Kirjoittaja Aihe: Juhlapyhät  (Luettu 238 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa hibiscus

 • Palaaja
 • Täysjäsen
 • *
 • Viestejä: 119
Juhlapyhät
« : pe 21.12.2018, 14:58:15 »
Useimmat kristilliset juhlapyhämme ovat alun perin pakanallisia. Vaikka useimmille juhlapyhät ovat ylimääräisiä vapaapäiviä ja yhdessäolon harventuneita hetkiä, niin yksinäisille ne voivat olla tuskallista piinaa.

Joulukin on muinainen roomalainen talvipäivänseisauksen juhla Saturnalia-juhla. Nykyisin se on läpeensä kaupallisuuden kyllästämä, vaikka kristillisten uskovaisten mukaan joulu on Jeesuksen synymäpäivä. Miksei uusi vuosi ala siis jouluna?

Aika harva tulee ajatelleeksi, mistä juhlapyhät ovat saaneet alkunsa ja miksi niitä nykyisin vietetään.  Minusta juhlapyhät ovat melkoisia turhuuden markkinoita. Hyvää joulua kaikille ateisteille, skeptikoille, uskovaisille ja uskonnottomille! Uskonnoton voi myös uskoa ylempiin voimiin, kuten jumaliin, muttei tunnusta mitään uskontoa.

Poissa Hartsi

 • Konkari
 • Viestejä: 5776
Vs: Juhlapyhät
« Vastaus #1 : pe 21.12.2018, 15:20:54 »
Kiitos vaan itsellesikin ja hyvää joulua.

Niin, onko yksittäisen ihmisen aina pakko mennä mukaan kaikkeen aikaisemmin maailmassa olleeseen meininkiin ?

Vähän pakko on mennä, ainakin jos on lapsia.

Tämä joulu nyt on perinteinen juhla. Sen havaitsee vaikka paikallisessa Prismassa. Asiakkaitten ostoskorit ovat täpösen täynnä.

Valtavasti näyttää niissä olevan sellaista tavaraa, mitä en edes tunnista, taikka sitten en ainakaan ostaisi, taikka ottaisi, vaikka saisin ilmaiseksi?

 Onneksi Joulua saa viettää kukin haluamallaan tavalla, emme ole missään pakolaisleirillä.

Hyvää Joulua kaikille Jatkumon vakinaisväestölle, myös uusille uskalikoille..
Vaatimattomuus ei ole enää nyky-Suomessa hyve, kertoo Lännen Median Taloustutkimuksella teettämä arvokysely

Poissa Anemone 2.0

 • Konkari
 • Viestejä: 3086
 • Väärinajattelija
Vs: Juhlapyhät
« Vastaus #2 : pe 21.12.2018, 15:23:35 »
Juhlapyhät rytmittävät vuotta, katkaisevat arjen rutiinit ja niiden vietto vahvistaa perhe- ja sukulaisuussuhteita. Juhlapyhillä on myös myyttinen ulottuvuus, jonka nykyisin täysin rationaaliseksi itsensä uskotteleva valtakulttuuri pyrkii unohtamaan. Vaikka ihmisten tapa viettää juhlapyhiä muuttuukin, silti tuo myyttinen ulottuvuus säilyttää elinvoimansa. Ilman juhlapyhien suomaa historiallista jatkumoa elämä olisi rujoa. On myös hyvä, että juhlapyhiin sisältyy perinteitä, jotka "pakottavat" yhteyteen myös sellaisten ihmisten kanssa, joita ei aina elämäänsä haluaisi. Kukaan ei koskaan voi valita kaikkia ihmisiä elämässään, vaan joukkoon kuuluu sellaisiakin, jotka ovat enemmän tai vähemmän hankalia, tai vain tuntuvat vierailta. Joskus puolestaan juuri jouluna on hetki aikaa tarkastella ihmissuhteitaan ja riittävästi rauhaa päätöksiin esim. lopettaa jokin haitallinen suhde, vaikka olisi läheisestäkin sukulaisesta kyse. Vaikka juhlapyhiä vietetään eri tavalla erilaisissa kodeissa, niin silti ne myös tavallaan kokoavat kansan (jopa kansatkin) yhteen. Vieraammillekin ihmisille toivotetaan hyvää joulua. Juhlapyhät ovat monella tavalla tarpeellisia ja paljon syvällisempiäkin asioita kuin äkkiseltään luulisi.
Minä tässä vain, anteeksi.

Socru

 • Vieras
Vs: Juhlapyhät
« Vastaus #3 : pe 21.12.2018, 15:26:40 »
               ^
Komppaan Anemonea. Aika lailla noin ajattelen, vaikka aktiivisesti vietän vain Joulua.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Juhlapyhät
« Vastaus #4 : pe 21.12.2018, 19:24:30 »
Itse tapaan usein ystäviäni joulun pyhinä, mutta ei kamalasti haittaa olla yksinkään. Enemmän haittaa se, kun on ikävä omia kuolleita omaisiian, oli sitten missä seurassa vaan. Jostain syystä jouluna tämä korostuu.

« Viimeksi muokattu: pe 21.12.2018, 19:26:34 kirjoittanut kertsi »

Socru

 • Vieras
Vs: Juhlapyhät
« Vastaus #5 : pe 21.12.2018, 19:58:59 »
Itse tapaan usein ystäviäni joulun pyhinä, mutta ei kamalasti haittaa olla yksinkään. Enemmän haittaa se, kun on ikävä omia kuolleita omaisiian, oli sitten missä seurassa vaan. Jostain syystä jouluna tämä korostuu.

Totta, jouluna iskee kova melankolia, kun muistelee lapsuuden jouluja, joissa olleita läheisiä ei enää ole.

Poissa hibiscus

 • Palaaja
 • Täysjäsen
 • *
 • Viestejä: 119
Vs: Juhlapyhät
« Vastaus #6 : pe 21.12.2018, 20:16:54 »
Yksinäisyys on ongelma muulloinkin kuin juhlapyhinä. Joulu taitaa olla kaikkein raskainta aikaa viettää yksin. Suomessa suku, serkut, muut sukulaiset ja isovanhemmat eivät ole niin merkityksellisiä kuin omavaraistalouden aikaan. Lapsenlapset ja lapset eivät taida pahemmin enää asua samassa taloudessa. Vanhemmatkin tuntuvat elävän mieluummin omissa oloissaan, etteivät olisi omasta mielestään riesaksi lapsilleen.