Tennis ja liike
Voi olla, että liikkumista esim tenniksen yhteydessä tulisi ajatella tavanomaisesta poiketen. Liikkuminen ei ole vain siirtymää, jota toteutetaan arkipäivän menetelmin. Liike on osa peliä, ja peliin rytmittymistä. Jos tavanomaisutta haluaa, saa sitä, tosin ei ehkä enää ole mukana pelissä.
Näin ihan hatusta pudotellen.
Lyönnit ovat tasapainotilanteita. Tavallisimmin tärkeää on olla kaatumatta. Siis jotenkin tukevasti. Tukevuuden maksimoiminen ei taida taata tarkkuutta. Tässä peruste hiukan taiteellisemmalle liikkeelle. Jos lyönnit lähtevät kovin stabiilista tasapainosta, ei niitä saa haarukoitumaan tehokkaasti kohden tarvittavaa kiintopistettä. Veltto tai liian paljan tasapainopisteen kautta sahaava lyöntiä voi olla vaikea saada tarkaksi.
Lyönti on aina haarukoimistilanne, ja onnistuminen on haarukoimisen tehokkuudessa ja sopivassa alkuasetelmassa. Työteliäs haarukoiminen on kuluttavaa, väsyttää, ja on vaikeaa, etenkin kun kuormitus tekee kaiken aikaa tehtäväänsä kohti huonopaa työtarkkuutta.
Vaikka peliväline olisi sulis, jossa sulkainen pallo on kevyt, samoin maila, niin jotta palloon ja mailaan saadaan liikettä, tulee käyttää raskasta kättä nopeasti, mikä tekee pelivälineiden keveydestä huolimatta liikkkeistä täysin kokonaisvaltaisia, siis koko kropan tarkkuusprojektin.
Mikä on sitten sopiva alkuasetelma nopeassa haarukoimisprosessissa. Kai se on painopisteenmukainen. Jos on stabiilinen alkuasetelma, niin se ei taida taata kovin tarkkaa lähtöä tasapainosuoritukseen.
Jos tasapainoton suoritus lähtee, on siinä pakko edetä hiukan toisin. Joko tasapainoa samalla hakevasti, tai tasapainosta välittämättä, eli kaatuvasta systeemistä toimien, tai noita molempia. Selkeä haaste, tosin voi aktivoida liiasta passiivisuudesta, jolloin tarjottu haaste aktivoi suoritusta, ja voi syntyä joskus parempaa tulosta kuin varmuudesta käsin.
Pallon perään säntäämisessä taas tasapainoasema on hankala. On saatava aikaan mahdollisimman pian kallistusta sopivaan suuntaan. Toisaalta jos kallistumisessa ennakoi, on vaikea suuntautua toisin, mikäli tarvetta. Molemmat voi varmistaa joskus (siis suunnat). Ehkä, en ole varma. Jos totta, niin rajansa tässäkin.
Liikkuminen on yllättävän paljon paljon asioita sisälläpitävä juttu mm tenniksessä, joka on melko puhdas taitolaji. Vähälläkin voimalla voi pärjätä, jos toimii fiksusti, ja käyttää voimansa hyvin. Toisaalta jos taitotaso, fiksuus, ... ovat samoja, voi voimalla olla jo hiukan merkitystä.