Kirjoittaja Aihe: Ensivaikutelman tärkeys  (Luettu 1856 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa urogallus

 • Konkari
 • Viestejä: 3247
Ensivaikutelman tärkeys
« : su 26.04.2015, 13:47:02 »
Ajattelin ensivaikutelmaa ja sen merkittävyyttä. Mistä se kertoo, että osa ihmisistä antaa suuren painon ensivaikutelmalle? Onko taustalla muutakin kuin ihmisen halu olla muuttamatta omaa mielipidettään jostakusta, eli toisin sanoen oman erehtyväisyyden myöntämisen vaikeus. Toisaalta taas jotkut ihmiset loukkaantuvat syvästi, jos ovat saaneet 'väärästä' ihmisestä aluksi hyvän käsityksen, jota muut sitten joutuvat oikaisemaan. Tämä koetaan ikään kuin petoksena, vaikka 'pettäjä' ei olisi tehnyt mitään väärää loukkaantujaa kohtaan.

Asia on mysteeri minulle, kuten niin moni muukin ihmisten vuorovaikutukseen liittyvä. Miksi ensivaikutelma on joillekin niin tärkeä?

socrates

 • Vieras
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #1 : su 26.04.2015, 14:21:37 »
Itse en oikein ymmärrä käsitettä ensivaikutelma, koska vaikutelma jostain ihmisestä elää koko ajan ja on erilainen jo minuutin jälkeen tutustumisesta kuin mitä se oli viiden sekunnin jälkeen.

Mutta kai alussa toisen helpommin lokeroi johonkin ryhmään ja myöhemmin vasta havaitsee yksilölliset piirteet.

Ensivaikutelma voi osua nappiin tai yhtä hyvin mennä pieleen, jos toisella sattuu olemaan vaikka huono päivä tai jokin muu syy ilmaista olemuksellaan jotain muuta kuin oikeasti on.

Joskus joku ihminen herättää heti vastenmielisyyden tunteen ja silloin usein arvelee toisen tuntevan samoin. Onko niin, voi selvitä aikanaan tai sitten ei.

socrates

 • Vieras
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #2 : su 26.04.2015, 14:31:05 »
Ensivaikutelmaan vaikuttaa vahvasti se, miten ihminen suhtautuu ympäröivään tilaansa, ottaako sen haltuun vai lymyileekö nurkissa. Olettaako toisen väistävän vai väistääkö itse ja jos niin millä tavoin.

Toinen tärkeä seikka on tempo. Toimiiko ja puhuuko hätäisesti vai onko flegu tai muuten korostetun rauhallinen. Kovin voimakas tempoero voi aiheuttaa epäluottamusta ihmisten välille.

Tummasilmäsusanna

 • Vieras
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #3 : su 26.04.2015, 15:05:13 »
Varmaan ensivaikutelma on siksi niin tärkeä, koska minkä tahansa vaikutelman toisesta ensikohtaamisella saammekaan, se luo jonkinlaisen kehyksen sille, miten tulkitsemme ihmistä seuraavalla näkemällä. Teemme ehkä jonkinlaisen mahdollisesti tiedostamattomankin oletuksen ihmisestä, josta käsin lähdemme tulkitsemaan jatkossa. Vaikka järkemme valossa emme pitäisikään ensivaikutelmaa tärkeänä, (koska siinähän vain nojaudutaan pitkälti ennakkoluuloon) se varmasti vaikuttaa meihin tästä huolimatta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #4 : su 26.04.2015, 16:36:45 »
Varmaan ensivaikutelma on siksi niin tärkeä, koska minkä tahansa vaikutelman toisesta ensikohtaamisella saammekaan, se luo jonkinlaisen kehyksen sille, miten tulkitsemme ihmistä seuraavalla näkemällä.


Ehkä.

Hahmotuksemme lähtee aina tarpeistamme, toimintamme, vastaanoton ja havainnointimme palvelevuudesta. Maailmaa avautuu noiden kautta.

Osa palvelevuudesta on hyvin epäkonkreettista. Osa asioista (A) tiedetään sanoa selkeän erottelevasti tiettynä hetkenä palvelevaksi, haitalliseksi tai neutraalimmaksi. Toisaalta on olemassa se osa asioita (B), jotka määrää A:n. B lienee viimein tavoittamaton asia järjelle, tosin sitä voi ehkä lähestyä rajatta. B:n uloimmat kerrokset luovat aina puitteet A:lle, ja puitteeton tilanne olisi jotain, mitä en osaa oivaltaa.

Toinen on meidän ulompi osa. Toinen on osa B:tä enemmän tai vähemmän. B on osana sitä, jonka mukaan vaikutumme eri tilanteissa. Jos toinen ei ole B, on hän meidän kuvitelma ihmisestä sillä tavoin, että kuva on täysin hallittu. Silloin ei ole tarvetta puhua ensivaikutelmasta. Juntattuna on malli, jonka tulee toimia omia tarkoituksia ajattellen.

Toinen ihminen on parhaimmillaan arvoitus. Jos pitää itseään muuna, on ehkä surullinen tapaus, ja pyrittävä palautettamaan vapaaksi omista kahleistakin. Yleistä lienee se, että hallittavuus maksimoidaan, ei mystisyys. Tässä ensivaikutelman sitkeyden yleisin syy.

En tiedä, onko olemassa kulttuureja, jotka poikkeavat länsimaisesta suhteutumisesta tätä aihetta koskien. Itse tiedän tarpeeni kontrolliin, ja vapauteen. Molemmat vahvoja itseni ja myös toisen suhteen.

Länsimaissa vain varteenotettavasti jaettava on totta. Mikä ei näy muille, sitä ei ole. Asiat on todistettava. Ei saa olla subjektiivisuutta, eikä omia outouksia matkassa. Ensivaikutelmat, uskonnollisuudet, ... eivät tällaisia rajoitteita kunnioita. Toiset ovat tietysti arvattavampia kuin toiset, mutta jos kaikki ovat aina jotain tiettyä, niin sitten lienee kyseessä melko pitkälle edennyt sairastuma, tai siis keloutuma.

Eikö jokainen yksilö viritä aina tietyn aidon oleellisen dimension tai monta sellaista? Dimesiomoneuksia on. Esim kumppanin valinta on asia, joka kiinnostaa. Ei paljoa tiedetä, mutta voisiko asiasta tietää vähän enempi?

Poissa J

 • Matkaaja
 • Seniori
 • Viestejä: 427
 • -Rajaton kulkija-
  • ScoMy WebSite
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #5 : su 26.04.2015, 18:23:27 »
Oikeastaan ensivaikutelman syntyminen on ihmisten välisessä kanssakäymisessä luontaista toimintaa, eräänlaista vaistonvaraista alkukantaisuuteen perustuvaa tilannekohtaista ennakointia, jolla on vahvat juurensa lajin selviytymisen kannalta. Ennakkokäsitys toisesta henkilöstä voi syntyä hetkessä, eikä se kovin helposti myöskään muuksi muutu, vaikka tulisi lisäinformaatiota jo havaittujen faktojen tueksi. Edes vakuuttavat perustelut eivät riitä romuttamaan jo luotua kuvaa.

Pääosin tälläinen ympäristöstä tehtyjen päätelmien tekeminen on tiedostamatonta; joten kun ihminen muodostaa jostain toisesta yksilöstä omakohtaisen arvion, se voi olla hyvinkin voimakkaasti tunnepitoinen, joka sitten saattaa myös vääristää kokonaiskuvaa. Jokainen kuitenkin muodostaa subjektiivisen käsityksen toisesta ihmisestä, eleiden, ilmeiden, sanojen, tekojen, sekä olemuksen perusteella. Joten tulkinta pohjautuu tätä kautta pitkälti erilaisten käyttäytymismallien tuomiin reagointeihin. Näin ensivaikutelma määrää lisäksi tulevan kanssakäymisen onnistumisen, varsinkin jos mukana on vielä vaikuttamassa muita ennakkoasetelmiin liittyviä osatekijöitä.
« Viimeksi muokattu: su 26.04.2015, 21:58:13 kirjoittanut J »
-Vaeltajan mieli harhailee-

Poissa Viljo Aabraham

 • Konkari
 • Viestejä: 15595
 • RAKKAUTTA - EI ISLAMISTEJA!
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #6 : ma 27.04.2015, 11:48:10 »
Oikeastaan ensivaikutelman syntyminen on ihmisten välisessä kanssakäymisessä luontaista toimintaa, eräänlaista vaistonvaraista alkukantaisuuteen perustuvaa tilannekohtaista ennakointia, jolla on vahvat juurensa lajin selviytymisen kannalta.
......
Näin ensivaikutelma määrää lisäksi tulevan kanssakäymisen onnistumisen, varsinkin jos mukana on vielä vaikuttamassa muita ennakkoasetelmiin liittyviä osatekijöitä.

Tuli mieleen aamun Fingerpori. Siinä katutyttö sanoi toiselle panneensa päälleen tuulipuvun antaakseen itsestään edullisen vaikutelman.

VA.
Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina,
mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen:
ei ole mitään uutta auringon alla.
......Menneistä ei jää muistoa, eikä jää tulevistakaan -- mennyt on unohdettu

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #7 : ti 28.04.2015, 07:18:41 »

Toinen ihminen tulee löytää yhä uudelleen jokaisena päivänä ja hetkenä.
Samoin on tehtävä itsensä suhteen.

YO on tosin sairaaksi kutsuttu juttu. Saa hullun paperit aika rivakasti jos tuota noudattaa.

Poissa Heijastus

 • Täysjäsen
 • Viestejä: 115
 • Heijastus-Viesti
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #8 : to 07.05.2015, 00:39:52 »
Parasta on tehdä erittäin huono ensivaikutelma,siitä voi vain pistää paremmaksi-mahdollisesti
Tuo kiimainen lapsi syntyi kynttilöiden hehkuun

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #9 : ti 12.05.2015, 06:19:36 »
Parasta on tehdä erittäin huono ensivaikutelma,siitä voi vain pistää paremmaksi-mahdollisesti


Jos ensivaikutelma on huono, niin jäljelle jää ehkä jokin yksittäinen ja oleellinen seikka, joka pitää silti yllä jotain odotusta. Jos huonon ensivaikutelman seasta kajastaa jokin valo, on se ehkä otettava vakavasti. Tämän vuoksi pinnasta ei kannata välittää, mikäli on hakemassa kunnon juttua. Ehkä näin.

Poissa Hippi

 • Konkari
 • Viestejä: 1342
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #10 : ke 13.05.2015, 16:07:58 »
Tämän vuoksi pinnasta ei kannata välittää, mikäli on hakemassa kunnon juttua. Ehkä näin.

Pinnasta ei todellakaan kovin paljon kannata välittää, jos sillä tarkoitat ulkonäköä - kauneus/komeus- ja tyylimielessä. Mutta kyllä ulkoinen olemus kertoo paljon ihmisestä ja siitä, miten hän on kykenevä huolehtimaan itsestään.

Nuorimmaiseni toi joitan poikaystäviään käymään ja ilmeisesti testasi, millaisen shokin saan lävistetyistä kasvoista kettinkeineen, kun kruununa keikkui kirjava keesi tai kuula oli kiillotettu huolella. Ei minua nuo hilavitkuttimet vähääkään häirinneet, mutta välttelevä pälyilevä katse tai löysä kädenpuristus olisi voinut häiritäkin. Kyllä ensivaikutelmalla on merkitystä, vaikka en minä mitään arviota noista suostunutkaan antamaan, kun eivät olleet minulle valittuja :)

Töissä taas on vuosien mittaan tullut näitä "minä pistän nämä järjestelmät uusiksi alta aikayksikön" -tyyppejä vastaan ja se yleensä selviää jo ensimmäsiessä tapaamisessa. On hyvä olla innokas uudessa paikassa, mutta joku roti siinäkin on oltava. Noilla menee hyvä hetki hankkiakseen uskottavuutta liiallisen rehvakkuden romahtamisen jälkeen.

Poissa Ei kukaan

 • Täysjäsen
 • Viestejä: 105
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #11 : to 14.05.2015, 10:15:19 »
En tiedä. En taida edes tuntea tuollaisia ihmisiä, ainakaan kunnolla. Tai sitten sellaiset ihmiset eivät halua olla "minunlaisteni" ensivaikutelmien luojien kanssa missään tekemissä. :P

Lähtökohtaisesti en itse arvioi toisia muutaman minuutin tai sitäkin lyhyemmän tapaamisen perusteella, jos ihminen itse ei anna aihetta todella negatiivisella arviolle. Siviilissä olen sen suhteen armollisempi, mutta työelämässä paljon tiukempi, esim. kännissä ei parane tulla töihin, koskaan, eikä ensimmäisenä päivänä.

Tärkeintä on se, että millaiseksi ihminen paljastuu lopulta, siinä suhteessa, että miten ihminen asemoituu omaan elämääni. Töissä tai töiden ulkopuolella. Töissä ennen kaikkea ihmiselle on annettava mahdollisuus näyttää osaamisensa ja kykynsä oppia, että toimia yhteistyössä muiden kanssa. Jos se asema on täysin tai lähes ulkopuolella, niin mistään vaikutelmista en juurikaan välitä. Näin esimerkiksi julkisuuden henkilöiden kohdalla, joiden kanssa en ole henkilökohtaisesti tekemisissä.

Poissa Gingston

 • Seniori
 • Viestejä: 285
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #12 : to 14.05.2015, 13:49:51 »
   Ensin minäkin ajattelin että aika ahdasmielinen täytyy olla jos ei suostu ensivaikutelmasta luopumaan, mutta nyt sitten tuli mieleeni että kai sillä ensivaikutelman tärkeydellä tarkoitetaan tilannetta jossa pitäisi myydä jotain, oli se sitten itseään (työhaastattelu, iskemistilanne ) tai jotain muuta mikä tehdään jo ensimmäisen tapaamisen aikana.

Poissa Hippi

 • Konkari
 • Viestejä: 1342
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #13 : to 14.05.2015, 14:04:19 »

Ihan oikeasti johonkin tärkeään juttuun mennessään on monestikin syytä skarpata hiukan. Joka paikassa ei arvosteta "ole oma itsesi" -henkistä lähestymistapaa ja sitä myöten voikin tärkeä tilaisuus mennä sivu suun. Olipa se sitten mikä tahansa.


Ensivaikutelma joka tapauksessa leimaa ainakin joksikin aikaa. Aihetta sivuten voisi noista julkkikisista mainita esim. Pirkka-Pekka Peteliuksen, jonka huumorihahmoja olen aivan alusta asti kammoksunut. Eivät naurattaneet vähääkään, lähinnä nolottivat, ja niitä tuli peräjälkeen aina vain uusia. Se johti lopulta siihen, että jos ohjelma ennakkoesittelyssä mainittiin PPP, niin automaattisesti etsin jotain muuta, mitä tahansa katsottavaa. Nyt sitten vahingossa satuin jotain luonto-ohjelmaa katsomaan ja siinä oli aivan erilainen PPP, sympaattinen, venkoilematon ja luonnollisella tavalla aivan hauskakin. PPP kantaisi edelleen typerän leimaa, jos ei tuota vahinkoa olisi käynyt :)

Poissa wade

 • Konkari
 • Viestejä: 1560
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #14 : to 14.05.2015, 14:31:43 »
Ensivaikutelma samaistuu ennakkoluuloon; liian vähäisin tiedoin tehtyyn päätelmään kohdatusta ihmisestä.

Itse yleisesti ottaen kunnioitan saamaani ensivaikutelmaa, mutta pyrin suhtautumaan tapaamaani ihmiseen avoimesti ensivaikutelmastani huolimatta. Olen tullut siihen tulokseen, etten halua sulkea kohtaamiani ihmisiä oman ensivaikutelmani luomaan karsinaan, huolimatta siitä että saatan ajan mittaan tyytyväisenä todeta olleeni oikeassa.

Jos ei anna ensivaikutelmiensa olla liian hallitsevia, niin saattaa huomata että samaa ihmistä voi lähestyä eri näkökulmista. Esimerkiksi, jos tapaan uuden ihmisen työpaikalla (työroolissaan) ja vapaa-ajalla (vapaa-aikaroolissaan), saattaa osoittautua että ensivaikutelma ei siirry roolin mukana. Toki tällöin voi nousta pintaan epäilys tuttavuuden luonteen häilyvyydestä: jos ensivaikutelma työssä on negatiivinen ja työn ulkopuolella positiivinen, niin itseäni alkaa ärsyttää.

Mulla on esimerkiksi poliitikkotuttavia, joihin olen ensin tutustunut siviilissä ja pitänyt varsin sympaattisina; ja sitten kohdannut heidät poliitikon roolissaan ja järkyttynyt kohtaamaani falskiuden ja pyrkyriyden määrästä. Yhtäältä pystyn erottamaan nämä kaksi asiaa toisistaan: ihan mukava tyyppi, mutta poliitikkona pyrkyri. Toisaalta pidän kuitenkin huonona todistuksena ihmisestä yleensä, jos hän muuttuu virallisessa roolissaan erityisen tärkeäksi ja pyrkyrimäiseksi. Januskasvoisuus häiritsee minua.

Poissa Gingston

 • Seniori
 • Viestejä: 285
Vs: Ensivaikutelman tärkeys
« Vastaus #15 : to 14.05.2015, 19:10:46 »

Ihan oikeasti johonkin tärkeään juttuun mennessään on monestikin syytä skarpata hiukan. Joka paikassa ei arvosteta "ole oma itsesi" -henkistä lähestymistapaa ja sitä myöten voikin tärkeä tilaisuus mennä sivu suun. Olipa se sitten mikä tahansa.


Ensivaikutelma joka tapauksessa leimaa ainakin joksikin aikaa. Aihetta sivuten voisi noista julkkikisista mainita esim. Pirkka-Pekka Peteliuksen, jonka huumorihahmoja olen aivan alusta asti kammoksunut. Eivät naurattaneet vähääkään, lähinnä nolottivat, ja niitä tuli peräjälkeen aina vain uusia. Se johti lopulta siihen, että jos ohjelma ennakkoesittelyssä mainittiin PPP, niin automaattisesti etsin jotain muuta, mitä tahansa katsottavaa. Nyt sitten vahingossa satuin jotain luonto-ohjelmaa katsomaan ja siinä oli aivan erilainen PPP, sympaattinen, venkoilematon ja luonnollisella tavalla aivan hauskakin. PPP kantaisi edelleen typerän leimaa, jos ei tuota vahinkoa olisi käynyt :)

  PPP on kyllä sen verran pitkään ollut koomikkona ettei kai voi ihan ensivaikutelmasta puhua. Julkkiksista, eikä varsinkaan näyttelijöistä tiedä millaisia ovat oikeasti, eivätkä he mahda sille mitään minkälaisen ensivaikutelmat yleisölleen antavat kun eivät edes tiedä milloin edes ovat tätä ensivaikutelmaa antamassa. Niin ja kun minä katsoin PPP:n luonto-ohjelmaa niin käsitykset muuttui enempi siihen suuntaan että onpa tylsä mies noin niin kuin oikeasti.