Kirjoittaja Aihe: Vuodenaikojen viemänä  (Luettu 14164 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #20 : to 03.09.2015, 23:39:54 »
Eikö peräkärry olisi parempi painavamman lastin kuljetukseen?

Totta. Ei ole tullut mieleen.

Olen investoinut melko paljon marjastukseen. Niitä marjarahoja. Saakohan peräkärryjä miten halvalla?

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #21 : to 03.09.2015, 23:45:15 »
Taitavat kyllä kaikki pyörän varusteet olla melko kalliita, mutta talven lähestyessä voivat pyöräliikkeet myydä alennuksella. Aina kannattaa ostaa harrastusvälineet kuumimman sesongin ulkopuolella.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #22 : to 03.09.2015, 23:52:37 »

En ole tutustunut torimyyntiin vielä. Jos torimyynti toimii, niin sitten suurempien määrien roudailu olisi peräkärrillä paljon parempi idea. Eikä niin suurta riskiä sössiä lastatessa, ajaessa ja purkaessa marjoja.

Marjastukseen saa toki jännitystä ja vaihtelua, kun yrittää saada pyörälle mahdollisimman paljon litroja. Huvinsa kullakin :) Oikeasti, ennätyksiäkin on kiva rikkoa. Siinä voi ylittää aina itsensä. Eräänlaista kasvua sekin.


Jonkin verran tulee juteltua tekemisistä eri yhteyksissä. Se on hyödyttänyt tässäkin marjastuksessa. Saanut paljon vinkkejä projektin viemiseen, ja toisaalta juttelun jälkeen olen itsekkin keksinyt monia parannettavia asioita.
« Viimeksi muokattu: to 03.09.2015, 23:57:59 kirjoittanut Juha »

Poissa urogallus

 • Konkari
 • Viestejä: 3247
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #23 : to 03.09.2015, 23:57:15 »
Mitä olet marjasaaliillesi tehnyt? Löytyykö pakastimesta vielä tilaa, vai oletko saanut myytyä?

Voisi kannattaa pistää ilmoituksia kauppojen ilmoitustauluille tai nettiin, jos asiakkaita kaipaat. Tulisi helpommaksi/halvemmaksi kuin torilla myynti, oletan.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #24 : pe 04.09.2015, 00:01:45 »

Torimaksu on 10e. Onhan sekin kokemus varmaan.

Pakastin on lähes täynnä purkkeja, tai enempää ei mahdu. Keksin aamulla pakastaa kakkosluokan mustkat pusseihin, jotka voi muotoilla purnukoitten väliin. Näin lähes kaiken pakastintilan saa hyödynnettyä, ja niin, että tilassa on myös purnukoitten tuomaa ryhtiä.

Tutut ostaa aika paljon marjaa. Nytkin on tilauksia vielä mustikastakin. Pitää varmaan tehdä pari metsäpäivää. Puolukassa määrät on helposti suuria, joten tori voisi olla ok. Ainakin sitä on hyvä kokeilla.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7603
 • Hai Sie valkolaane!
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #25 : pe 04.09.2015, 00:26:44 »
Marjoja olen aikoinaan myynyt torilla (silloin ei ollut vielä torimaksuakaan kunhan vaan ilmoitti itsensä torivalvojalle).
Ja sain tarjottua myös tavarataloon, tosin siellä taisi omistaja innostua ottamaan kaiken lopulta itselleen kun maistui. ;)
Torikaupassa sesongin lopulla tosin kävi usein niin että kun aikaisin aamulla tulin paikalle niin vakioasiakas jo siinä odotti ja osti minulta kaiken.. :D
Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #26 : la 05.09.2015, 07:48:10 »

Pitää kokeilla toria. Peräkärry sopii tosiaan paremmin torivientiin. Maastossa peräkärry voi olla vähän kömpelö, mikäli marjapaikat vähänkään haasteellisemman reitin päässä. Peräkärrin voisi tietysti ottaa käyttöön vasta keräilyvaiheessa, mikäli ämpärit saa sopivan reitin varrelle.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #27 : la 05.09.2015, 08:00:06 »Siinä työpisteeni tällä hetkellä. Taukoja pidellään sopivasti. Alle tunnin sessio kerrallaan on ok. Sitten jotain muuta pienempää. Vaikka foorumia.

Hankin matalan lasipöydän hyötyhallista marjaprojektia varten. Samoin pienen pallin, jolla istua. Rajasin pöydän sopivaksi niin, ettei marjat täytä koko laajaa pöytää, sillä koko pinta-alaa ei pysty oikein saamaan hyötykäyttöön.

Siivoaminen on puuduttavaa. Vasen käsi on jatkuvasti ilmassa. Käy viimein selkään ja hermoihin. Jokin paikka voi mennä jumiin, tai seurauksena voi olla vähän kestämättömän tuntuinen olo. Kykkiminen on vähän kuin istuminen. Ei ihminen kestä noita pitempiaikaisena.

Siivoamisessa lihasten varassa oleva käsi on ongelma. Meinasin patentoida kyynertuen. Kyynervarsi paketissa liinan kannattelemana vähän kuin murtumisen jälkeen. Sitten älysin pitää työtoiminnan sen pöytätilan puitteissa, joka avautuu mahdolliseksi silloin, jos kyynervaris on tuettu polvesta. Ratkaisee pitkälle ongelman. Pienet asiat on tärkeitä pitkällisemmissä tekemisissä.

Työvalot tehostaa siivousta, ja laadusta saa parempaa. Kaikki ikkunat auki, ja lukulamput päälle. Musiikin kuuntelu sopii hyvin tähän työvaiheeseen. Välillä hiljaisuus, välillä sänkyily.

Poissa Viljo Aabraham

 • Konkari
 • Viestejä: 15595
 • RAKKAUTTA - EI ISLAMISTEJA!
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #28 : la 05.09.2015, 09:19:11 »

Tutut ostaa aika paljon marjaa. Nytkin on tilauksia vielä mustikastakin. Pitää varmaan tehdä pari metsäpäivää. Puolukassa määrät on helposti suuria, joten tori voisi olla ok.

Tosi hieno homma - eikun juttu!

Varmaan moni palstalainenkin olisi halukas ostamaan laadukasta, varmasti kotimaista marjaa. Missäpäin Suomea sinun marjastuspaikkasi sijaitsevat?

VA.
Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina,
mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen:
ei ole mitään uutta auringon alla.
......Menneistä ei jää muistoa, eikä jää tulevistakaan -- mennyt on unohdettu

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #29 : la 05.09.2015, 10:33:05 »

Etelä-Karjala, Lappeenranta. Asun 6 km päässä keskustasta. Ihan kohtalainen matka päästä metsään. Kun koko päiväksi menee, niin matkojen osuus ei ole niin suuri.

Siivoilen puolukoita paraikaa. Huomasin, että tietty rytmi on tärkeä. Tavoitteeksi voi, siis kannattaa asettaa esim ämpärin siivottuna. Ämpäriä saavuttaessa pikku taukoja, ja ämpärin täyttyessä jo pitempi tauko, joka tuntuu ennen seuraavan aloittamista. Jos tekee silloin tällöin ja väliin jotain muuta puuhastelua, ei huomaa kun aika juoksee, eikä saa katkosten takia kunnon tuloksia siivouksessa.

Mustikkaprojekti opettaa toiminnan taitoja. Ihan kantapään kautta ja konkreettisesti.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #30 : ti 15.09.2015, 06:31:15 »

Tuli sunnuntaina rikottua tieliikennelakia. Ajoin pyörällä väärää kaistaa valtatiellä. Lain rikkominen tosin moninkertaisti tosin turvallisuuden omalta ja muiden osalta. Joskus näin.

Pyörän tankopuolella oli neljä 15 litran ämpäriä puolukkaa, ja takana 30 litraa. Lasti oli vähän tasapainoa vaativasti kuljetettava. Pystyin ennakoimaan hyvin autojen kohtaamiset, kun näin suoraan tulevat autot. Pystyi pitämään hyvää marginaalia tien reunaan kun tiukempaa marginaalia ei autojen kohtaamisen vuoksi tarvittu. Tiukka marginaalin pitäminen vie pyöräilystä rentouden pois, ja jatkuva skarppaus väsyttää, ja voi johtaa virheisiin. Tietyn hetken jaksaa skarpata hyvin, kun voi tehdä sen hetkenä, jolloin skarppausta oikeasti tarvitaan.

Toisaalta rekkoja varten osasi pysähtyä reilusti tien varteen. Niiden aiheuttama ilmavirta voi tuoda joskus yllätyksiä, ja jos rekka ei voi pitää vastaantulevien takia hyvää marginaalia, on olemassa selkeä riski omassa painavassa ja myös leveämmässä kuljetuksessa.

Sen opin "taitopyöräilystä", että etenemisen rentous on tärkeä. Jäkityksellinen tyyli ylivarovaisuuden kautta väsyttää. Kun viimeksi oli 110 litraa puolukoita, toikkaroin kotiristeyksessä itseni melkein nurin. Syynä se, että kauden ennätyslastin kuljetus jännitti. Veren sokerikin melko alhaalla, ja osin turhan kireysasenteen takia.

Poissa a4

 • Konkari
 • Viestejä: 4327
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #31 : ti 15.09.2015, 09:42:24 »
^ katukuvassa näkyy nykyään käteviä tavarafillareita, joissa kulkee vaikka koko perhe koirineen.
Erilaiset tavarafillarityypit: Laatikkopyörä, pitkäperäpyörä, taakkapyörä, perävaunu

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #32 : ti 15.09.2015, 15:14:00 »
^ katukuvassa näkyy nykyään käteviä tavarafillareita, joissa kulkee vaikka koko perhe koirineen.
Erilaiset tavarafillarityypit: Laatikkopyörä, pitkäperäpyörä, taakkapyörä, perävaunu


Saattaa olla käteviä.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #33 : ke 16.09.2015, 01:47:30 »
Alkava syksy on oikeasti hieman masentavaa aikaa. Tuohon masennukseen taipuvaisena iltojen pimeneminen kesän jälkeen merkitsee helposti sitä, että mieliala menee alaspäin. On pakko väkisin yrittää ylläpitää sitä energiaa, jota kevät ja kesä tuovat, liikunnalla ja ruokavaliolla ja yleisemminkin. Nuo synkät kuukaudet oikeasti tekevät pahaa. Valon aikaan ulkonaoleminen ei ole vaikeaa, mutta pimeänä aikana jää helposti liian paljon sisätiloihin. Kovin helposti jää siihen pimeään loukkuun talveksi, eikä aina oikein jaksa.

No, nyt on ehkä apua tiedossa, kun tiedän eräänlaisen vertaisryhmän kaltaisilleni ajoittaismasentuneille. Töistä ja perhe-elämästä selvitään kyllä, mutta jotain pientä apua ehkä tarvitaan joskus.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #34 : ke 16.09.2015, 14:07:24 »
Viikonloppuna leikkasin vadelmapensaita ja karsin harsuuntuneita puita. Näissä töissä lintukirput iskivät huomaamattani kimppuuni ja seurauksena on lukuisia kutisevia paukamia eri puolilla kehoa. En ole aikaisemmin tiedostanut lintukirppujen viheliäisyyttä. Olen niille selvästikin allerginen, sillä paukamia ei tule kaikille. Vielä on jäljellä koristepensaita, jotka tarvitsevat leikkausta, joten täytyy käydä ostamassa antihistamiinitabletteja.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #35 : to 17.09.2015, 08:30:04 »

Viimeksi kun kävin puolukassa, oli älyvapaasti hirkkareita. Joka paikkaan saivat ängettyä. Paukamilta ei voinut välttyä niittenkään suhteen. Ehkä ensi kerralla joku tiukka poolopaita vähintään.

Sunnuntaina imuroituna 83 litraa puolukoita. Vasta eilen (keskiviikko) sain "neutraloitua" metsäerän. 6 (>60L) ämpäriä myyty,  6 litraa totkuina bioskassa, ja yli kymmenen litraa loppujakelua ja omaa käyttöä varten.

Tänään on projektin siivoilua, siis jälkipyykkiä. Marjoja kämpän lattialla, ja osa liiskattuina. Rapates roiskuu, eikä haittaa, mutta lopuksi tehtävä tosiaan selkeytystä kämppään.

Keittiössä tiskejä ja toimintaympäristö on kaikkea muuta kuin tiptop. Tuli tiskailua alotellessa mieleen, ettei keittiön tiptoppisuus ole kovin järkevää toiminnan tuloksellisuuden kannalta. Kun on oikea käytännön elämän projekti, täytyy järjestyksen olla toimiva. Ja herää kysymys, mikä on toimiva järjestely esim keittiössä.

Kai se menee ihmisen rakenteen mukaan. Jos pidetään kiinni jonkinlaisin perustein vaikka ihmisen työmuistista, niin siinä lienee yhdenlaisen mallin mukaan sovellettavan arvoinen asia. Käytäntö on asioiden paras jäjestelijä, jos käytäntö on korkeimmin priorisoitu. Voi priorisoida toki muutakin, siis eri aikoina vaikka.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #36 : su 20.09.2015, 14:08:15 »

Kurkku ollut vähän kipeä monena päivänä. Perjantaina puolukassa ukkosti ja satoi melko kauan kaatamalla. Olin läpimärkä ja luulin, että viimeistään sen päälle alkaisi flunssa ihan kunnolla saada otetta. Mutta ei. Kurkkukipua ei enää ole. Yleensä sillä alkaa flunssa etenemään. Muutaman kerran kävin järvessäkin, ja vesi kylmää, tosin muutaman kerran jätin tarkoituksella pois. Vähän fiilisten mukaan.

Anemone

 • Vieras
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #37 : su 20.09.2015, 22:00:17 »
Tänään kun menin taas puutarhahommiin, niin ilmeni, että lauantain kova tuuli oli kaatanut yhden vanhan syreenin päärungoista. Minulla on muutenkin ollut suunnitelmissa leikata syreeniä reippaasti, mutta nyt se oli sitten aivan pakko tehdä. Pensas oli kasvanut jo liian korkeaksi ja rungoista paksuimmat ovat säären paksuisia. Sain kaatuneen rungon sahattua ja samalla sitten oli raivattava koko pensas, sillä ei ole mitään järkeä jättää pystyyn joitakin piiskamaisia sojottavia versoja. Pensasta on typistetty aikaisemminkin eikä aivan tyvestä, joten nytkin jäi muutama turhan korkea rungonpätkä jäljelle, sillä en käsisahalla jaksanut kaikkia paksuimpia runkoja typistää. Toivottavasti saan perheen moottorisahamiehen mobilisoitua hoitamaan typistyksen. Viereisiltäkin tonteilta kuului koko päivän raivauksen ääniä. Luonto oli sielläkin näyttänyt voimansa. Nyt on kyllä ihmeen energinen olo kun muutama tunti tuli rehkittyä sahan ja kirveen kanssa. Paljon mielekkäämpää ja terveempää hommaa työskennellä puutarhassa tai "metsänhoidon" parissa kuin könöttää tietokoneen ääressä. En aamulla lukenut uutisiakaan, joten ajatuksia eivät maailman katastrofit ja huolet häirinneet.

Poissa wade

 • Konkari
 • Viestejä: 1560
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #38 : ti 22.09.2015, 08:05:02 »
Sataa niin paljon, etten voi poistua kotoani. Vaikka olisi "tärkeää tehtävää". Katson tässä ikkunasta kuinka monelle ei ole siunaantunut vaihtoehtoa. Joillain on niin hyvät varustukset, ettei näytä haittaavan. Osa, erityisesti lapset/nuoret, ovat enemmän pulassa.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Vuodenaikojen viemänä
« Vastaus #39 : pe 02.10.2015, 21:54:19 »

Viikko meni huilatessa. Torstaina päädyin takas metsään. Sadetta tuli, mutta lykästi, ja oli kiva palata projektin äärelle. Sain 90 litraa melko nopsaan, kun oli hyvä apaja. Seuraavana aamunakin oli mieli vireänä, vaikka vaiheena olis siivous, mitä en ihan niin ole osannut odottaa.

Vaihtelu virkistää. Nyt hajos pyörä, mutta jos sais taas jonkun käytetyn, niin pääsis lähtemään. Ensin pitää vielä yli puolet käsitelllä ja markkinoida.

Onneksi on parveke nyt kylmempi, joten vuorokauden sisään markkinoiduille ei tarvitse varata jääkaappitilaa, vaan parvekkeella menee. Kun käy kylmemmäksi, niin vielä paremmin.

Märkiä puolukoita olen kuivattanut marjoja varten ostetulla tuulettimella. Saa pintakosteuden pois. Sateen aikana on ämpärit suojattu suoralta sateelta, mutta kerätyt marjat pitävät sisällään koskeutta melko paljon. Tuulettimen lisäksi pitänyt jonkin verran pieniä kerroksia sopivilla tasoilla. Veden kuivatus tekee puolukoista vähän tahmaisia, mutta ei taida haitata käyttöarvoa.

Nyt oli puolukat vähän kaumpaa. 60 litraa kääntyvän tangon takana kulki sujuvammin ja rennommin. Harjoitus on tehnyt tehtävänsä. Sopiva satsi voisi olla pyörällä jopa yli 100 litraa. Jos löytää kunnon paikan, niin hyvin kerää päivän aikana.