Kirjoittaja Aihe: Rempat ja remputus – kremppailu  (Luettu 87700 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1500 : ke 07.11.2018, 22:20:43 »
Ei sitä keliakiakaan kai voine vallan unohtaa, vaikka olenkin keskittynyt muihin ehdokkaisiin. Tajusin tässä taannoin että siihen nähden jotta olen ollut vuosia aamupaskovainen ihminen, on kyllä melko outoa että tässä vuoden mittaan on moneen kertaan käynyt niin että syötyäni päivän pääaterian vatsassa alkaa jotenkin lievästi kiertämään ja käyn sitten vessassa lykkäämässä sontaa. Yhteen aikaan luulin että kysymys on jännittämisestä kun olin menossa illalla treeneihin, mutta on tätä muinakin päivinä, esim. tänään. En tiedä olenko jokaikinen kerta syönyt jotain gluteenipitoista, mutta ainakin tänään vedin lihapadan päälle jälkkäriksi korvapuustin.

Uusia niveliä ei enää ole ärtynyt, mutta kaippa ne loppuivatkin jo kesken. Se mikä ihmetyttää on se että polvien kanssa välillä on useampikin tunti ihan ok ja sitten yhtäkkiä ei olekaan. Koska eilen tuli potkiskeltua aika tavalla, olin yllättynyt että tänään polvet olivat varsin ok, mutta nyt kun illemmalla kävin luennolla istumassa, sen jälkeen kävely oli taas melko ikävä kokemus. Välillä ärsyttää istuminen. Välillä kävely, välillä kai ihan mikä vaan. Voihan tämä kaikki olla Bakerin kystien jälkitilaa, kun ne ei kuulema hevin parane. Mutta ne kystatkin ovat voineet äityä pitkään muhineesta kaikkien nivelten ärsytyksestä... Että ne eivät sinällään selitä yhtään mitään.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1501 : to 08.11.2018, 12:50:52 »
Kaverin kaveri nostelee puntteja ja oli sanonut että kun vaihtaa raskaampiin painoihin, mene niveliltä puoli vuotta tottua siihen. Kaveri vähän siis vilautti mahdollisuutta että polvieni vihlonnat siis kuitenkin olisivat siitä kiinni että liikunnasta on tullut raskaampaa.

Mene tiedä. Itse kallistun sille kannalle että tässä on joku kombinaatio. On jokin asia X joka pitää kaikki niveleni helposti ärsyyntyvinä. Vuosien varrella on jo väläytellyt olemassaoloaan. Sitten menen ja kyykkään Kravin alkulämmittelyissä, ramppaan pitkiä lenkkejä (alkusyksystä), ravaan portaita ja kaikki tämä saa salaa ärtyneet nivelet ärtymään polvissa vielä pahemmin niin että lopulta paukahtaakin sitten Bakerin kystat. Joiden paraneminen ei ilmeisesti sekään hetkessä käy.

Jos kysymys olisi pelkästä liikunnasta, niin miksi minulla sitten vihloisi silloin tällöin ranteisiin? En kävele käsilläni. Miksi alkoi särkemään isovarpaiden tyviä? En harrasta balettia. Liikunnan takia varmaan polvista tuli kivuliaimmat, mutta aika omituiselta tuntuu jos ei löydy mitään mikä selittäisi kaikkien nivelten kaikki tuntemukset. Huomenna se lääkäri soittaa, ja epäilen että sieltä päin ei mitään valotu. Netissä kun olen asioita pyöritellyt, ainakin pari ihmistä ilmoittautui joilla on samankaltaista vaivaa ja mitään ei ole löytynyt. Olivat kumpikin naisia.

Jos tämä nyt olisi vain väliaikainen tottumiskysymys, niin sitten oppisin vain elämään kivun kanssa, kun olisi lupaus siitä että se joskus myös loppuu ja sanotaanhan sitä että no pain no gain. Krav antaa minulle (yllättäen) niin paljon että en siitä tohtisi millään luopua. Semminkin kun en tiedä hyödyttääkö se. Voihan minua sattua silti kokoajan. Ja eihän tässä voi pelkästään laakereillaan levätä, eli joudun päivittäin ravaamaan milloin missäkin, eli jatkuvastihan minä polviani käytän.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1502 : to 08.11.2018, 13:56:53 »
Minusta se kummallisin seikka tuossa sun oireiluissasi Norma on sen periodisuus, eli se, että se alkaa syksyisin.

Masennus voisi selittää yleisen kipuherkkyyden eli alhaisen kipukynnyksen, jolloin pienikin kremppa tuntuu voimakkaammin kuin muilla ihmisillä. Voisiko kyseessä sitten olla se, että kaamos lisää masennusta entisestään? Mutta oireilusihan taitaa alkaa jo syyskuussa toisaalta, jolloin kaamosta ei vielä ole. Tai ehkä mielialasi romahtaa kun saat vieroitusoireita auringosta, ja syksyn oirehtimisesi johtuisivatkin siitä? Ainakin joillakin nikotiiniaddikteilla tiedetään masennuksen pahentuneen roimasti tupakkalakossa  vieroitusoireiden takia.

Onko sinulla näitä oireita? Saatat kärsiä vitamiinipuutoksesta

Rasvan imeytymishäiriö (jos sulla on se?) voisi ehkä aiheuttaa mm. rasvaliukoisten vitamiinien kuten A-, E- ja K(!)-vitamiinien puutoksia, ja monien muidenkin aineiden, esim. kuparin (voi aiheuttaa osteoporoosia)? Kaikki imeytymishäiriöt varmaankin kannattaisi tutkia, ja ainakin sun kannattaa mainita lääkärille oireistasi, jotka muistaakseni saat (rasvasta ja?) kalan rasvasta eritoten. (Viljellyn kalan rasvassa on kyllä toisaalta kaikenlaista inhaa ympäristömyrkkyäkin, nk. on Itämeren kalassakin...)

Toinen, mitä voisit tarkistaa, on, että voisiko ruokavaliosi olla niin tyystin erilainen kesällä kuin syksyllä, että se voisi aiheuttaa häikkää. Ensinnä tulee nyt mieleen se mainittu A-vitamiini, mutta myös E-vitamiini, molemmat rasvaliukoisia. Jos sun kesäruokavalioosi kuuluu semmoista, mitä ei syksyllä, niin voisiko kyse mahdollisesti olla puutos jostain, joka iskee syksyllä? Esim.
- margariini?
- leipä?
- porkkana? (näitäkään ei kannata kyllä syödä liikaa https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#34 )

Tsekkaa, nämä fineli-linkit, josko soittaisivat jotain kelloja:
E-vitamiini missä on eniten
A-vitamiini missä on eniten

A-vitamiinin yliannostuksesta onkin jo puhuttu, voi mm. aiheuttaa niveloireita. A-vitamiinin puute - joka tosin lienee harvinainen Suomessa? -  puolestaan voi aiheuttaa monenlaisia epämääräisiä oireita, ja silmäoireita mm. hämäräsokeutta, kuivasilmäisyyttä, kuivaa ihoa, kutinaa. A-vitamiinin puutos voi tulla mm. silloin jos on rasvan imeytymishäiriö (nk. ehkä sulla, Norma?).

Ja toisaalta: (Sen lisäksi, että sinkki voi aiheuttaa yliannosteltuna nivelruston tuhoa ja siten nivelrikkoa) sinkin puute puolestaan voi häiritä A-vitamiinin metaboliaa (ja aiheuttaa mm. vakavia iho-oireita). Sinkin puute voi sekin johtua imeytymishäiriöstä, tai puutteellisesta ravinnosta, ja myös mm. munuais- tai maksaviasta.

https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#21
https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#22
https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#24


ps. Ja ei, en edelleenkään suosittele umpimähkäistä itselääkintää keinotekoisten pillereiden avulla, vaan ihan oikeaa ruokaa, jota on huomattavasti hankalampi yliannostella.
« Viimeksi muokattu: to 08.11.2018, 16:14:10 kirjoittanut kertsi »

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1503 : to 08.11.2018, 14:08:39 »

Käsinseisonnassa olen huomannut paremmaksi rystysillä seisomisen. Alaselkä lepää, kun menee toisin päin. Paino voi säteillä ranteisiin ja olkapäihinkin, vaikka väliaikaisempia suoritteita.

Toistaiseksi jättänyt vähemmälle käsinseisonnat, ja sen tapailemisen.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1504 : to 08.11.2018, 14:51:40 »
Ai niin Norma, se jatkuva eli päivittäinen magnesiumannoksesikin ja krooninen ummetus kannattaa mainita lääkärille, koska munuaisten vajaatoiminnassa liiallinen magnesiumin saanti voi aiheuttaa keskushermoston ja sydämen toiminnan häiriöitä (niitä rytmihäiriöirä ehkä?). Ja magnesiuminkin saanti heikkenee erilaisissa imeytymishäiriöissä.
https://www.terve.fi/artikkelit/magnesium

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-998/magnesium

Doses less than 350 mg daily are safe for most adults. When taken in very large amounts, magnesium is POSSIBLY UNSAFE. Large doses might cause too much magnesium to build up in the body, causing serious side effects including an irregular heartbeat, low blood pressure, confusion, slowed breathing, coma, and death.

Kidney problems, such as kidney failure: Kidneys that don't work well have trouble clearing magnesium from the body. Taking extra magnesium can cause magnesium to build up to dangerous levels. Don't take magnesium if you have kidney problems.

Ja se ummetus kannattaa kyllä hoitaa varsinkin kunnollisella ruokavaliolla, jos suinkin mahdollista. Tässä muitakin vinkkejä:
http://www.hus.fi/hus-tietoa/sairaanhoitoalueet/hyks/hyks-atek/kivunhoito/Documents/Ummetuksen%20hoito%20-opas.pdf

(Tosin PIENI annos magnesiumia - jos on terveet munuaiset! - voi olla ihan hyödyksikin monenmoiseen vaivaan, jos ravinnosta ei esim. huonon ruokavalion takia saa tarpeeksi sitä: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-998/magnesium )

Mikä se päiväannoksesi olikaan, Norma?
« Viimeksi muokattu: to 08.11.2018, 15:09:19 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1505 : to 08.11.2018, 15:51:56 »
Sainpas selvitettyä sen tarkan alkamisajan viime vuoden polvikivun alkamiselle. Sehän alkoi pari päivää tuon jälkeen:

http://jatkumo.net/index.php?topic=448.msg157609#msg157609

Pääsen ponnistautumaan ylös käsillä auttamatta myös niin että levitän jalkaterät sivuille, mutta näinhän ei ilmeisesti saanut tehdä ja se sattuu polviin aikaslailla.

Vittu mikä idiootti saatan toisinaan olla.  >:( On näemmä ollut elokuun puoliväli. Tuolloin meni vain polvet, mutta tänä vuonna tosiaan elokuun puolivälissä alkoi vihlonnat ranteissa jne. ja polvissa paukahti paskuu syyskuun puolella.

Loppukesä/alkusyksy on tainnut olla minulle nuoresta asti paha paikka. Yläasteella aloin yskimään siihen aikaan ja luulin joka vuosi vilustuneeni, kunnes sitten 2003 sain astma-diagnoosin juuri tuona aikana ja havaitsin teksti-tv:stä että on homeitiöt valloillaan, ja sittemmin olen tajunnut olevani niille allerginen. Siinä määrin että astmahan siitä sitten puhkesi. Kylmyys ja kosteus ei tunnu hyvältä vaikkei mitään valtavia astmaoireita olisikaan. Tämä kuluva syksy on astman kannalta ollut harvinaisen rauhallinen, ilmeisesti hometta ei ole ollut siinämäärin kuin joinakin muina vuosina.

Siitä minulla ei ole hajuakaan että missä vaiheessa vuotta ekaa kertaa 2002 taikka 2003 ranteet alkoivat aristaa, mutta ainakin 2003 kun muutin joulukuussa polvet jo naksuivat rappusia ylöspäin noustessa. Sitä ne eivät olleet ennen tehneet. Mutta aristuksia ja naksunoita ei ollut yhtäsoittoa vuodesta toiseen, siinä oli useampi vuosi ettei mitään. Oikeastaan tuo ranteiden aristus tuli vasta nyt tämän kuluvan vuoden elokuussa uudestaan mukaan kuvioon. Tai en minä ainakaan muista että vuosien varrella sitä olisi ollut muulloin kuin tuolloin vuosituhannen alkupuolella. Ei näitä kyllä kaikkia aina muista.

Masentunut olen, kroonisesti, ollut niin helvetin kauan että tuntuisi aika omituiselta että sen takia alkaisi tulemaan jotain ihme uusia oireita. Eiköhän vanhatkin riittäisi. Se että treenatessa kivut saattavat blokkautua pois enkä niitä koe johtuu varmaan siitä että äksönin aikana keho tekee sulkee yhteyksiä että voidaan keskittyä itse asiaan, eikä ihminen vain ihmettelen jokaikistä kipuaan. Paini siinä sapelihammastiikerin kanssa jos joku sormipipi huutaa ja rääkyy aivot punaiselle... Tai sitten tekemisen tiimellys kuitenkin tekee sen verran onnelliseksi että tulee jotain mielihyvähormonin eritystä.

Vuosia tapasin ihmetellä että mistä ihmiset oikein puhuvat kun he väittävät että liikunnasta tulee joku hyvänolon puuska. Itse koin semmoisen ekaa kertaa vasta jokunen vuosi sitten kun riehuin itsen hikeen, olisihan se ollut sen hetken aikaa omistamani potkupyörän kanssa 9 km lenkin tehden (pidempi tauko puolivälissä kylläkin). Luulin että olisin rättikuitti kotiinpäästyä, mutta tulikin valtavan energian puuska. Sen koommin en sitten näitä juttuja taaskaan kokenut, ennen kuin nyt elokuussa naisten itsepuolustuskurssilla olin 7. taivaassa ja loppu on sitten niinsanotusti historiaa. Tuossa juurikin tiistaina kun meillä oli Kravissa pitkästä aikaa lyömistä, olin niin fiiliksissä että jestas sentään. Melkein kuin olisi jotain aineita ottanut. Jollekulle kamppailulajeja harrastaneelle asiasta mainitsin, ja hän sanoi että lyöminen tekee tuommoista fiilistä.

Emmä jaksa veivata noiden ravintolisien kanssa enempää ennen kuin kuulen huomenna jotain infoa asian suhteen. Sen verran vaan että takuulla kokeilin ummetukseen 12 v helvetin aikana kaikenlaista, ja mikään ei auttanut. Lopulta kyllästyin. Kuituihin ja kaikkeen.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1506 : to 08.11.2018, 23:36:30 »
Itse jouduin lyhyelle parin päivän sairaslomalle hammaskipujen vuoksi. On pitkäaikainen ongelma ollut hampaissa. Syntynyt väärinpurennasta, joka rikkoi yläetuhampaita, kun kuluivat pahasti alaetuhampaiden hangatessa niitä. Vähitellen purentavian vuoksi ylähampaat kuluivat niin, että alkoivat murtua ja lohkeilla. Pikku hiljaa kaikki ylähampaat olivat vain tynkiä, poikki ja katki. Murenivat suussa. Hurjien nuoruusvuosien heikko hammashoito toki vaikutti myös asiaan.

Nyt iski sellainen "mother of all" hammaskipu, että piti jäädä pois töistä ja mennä oikeasti päivystykseen. Lekuri sanoo, että kuusi (6) tynkähammasta revitään pois yläleuasta, koska noita ei voida enää korjata. Liian rikki ovat. Naama turvoksissa tulehduksen seurauksena niin, että näytin eilen sikotautiselta lapselta, kun toinen poski oli kuin golfpallo olisi huulessa. Oli kiva mennä tuon näköisenä apteekkiin ja auton renkaidenvaihtoon Vianorille! "Hehheh", juuri hammaslääkäriltä tulen..., kun näytin katutappelijalta.

Viikon tai kahden päästä on sitten se kiva homma, että oikeasti luultavasti revitään yläleuasta ne 4-6 hammasta. Sitten tullee proteesi tilalle. Noita uusia hampaita voisi toki istuttaa tilalle, mutta lienee aika kallista hommaa. Todennäköisesti uusi vaihtoehto on tekarit. Sellainen siltasysteemi, jossa on uudet etuhampaat...? Uusien hampaiden ruuvaaminen leukaan lienee enemmän sitä yksityisen hammashuollon hommaa, ja maksaakin varmasti kivasti?

Nyt tulee mieleen, että olisi voinut hammaskalustostaan huolehtia aiemmin vähän tarkemmin. Puututaan asiaan, kun osa hampaista on oikeasti menetetty. Joo, älkää ihmetelkö, jos lähiaikoina vähän shössötän puhuesshani."Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1507 : pe 09.11.2018, 10:37:16 »
Minusta se kummallisin seikka tuossa sun oireiluissasi Norma on sen periodisuus, eli se, että se alkaa syksyisin.

Masennus voisi selittää yleisen kipuherkkyyden eli alhaisen kipukynnyksen, jolloin pienikin kremppa tuntuu voimakkaammin kuin muilla ihmisillä. Voisiko kyseessä sitten olla se, että kaamos lisää masennusta entisestään? Mutta oireilusihan taitaa alkaa jo syyskuussa toisaalta, jolloin kaamosta ei vielä ole. Tai ehkä mielialasi romahtaa kun saat vieroitusoireita auringosta, ja syksyn oirehtimisesi johtuisivatkin siitä? Ainakin joillakin nikotiiniaddikteilla tiedetään masennuksen pahentuneen roimasti tupakkalakossa  vieroitusoireiden takia.

Onko sinulla näitä oireita? Saatat kärsiä vitamiinipuutoksesta

Rasvan imeytymishäiriö (jos sulla on se?) voisi ehkä aiheuttaa mm. rasvaliukoisten vitamiinien kuten A-, E- ja K(!)-vitamiinien puutoksia, ja monien muidenkin aineiden, esim. kuparin (voi aiheuttaa osteoporoosia)? Kaikki imeytymishäiriöt varmaankin kannattaisi tutkia, ja ainakin sun kannattaa mainita lääkärille oireistasi, jotka muistaakseni saat (rasvasta ja?) kalan rasvasta eritoten. (Viljellyn kalan rasvassa on kyllä toisaalta kaikenlaista inhaa ympäristömyrkkyäkin, nk. on Itämeren kalassakin...)

Toinen, mitä voisit tarkistaa, on, että voisiko ruokavaliosi olla niin tyystin erilainen kesällä kuin syksyllä, että se voisi aiheuttaa häikkää. Ensinnä tulee nyt mieleen se mainittu A-vitamiini, mutta myös E-vitamiini, molemmat rasvaliukoisia. Jos sun kesäruokavalioosi kuuluu semmoista, mitä ei syksyllä, niin voisiko kyse mahdollisesti olla puutos jostain, joka iskee syksyllä? Esim.
- margariini?
- leipä?
- porkkana? (näitäkään ei kannata kyllä syödä liikaa https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#34 )

Tsekkaa, nämä fineli-linkit, josko soittaisivat jotain kelloja:
E-vitamiini missä on eniten
A-vitamiini missä on eniten

A-vitamiinin yliannostuksesta onkin jo puhuttu, voi mm. aiheuttaa niveloireita. A-vitamiinin puute - joka tosin lienee harvinainen Suomessa? -  puolestaan voi aiheuttaa monenlaisia epämääräisiä oireita, ja silmäoireita mm. hämäräsokeutta, kuivasilmäisyyttä, kuivaa ihoa, kutinaa. A-vitamiinin puutos voi tulla mm. silloin jos on rasvan imeytymishäiriö (nk. ehkä sulla, Norma?).

Ja toisaalta: (Sen lisäksi, että sinkki voi aiheuttaa yliannosteltuna nivelruston tuhoa ja siten nivelrikkoa) sinkin puute puolestaan voi häiritä A-vitamiinin metaboliaa (ja aiheuttaa mm. vakavia iho-oireita). Sinkin puute voi sekin johtua imeytymishäiriöstä, tai puutteellisesta ravinnosta, ja myös mm. munuais- tai maksaviasta.

https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#21
https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#22
https://reference.medscape.com/slideshow/nutritiondef-6003413#24


ps. Ja ei, en edelleenkään suosittele umpimähkäistä itselääkintää keinotekoisten pillereiden avulla, vaan ihan oikeaa ruokaa, jota on huomattavasti hankalampi yliannostella.

Jäin miettimään sitä että voisikohan rasvojen imeltyvyyshäikkä aiheuttaa niitä juttuja joita on ollut jo iät ajat, eli että tulee kuvotusta, vatsavaivoja ja röyhtäilyä rasvoista ja öljyistä. Mutta niin perin kummallisesti että esim. jos paistan lihaa oliiviöljyssä, ei mitään ongelmaa, mutta jos syön oliiviöljyssä lilluvaa purkkikalaa, niin sitten tulee vaivoja. Jos paistan lohta uunissa niin siitä voi tulla huono olo, jos syön kylmäsavulohta vakuumissa tai paistan pannulla, niin ei ongelmia. Jos kerran syön kylmäpuristetulla kookosöljyllä paistettua ruokaa, niin ei välttämättä vielä tee häikkää, mutta jos syön useampana päivänä, niin takuulla tulee. Ja tätä rataa, ihan ihmeellistä arpomista kertakaikkiaan.

Jo 90-luvulla tuli rintapistoa syötyäni jotain rasvaisia paistettuja makkaroita. Eli todella pitkän linjan rasvansietokyvyttömyydestä(?) voi olla kyse.

Eilen söin pizzan (joku meat lover Grandiosa mikä lie) ja kun pääsin treeneihin asti eikä me oltu vielä edes tehty mitään, iski kuvotus. Ja siitä eteenpäin onkin sitten etonut niin että nytkin etoo. Ei niin pahasti että olisi yrjö partaalla, mutta lievä huono olo kumminkin. Yksi päivä lankesin ja söin lähes pussillisen sipsejä, ja jestas sitä oloa. Onhan nekin kai aika rasvaisia, ja tuntuisi että joko mausteet ja/tai suola pahentaa sitä ällötystä mikä rasvaisuudesta voi tulla.

– Ennen kuin varsinaista puutosta ehtii tulla, voi keho alkaa oireilla. Yleisiä puutosoireita ovat epämääräiset oireet, kuten väsymys, huonovointisuus, päänsärky ja iho-oireet, Helldán sanoo.

Helldánin mukaan A-vitamiinin puutosoireet aiheuttavat yleensä epämääräisiä oireita ja heikentävät merkittävästi vastustuskykyä.

– Herkkiä kudoksia tälle puutokselle ovat henkitorvi, iho, sylkirauhaset ja sarveiskalvo. Tarkempia oireita ovat hämäräsokeus ja silmän sidekalvon ja sarveiskalvon kuivuus.


Kuivat silmät minulla on ollut jo vuosia, joka nyt aiheuttaa himppasen ongelmia kun pitäisi kaiketi piilareita käyttää. Hämäräsokeus kehittynyt joko vasta kuluvalla vuosikymmenellä tai ehkä jo aiemmin - enhän minä liikkunut kauhean pimeällä ennen kuin jäin sinkuksi ja ei ole muuta tekemistä ollut kuin tehdä reissuja sinne sun tänne ja tulla välillä hyvinkin myöhään kotiin! Maksaa syön, en nyt ehkä kerran viikossa sentään, mutta ehkäpä pari kertaa kuussa muodossa tai toisessa?

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1508 : pe 09.11.2018, 11:25:29 »
   ^
Kyse voi olla ihan tavan närästyksestäkin. Se voi oireilla esim. liiasta rasvasta, liiasta mausteisuudesta, liiasta sokerista, liiasta happamuudesta, paistetusta ruoasta, sitrushedelmistä ja C-vitamiinipillereistä, tomaateista, kahvista, alkoholista, kaakaosta, suklaasta. Ja stressistä ja unettomuudesta. Ja siitä, että menee liian pian ruokailun jälkeen makuulle (pitäisi odottaa aina 2-3 tuntia).
Närästys (Duodecim)

Syötkö jotain närästyslääkettä? Joidenkin närästyslääkkeiden sivuvaikutuksena voi tulla ns. hapoton maha, josta sitten voi seurata vaikka mitä, kuten mikrobi-invaasion (happon tarkoitus on mm. suojata mikrobeilta), tai B12-vitamiinin puutoksen ja sen myötä osteoporoosin.
https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/vasyttaako-onhan-vatsasi-tarpeeksi-hapan

Refluksivaivoja pitäisikin ensisijaisesti hoitaa elintavoilla: Vähentää rasvaisia ruokia, alkoholia ja suklaata, koska ne heikentävät ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintaa. Ateriat on hyvä pitää pieninä ja ne kannattaa rytmittää tasaisesti: aamiainen, lounas, illallinen ja kaksi välipalaa. Tupakka on myös syytä jättää sytyttämättä, koska tupakointi lisää selvästi närästystä.

(Tiedän, kaikki noista eivät koske sinua, esim. alkoholi ja tupakka.)
« Viimeksi muokattu: pe 09.11.2018, 11:45:55 kirjoittanut kertsi »

Socru

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1509 : pe 09.11.2018, 11:28:49 »
                  ^^
Sipseistä ja varsinkin suolapähkinöistä tulee minullekin aivan kaamea olo. Onneksi niitä tekee harvoin mieli.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1510 : pe 09.11.2018, 11:30:28 »
Jäin miettimään sitä että voisikohan rasvojen imeltyvyyshäikkä aiheuttaa niitä juttuja joita on ollut jo iät ajat, eli että tulee kuvotusta, vatsavaivoja ja röyhtäilyä rasvoista ja öljyistä.
Itselleni tulee noita mainitsemiasi oireita varsinkin Tolosen E-EPA-pillereistä, pienistäkin annoksista. Veikkaan ainakin itselläni syy on ihan vaan närästys (ja refluksitauti?).
« Viimeksi muokattu: pe 09.11.2018, 11:34:07 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1511 : pe 09.11.2018, 11:53:07 »
Vuosituhannen alkupuolella minulla oli kahteen kertaan paha gastriitti tai katarri, en tiedä kumpi. Eka sai alkunsa siitä että otin voimakasta särkylääkettä kk-kipuihin ja yskänlääkettä yskään. Jälkimmäisessä oli kaiketi alkoholia, enkä siihen aikaan vielä ymmärtänyt että yskänlääkkeet eivät minuun tehoa. Semminkin kun jo silloin yskin varmaankin allergian takia koska oli kesä. Varsinaisesti kevät/kesä/syksy-yskäputki alkoi vasta 2010.

Ekalla kerralla sain jotain happolääkettä jota otettuani tuli ahdistava olo ja luulin saaneeni allergisen reaktion ja jätin lääkkeet kesken. Seuraavan gastriitin tms. myötä sain Nexium-lääkkeen ja siitä tuli niin saatanallinen korvennus keskellä yötä että taas jäi kesken.

Viime vuosina ERITTÄIN harvoin olen käyttänyt happosalpasjia kuten Somac. Viime vuoden keväällä syöttivät sitä kun luulivat fasettilukkoani eli rinta-ahdistusta vatsaperäiseksi. Silloin ei tullut mitään apua jos ei haittaakaan. Syksyllä kun havaitsin astmalääke Symbicortin 4 kk käytön jälkeen sen aiheuttaneen närästystä ja vatsakipua 2 kk putkeen, jätin Symbicortin. Mutta vuoden lopulla kokeilin vielä käyttää sitä yhdessä Somacin kanssa koska moni astmaatikko tekee niin. Vatsa ei tykännyt ha se siitä.

Näin ollen suosin "kevyempiä" happolääkkeitä kuten Rennie, Gaviscon yms. Oikeastaan parasta lienee käyttää semmoisia jotka muodostavat suojaavan kalvon tai tulpan niin ettei ruoansulatusneste pääse kohoamaan ruokatorveen päin.

Kaikkien valmisteiden nimiä en aina muista, mutta vaihtelen sitä mitä ostan. Alvescon kai yksi nimi, Balancid Novum. Ja joku leväjuttu joka nimenomaan suojaa. Joskus olen Prismastakin ostanut yhtä, olikohan se vasn Närästys sen nimi. Joku hassu kumminkin.

Vaihtelevasti menee. Sängyn alla pidän liuskaa josta saa pari nappia napattua jos yöllä herää kuplintaan tms.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1512 : pe 09.11.2018, 11:59:05 »
Sängyn alla pidän liuskaa josta saa pari nappia napattua jos yöllä herää kuplintaan tms.
Varsinkin jos oireet ilmaantuvat vasta makuulla ollessa, kannattaa tosiaankin pitää se turvaväli 2-3 tuntia viimeisestä ateriasta ennen kuin menee makuulle. Mutta se turvaväli kyllä kannattaa ihan kaikkien pitää, ettei niitä ongelmia sitten tule. (Pahin seuraus refluksista on ruokatorven syöpä. Se on kammottava sairaus, sillä siinä kuolee nälkään.)

Myös sängyn päänpuoleisten jalkojen korottaminen voi auttaa. Paikkakuntasi julkisen terveydenhuollon kautta apuvälinekeskuksesta saanee ilmaiset korotuspalat sänkyyn.
« Viimeksi muokattu: pe 09.11.2018, 12:03:07 kirjoittanut kertsi »

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1513 : pe 09.11.2018, 12:06:36 »
Sipulitkin voivat muuten aiheuttaa närästystä. Jos siinä syömässäsi jauheessa (MSM?) on samoja ainesosia kuin sipulissa (rikki?), ehkä kandee tarkkailla, voisiko sekin aiheuttaa närästystä?

Socru

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1514 : pe 09.11.2018, 12:11:26 »
Refluksitauti on yllättävän pirullinen kremppa, jos se pääsee pahaksi. Mm sisartani vaivannut kovasti ja luulen, että muihin vaivoihin syödyt särkylääkkeet ainakin osasyynä.

Ruokatorven polttelua voivat aiheuttaa mm jotkut antibiootit.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1515 : pe 09.11.2018, 12:13:03 »
Sipulista en ole kokenut saavani muuta kuin ilmavaivoja, enkä niitäkään joka kerta. MSM-jauheen kanssa sama juttu.

Nyt en ole hetkeen ottanut jauhettakaan koska loppui ja en ole ehtinyt etsiä sitä ympäriinsä.

Vaikka katarrit tms. olivatkin vuosituhannen alkupuolella, niin minua on kyllä mietityttänyt että ei sitä närästystä tainnut olla ennen vuotta 2005 niin usein kuin sen jälkeen on ollut. Tuolloin söin useamman antibioottikuurin hampaiden ja niiden operoinnin takia. Ja em. kuureista juontuneisiin sairauksiinkin niitä meni.
« Viimeksi muokattu: pe 09.11.2018, 12:16:32 kirjoittanut Norma B »

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1516 : pe 09.11.2018, 12:15:22 »
Ja astma voi muuten paheta refluksin takia, ja hapanta mahansisältöä valuu nieluun ja suuhun asti:
https://www.apteekki.fi/terveydeksi/itsehoito/sammuta-narastys-kotikonstein.html
Refluksitaudissa on närästyksen lisäksi oireena usein myös mahansisällön nousu nieluun ja suuhun. Lisäksi saattaa esiintyä kroonista kurkkukipua, astman pahenemista ja hammaskiilteen kulumista.

--- lisäksi: Histamiinin H2-reseptorisalpaajat estävät ja vähentävät mahan suolahapon eritystä. Protonipumpun estäjät puuttuvat nekin mahan suolahapon eritykseen ja ovat siten hyvin tehokkaita refluksitaudin närästysoireen taltuttajia.

Eli antihistamiinit allergiaan (ja astmaan?) voivat ehkä siis aiheuttaa hapotonta mahaa?

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1517 : pe 09.11.2018, 12:19:11 »
Olisin ihan helvetin mielelläni ilman antihistamiinia, mutta sitten se on tauotonta yskää keväästä syksyyn pahimpina vuosina... Ja lopulta hengenahdistus heinäkuun lopulla viimeistään.

 >:(

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1518 : pe 09.11.2018, 12:54:43 »
Ketju voisi mennä esimerkiksi näin:

närästys -> pahentaa astmaa -> pitää ottaa antihistamiineja -> aiheuttaa hapotonta mahaa (ja B12-vitamiinin puutosta ja ehkä osteoporoosia)  -> aiheuttaa gastriitin tai muun mikrobi-invaasion -> aiheuttaa närästystä -> aiheuttaa astmaa -> aiheuttaa närästystä ->...

Tämä luuppi ehkä jää päälle ja ehkä vahvistuukin kierros kierrokselta?

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #1519 : pe 09.11.2018, 13:46:25 »
Vaikea sanoa. Aina kun astma on ollut pahempana, allergeenitkin ovat olleet.

Yläasteiässä alkoi aivastuttaa keväisin ja sen hoksasin varsin nopeasti koivuallergiaksi. 90-luvulla söin ekoja kertoja tarpeen mukaan antihistamiinia. Ajallisesti en pitkiä jaksoja. Yläasteiässä aloin myös yskimään syksyisin. Luulin aina vilustuneeni ja kittasin yskänlääkkeitä turhaan. 90-luvun lopulla opiskelin parina syksynä opinahjossa jossa huhuttiin homeesta. Yhdessä luokassa ei ollut lainkaan lämmitystä ja piti olla pomppa päällä. "Kotona" soluasunnossa puolestaan oli tukalankin kuuma. Yskin kuukausia kumpanakin syksynä. 2003 yskin ja sain hengenahdistusta ylämäessä ja lopulta astmadiagnoosin keskellä pahinta homekautta (silloin sen hoksasin ekaa kertaa että tämmöisiä homeita on, kun oli teksti-tv:ssä maininta).

2010 aloin yskimään jo alkukeväästä, sitä ennen olin yskinyt joku vuosi toukokuussa ja lääkäri sanoi että koivuallergia on muuttunut tuolla tavalla ilmeneväksi.

Siitä eteenpäin olen vaihtelevasti yskinyt keväästä syksyyn tai alkutalveen. Alku- ja loppuaika vaihtelee. Ja yskitys kauden sisällä. 2011 aloin syömään antihistamiinia, setiretsiiniä. Viime vuonna Desloratadinea.