10:29:34 »
Kasvoin radiota kuunnellen. Sekä aktiivisesti, että passiivisesti radion ollessa taustahälynä. Jossain välissä radion kuuntelu loppui melkein kokonaan. Ihan viime aikoina olen taas löytänyt radion ainakin osittain taas. Pitkälti Yle Areenan ansiosta. Kuuntelen ohjelmia aika paljon lataamalla ne ensin tietokoneelle ja sitten vasta kuuntelen. Tämä sen vuoksi, että keskeytykset ovat nykyisessä ADHD-maailmassa aivan liian yleisiä, jolloin koneelta on mukava kaivaa tallenne oikeaan kohtaa (selain kuitenkin kaatuu tai sulkeutuu keskeytyksen yhteydessä).

Käytän itsekin runsaasti Areenan "lataa"-toimintoa, erityisesti reissussa joiden aikana nettiyhteydet on mitä on. Latailen pääasiassa keskusteluohjelmia viikon varrelta ja kuuntelen kännyllä.

Suosikkiohjelmani Ylellä ovat ehdottomasti Perttu Häkkisen keskusteluohjelmat. Toinen kestosuosikki on Kalle Haatainen, joka on sitten enemmän ajankohtaista asiaa.

Musiikkipuolella Ylen ykkönen on ehdoton ykkönen. Viihdeosastolla menee ihan perus Nova aika hyvin autolla ajellessa. Viihdekanavilla ongelmana on ehkä kohdallani suppea ohjelmisto, joka rupeaa tökkimään yleensä viikossa. Parin kuukauden tauon jälkeen yleensä ohjelmisto on täysin uusi, ja uppoaa sitten taas paremmin.

Kuvaisin ehkä itseäni radion suurkuluttajaksi.