Kirjoittaja Aihe: Uni- ja ruokarytmin säätäminen  (Luettu 338 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #20 : to 20.12.2018, 21:44:36 »
Tiedä sitten, miten höpöjuttua tämä seuraava on, mutta siinä väitetään säännöllisellä ruokarytmillä voisi jopa laihtua:

Laihdu jopa 10 kiloa ruokarytmin muutoksella – säännöllinen ruokarytmi tukee painonhallintaa ja aineenvaihduntaa (Anna)

Kun ruokarytminsä laittaa kuntoon, voi painossa tapahtua suuriakin muutoksia. Ja mikä parasta: ilman kituutusdieettejä tai kaloreiden laskemista.

Ihmisen elimistö rakastaa rutiineja ja säännöllisiä rytmejä: unirytmiä, liikuntarytmiä ja ruokarytmiä.
Jos elää epäsäännöllisessä rytmissä ja syö milloin sattuu, näkyy se nopeasti terveydessä.
Huono ruokarytmi suurentaa veren rasva- ja sokeriarvoja sekä lisää alttiutta tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille.
Lisäksi epäsäännöllinen syöminen voi saada painon nousemaan.
Eeva Voutilaisen ja Soili Soisalon kehittämän rytmiruokavalion idea on yksinkertainen.
Tarkoitus on syödä joka päivä aamiainen, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa välipala ja iltapala. Aterioiden välissä tulee olla 3–5 tuntia taukoa, jolloin ihminen ei syö mitään. Tauot nimittäin saavat elimistön polttamaan rasvaa.
Ruokailuhetket kannattaa painottaa aamuun ja päivään, koska ihminen on päiväeläin.
– Ihmisellä on sisäisiä kelloja, jotka säätävät meidät toimimaan päiväpainotteisesti. Illalla ihmisen ruoansulatus- ja kylläisyyskeskus asettuu lepotilaan eli ruoasta ei tule kylläisyyttä yhtä helposti ja ruoansulatus hidastuu. Iltaan painottuva syöminen kerryttää helposti liikakiloja ja aiheuttaa aineenvaihdunnallisia häiriöitä, Soili Soisalo kertoo.
Ehdottomista säännöistä ei rytmiruokavaliossa kuitenkaan ole kyse. Ruokailuhetket voi sopeuttaa omaan arkeensa sopiviksi.
– Yhteen aikaan sanottiin, että kello 18 jälkeen ei saa syödä mitään, mutta kyllä kevyen päivällisen voi syödä esimerkiksi seitsemältä.
Jos illalla haluaa syödä, kannattaa valita hyvin sulavaa ruokaa ja välttää raskaita aterioita, jotta uni ei kärsi syömisestä. Univelka sekoittaa aineenvaihduntaa.
– Edellisen yön univaje aiheuttaa sitä, että seuraavana iltana nälkähormoni greliinin määrä on suuri ja kylläisyyshormoni leptiinin määrä vähäinen. Ihmiselle tulee siis sietämätön nälkä, ja saa olla aika sitkeä, että silloin pystyy syömään kohtuullisesti.

Poissa Anemone 2.0

 • Konkari
 • Viestejä: 3086
 • Väärinajattelija
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #21 : pe 21.12.2018, 01:37:01 »
En oikeastaan koskaan koe sietämätöntä nälkää eikä myöhäisempi rytmini haittaa unta millään tavalla. Välimeren maissa syödään myöhään. Syön varsin rytmisesti vaikka aikatauluni onkin iltaan painottuva. En napostele pitkin päivää. En edes välitä napostelusta. Enkä ymmärrä käsitettä lohturuoka. Ateriani ovat aina saman kokoisia, päivän välipalat aina saman kokoisia ja samoihin aikoihin. Olin jo aivan pienenä lapsena illanvirkku. Se on luontainen rytmini, jota en lähde sorkkimaan.
Minä tässä vain, anteeksi.

Poissa Big Data Lenny

 • Konkari
 • Viestejä: 1909
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #22 : pe 21.12.2018, 04:42:51 »
Luontainen rytmikin voi muuttua elämän aikana. Itse olin pentuna yökyöpeli, ja varsinkin lomien aikana rytmi meni aika älyttömäksi. Nukkumaan aamulla ja ylös iltapäivällä. Vakiokikkani oli ennen koulujen alkua jättää välistä yksi uni, ja se korjasi rytmin kertaheitolla.

Mutta se oli silloin se. Nykyään herään samoihin aikoihin kun joskus menin nukkumaan, eikä rytmiä oikein voi säätää, vaan se on mikä on.

Yksi periaate on kuitenkin säilynyt läpi elämän: en stressaa unirytmistä. Ei ole oikeaa unirytmiä, joten on täysin turha ottaa painetta siitä. On myös todettava, että tämän periaatteen mahdollistaa oikeastaan vain se, että olen erittäin vähäuninen. Pärjään pitkiä aikoja 3-4 tunnilla vuorokaudessa, eikä sillä mihin aikaan päivästä laitan itseni vaakatasoon ole paljonkaan merkitystä.
« Viimeksi muokattu: pe 21.12.2018, 04:48:25 kirjoittanut Big Data Lenny »

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #23 : pe 21.12.2018, 08:28:10 »
En oikeastaan koskaan koe sietämätöntä nälkää eikä myöhäisempi rytmini haittaa unta millään tavalla. Välimeren maissa syödään myöhään. Syön varsin rytmisesti vaikka aikatauluni onkin iltaan painottuva. En napostele pitkin päivää. En edes välitä napostelusta. Enkä ymmärrä käsitettä lohturuoka. Ateriani ovat aina saman kokoisia, päivän välipalat aina saman kokoisia ja samoihin aikoihin. Olin jo aivan pienenä lapsena illanvirkku. Se on luontainen rytmini, jota en lähde sorkkimaan.
Jos se sinulle toimii, niin miksipä sitä ryhtyisikään sorkkimaan. Jos sinulle tulisi koskaan närästystä tai refluksia (takaisinvirtausta), silloin kannattaa kyllä hieman säätää: ei kannata syödä kolmeen (3) tuntiin ennen makuulle menoa. Itselläni on syitä yrittää muuttaa sekä uni- että ruokarytmiä ennen kaikkea säännöllisemmäksi, ja ruokarytmiä aamupainotteisemmaksi. 

Voisikohan tuo Välimeren maiden iltaan painottuva ruokarytmi liittyä jotenkin sikäläisen sään kuumuuuteen kesäisin? Helteellähän ei uein edes tee mieli syödä. Vaikka onhan sielläkin jonkinlainen talvi. Lisäksi ainakin Ranskassa "kaikki" syövät kyllä lounasta, useimmat samaan aikaan (siellä on ns. lounasruuhkat, ainakin aiemmin oli, kun kaikki rynnivät kotiin klo 12, ja sitten takaisin töihin klo 13:30 tms).

Poissa Xantippa

 • Konkari
 • Viestejä: 8414
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #24 : pe 21.12.2018, 09:01:27 »
Kyllä rytmi on sikäli aika hauskan outo juttu, että itselleni toimii juuri parhaiten lomien rytmitön rytmi:-) eli teen ihan niin kuin kroppa kulloinkin vaatii.

Työajat on sitten vähän erikseen ja työmatkat etenkin, sillä niihin liittyy kaikki itselleni huonot jutut, kuten hiilareiden mättäminen (joskus kun ei vaan ole muuta syötävää kuin se vaalea sämpylä) ja juuri kohteliaat 2-3 lasillista viiniä, joita en muutoin arki-iltana ikinä nauti, koska tosiaan ei ne yömyssyt toimi. Eli voimme päätellä työn olevan kropalle pahaa pahan päälle!

Eli itselleni käy juuri päinvastoin kuin kai yleensä, lomilla laihdun 1-3 kiloa ja työaikoina lihon saman verran, tosin painoni on aika tasainen, ei nuo mihinkään varsinaisesti vaikuta, mutta kyllä vain se vyö lomilla väljemmältä tuntuu. Tämä on siis oma arvio, vaakaa en edes omista.

T: Xante


Poissa Safiiri

 • Konkari
 • Viestejä: 15485
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #25 : pe 21.12.2018, 09:34:23 »
Jostain luin siitä, että juuri erilaisuus unirytmissä ja nukkumisessa on evoluutiossa kehittynyt ominaisuus. Oli yhteisössä nääs hyvä, että joku valvoi tai nukkui vähemmän sikeästi silloin, kun muute veteli umpiunessa hirsiä. Tällainen ajatus, että kaikkien pitäisi olla unirytmiltään juuri samassa tahdissa on vähän tuoreempi idea. Tiedä sitten, onko se maatalouden vai vasta tehdasaikakauden tuotos. Eikä se edes koko yhteiskunnassa toimi, vaan on kolmivuorotyötä tekeviä ammattikuntia myös. Nykyään poikkeavat työajat taitaa ennemmin yleistyä kuin vähentyä.

Poissa Viljo Aabraham

 • Konkari
 • Viestejä: 15595
 • RAKKAUTTA - EI ISLAMISTEJA!
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #26 : pe 21.12.2018, 09:40:39 »

Olen usein ihmetellyt kun nukun huonosti ja valvon yöllä, että ajatuksissa pyörii grilliruuat; hampurilaiset, hot-dogit, kebabit,.... Hirveä himo, mutta kun nukahdan ja sitten aamulla herään ei mieli enää teekkään ruokaa.....

Aamun Hesarissa oli vastaus:

Huonosti nukuttu yö saa aivot himoitsemaan roskaruokaa, vahvistaa tutkimus
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005941097.html

"Tuoreen saksalaisen tutkimuksen tulokset ovat linjassa useiden aiempien kanssa, joissa on saatu viitteitä, että unen puute altistaa lihomiselle eri mekanismien kautta.

Uudessa tutkimuksessa seurattiin aivokuvauksella, miten unenpuute vaikuttaa koehenkilöiden ruoanhimoon. Selvisi, että univaje voi häiritä aivojen palkitsemisjärjestelmää alueella, joka on yhdistetty ruoasta saatavaan mielihyvään."


VA.

Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina,
mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen:
ei ole mitään uutta auringon alla.
......Menneistä ei jää muistoa, eikä jää tulevistakaan -- mennyt on unohdettu

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #27 : pe 21.12.2018, 09:46:05 »
Suurin muutos nuoruuteen on siinä, että jo alkuillasta tehty treeni vie nykyään yöunet totaalisesti.

Nuorena saatoin juosta 15km kovaa myöhään illalla ja nukahdin parin tunnin päästä. Nykyään joku perusssalitreeni illalla pistää elimistön ylikierroksille niin, että koko yö menee valvoessa.

Yksi kolmikymppinen mies kertoi että hän käy aivan ylikierroksilla treenien jälkeen. Lajeina kahvakuula ja lukkopaini.

Socru

 • Vieras
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #28 : pe 21.12.2018, 11:06:34 »
En oikeastaan koskaan koe sietämätöntä nälkää eikä myöhäisempi rytmini haittaa unta millään tavalla. Välimeren maissa syödään myöhään. Syön varsin rytmisesti vaikka aikatauluni onkin iltaan painottuva. En napostele pitkin päivää. En edes välitä napostelusta. Enkä ymmärrä käsitettä lohturuoka.

Napostelu on lohturuoan tyypillinen muoto. Tosin Jaskan lohturuokaa on mannapuuro.

Lohturuoka voi olla joko rutiininomainen herkku kun tulee töistä vittuuntuneena tai sitten pahaan kriisiin otettu nami, jonka pitää olla jotain helposti sulavaa, koska siinä tilassa ruoansulatus toimii huonosti.

Poissa Xantippa

 • Konkari
 • Viestejä: 8414
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #29 : pe 21.12.2018, 11:44:06 »
Itselläni jossain vaiheessa oli erittäin huono tapa väsyneenä töiden jälkeen ostella kaupasta kaikkea, mitä muka teki mieli, mutta jotka jäivät lopulta sitten syömättä, eli sekopäätä lohturuokaa...onneksi jossain vaiheessa sain itseni kiinni tästä tavasta.

T: Xante

Poissa Brutto

 • Konkari
 • Viestejä: 2923
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #30 : pe 21.12.2018, 12:11:56 »

Lohturuoka voi olla joko rutiininomainen herkku kun tulee töistä vittuuntuneena tai sitten pahaan kriisiin otettu nami, jonka pitää olla jotain helposti sulavaa, koska siinä tilassa ruoansulatus toimii huonosti.

Lohtujuoma toimii yleensä paremmin  kuin lohturuoka.

Poissa Big Data Lenny

 • Konkari
 • Viestejä: 1909
Vs: Uni- ja ruokarytmin säätäminen
« Vastaus #31 : pe 21.12.2018, 15:22:46 »

Olen usein ihmetellyt kun nukun huonosti ja valvon yöllä, että ajatuksissa pyörii grilliruuat; hampurilaiset, hot-dogit, kebabit,.... Hirveä himo, mutta kun nukahdan ja sitten aamulla herään ei mieli enää teekkään ruokaa.....

Aamun Hesarissa oli vastaus:

Huonosti nukuttu yö saa aivot himoitsemaan roskaruokaa, vahvistaa tutkimus
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005941097.html

"Tuoreen saksalaisen tutkimuksen tulokset ovat linjassa useiden aiempien kanssa, joissa on saatu viitteitä, että unen puute altistaa lihomiselle eri mekanismien kautta.

Uudessa tutkimuksessa seurattiin aivokuvauksella, miten unenpuute vaikuttaa koehenkilöiden ruoanhimoon. Selvisi, että univaje voi häiritä aivojen palkitsemisjärjestelmää alueella, joka on yhdistetty ruoasta saatavaan mielihyvään."


VA.

Kyllä tuo pitää paikkansa. Kun on kunnon univajeet päällä, niin sokeriahan ja ylipäätään nopeasti piristäviä ruokiahan sitä mieli tekee. Kunnon energiapommi joka sisältää rasvaa ja sokeria sopivassa suhteessa maistuu oikein hyvin univajeisena.

Olen aina ajatellut, että se liittyy hetkelliseen piristävään vaikutukseen.