Kirjoittaja Aihe: Jatkumo uneksii  (Luettu 11456 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Anemone 2.0

 • Konkari
 • Viestejä: 2867
 • Väärinajattelija
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #140 : pe 25.05.2018, 22:35:24 »
Tapasin minäkin unessa jatkumolaisen.

Unessani olin poistumassa suuresta modernin taiteen näyttelystä ja aulassa päätin vielä käydä vessassa, vaikka ei ollut ihan välitöntä tarvettakaan. Löysin tiskin jossa luki, että WC-maksu 35 €. Pidin hintaa hieman korkeana ja ajattelin mielessäni, että vessan on parempi olla tosi hyvä. Lipunmyyjä kysyi tiskillä, että mihin olin ostamassa lippua? Vastasin närkästyneenä, että tuohon hintaan lipunmyyjän pitäisi jo itsekin tietää, mihin on lippua myymässä, saatana! Maksoin lipun kortilla.

Astuin vessan ovesta ja päädyin ulos pitkälle laiturille, jonka päässä varsinainen vessa sijaitsi. Vähän kuten Muumimaailman uimakoppi. Laiturilla jonotti väkeä vessaan. Edessäni seisovan naisen tunnistin jostakin syystä Anemoneksi. Ihmettelimme siinä jonottaessamme kristallinkirkasta vettä ja meren pohjaa, joka oli kivinen ja täysin puhdas. Missään ei näkynyt kasveja, levää tai kaloja. Laituri oli lämpökäsiteltyä haapaa, mitä pidin huonona ratkaisuna.

Jono laiturilla eteni hiljakseen ihmisten astuessa sisään vessaan. Hetken kuluttua kiinnitin ääneen huomiota siihen, että koppiin on mennyt jo useita ihmisiä, mutta kukaan ei ole tullut ulos. "Kuuluu asiaan", vastasi Anemone. Mielestäni moinen kummallisuus ei kuulunut lainkaan asiaan. Oliko kyseessä jiokin tilataideteos, jossa WC-asiakkaat olivat osa outoa installaatiota, sitä en jäänyt miettimään, vaan käännyin kannoillani laiturilla ja lähdin palaamaan näyttelytilaan. Mutta taidemuseorakennus kohosikin tolppien varassa keskeltä avomerta kuin öljynporauslautta, eikä sieltä ollut poispääsyä.

Heräsin ja menin omaan vessaan. Oven jätin varmuuden vuoksi auki.

En tavallisesti tulkitse unia pyytämättä, koska ne ovat näkijöilleen niin henkilökohtaisia, mutta tähän oli pakko tarttua, koska olin "mukana" ;D. Seuraava ”tulkinta” on siis luonnosteltu pelkkien yleisten assosiaatioiden perusteella, unennäkijän tunnelmia, asenteita ja henkilökohtaisten symbolien merkityksiä tuntematta. Siksi käytän "tulkinnassa" Bruton sijaan keskushenkilöstä nimitystä "Päähenkilö". Tämä ei ole tulkinta hänen unestaan, vaan yleistä hahmottelua unen aineksista.

Päähenkilö on modernin taiteen näyttelyssä, siis oletettavasti varsin kultivoituneessa tilanteessa ja paikassakin. Yleensä näyttelytilat ovat valoisia ja avaria sekä asiakaskunta sivistynyttä, avaramielistäkin ehkä. Kävijä koki kuitenkin hyväksi yhdistää käyntiinsä kosketus ihmiselon likaisimpaan ja vähiten kultivoituneeseen puoleen, jota unessa ilmentää vessakäynti. Kiinnostava tasapaino ylevän ja alhaisen välillä! Vessakäynti osoittautuu kuitenkin kalliiksi, 35e. Päähenkilö kuitenkin maksaa hinnan, mikä voi ilmaista hänen persoonassaan vallitsevaa luontevaa ja arvostavaakin suhtautumista elämän alhaisempiinkin, ”likaisiin” puoliin. Maksaessaan hän silti "läksyttää" vaativaisesti auktoriteettihahmoa eli lipunmyyjää. Henkilöstä hahmottuu kuva juurevana ihmisenä, jonka persoonassa ruumiillinen ja henkinen vaikuttavat tasavahvoina toisiaan raviten. Auktoriteettihahmojen kohtaaminen voi tosin synnyttää kiukustunutta halua vallankäyttöön. On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus alistuminen auktoriteetille on itselle parhaaksi. Onko äksyily päässyt automatisoitumaan liiaksi?

Päähenkilö suorittaa vessamaksun kortilla. Maksukortti on symboli, jota en pysty tulkitsemaan päähenkilön asennetta tuntematta. (Omissa unissani maksukortti on hyvin vahva symboli, joka ei millään muotoa sovi yleiseksi tulkinnaksi.)

Vessaan johtaa pitkä laituri, jolle on muodostunut jono. Laiturista tulee mieleen catwalk, punainen matto tai muu vastaava pitkä suora esiintymispaikka tai kunnia”käytävä”. Tämä jatkaisi ylhäinen-alhainen teemaa. Tässä voidaan ajatella tietoisuuden muistuttavan ruumiin tarpeiden olevan arvokkaita ja arvostettavia. Ruumiin tarpeet sisältävät tässä kaikki ruumiin aistitoiminnot, koko biologian, vietit, vaistot ja seksuaalisuuden.

Päähenkilö havaitsee jonossa edellään Anemonen, jonka kanssa hän jakaa kauniin havainnon kristallinkirkkaasta vedestä ja puhtaasta, kivisestä meren pohjasta. Merenpohja, kirkas vesi ja kivet viittaavat päähenkilön psyyken omiin pohjamutiin ja jo mainittuihin ”alhaisiin” osiin. Henkilö kokee syvät pohjavetensä kirkkaina ja selkeinä, kauniinakin. Tästä voidaan arvella, että hän suhtautuu ihmisen eläimelliseen viettipuoleen ja mielen tuntemattomiin syvyyksiin hyväksyvän arvostavasti ja täysin häpeilemättä. Hänellä voi otaksua niin viettienergian kuin mielikuvituksenkin toimivan esteettömästi. Hänellä ovat ruumiin ja mielen energiat hyvin käytössä.

Lämpökäsitelty haapa laiturin materiaalina on päähenkilön mielestä huono. Vaikka hänen persoonassaan ylhäinen ja alhainen ovat jokseenkin ihanteellisessa toiminnassa ja tasapainossa keskenään, niiden välillä toimiva väylä ei täytä henkilön laatuvaatimusta. Jotain pientä kitkaa hänen sisäisessä energiassaan sittenkin on. Häpeää? Pelkoa? Estoja?

Seuraavaksi unessa kohdataan mysteeri, jota voidaan pitää koko ”näytelmän” kulminaatiopisteenä. Jono etenee hitaasti, ihmiset menevät sisään, mutta kukaan ei tule ulos. Todella herkullinen unimaailmalle tyypillinen paradoksi ja arvoitus. Arvoitusta ei ratkaista millään tavalla, vaan Anemone vain toteaa ”katoamisen” olevan täysin luonnollista, se ”kuuluu asiaan”. Anemone edustaa tässä päähenkilön feminiinistä puolta, joka toimii tilanteessa asiantuntijana. Päähenkilön mieli protestoi tulkintaa ja päätyy rationalisoimaan, että kyseessä onkin jokin tilataideteos, johon hän on joutunut osallistujaksi.

Henkilön närkästys on niin voimakasta, että hän päättää palata näyttelytilaan. Poistumisyritys tyssää havaintoon veden keskellä sijaitsevasta museorakennuksesta, josta ei ole poispääsyä. Jo toistamiseen henkilö kohtaa poistumisen mahdottomuuden teeman. Aikaisemmin kukaan ei poistunut wc:stä, eli alhaisesta, ja nyt sama toistuu museossa, eli ylhäisessä.

Tulkinta: vaikka henkilön persoonallisuus on varsin hyvin kehittynyt ja vitaalienergia virtaa kirkkaana ja puhtaana, häntä haittaa ihmissuhteissa liika rationalisointi. Tuntumaa feminiiniseen puoleen on jo aika tavalla, Anemone (melkein sama sana kuin Anima, muuten!) on hyväksytty asiantuntijaksi keskeisessä mysteerissä, mutta viime hetkellä henkilö vetäytyy totunnaiseen reaktiomalliinsa, jolloin ”poispääsyä ei ole”. Jokin luovempi, rennompi, vaistomaisempi suhtautumistapa on kypsymässä henkilön persoonassa, mutta pelko, luutunut ajattelu, estot tai haluttomuus heittäytyä enemmän vaistomaiseen kokemiseen estävät vielä uudenlaisia elämänratkaisuja.
Minä tässä vain, anteeksi.

Paikalla Brutto

 • Konkari
 • Viestejä: 2316
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #141 : la 26.05.2018, 14:40:07 »
Kiitokset perinpohjaisesta ja erittäin mielenkiintoisesta tulkinnasta! :D

Nyt kaduttaa, etten mennyt sinne koppiin selvittämään sen salaisuutta.

Poissa ROOSTER

 • Konkari
 • Viestejä: 1752
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #142 : la 26.05.2018, 17:54:05 »
Kiitokset perinpohjaisesta ja erittäin mielenkiintoisesta tulkinnasta! :D

Nyt kaduttaa, etten mennyt sinne koppiin selvittämään sen salaisuutta.

Täytyy sanoa, että olen hieman kade saamastasi hienosta unitulkinnasta.

Freudilainen kateellinen tulkinta: Sinua panetti, mutta huomasit siihen tilanteeseen pääsemisen liian vaikeaksi, joten ajattelit: Antaa olla saatana ja palasit lähtöpisteeseen.
Yleinen mielipide on aina väärässä


Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 6823
 • Hai Sixteen!
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #144 : su 01.07.2018, 20:05:02 »
En ole koskaan nähnyt unta jatkumolaisista paitsi viime yönä.
  Mks otti henk. koht. yhteyttä ja pyysi hyväntekeväisyyslahjoitusta lasten hyväksi kauttaan. Hän itse oli vankilassa ja nuorempi kuin kuvittelin. (Ohoh!) 
  Tilanne alkoi olla jo vähän kiusallinen kun rupesin miettimään käytännön hankaluuksia että miten minä siirron tekisin, postiosoite vankilaan ja kirjekuoressa seteli?, entäs jos minä tilisiirrän vankilakundille, eikö siinä ole jotain epäilyttävää ja poliisi ala kysellä?... ja entä oma nimettömyyteni? 
  En muista missä vaiheessa aloin heräilemään, tämä saattoi olla jo herättyä mutta aloin ihmetellä purjehdusreissujansa joten hän on ilmeisesti virkamies- valkokaulusrikollinen luottovanki joka saa välillä lomaa...:D
  Olavi J. Mattilaksi jo häntä kuvittelin. (Wiki paljastaa nyt että ei Olavi ole ollut hengissä moneen vuoteen).

Tarkemmin miettien eilisillalla tai yöllä olin aihepiiriin liittyvää mietiskellyt: Tositapaus, naapurit (joka kommunistiperhe), oli olleet kirjeystävinä venäläisen vangin kanssa, NL:n aikaan.

« Viimeksi muokattu: su 01.07.2018, 20:08:11 kirjoittanut MrKAT »
"Kannatan ehdottomasti maahanmuuton lisäämistä" - Esko Valtaoja, TS 4.8.2015

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 6823
 • Hai Sixteen!
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #145 : la 21.07.2018, 22:32:15 »
Tämä menee rajamaille. Siis valveen ja unen. Olin kovassa univelassa ja toissapäivänä ennenkuin iltanokosilla sain lopulta unen päästä kiinni niin näin itseni päivällä munaamassa (askartelin pieleen helteen turruttamin aivoin kiroten raskaasti munaustani, avasin väärän pullon saksilla) ja kiroilin, siis se "elokuvan henkilö".  Minä, siis valveuneen eli "elokuvan" katselija, räjähdin nauramaan tuolle tollolle. :D :D

"Kannatan ehdottomasti maahanmuuton lisäämistä" - Esko Valtaoja, TS 4.8.2015

Poissa ROOSTER

 • Konkari
 • Viestejä: 1752
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #146 : la 21.07.2018, 22:40:33 »
Joskus minulla on unessani niin iso mulkku, etten mahdu edes makuuhuoneen ovesta sisään.
Yleinen mielipide on aina väärässä

Poissa Anemone 2.0

 • Konkari
 • Viestejä: 2867
 • Väärinajattelija
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #147 : su 22.07.2018, 01:08:14 »
Joskus minulla on unessani niin iso mulkku, etten mahdu edes makuuhuoneen ovesta sisään.

 ;D ;D ;D
Minä tässä vain, anteeksi.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 14409
Vs: Jatkumo uneksii
« Vastaus #148 : ma 23.07.2018, 09:55:27 »
Olin verikokeissa ja sain jonkun järjettömän tuloksen Hb:ksi, olisiko ollut 166. Istuin pyöreän pöydän äärelle tuoliin ja siinä oli entuudestaan istumassa saittimme Juha. Hän kertoi saaneensa tiedon että hänellä Hb on 105.

***

Toisessa unessa olin jossain kokeessa joka oli - jälleen - järjetön. Kysymykset olivat äärimmäisen vaikeita. Koe oli ilmeisesti olevinaan fysiikan koe. Ruikutin asiasta naispuoliselle opettajalle. Sain raivokohtauksenkin. Sitten yritin saada selkoa niistä kysymyksistä. Yksi oli jopa joku ihme tietovisa jossa olisi pitänyt tietää kaikenlaisia asioita, kuten esim. mikä latinankielinen nimi liittyy johonkin lintuun.

Jossain vaiheessa se opettaja tuli sanomaan minulle että kirkko ei tykkää siitä että olen ollut deittipalstalla koulun koneella. Sanoin että kirkko saa tykätä tai olla tykkäämättä, mitä se heille kuuluu. Opettaja sanoi vähän naureskelevaisesti että kirkko on tehnyt heille lahjoituksen (joten saavat siis määräillä). Hän oli huvittunut koska se asia tuntui niin naurettavalta hänestä itsestäänkin. Jossain vaiheessa naisopettaja poistui ja tilalle tuli miesopettaja. Koehelvetti päättyi ilmeisesti heräämiseeni.