Kirjoittaja Aihe: Vuodenaikojen viemänä  (Luettu 14165 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Hartsi

 • Konkari
 • Viestejä: 5776
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #40 : pe 02.10.2015, 22:12:42 »
...........

Kunnioitan, tuollaisia määriä ei nivelrikkoinen Foorumeittesi tuhoaja socrates kykenisi keräilemään edes unissaan.
..........
Muistelen kun me olimme nuori pari, niin menimme polkupyörillä hyvin usein juurikin puolukkametsään, mutta myös mustikat ja sienet olivat tärkeitä.

Molemmilla oli poikalapsi takahäkkyrällä. Eväät oli mukana. Nuorempi velikulta oli heti pyytämässä äiskältä voileipää, kun saavuimme marjapaikkaan, nääs hänen on heti kova nälkä.

 No, pojilla oli linkkarit mukana ja veistelivät kaarnalaivoja, me keräsimme puolukoita.

Takaisin pyöräillessä  n. 5-7 km, molemmissa pyörän sarvissa oli molemmilla täydet ämpärit puolukoita ja poitsut takahällärillä.

 Siitä sitten myymään tavarat Linja-autoasemalle, jossa puolukan tukkuliikkeen ostaja punnitsi tavaramme ja saimme rahat heti kouraan, ilman sen kummempia verotilityksiä.

 Siistiä, inte sannt ?
Vaatimattomuus ei ole enää nyky-Suomessa hyve, kertoo Lännen Median Taloustutkimuksella teettämä arvokysely

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #41 : su 08.11.2015, 22:16:06 »

Avantoilua

Vuodenajat vie. Tällä kertaa avantoon  :o

Tänään oli viikon ensimmäinen päivä, jolloin en käynyt avannossa. Käytännössä vaikka jäätä ei ole, niin olosuhteet aika lailla samat. Aamulla saattaa olla hiekka ihan roudassa ja jäässä. Vesi pirun kylmää.

Mennyt kelaillessa sitä, miten toteuttaa harrastusta. Jos yksityiskohtia saa paikoilleen, niin asiasta voi saada jopa erittäin mukavan rutiinin aamuohjelmistoon.

Ennen jäitä voi käydä vapaasti Saimaassa. Jäiden jälkeen on mentävä jonnekin virallisemmille avontopaikoille, jotka taitavat maksaa. Ei ihan joka päiväiseksi saa siinä vaiheessa "avantoilua".

Se askarruttaa, että missä menee avannossaolemisen rajat. Mistä tietää, että kohta on vintti pimeä, eikä ylös enää kammeta?

Teen tätä nykyä niin, että juoksen nopeasti roiskimatta kahlausalueen läpi ja saman tien veteen. Hiukan uintia rannanmyötäisesti, ja sitten pää veden alle muutamaksi sekunniksi. Ilman pään kastamista avanto ei tunnu ihan avannolta. Miksiköhän, vaikka pään kastamista ei suositella?

Routaisessa maassa eräs selkeä haaste on varpaiden ja jalkojen kylmeneminen. Uidessa ei jaloilla kannata potkia, koska varpaat jäähtyvät liikaa. Kannattaa uida pingviiniä, eli vain käsijuttuja hiukan sivulta, että pysyy pinnalla. Sormet supussa, ettei jäädy liikaa.

Alkuun uidessa oivalsin, miten kylmyyttä ei saa kauhistella, eikä siitä saa järkyttyillä. Pitää vaan kokea kylmä suoraan, eikä mitään erikoisempaa. Kyllä sen kestää. Alkuun kylmyyden haluaisi karistaa jotenkin vek. Kylmyyden kokemus on eräänlaista kipua. Kipua joutuu kohtaamaan niin monessa muodossa. Avanto antaa vähän oppia tähän alueeseen. Voi olla tärkeäkin.

socrates

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #42 : su 08.11.2015, 22:28:32 »
Kastelen nopeasti pään vaikkei sitä suositella. Jos talviuintipaikassa ei ole veteenkulkutiellä lämpömattoa, voi käyttää avantotossuja.

Ei avantoon helposti tuuperru ellei nyt pumppu muutenkin ole jo finaalissa. Toinen juttu sitten on minuuttien uinnista seuraava koko päivän palelu, mikä tulee joillekin. Keskimäärin vedessä ollaan vain 20 sekuntia vaikka aika tuntuu paljon pidemmältä. Mestarit sitten voivat pulikoida vartinkin, mutta heitä on tosi vähän.

Talviuintipaikkojen kausimaksut ovat usein melko korkeita, meillä €225,- puoli vuotta, mutta sauna on sitten päällä melkein aina ja siitä maksankin, kylmää vettä saa kraanastakin.

Kiva alku päivälle, muttei mikään ihmeparantaja kuitenkaan.

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #43 : la 09.01.2016, 22:46:41 »
Kävin ulkoiluttamassa kameraa Lux Helsinki -teosten puitteissa. En ole muutamaan talveen kuvannut ulkona lainkaan, joten heti jouduin toteamaan, että villasukat olisivat olleet välttämättömät. Puhumattakaan siitä, että kädet kohmettuivat todella nopeasti, jolloin jopa laukaisimen painaminen käy vaikeaksi. Piipahtelin useaan otteeseen keskustan kaupallisissa sisätiloissa lämmittelemässä kädet uudelleen toimintakuntoisiksi. Lämpimät turkisrukkaset ovat kylmät heti kun niihin pääsee sisälle kylmää ilmaa. Pitääpä tarkistaa, mitä ladattavat kädenlämmittiket maksavat. Kuinkahan kauan latauksella pysyvät tehokkaina? Jos ei käsien kohmettumista oteta lukuun, niin muuten oli kyllä mukava parituntinen.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #44 : ma 28.03.2016, 18:07:18 »

Uusi aika

Eilen, sunnuntaina 27.3.2016 alkoi uusi aika. Uutta aikaa käynnisti mm kevätterassi. Tänään jatkettiin sauvakävelyllä. Täst se lähtee. Täystakuu.

Vasen polvi oikuttelee. Sauvailin vain 15 minuuttia. Kivaa teki. Mietin, miten rentoutella toimivia lihaksi, kun kävelyrytmissä taitaa olla jotain tauon mahdollisuuttakin. Ettei menesi kipsiä tehden se kävely. Kai väljemmästä menosta kivempi fiilis tulee, ja jää myös. Siltä tuntui. Kivaahan se olisi rullata, tai lainehtia. Miten kukakin tätä kuvaa.

Kohta pääsee rullaluistelemaankin. Ja jäät sulaa, joten eikun Saimaaseen.

Polvista tuli mieleen juoksu. Toisiko erilainen kuormitus jotain uutta polvien kuntoon. Vaikka lyhyemmän ympäri-säntäilyn muodossa.

Tenniskausi on varmaan parasta, mitä odotella. Jos vaan mahdollisuus jotenkin päästä enemmän lajin pariin. Hyvä olisi saatella kroppa sitä ennen johonkin valmiuteen. Olkapää on aika kiva jo. Uutena tuli vasemman lonkan kohdalle sijoittuva kipu. Taitaa olla väliaikainen juttu. Vasen polvi on haaste, ja vasen nilkka, sekä varmaan se olkapää edelleen, jos vaan alkaa rehkiä yhtään enempää.

Mitäs vielä? Ei tule mieleen. Eiköhän tästä jotain saa aikaan. Siis kesäpuolen kaudesta 2016.

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #45 : ma 28.03.2016, 18:30:08 »
Kävin "salaa" heittämässä mukulaleinikin mukuloita pihanurmikolle, vaahteran alle, jossa ei ruohikko varjon takia tahdo menestyä. Hauska nähdä, jos leinikit alkavat menestyä. Voin vielä kesällä käydä tuoreita mukuloita käydä oikein istuttamassa. Siloin ainakin kasvu on varmaa, sillä leinikit eivät kasvupaikaltaan paljon vaadi.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #46 : ke 30.03.2016, 18:58:38 »

Eilen pimeäkävelyä 2 tuntia. Alkaa se harrastusmuotomahdollisuus jäädä yhä vähemmälle. Harmi.

Kuutamokävely oli kivaa. Jäisellä hiihtoladulla oli kiva hiihdellä tavalliset kengät jalassa.

Eräs kiva urheilumuoto olisi kenkähiihto. Sopivan liukkaat pohjat, ja ehkä jotkin sauvat, tai sitten ei. Tästä nähnyt untakin usein.

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #47 : la 09.04.2016, 19:07:12 »
Lokit ovat tulleet. Paska juttu; jatkuvaa kiljumista ja käkätystä. Talven harvoja hyviä puolia onkin lokkien poissaolo.

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #48 : ke 13.04.2016, 20:08:19 »
Runsas kuukausi sitten leikkasin posliinikukasta kuivat versot ja vaihdoin ruukkuun uutta multaa. Tänään havaitsin, että kasvi on tehnyt ensimmäisen kukintonsa, joka ei tosin vielä ole auennut. Usein on käynyt niin, että huomaan kukkimisen vasta hunajaisesta tuoksusta, joka tuntuu vain iltaisin. Parina viime vuonna kukinta on kestänyt suunnilleen koko kesän, tosin säästeliäästi kukka kerrallaan -tyylillä.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #49 : ke 13.04.2016, 20:10:39 »

Voiskohan vielä ryhtyä kasvattamaan chiliä? Tai jotain muuta hyödyllistä? Ja mikä olisi hyöydyllistä kasvatettavaksi?

Löytäisikö uuden harrastuksen?

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #50 : ke 13.04.2016, 20:16:46 »
Chilin kylväminen tälle kasvukaudelle on aika myöhäistä. Parhaiten aloittaa joskus jo tammi-helmikuussa kasvilamppujen avulla. Kasvin toki saa kasvamaan, mutta chilejä ei paljon ehdi saada. Jostain taimimyymälästä saattaa saada ostettua valmiin kasvin.

Tummasilmäsusanna

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #51 : ke 13.04.2016, 21:00:18 »

Voiskohan vielä ryhtyä kasvattamaan chiliä? Tai jotain muuta hyödyllistä? Ja mikä olisi hyöydyllistä kasvatettavaksi?

Löytäisikö uuden harrastuksen?

Puutarhahommat kannattaa aina, suosittelen ☺ Vaikkapa vain parvekkeella tai sisällä jos ei löydy puutarhaa.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #52 : to 14.04.2016, 00:17:11 »
Lokit ovat tulleet. Paska juttu; jatkuvaa kiljumista ja käkätystä. Talven harvoja hyviä puolia onkin lokkien poissaolo.

Talvessa mitään hyviä puolia ole... Keväässä on. Nyt voi lähteä lenkille ja poistaa ne 5 kg ylipainoa, jota joka talvi tulee.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #53 : pe 15.04.2016, 20:41:57 »
Inhottavan kylmää oli tänäänkin; oikein hiipi koleus ja kosteus jokaisesta vaatteen aukosta iholle. Pakko oli vetää huppu päähän, vaikka oli tietysti lakki päässä. Korvat eivät tykänneet tuulesta. Rukkasia kannattaa yhä käyttää. Hanskat kokeiltu kerran; kylmä tuli.

Poissa Hippi

 • Konkari
 • Viestejä: 1342
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #54 : pe 15.04.2016, 21:06:22 »
 
Vantaalla oli niin lämmintä aamulla tuossa kymmenen tienoolla, että kauppareissulla piti jo menomatkalla ottaa huppari pois päältä, kun tuli liian kuuma. Farkkupaita hihat hiukan käärittynä oli riittävä.

Poissa Kopek

 • Konkari
 • Viestejä: 4308
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #55 : pe 15.04.2016, 22:52:44 »
Eilen ajoin kevään ensimmäisen lenkin motskarilla ja mietin, että hommassa ei ole oikeastaan mitään järkeä. Asusteet ovat epämukavat. Puristavat, kiristävät ja kutittavat sieltä täältä. Kypärän huppu valuu silmille. Tuuli aiheuttaa kovaa ääntä (tröptröppophtrölopopoltröät). Ajoasento on epämukava. Paleleminen alkaa etupuolelta ja lisääntyy kunnes 30 kilometrin lenkin jälkeen sormetkin alkavat olla jo kohmeessa.

Keväällä allergia pahenee. Hoarding -asunnossamme se tosin vaivaa voimakkaana koko talven. Oli aivan uskomaton tunne, kun kolmen viikon reissun aikana allergiset oireet eivät vaivanneet lainkaan. Ei ollut sitä jatkuvaa kestonuhaa, joka muulloin on päällä. En aivastellut, en tarvinnut uutta talouspaperiarkkia (=nenäliina) viiden minuutin välein vaan selvisin yhdellä arkilla vuorokauden. Eihän tällaista koe Suomessa mihinkään vuodenaikaan. Tyypillisellä iltakävelylläkin menee noin arkki/500 metriä. Saigonissa ja Hanoissa, vaikka niissä on liikenteen päästöjä, voi kävellä kilometritolkulla tarvitsematta ainoatakaan.

Allergia pahenee kevään edetessä. Pahimmillaan se on koivun kukinta-aikana eli toukokuun puolen välin jälkeen ja siitä kesäkuulle.

Toinen kevääseen liittyvä asia on masennus. Se iskee säännöllisesti tähän aikaan, ja parhaillaan kärvistelen sen kourissa. Oireet helpottavat yleensä samaan aikaan kuin allergiankin oireet. Kevätmasennuksen aiheuttaa luultavasti se, kun näkee tekemättömät työt ja yleisen rappion, joka aina vain pahenee, ja jonka lumi on talvella armeliaasti peittänyt. Tulee toivoton tunne, kun tajuaa ja näkee, kuinka omaisuus tuhoutuu silmien alla, eikä pysty pelastamaan sitä. Talvella ahdistavaa tietoisuutta voi paeta kuvitelmaan, että keväällä aloittaa oikein toden teolla hommat ja panee kaikki paikat kuntoon. Kun kevät tulee, tajuaa, ettei pystykään tekemään aikomiaan hommia. Silloin iskee masennus, ja masentuneena pystyy vielä huonommin tekemään ne hommat. Ja kun päälle painaa vielä allergia, ei kerta kaikkiaan ole aloitekykyä tehdä mitään. Suunnitelmat romahtavat kuin korttitalo. Tekee vain mieli mennä nukkumaan ja paeta pahaa maailmaa.

Otteita päiväkirjasta:

13.4.2000

Masentuneisuus ja apaattisuus ei ota hellittääkseen. Huokailen vain, eikä mikään huvita tai innosta. Onkohan tämä kevätmasennusta? Muistelen, että samanlaisia tunnetiloja on esiintynyt muinakin keväinä. Huokaus....

4.4.2001

Tilieni tyhjeneminen sai minut uudestaan lamaavan masennuksen kouriin. Masennus oli jo ehtinyt hieman helpottaa, kun olin puuhaillut rannassa ja tiesin, että rahaakin oli tulossa tililleni. En ole koskaan näin totaalisesti menettänyt rahojani jo niiden saantipäivänä.

26.4.2002

Laura (nimi muutettu) soitti kännykkään masennus- ja itsemurhapuheluja. Ryyhäilin aika kovaa tulomatkalla lääkitäkseni omaa masennustani ja tylsistyneisyyttäni.

9. - 10. 4.2003

Jostakin syystä jonkinasteinen masennus meinaa hiipiä päälle. Tuntuu, että mistään ei tule mitään. Kiinnostuksella seuraamani Irakin sotakin alkaa olla loppusuoralla. Ehkä osasyy masennukseeni on tuon sodan osoittama asia, että maailmaa hallitaan aseilla.

Olen ollut viime päivinä jostakin syystä masentunut. Mietin, että masennukseni piilevä syy saattaa olla se, kun amerikkalaiset valtasivat Bagdadin. Sympatiani olivat olleet irakilaisten puolella - mikä ei tietenkään tarkoita samaa kuin diktaattori Saddam Husseinin kannattaminen. Amerikkalaiset voittivat liian helpolla. Tässä sodassa eivät toteutuneet Jeesuksen sanat: "Se, joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu", vaan miekkaan tarttujat saivat kunniaa ja mainetta, ja  monet lapset ja muut siviilit, jotka eivät tarttuneet miekkoihin, saivat kuoleman. Vaikka sodassa olisi kuinka ollut kyse irakilaisten vapauttamisesta, sodan aloittajat ja ohjusten ampujat ovat murhaajia.

Olen siis masentunut. Tietysti syitä on monia muitakin kuin tuo sotajuttu, jota en edes tiedosta miksikään masennukseni syyksi. Rahapulamme, alentuvat tuloni jne. Syitä riittää.

15.4.2004

Mielentilastani totean sen verran, että minua on vaivannut keskimääräistä pahempi masennus viime päivinä. Se alkoi Lauran (nimi muutettu) lentomatkasta. Tai oikeastaan se oli alkanut jo ennen sitä. Lentomatka ja erilaiset oudot vastoinkäymiset pahensivat sitä. Ehkä taustalla on jonkin verran hermostuneisuuttakin.



Edellä olevat lainaukset riittänevät osoittamaan, että keväällä masentaa. Ei taida olla kevättä, jolloin en olisi kirjoittanut aiheesta päiväkirjaani. Rankimmat merkinnät löytyisivätkin toukokuulta ja kesäkuun alusta, koska silloin masennus on pahimmillaan. Huhtikuussa se on vasta heräilemässä talviuniltaan.
« Viimeksi muokattu: pe 15.04.2016, 22:58:26 kirjoittanut Kopek »

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #56 : la 23.04.2016, 19:28:19 »
Ensimmäistä kertaa puutarhahommissa tänä keväänä. Sinivuokot kukkivat puiden alla ja scillat puutarhassa. Karsin liian isoksi venähtänyttä koristepensasta sahalla. Tuntui samaan aikaan sekä raskaalta että antoisalta. Kunto on päässyt heikoksi talven aikana, mutta kyllä se puuhastellen taas nousee. Tulppaanit puskevat lehtiä, mutta kukintaan on varmaan vielä noin kuukausi (säistä riippuen). Kuivia oksia on pudonnut hurjasti puista. Poimin niitä muutaman sylillisen. Kun ryhtyy ulkotöihin, niin aika kuluu nopeasti. En malta silloin mitään eväs- tai kahvitaukoja pitää. Syön sitten vasta alkuillasta kotiin tultuani.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #57 : ti 03.05.2016, 23:06:47 »

Saimaassa. Lämmin päivä. Tuntui veden lämpötilassa. Odotin kylmempää.

Sinne meni talvikuteet. Virkistävää oli kietoutua kevääseen. Paljasjaloin takas. Hämärää, joten kukaan ei tainnut huomata.

Metässä oli myös ihan kiva vietellä aikaa kävellen. Tosi lämmintä vielä yhdeksän jälkeen.

Nyt on varmaan lähes pakko poiketa Saimaan kautta joka-ainoa päivä.

Poissa Mjulkku

 • Apinan korvike
 • Konkari
 • Viestejä: 1239
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #58 : ti 03.05.2016, 23:16:01 »

Saimaassa. Lämmin päivä. Tuntui veden lämpötilassa. Odotin kylmempää.

Sinne meni talvikuteet. Virkistävää oli kietoutua kevääseen. Paljasjaloin takas. Hämärää, joten kukaan ei tainnut huomata.

Metässä oli myös ihan kiva vietellä aikaa kävellen. Tosi lämmintä vielä yhdeksän jälkeen.

Nyt on varmaan lähes pakko poiketa Saimaan kautta joka-ainoa päivä.

Perkele, kova äijä! Käyn kyllä pari kertaa itsekin talvella avannossa, mutta nää kevät uinnit ei todellakaan nappaa.
Paljonko oli veden lämpötila?
Mongo mogo...

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #59 : ti 03.05.2016, 23:23:04 »

En osaa arvioidan veden lämpötilaa. Tuntuma oli, että tosi lämmintä. Olin pikkasen liian pitkään ensimmäiseksi kerraksi. Ajattelin ottaa varovasti, mutta kun tuntui niin lämpimältä.

Veden suhteen täytyy olla varovainen. Kohtaukset tai pökertymiset ovat lopullisia, oli vettä vaikka vain polveen asti.

Syksyllä kävin Saimaassa aina jäiden tuloon asti. Eräs kiva juttu oli se, miten saada jalat pysymään kohtuulämpiminä pikku lumessa ja jäässä. Kiva luontoon liittyvä haaste. Yksinkertaista yhteyttä juurille. Sitä kaipaa.