Kirjoittaja Aihe: Rempat ja remputus – kremppailu  (Luettu 88498 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #900 : pe 02.02.2018, 13:53:58 »
Väsymykseen voi olla niin miljuuna syytä, että vaikea niistä setviä sitä yhtä ainutta. Perusverenkuvan perusteella voisi sulkea pois joitakin syitä.

- Oma maallikon veikkaukseni on, että masennus (ja dystymia) se todennäköisin syy sulla on (vars. jos sulla  sen lisäksi on unettomuutta).
- IBS:n tiedetään aiheutavan väsymystä.
- Entä voisiko astma väsyttää (aika luonnollista olisi, jos hapenpuute väsyttäisi)?
- Yhdistettynä ehkä vaihdevuosien lähestymiseen. Estrogeenituotannon hiipuminen vaikuttaa niin moneen asiaan, mielialasta, unenlaattuun, masennukseen.
- Ja jos et syö tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä, niin voi se olla jokin puutoskin, esim. C-vitamiinin.
- Ja se kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen syy sun ikäisillä naisilla - se voi ilmetä myös subkliinisenä, eli vaikka labra-arvot ovat vielä raja-arvojen sisällä, oireita on.
- Ahdistuneisuuskin voi ilmetä väsymyksenä.
- Uniapnea ehkä ei ole niin todennäköinen normaalipainoisella, mutta kannattaisi tutkia - mulla on yksi hoikka keski-ikäinen ystävä, jolla on se, ja joka kertoi olonsa virkistyneen huomattavasti CPAP-hoidon myötä (ymmärrettävää, että on väsynyt, jos aivot eivät saa happea unen aikana...). Tämä ystäväni kertoi, että hänellä on yöllinen virtsaamisen tarve, jonka perusteella googlasin ja sain yhtenä vaihtoehtona esille mahdollisen uniapnean, ja bingo, sehän se olikin hänellä. Myös korkea verenpaine olisi voinut johdattaa uniapnean jäljille. http://www.uniapnea.fi/uniapnean-oireet/
- Poskiontelotulehdus kai on aika yleinen väsymyksen syy, sehän voi kroonistua.
- A-vitamiinin yliannostuskin voi aiheuttaa väsymystä (esim. liiasta maksalaatikosta tai kalanmaksaöljyn nauttimisesta).

Erilaiset tulehdukset voivat väsyttää. Ja sitten on eksoottisempia syitä, kuten AIDS, syfilis, erilaiset syövät, asbestoosi, joidenkin lääkkeiden aiheuttama maksavaurio, maksatoksisuus, kardiomyopatia (sydänlihasrappeuma) tai muu sydänsairaus, bakteeri-infektio, sytomegalovirus, mononukleoosi (pusutauti?), sienen aiheuttama aivokalvontulehdus, hepatiitti eli maksatulehdus, munuaisen vajaatoiminta, diabetes, kilpirauhasen LIIKAtoiminta, unisakävely tai muut unihäiriöt...) Päälle 600 syytä väsymykseen listataan tässä: http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/tiredness/causes.htm

EDIT. Korjailtu vähän sieltä täältä.

KORJAUS. Esim. syöpä ei kyllä ole mikään "eksoottinen" syy (tarkoitin eksoottisella tässä yhteydessä lähinnä harvinaisempaa), sillä sehän on aika yleinen sairausryhmä. Oliko se niin, että joka viides nainen saa eläissään rintasyövän? Anyways, kannattaa tutkia säännöllisesti rinnat ja kainalot, ja mennä seulontamammografiaan sitten, kun sen aika on. Ja tutkituttaa joka samperin patti.
« Viimeksi muokattu: pe 02.02.2018, 15:52:53 kirjoittanut kertsi »

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #901 : la 03.02.2018, 14:45:52 »
Täällä keskustelussa ollut niin sanottu erityisherkkyys on aika tyypillinen kroonisen väsymyksen aiheuttaja. Tällainen ihminen pystyy rentoutumaan vain hyvin harvoissa olosuhteissa, jolloin normaali arki on hänelle yhtä väsyttävää kuin fyysisesti ja psyykkisesti poikkeuksellisesti kuormittava päivä keskivertoihmiselle.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #902 : la 03.02.2018, 20:56:08 »
Omalla kohdalla erityisherkkyyteen en vahvasti usko; mutta hermosto minulla taitaa toimia ylivilkkaasti. En muista oliko se sympaattinen vai parasympaattinen, enkä nyt jaksa tarkistaa (kun väsyttää niin helv...) Kumminkaan en enää muista milloin viimeksi heräsin ihan normaalissa olotilassa (mikähän se semmoinenkin on). Herään aina niin että pumppu takoo kuin mielipuoli. Varsinaisia rytmihäiriöitä ei välttämättä ole, mutta naku-naku-naku kuitenkin. Yksi syy tähän läpätykseen voi olla se että tänä talvena alkanut ihmeellinen valojenvälkyttelypolitiikka läheisessä lämpövoimalassa (tönöstä loimottavat valot yhtäkkiä sammuvat tai syttyvät) häiritsee aivojani, tai sitten se että se häiritsee nuorempaa kissaani ja sen takia se nykyään aloittaa kiljuntansa aiemmin kuin aiempina talvina. Sille on ihan turha alkaa karjumaan että turpa kiinni. Verhoja en myöskään halua laittaa olohuoneen ikkunoihin, koska sitten se kumminkin roikkuisi niissä ja repisi ne osittain alas. Mitään en niin vihaa kuin tuhertaa verhoja takaisin niihin perkuleen väkkyröihin joilla niitä tämmöisissä invoissa ikivanhoissa asunnoissa pidetään tangossa kiinni. Makuuhuoneessahan verhot repsottavatkin tämän takia miten sattuu, kun en ole jaksanut kissan aikaansaannoksia korjata.

Ajattelin pitkään että jos menen aiemmin nukkumaan, kissakin herää aiemmin, mutta nyt kokeeksi rukkasin nukkumaanmenoani tunti aikaisemmaksi, ja jonkin verran sillä sain nukkumisaikaani pidennettyä. Toisaalta uniaikani on saattanut vanhemmiten lyhentyä. Vaikka nukkuisinkin putkeen 8 t mitä joskus aiemmin (saati sitten enemmän, kuten nuorempana), niin varmaankin olisin töttöröö silti pitkin päivää.

Jos nyt mennään niihin hermoihin, niin tuntuu että olen yhtäaikaa sekä nukahtamaisillani että hermostuneen valpas. Koska olen niin väsynyt, joudun pinnistelemään ja ponnistelemaan kokoajan kaikenlaisten asioiden kanssa, kuten esim. että osaan jäädä bussista pois enkä aja pysäkkini ohi. Sellainen jännittäminen ja kyttääminen tietysti varmaan väsyttää. En tiedä onko tämä että tavallaan poltetaan kynttilää molemmista päistä se varsinainen syy väsymykseen. En tiedä edes mikä on normaalia; kuinka pirteä normaali ihminen oikein mahtaa olla? Minusta vaan tuntuu oikeastaan kokoajan siltä että voisin sammahtaa tähän paikkaan.

- En oikein noihin kertsin juttuihin osaa välttämättä sanoa sitä enkä tätä. Viime syksynähän havaitsin patin toisessa kainalossa, ja kävin tuolloin mammografiassa ja UÄ:ssä. Kummassakaan ei ollut mitään. UÄ:n suorittava lääkäri sanoi ettei hän vaan näe "mitään". Siellä se patti edelleenkin olla möllöttää. En tiedä oliko jo pitkään ennen syksyäkin, koska se ei näy päällepäin ja sen huomaa vain yhdessä tietyssä asennossa kainaloaan kopeloidessa. Ja kun suvussani ei ole rintasyöpää, niin en jaksa sitä alvariinsa silleen miettiä.

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #903 : la 03.02.2018, 21:28:21 »
Mullakin pumppu hakkaa välillä aamuisin vimmatusti, mutta vain lyhyesti herätessä ja ilmeisesti unen loppuvaiheissa.

Mutta väsymyksestä olen kärsinyt koko ikäni ja samoin vanhempani ja sisarukseni yhtä lukuunottamatta. Ei siihen mitään sairautta tarvita.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #904 : la 03.02.2018, 21:34:05 »
Ehkäpä ei. Loputon plääh-olotila vain ärsyttää, koska sitä kuvittelee että "kaikki muut" ihmiset ovat jotenkin äärimmäisen energisiä ja reippaita. Kahviakaan en voi juoda, kun se maistuu aivan kamalalle, ja eihän tämä yliherkkä vatsani moista varmasti kestäisikään. - Herääkin kysymys että kun suomalaisista valtaosa kittaa alvariinsa kahvia, niin kuinkahan tokkurassa he olisivat jos jättäisivät kahvin...

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #905 : la 03.02.2018, 21:50:13 »
Välttelen Duracell-tyyppejä, pyrin pitämään yhteyttä vain toisiin väsähtäneisiin.

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #906 : la 03.02.2018, 22:00:50 »
Ehkäpä ei. Loputon plääh-olotila vain ärsyttää, koska sitä kuvittelee että "kaikki muut" ihmiset ovat jotenkin äärimmäisen energisiä ja reippaita. Kahviakaan en voi juoda, kun se maistuu aivan kamalalle, ja eihän tämä yliherkkä vatsani moista varmasti kestäisikään. - Herääkin kysymys että kun suomalaisista valtaosa kittaa alvariinsa kahvia, niin kuinkahan tokkurassa he olisivat jos jättäisivät kahvin...

Kahvi pistää minut ylikierroksille. Toki joskus voi yhden kupin juoda.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #907 : ti 06.02.2018, 13:04:22 »
Reuhdottuani sunnuntaina ladulla oli lopun iltaa rättiväsymys, mutta jotenkin parempi olo selän osalta. En muista olleen niskassa pahasti mitään, tai ala- tahi keskiselässäkään mitään merkittävää. Eilen kävelin järvenjäällä uusilla nastakengilläni, ja vähän tuli sellaista "romahtamisen/väsymisen" tunnetta alaselkään mitä olen kautta vuosien kokenut joskus kävelylenkeillä, mutta ei sen kummempaa.

Illemmalla eilen sitten pääsi piru irti. Oikea pohje alkoi kipuilla ja on niin äärimmilleen pingottuneen oloinen ettei kärsisi kävellä. Rintakehässaä vasemmalla puolella on sellainen tunne kuin olisi tullut pahoinpidellyksi. Vaikea kuvailla tarkkaa kohtaa, oikeastaan aika laajalla alueella. Salpaa hivenen hengitystä ja jälleen siis samankaltaista ahdistusta rintakehällä kuin vuosi sitten (joka tuolloinkin osoittautui keskiselästä juontuvaksi).

Jo hiihtäessä alkoi tuntumaan että nilkkoihin tungetaan nauloja, kun niistä hankautui iho rullalle. En oikein ymmärrä miksi näin, kun minulla oli sama systeemi kuin aina, eli ohuet sukat ja pörrösukat, joilla olen pyrkinyt välttämään sitä pahempaa verireikää kintuissa joka tuli ekassa hiihdossa 2013 vuoden alussa. Että kyllä noin kaiken kaikkiaan en yhtään ihmettele että netissä olen semmoisenkin ihmisen bongannut jonka mielestä liikunta on Saatanasta, kun siinä tulee vaan pelkkiä vammoja... En muista aiemmista hiihdoistani näin kipeäksi tulleeni. Hartioiden seudulle on jotain tullut ehkä, mutta nyt paremminkin auttoihin niihin se sauvatyöskentely. Mutta jotenkin ihmeellisesti kai sitten tuli siellä reuhdottua että sain noita toispuoleisia kiputiloja.

Mikähän kumma selittää sen että vaivat alkavat vasta viiveellä, yli 24 t kuluttua?

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #908 : ti 06.02.2018, 16:28:45 »
Hiihto pistää varsinkin hartiaseudun koville. Jos lipsuu, niin se vasta jumittaa.

Reisien lähentäjät ja säären etupuolet myös alussa kipeytyvät.Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #911 : to 08.02.2018, 10:34:54 »

Vaikka takana on turhia lääkärikäyntejä, mm fyysisempiä vaivoja ajatellen, niin tietyllä tapaa voin olla tyypillinen suomalainen mies, joka ei välttämättä halua kovin helposti lääkäriin, vaan haluaa itse hoitaa potemisensa. Joskus potee asioita, kun ei mahdollisuuksia omatoimisuuteen, ja joskus taas yrittää jotain, kun ei erityisempää tarvetta.

Omatoimisuus ei välttämättä ole huono niin arvo, josta ei voisi lähteä. Sitä joka tapauksessa korostetaan monessa yhteydessä.

Poissa Safiiri

 • Konkari
 • Viestejä: 15485
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #912 : to 08.02.2018, 12:43:11 »
Voihan paska! Vanha takareisi repes taas. Vain pieni liukastuminen, ei edes lähelläkään kaatumista, kunhan vain vähän kantapää luisti. Ilkeä napsahdus vain tuntui. Nyt sitten makailen jääpussin päällä. Taas kuluu monta viikkoa, että alkaa jalka ees vähän skulaan.

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #913 : to 08.02.2018, 12:44:00 »
Voihan paska! Vanha takareisi repes taas. Vain pieni liukastuminen, ei edes lähelläkään kaatumista, kunhan vain vähän kantapää luisti. Ilkeä napsahdus vain tuntui. Nyt sitten makailen jääpussin päällä. Taas kuluu monta viikkoa, että alkaa jalka ees vähän skulaan.

No onhan meillä edes samat krempat.

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #914 : ti 13.02.2018, 12:08:33 »
Hiihdon yhdistäminen kahvakuulaurheiluun tuntuu särkevän paikat, vaikka jälkimmäisen olen vähentänyt pariin kertaan viikossa.

Ensin kipeytyi alaselkä ja sitten vanha rannevaiva paheni. Nyt keskiselän miltei yhtä vanha vaiva tuntuu inhottavana pistävänä kipuna oikealla puolella. Ja kaiken kukkuraksi myös leikattu päkiä on kipeytynyt perinteisen potkusta.

Kremppa siellä, kremppa täällä >:(.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #915 : ke 14.02.2018, 09:49:08 »
socrates, luulin/luin aluksi, että kahvakuulailet samanaikaisesti kuin hiihdät, heh.

Mutta kuulostaa siltä, että sun kandeis vähäksi aikaa korvata kaikki kipua tuottava vaikka vesijuoksulla (joko käsiräpylöiden kanssa tai ilman, riippuen siitä kipeytyykö ranne siitäkin) ja/tai vesijumpalla. Kylmä vesi voi kyllä ärsyttää selkää, joten jos mahdollista, niin lämpimässä altaassa. Semmoisia on Helsingissä ainakin Oulunkylän kuntoutussairaalassa.

Teetkö muuten salilla ranteita vahvistavia harjoitteita? Vai onko tuo joku rannekanavaoireyhtymä?
« Viimeksi muokattu: ke 14.02.2018, 09:51:09 kirjoittanut kertsi »

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #916 : ke 14.02.2018, 10:05:33 »
socrates, luulin/luin aluksi, että kahvakuulailet samanaikaisesti kuin hiihdät, heh.

Mutta kuulostaa siltä, että sun kandeis vähäksi aikaa korvata kaikki kipua tuottava vaikka vesijuoksulla (joko käsiräpylöiden kanssa tai ilman, riippuen siitä kipeytyykö ranne siitäkin) ja/tai vesijumpalla. Kylmä vesi voi kyllä ärsyttää selkää, joten jos mahdollista, niin lämpimässä altaassa. Semmoisia on Helsingissä ainakin Oulunkylän kuntoutussairaalassa.

Teetkö muuten salilla ranteita vahvistavia harjoitteita? Vai onko tuo joku rannekanavaoireyhtymä?

Ranteessani on ikivanha kolmiorustovamma (oma diagnoosini). Sen seurauksena luultavasti myös nivelrikkoa. Jatkuvalla (kuminauha) jumpalla se pysyy kohtalaisessa kunnossa, mutta joissain liikkeissä käytän tukisidettä. Kahvakuulaurheilussa se ei yleensä vaivaa kovin pahasti, koska käden saa pujotettua niin pitkälle kahvan sisälle, että ranne on suorassa. Mutta niinkin tavalliset liikkeet kuin leuanvedot vastaotteella tai levytangon pitäminen rinnalla kileyttävät sitä. Jopa hiihto lievästi.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #917 : ke 14.02.2018, 16:06:01 »
Itse olen joskus salilla tehnyt tämän tapaisia ranteita vahvistavia liikkeitä:
https://www.bodybuilding.com/fun/md55.htm

Tiedä sitten, olisiko semmoisesta hyötyä tai haittaa, jos on jokin (rusto)vamma?

socrates

 • Vieras
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #918 : ke 14.02.2018, 16:08:51 »
Itse olen joskus salilla tehnyt tämän tapaisia ranteita vahvistavia liikkeitä:
https://www.bodybuilding.com/fun/md55.htm

Tiedä sitten, olisiko semmoisesta hyötyä tai haittaa, jos on jokin (rusto)vamma?

Innostuin joskus vuosi-pari sitten tekemään noita ilmeisesti liikaa ja siihen ranteesta kipeään käteen tuli sitkeä tenniskyynärpää. >:(

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Rempat ja remputus – kremppailu
« Vastaus #919 : ke 14.02.2018, 16:15:31 »
Auts. Tenniskyynärpäät voivat olla sitkeitä pirulaisia, ja ne voivat tulla jo jostain kertaluontoisestakin rehkimisestä vaikka halonhakkuusta, jos on tottumaton siihen puuhaan - nimimerkki kokemusta on. Siihenkin vaivaan on kyllä omat jumppaliikkeensä. Itse sinnittelin liian kauan tenniskyynärpään kanssa, olisi vaan pitänyt hakeutua fysioterapeutin pakeille pikimmiten.