Kirjoittaja Aihe: Tiede-uutisia neandertalilaisista  (Luettu 788 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Tiede-uutisia neandertalilaisista
« : ke 24.10.2018, 17:49:04 »
Kerätään tähän ketjuun tiedeuutisia neandertalilaisista.

Aloitan:

Early Humans Mated With Inbred Neanderthals — at a Cost

- on mahdollista että neandertalilaiset (joita kutsun laiskuuttani nessuiksi) olivat jo valmiiksi häviämässä siinä vaiheessa kun anatomisesti moderni ihminen tuli Eurooppaan. On nimittäin esitetty, että pienestä populaatiokoosta johtuen nessuilla alkoi perimä rapautua ihan vaan sisäsiittoisuuden ja mutaatioiden vuoksi. Luonnonvalinta oli heillä/niillä heikompi (mitä tämä tarkoittaakin) pienemmän "otantapopulaation" (oik. breeding pool) takia.
- on mahdollista, että meidän ei-afrikkalaisten alhaisempi hedelmällisyys (verrattuna afrikkalaisiin) voisikin johtua nessuperimästämme
- anatomisesti moderni ihminen ehkä söi nessulapsia (tai -pentuja), ja teki heidän (tai niiden) hampaistaan kaulakoruja (ko. linkki rikki mutta alla toinen linkki aiheesta) - tämä ehkä yksi selitys nessujen sukupuuttoon? *)
- ilmeisesti nessuperimä ainakin on osasyyllinen nykyihmisen allergioihin
- (Aiemmista artikkeleista muistiin on tosin jäänyt se luonnonvalinnan etu, että nessuilla oli geneettisen perimän välittämää vastustuskykyä eurooppalaisille patogeeneille, mikä periytyi (joillekin?) hybrideille.)

*)
How Neanderthals met a grisly fate: devoured by humans
« Viimeksi muokattu: ke 24.10.2018, 17:51:55 kirjoittanut kertsi »

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Tiede-uutisia neandertalilaisista
« Vastaus #1 : ke 24.10.2018, 19:04:13 »
Nessut ehkä meikkasivat, "Koska olet sen arvoinen": Because they were worth it? Research finds Neanderthals enjoyed makeup

Seinämaalauksia, tai varsinaista taidetta en tiedä heidän/niiden tehneen. Se tekisi heistä/niistä kyllä vielä ihmismäisempiä.
« Viimeksi muokattu: ke 24.10.2018, 19:07:32 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Tiede-uutisia neandertalilaisista
« Vastaus #2 : ke 24.10.2018, 19:10:45 »
Luin kesällä mielenkiintoisen ns. controversial history -kategoriaan menevän kirjan jossa ideoitiin että neandertalien ja nykyihmisen sekoitus eli hybridi olisikin ollut eräänlainen "yli-ihminen" verrattuna meikäläisiin. Nämä etevämmät ihmiset olisivat ottaneet suvereenisti haltuunsa johtajuuden erinäistenkin meikäläisen heimojen parissa, ryhtyen ainakin papeiksi. Heidän erikoinen ulkonäkönsä jossa kulmakaaret ovat prominentimmat olisi taiteessa muistettu sukupolvia heidän Homo sapiensekseen sulautumisen jälkeen aina vain korostetummin käärmemäisiä piirteitä korostaen, niin että erinäisissä uskonnoissa olisi alettu pitää käärmeitä erityisen viisaina olentoina (tai päinvastoin pahoina kuten k-uskonnossa). Alunperin he eivät siis ihan kauhean friikeiltä olisi näyttäneet, mutta kun heitä on muistettu legendoissa, niin se nykyihmisestä erottava ominaisuus olisi korostunut ja "symboloitunut". Ehkäpä se sitten lopulta olisi johtanut siihen että on kuviteltu käärmemäisten tai kalamaisten (Oannes) jumalolentojen tulleen jostain opastamaan ihmiskuntaa maanviljelyn yms. saloihin (muistuma siitä että viimeiset hybridit vaelsivat maapallolla samoihin aikoihin kun ihmiskunta tutustui maanviljelyyn?)

Minusta tämä on sikäli looginen hypoteesi että ainahan hybridit ovat saaneet melko eriskummallisia ominaisuuksia. Esim. leijonan ja tiikerin hybridihän saattaa kasvaa jättiläismäisiin kokoihin. Miksei voisi käydä niin että koon sijasta spurttia ottaakin älli, eli hybrideillä olisi ollut paremmat aivot kuin kummallakaan esivanhemmistaan?

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Tiede-uutisia neandertalilaisista
« Vastaus #3 : ke 24.10.2018, 19:21:59 »
^ Kiinnostavaa.


Muiselen jotain semmoista lukeneeni, että nessupiirteisiä eurooppalaisia (tai siis oikeataan sellaisia, joilla on erityisen paljon nessuperimää) pidettäisiin erityisen kauniina. Se voisi vähän rimmata tuon mainitsemasi ajatuksen kanssa.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Tiede-uutisia neandertalilaisista
« Vastaus #4 : ke 24.10.2018, 19:23:21 »
Seinämaalauksia, tai varsinaista taidetta en tiedä heidän/niiden tehneen. Se tekisi heistä/niistä kyllä vielä ihmismäisempiä.
Etsin, ja löysinkin mainintoja luolamaalauksista, jotka ovat siltä ajalta, jolloin meikäläisiä ihmisiä ei vielä asunut Euroopassa, ks. 4 min video:

Neanderthal artists made oldest-known cave paintings

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Tiede-uutisia neandertalilaisista
« Vastaus #5 : ma 29.10.2018, 00:57:14 »
Tämä kuva oli uusi wikipediassa:https://en.wikipedia.org/wiki/Interbreeding_between_archaic_and_modern_humans#/media/File:Homo_sapiens_lineage.svg

Yllättävää tuossa on, että kuvan perusteella näyttäisi siltä, että geeninvaihtoa olisi ollut nessujen ja homo sapiensin välillä ainakin jonkin verran, ainakin kolmeen otteeseen, n. 250 000 vuotta sitten, noin 100 000 vuotta sitten, ja sitten tämä viimeisin, ei-afrikkalaisten ja nessujen välillä joitakin kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Eli siis afrikkalaistenkin ja nessujen välillä on ollut geeninvaihtoa pariinkin otteeseen.

Homo sapiensin ja nessujen yhteinen esi-isä oli Homo Heidelbergensis, ja olimme kai samaa eläinlajia nessujen ja denosovalaisten kanssa joskus noin 550 000 vuotta sitten. Se tässä hämmästyttää, että jos kaksi eläinlajia ovat olleet eristyksissä puoli miljoonaa vuotta, niin luulisi evoluution muokanneet lajit (tai sisarlajit) kovin erilaisiksi niin pitkän ajanjakson kuluessa. Silloin vapaaehtoinen pariutuminen voisi olla hankalaa ihan kosiokäyttäytymisen erilaisuuden vuoksi (kulttuurievoluutio + geenien säätelemät käyttäytymistaipumukset), ja ehkä ulkoisten piirteiden takia. Voisivatko nuo geeninvaihtotujaukset noin 250 000 ja 100 000 vuotta sitten mahdollisesti mahdollistaneet pariumisen?

Ja mitenhän tuota muuten edes pystytään tutkimaan, tuota, että geeninvaihtoa on tapahtunut juuri tuolloin, tai ollenkaan? Yhteiset geenithän ovat voineet tulla jo Heidelbergin ihmiselta?


Pitää huomenna tai joku päivä lukea tuo varsinainen wiki-artikkeli:


Interbreeding between archaic and modern humans
« Viimeksi muokattu: ma 29.10.2018, 01:10:18 kirjoittanut kertsi »