Tämä kuva oli uusi wikipediassa:https://en.wikipedia.org/wiki/Interbreeding_between_archaic_and_modern_humans#/media/File:Homo_sapiens_lineage.svg
Yllättävää tuossa on, että kuvan perusteella näyttäisi siltä, että geeninvaihtoa olisi ollut nessujen ja homo sapiensin välillä ainakin jonkin verran, ainakin kolmeen otteeseen, n. 250 000 vuotta sitten, noin 100 000 vuotta sitten, ja sitten tämä viimeisin, ei-afrikkalaisten ja nessujen välillä joitakin kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Eli siis afrikkalaistenkin ja nessujen välillä on ollut geeninvaihtoa pariinkin otteeseen.
Homo sapiensin ja nessujen yhteinen esi-isä oli Homo Heidelbergensis, ja olimme kai samaa eläinlajia nessujen ja denosovalaisten kanssa joskus noin 550 000 vuotta sitten. Se tässä hämmästyttää, että jos kaksi eläinlajia ovat olleet eristyksissä puoli miljoonaa vuotta, niin luulisi evoluution muokanneet lajit (tai sisarlajit) kovin erilaisiksi niin pitkän ajanjakson kuluessa. Silloin vapaaehtoinen pariutuminen voisi olla hankalaa ihan kosiokäyttäytymisen erilaisuuden vuoksi (kulttuurievoluutio + geenien säätelemät käyttäytymistaipumukset), ja ehkä ulkoisten piirteiden takia. Voisivatko nuo geeninvaihtotujaukset noin 250 000 ja 100 000 vuotta sitten mahdollisesti mahdollistaneet pariumisen?
Ja mitenhän tuota muuten edes pystytään tutkimaan, tuota, että geeninvaihtoa on tapahtunut juuri tuolloin, tai ollenkaan? Yhteiset geenithän ovat voineet tulla jo Heidelbergin ihmiselta?
Pitää huomenna tai joku päivä lukea tuo varsinainen wiki-artikkeli:
Interbreeding between archaic and modern humans