Kirjoittaja Aihe: Parhaimmat tuoksut - pahimmat hajut  (Luettu 2922 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Paikalla Kopek

  • Konkari
  • Viestejä: 3907
Vs: Parhaimmat tuoksut - pahimmat hajut
« Vastaus #20 : pe 05.01.2018, 14:57:56 »
Hyvin kauan sitten eräässä suolammikossa kellui kirkkaita säilykepurkkeja, joiden päihin oli pistetty pienet reiät, joista sisältö valutetaan ulos. Purkit oli tyhjennetty, mutta niissä oli hieman vielä ainetta jäljellä. Käänsimme kepillä erästä purkkia, jolloin esille tuli valkoinen etiketti, jossa luki "Karkoitusaine" sekä jonkin yhdistyksen tai seuran tai järjestön nimi tyyppiä "Suomen riistanhoitoyhdistys". En muista nimeä tuon tarkemmin. Se ei varmaankaan ollut tuo vaan jotakin tuon tyyppistä.

Purkista valui jotakin öljymäistä ainetta suolammikon pintaan tehden saman tyyppisen jäljen kuin öljy tai bensa, kun sitä kaadetaan veteen. Muutaman sekunnin päästä alkoi haista voimaakkaasti.

Haju oli nimensä veroinen eli niin vastenmielisen kammottava, että me koko paikalla ollut poikaporukka juoksimme kuin hengenhädässä kauas pois. Haju tuntui seuraavan tuulen mukana. Ajattelin jo, että onkohan aine sinappikaasua tai jotakin muuta sodanaikaista myrkkyä, koska lähellä oli käytöstä poistunut suojeluskunnan ampumarata betonibunkkereineen ja laitteineen, mitä niitä nyt vielä oli jäljellä.

Kerroimme tietysti ihmeellisestä löydöstä kavereillemme, ja paikalla käytiin useita kertoja seikkailemassa eli hieman purkkeja kääntelemässä, kunnes oli pakko juosta karkuun. Haju muistutti hieman Plastic Paddingin hajua tai autojen pakokaasujen hajua kuumassa kaupungissa. Se oli vain hyvin paljon voimakkaampaa ja aiheutti oksennusrefleksin, kun sitä haisteli. Hajun läheltä oli kerta kaikkiaan pakko päästä pois.

Tuo on pahin haistamani teknisluonteinen haju. Siinä on erikoista se, että en ole vuosikymmeniä kestäneiden tiedustelujen ja etsinnän tuloksena löytänyt mitään tietoa tuollaisesta "karkoitusaineesta". Kukaan ei ole koskaan kuullutkaan sellaisesta. Myöskään netistä ei löydy tietoa. Kuitenkin tuollaisia purkkeja oli olemassa.

Erilaiset mädäntyneiden ja pilaantuneiden lihojen ja elintarvikkeiden hajut ovat biologisista hajuista ällöttävimpiä. Ja yhtä ällöttäviä ovat myös ihmisistä lähtevät epähygieniset hajut pahimmillaan. Joskus kaupan kassalla joku tyyppi haisee niin vastenmieliseltä, että oksennus meinaa tulla, jos ei siirry kauemmaksi. Jonkun hiki haisee niin pistävälle, että sen haistelemisesta saa aivastuskohtauksen.

Tällainen tyyppi:

https://justpaste.it/1fc3x

Poissa Anemone 2.0

  • Konkari
  • Viestejä: 2971
  • Väärinajattelija
Vs: Parhaimmat tuoksut - pahimmat hajut
« Vastaus #21 : pe 26.01.2018, 21:01:09 »
Tutkimus: Esivanhempamme osasivat nimetä hajut yhtä tarkasti kuin värit

Länsimaalaisilla tehtyihin tutkimuksiin perustuvan vakiintuneen käsityksen mukaan hajut ovat "mykkiä aistimuksia"; niitä ei ylipäätään voi kuvailla yksiselitteisesti, sanoo hollantilaisen Radboudin yliopiston tutkija Asifa Majid.

Hänen ja ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijan Nicole Kruspen havainnot osoittavat, ettei käsitys päde ihmisiin, jotka edelleen elävät metsästämällä ja keräilemällä, kuten meidänkin esivanhempamme tekivät ennen maanviljelystä...

On vielä selvittämättä, ovatko hajun nimeämiskyvyn erot kulttuurisia, vai katoaako sanatarkan haistamisen taito ihmisiltä myös biologisesti, kun he asettuvat aloilleen. Muita hajuihin liittyviä kulttuurisia eroja Majid ja Kruspe kyllä totesivat.

Semaq Beri -kansan mukaan jokaisella ihmisellä on synnynnäinen ominaishaju, joka on olennainen osa häntä itseään. Hajuja ei sovi sekoittaa miten vain. Esimerkiksi veli ja sisar välttävät istumasta rinnakkain, koska heidän hajujensa sekoittuminen olisi insestiä.


https://yle.fi/uutiset/3-10036541
« Viimeksi muokattu: pe 26.01.2018, 21:03:37 kirjoittanut Anemone 2.0 »
Minä tässä vain, anteeksi.

Poissa MrKAT

  • Konkari
  • Viestejä: 7215
  • Hai Sixteen!
Vs: Parhaimmat tuoksut - pahimmat hajut
« Vastaus #22 : la 27.01.2018, 00:22:35 »
Hyviä hajuja:
 - Metsästä läheltä poimitut mustikat, pakastettu nopeasti ->pakasteesta nyt nostettuna ja pureskeltuna
   tuo hyvin nostalgisen hienon metsäisen tuoksumaun. Kuin kävelisin kuusimetsikössä. Hyvin elävä tuoksu!
 - Lapsena leikittiin erään kyläkaupan polttoaine/bensasäiliöiden tuntumassa. Nesteitä oli valunut maapohjaan.
   Sen maapohja tuoksui vuosien päästä vaikka kauppa oli lopettanut jo aikaa sitten ...mmmm... hyvä
   nostalginen  tuoksu, vaikka onkin ekopahuutta nykyään.  Nykyään sitä ei enää ole tuoksuteltavaksi.
   Huoltamoiden tuntumassa tuoksuu joskus vähän sinne päin, mutta ei ole sama asia. Taitaa olla hiukan
   eri aineitakin nykyään. Jaa-a, se lapsuuden maapohjan tuoksu on voinut syntyä aineista joita kyläkaupassa
   valui maahan paljon ennen syntymäämme. Ties vaikka Ikivanhaa.. ?« Viimeksi muokattu: la 27.01.2018, 00:24:38 kirjoittanut MrKAT »
"Elisabet Rehn oli viimeinen oikea puolustusministeri jolla oli munat."  - Pasi Majuri US 30.9.18