Kirjoittaja Aihe: Toisinajattelijat  (Luettu 890 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Toisinajattelijat
« : ti 06.11.2018, 11:26:19 »
Tähän ketjuun, jos moinen starttaamaan pääsee, voisi lisäillä infoa kaikista yksittäisistä ihmisistä jotka ovat katsoneet aiheelliseksi vastustaa jotain yleisesti ja yhtäläisesti hyväksyttyä tapaa olla ja elää.

Tämä tapaus tuli somessa vastaan. En ollut kuullutkaan koko tapauksesta, ja vähän kyllä ihmetyttää että luulisi jotta tällaisestakin ihmisestä olisi pidetty kovaa meteliä kun kerta oikein Albert Einstein on vedonnut hänen puolestaan. Tässä se nyt taas nähdään että Suomessakaan ei yksilöä arvosteta, vaan kulloisenkin omaa etuaan ajavan porukan mölinä menee kaikesta ohi ja yli.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Arndt_Pekurinen

Arndt Juho Pekurinen (29. elokuuta 1905 Juva – 5. marraskuuta 1941 Kalevalan piiri, Neuvostoliitto, nyk. Venäjä) oli tunnettu suomalainen aseistakieltäytyjä ja pasifisti. Pekurisen aseistakieltäytymisen saama julkisuus vaikutti ratkaisevasti vuonna 1931 Suomen ensimmäisen siviilipalveluksen mahdollistavan lain eli niin sanotun Lex Pekurisen säätämiseen. Pekurinen teloitettiin jatkosodan aikana Suomussalmen rintamalla. Vuosikymmeniä kuolemansa jälkeen hän on noussut maineeseen pasifistien marttyyrihahmona.

...

Pekurisen pasifismi oli absoluuttista: hän ei hyväksynyt minkäänlaista väkivaltaa ja kieltäytyi kaikesta armeijaa hyödyttävästä työstä, mutta oli valmis palvelemaan jossakin muussa valtion osoittamassa työssä. Pekurisen mottona oli Jonathan Swiftin lause: ”Kun ihmisiä ei syödä, on niitä turha teurastaa.”

Eettisen vakaumuksensa vuoksi Pekurinen jätti syyskuussa 1924 menemättä kutsuntoihin, mistä ei vielä välittömästi seurannut sanktioita. Tuohon aikaan asepalveluksesta oli mahdollista kieltäytyä vain uskonnollisen vakaumuksen perusteella ja silloinkin vaihtoehtoinen palvelus oli suoritettava kasarmialueella armeijan joukoissa, mitä Pekurinen ei hyväksynyt. Helsingissä hän liittyi Suomen Rauhanliittoon ja tutustui sen puheenjohtajaan Felix Iverseniin. Pian hän ystävystyi Aarne Selinheimon kanssa, josta tuli hänen tärkeä tukijansa. Selinheimo oli muutamaa vuotta aiemmin perustanut Suomen Antimilistaristisen liiton, joka ajoi Rauhanliittoa radikaalimpaa pasifistista linjaa, ei pelkästään siviilipalveluksen mahdollistamista vaan asevelvollisuuden lakkauttamista. Pekurinen toimi 1927 alkaen Antimilitaristisen liiton johtotehtävissä ja hänestä tuli pienelle järjestölle korvaamaton aktiivi.[3]

Etsivä Keskuspoliisi kiinnitti huomionsa Antimilitaristiseen liittoon, kun ilmeni että Pekurinen pakoili edelleen kutsuntoja. Tultuaan valituksi liiton puheenjohtajaksi hänet pidätettiin marraskuussa 1929 ja vietiin väkisin Santahaminan varuskuntaan palveluksen suorittamista varten. Pekurinen kieltäytyi tästä ehdottomasti ja vaati saada suorittaa aseettoman palveluksen siviilivaatteissa. Hän ryhtyi nälkälakkoon, jolloin sotaoikeus antoi hänelle kolmen kuukauden vankeustuomion niskuroinnista. Selinheimon aloitteesta hänen tuekseen organisoitiin keväällä 1930 laaja kampanja, johon kuului muun muassa puolustusministeri Juho Niukkaselle luovutettu kansainvälinen vetoomus.[3] Sen allekirjoittivat Britannian parlamentin 60 jäsenen lisäksi muiden muassa H. G. Wells, Henri Barbusse ja Albert Einstein.[5] Lisäksi Suomen Sosialidemokraatti ryhtyi puolustamaan häntä kirjoituksissaan. Tuomiota kuitenkin vain pidennettiin ja Ilmajoelle tapahtuneen siirron aikana hän joutui kesällä 1930 Lapuan liikkeen muiluttamaksi. Yhdeksän miestä pahoinpiteli Pekurisen ja laittoi hänet kävelemään asemalle nöyryyttävään asuun puettuna. Muiluttajat saivat teostaan vain lyhyitä ehdollisia tuomioita. Samaan aikaan Pekurisen tuomiota jatkettiin kuudella ja tammikuussa 1931 vielä yhdeksällä kuukaudella.[3]

Pekurisen tapauksen herättämän huomion seurauksena tehtiin eduskunnassa kesällä 1930 aloite asevelvollisuuslain muuttamisesta siten, että siviilipalveluksen voisi suorittaa myös eettisen vakaumuksen perusteella ja täysin armeijan ulkopuolella. Lakimuutos eli niin sanottu Lex Pekurinen hyväksyttiin eduskunnassa yksimielisesti.[3] Tämä Suomen ensimmäinen siviilipalveluslaki astui voimaan 14. huhtikuuta 1931. Laki oli kuitenkin voimassa vain rauhan aikana.

Pekurinen vapautui ehdonalaiseen tammikuussa 1932 istuttuaan vankilassa yli kaksi vuotta. Hän jatkoi järjestötoimintaansa ja perusti 1934 yhdessä Selinheimon kanssa Suomen Sodanvastustajain liiton. Toiminta lamaantui Selinheimon kuollessa 1939. Talvisodan puhjettua Pekurinen kutsuttiin taas aseisiin ja hän sai kieltäydyttyään yli kahden vuoden vankeustuomion, josta anoi turhaan armahdusta.[3] Jatkosodan alettua 1941 hänet määrättiin työvelvollisena etulinjaan III armeijakunnan rintamalle JR 11:n joukkoihin.[1] Käskyssä määrättiin huolehdittavaksi, että Pekurinen tarttuu aseeseen ja käyttää sitä. Pekurinen kieltäytyi tästä edelleen johdonmukaisesti. "Turhaan toitte Vienaan korpeen tapettavaksi. Olisitte voinut tappaa Helsingissäkin", hänen tiedetään sanoneen autokyydissä kohti etulinjaa.[5] Tämän vuoksi tuleva Mannerheim-ristin ritari, kapteeni Pentti Valkonen määräsi Pekurisen teloitettavaksi. Kaksi tehtävään ensimmäiseksi määrättyä sotilasta kieltäytyivät. Vasta kolmas Pekurisen teloittajaksi määrätty sotilas suostui noudattamaan käskyä. Tämän kuultuaan tehtävään ensimmäisinä määrätyt miehet poistuivat paikalta. Teloitus pantiin toimeen suomalaisjoukkojen Neuvostoliitolta miehittämän Kalevalan piirin alueella marraskuun alussa 1941.[6]

Pekurinen haudattiin aluksi teloituspaikalle ja leskelle valehdeltiin hänen kaatuneen taistelussa. Tämä onnistui lopulta saamaan ruumiin tuoduksi Helsinkiin, jossa se haudattiin Malmin hautausmaalle.[3] Ruumis oli murjottu, ja Pekurisen korva oli isketty kiväärin perällä pään sisään.[6] Kansanedustaja K. H. Wiikin aloitteesta Pekurisen teloituksesta käynnistettiin 1945 tutkinta, joka kuitenkin päätettiin vuoden kuluttua tuloksettomana. Pekurisen ystävät kustansivat hänen haudalleen 1977 vaatimattoman muistokiven.[3] Hautakivessä on aseistakieltäytymisen symboli ja sanat ”Elit rauhalle, siksi sinut ammuttiin. Sä elät sittenkin!” Aseistakieltäytyjäliitto järjestää vuosittain muistokäyntejä haudalle.[7]

Poissa Viljo Aabraham

 • Konkari
 • Viestejä: 15595
 • RAKKAUTTA - EI ISLAMISTEJA!
Vs: Toisinajattelijat
« Vastaus #1 : ti 06.11.2018, 12:02:21 »

Aseistakieltäytyjäliitto järjestää vuosittain muistokäyntejä haudalle.

Mielenkiintoinen ja minullekin tuntematon mielenkiintoinen tarina, mutta puutun vain tuohon yllä lainaamaani jutun viimeiseen lauseeseen.

Arndt Pekurinen tuskin iloitsisi noista Aseistakieltäytyjäliiton muistokäynneistä, koska.....

"Pekurisen pasifismi oli absoluuttista: hän ei hyväksynyt minkäänlaista väkivaltaa ja kieltäytyi kaikesta armeijaa hyödyttävästä työstä, mutta oli valmis palvelemaan jossakin muussa valtion osoittamassa työssä."

Aseistakieltäytyjäliittolla on ollut läheiset siteet ja suhteet väkivaltaan yllyttävään äärivasemmiston Antifaan eikä aseistakieltäytyjäliitto liene valmis mitenkään valmis palvelemaan Suomen valtiota. "Antimilitarismi" lienee järjestöllä samanalainen informaation vääristelyyn tarkoitettu poropagandasavuverko kuin "antifasismikin".

PS.
Itse asiasta eli toisinajattelijoista minulle tulee mieleen ehkä mm. eräät kirjailija-ajattelijat Pentti Linkola, Pentti Haanpää ja Paavo Haavikko.....


VA.
Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina,
mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen:
ei ole mitään uutta auringon alla.
......Menneistä ei jää muistoa, eikä jää tulevistakaan -- mennyt on unohdettu

Socru

 • Vieras
Vs: Toisinajattelijat
« Vastaus #2 : ti 06.11.2018, 12:43:13 »
Pekurisen tarina oli jo aiemmin tuttu.

Jos nyt yksi nimi pitää nostaa esille nykyajasta, niin Päivi Räsänen.

Poissa Viljo Aabraham

 • Konkari
 • Viestejä: 15595
 • RAKKAUTTA - EI ISLAMISTEJA!
Vs: Toisinajattelijat
« Vastaus #3 : ti 06.11.2018, 13:55:23 »
Pekurisen tarina oli jo aiemmin tuttu.

Jos nyt yksi nimi pitää nostaa esille nykyajasta, niin Päivi Räsänen.

Jäin miettimään socrun vastausta.... ja Päivin ihmeellisiä käsityksiä...... Itse olen ikusesti kiitollinen Päiville lausunnoistaan mm. sisäministerinä, joilla sai joukoittain ihmisiä eroamaan kirkosta.

PS.
Yli kahdenkolmasosan (2/3) kristillisdemokraattien vaaliehdokkaiden mielestä koulujen biologiassa pitäisi opettaa Raamatun mukaista luomisoppia. Toisin"ajattelua"ko?

VA.
« Viimeksi muokattu: ti 06.11.2018, 14:19:21 kirjoittanut Vitel afGastro »
Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina,
mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen:
ei ole mitään uutta auringon alla.
......Menneistä ei jää muistoa, eikä jää tulevistakaan -- mennyt on unohdettu

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Toisinajattelijat
« Vastaus #4 : la 17.11.2018, 13:34:01 »

... vs Tavalliset

Joskus sanotaan, ettei tavallisia ole, tai taviksia. Ulkoa päin tarkastelen on. On jopa aggressiivisia taviksia, tavallisuuden kannattajia. Se onkin ihan jees, jos suojellaan sellaista, mikä on suojelun arvoista.

Kun jokin toimii, ja soveltuu, eikä ongelmaa tässä ole, eikä turhaa kyseenalaistamista, niin mikäpä ettei. Helpottaa kovasti kaikkia. Erilaisuudelle on paikkoja, mutta nekin löytyvät paremmin, sen tavallisuuden ollessa jo läpikäytyä tienoota, jolloin voi suunnata muualle, ja etsittävä alue pienenee, ja löytämismahdollisuus.

Tavallisuus tehdään pitkälle yhdessä, ja jos sen jokin osa on kielteinen, on syy yhteistä, ja tämä tiedostetaan, ellei osallistumisesta selkeämmin sanoudu irti. Irtisanoutuja voi kohdistaa ongelmien syyksi tavalliset, ja tavallisuuden odottajat. Kyseessä ei ole silti rasismi, koska kyseenalaiseksi koettujen tekojen ja järjestyksen takana ollaan oikeasti, ja sitoutumista löytyy, laajana.

Eri asia on tietyn ihmisryhmän näkeminen kieteisenä toimijana jonkin asiaankuulumattoman syyn seurauksena. Suoraan ei ongelmien syy voi olla ihonväri, tmv. Jos on jonkin järjestelyn takana, voi siihen liittyä esim ihonväristä riippumatta.

Toisinajattelija ei siten ole välttämättä rasisti. Toisinajattelijaan nähden voidaan olla varmaan helpommin rasisti. Jos jostakusta riskejä, tai ongelmaa, ei keinoja välttämättä kaihdeta. Silti riskitaso ei ehkä ole sellainen, josta halutaan olla pois. Kun riskitasoa saadaan, saadaan keinoja läpi, jolloin riskitasoa nostamalla voi tehdä mitä vain.

Noam Chomsky puhui yksityistämisestä samanlaisena karjanajona. Ensin laitetaan julkiselle puolelle palvelut, sitten viedään varat, jolloin asiat ei hoidu, ja yksityinen voi astua areenalle, toivottuna.

Tavallisuus on yhteistä kokemusta, ja kokemusvoiman perusteella tehtyjä linjoja. Sen kautta voidaan viedä.

Laika muutama päivä sitten kritisoi avoimuuden ajatustani. Tavallisuus voi olla epäavointa. Avoimuutta ei erikseen tosin tarvitse vaatia sille, minkä voi odottaa näkyvän saman tien, ilman selvittelyjä, jolloin jokainen voi olla helposti suhteessa vallitseviin realiteetteihin. Opastajia ei tarvita, eikä asiantuntemusta, eikä niitä saa olla siinä, minkä tulee olla heti todettavissa joksikin.