Kirjoittaja Aihe: Taikausko - kuinka yleistä?  (Luettu 4099 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Toope

  • Konkari
  • Viestejä: 16682
Vs: Taikausko - kuinka yleistä?
« Vastaus #100 : ti 11.09.2018, 20:10:15 »
Taikausko voi olla = kansanperinnettä, joka on vain paikallista folklorea, eikä mitään muutta, paikallinen erikoisuus.
Loch Nessin järven ympärillä on tällaista...
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa kertsi

  • Konkari
  • Viestejä: 4270
Vs: Taikausko - kuinka yleistä?
« Vastaus #101 : ti 11.09.2018, 22:02:31 »
Otan talteen tämän, ja ehkä pohdin tarkemmin toiste:
All Paths Lead to Magical Thinking

Kolme ajatusvääristymää tai -harhaa (cognitive bias) ilmeisesti on taikauskoisuuden taustalla:
- dualismi (mind-body. Uskomus, että on olemassa henkiä, aaveita, jumalia ilman kehoa)
- teleologia (...)
- antropomorfismi (..)

Voi olla, että tämä on hieman offtopikkia, mutta tuli tuosta listastasi mieleen, että aika usein Skepsiksen palstalla törmää erääseen eksentrikkoon, joka postailee NASA:n valokuva-albumeista löytyviä suttuisia, mutta rankasti manipuloituja kuvia ja löytää niistä sitten kivimuodostelmia tai kiviä, joista ainakin osa muistuttaa artefakteja ja jotka sitten ilmeisesti kertovat jostain sellaisesta, että esimerkiksi Marsissa olisi elänyt joskus kulttuuriin kykenevä sivilisaatio. Mitään tällaista hän ei tietysti koskaan suoraan väitä. Yleensä hän laittaa viestin sisällöksi linkin tällaisiin kuviin ja sitten otsikoksi jonkun erittäin läpinäkyvän onelinerin kuten viimeisimmässään, että "Pientä pähkäilyä" ja postailee tällaisia avauksiaan palstalle tasaisin väliajoin ja kun nämä hänen avaamansa tämän sortin ketjut siivotaan aika nopeasti etusivulta pois paikkaan, jonka lähinnä löytävät vain pastan aktiivit, jotka tietävät, mistä niitä etsiä, ilmoittaa hän ilmeisenä väittelyn voittajana joka kerta, että nämä näkemänsä ja anomalioiksi kutsumansa esimerkiksi kivet Kuun/Marsin pinnalla ovat Skepsikselle kiusallisia kun niistä ei uskalleta siellä avoimesti keskustella. Mikä asiasta kukkaruukkuun on mielestäni pohjattoman hauskaa uhriutumista :DDD Ylivertaisuusvinouma itse työssään.

Mikä mahtaisi olla sellaisen biassin nimi, että nähdään juuri älyllisen toimijan kädenjälki randomeissa kivenmurikoissa? Onko kyseessä pareidolia?

Ja mitä tulee mahdolliseen offtopikkiuteen niin onko tuossa kyseessä edes/myös taikausko? Sinälläähän avaruudessa on hyvin todennäköisesti ollut/on jossain jonkinlaista elämää ja mahdollisesti jopa älyllistä, joten älyllisen toimijan työstöjälkien näkeminen vieraalla taivaankappaleella ei aina olisi taikauskoa, muttta jos niitä näkee paikoissa, joissa älyllistä elämää, ihmiset ja ihmisten kädenjälki poislukien, hyvin suurella todennäköisyydellä ei ole koskaan ollut, tyyliin Marsissa ja Kuussa, onko se silloin taikauskoa, vai meneekö tuollaiset uskomukset johonkin toiseen kategoriaan?
Voi hyvinkin olla. Voisi myös olla tämä:

Clustering illusion
This is the tendency to see patterns in random events. It is central to various gambling fallacies, like the idea that red is more or less likely to turn up on a roulette table after a string of reds.
https://www.businessinsider.com/cognitive-biases-2015-10?r=US&IR=T#choice-supportive-bias-6
« Viimeksi muokattu: ti 11.09.2018, 22:17:19 kirjoittanut kertsi »

Poissa ROOSTER

  • Konkari
  • Viestejä: 2398
Vs: Taikausko - kuinka yleistä?
« Vastaus #102 : ke 12.09.2018, 22:48:57 »
Taikausko voi joskus olla ratkaisu, ainakin hetkellisesti. Hertsikassa kuuluu kummia.

Mysteeriääni piinaa asukkaita Itä-Helsingissä - ”telakkamainen” ujellus herättänyt asukkaat kello 5.50 jo viikkojen ajan

Iltalehti kysyi mysteeriäänen mahdollisesta aiheuttajasta Helsingin kaupungilta, viranomaisilta, ufo-tutkijoilta ja meediolta. Ainoa, joka tarjosi selityksen, oli meedio.
Yleinen mielipide on aina väärässä

Poissa Faustinen

  • Konkari
  • Viestejä: 8095
Vs: Taikausko - kuinka yleistä?
« Vastaus #103 : to 13.09.2018, 10:43:50 »
Taikausko voi olla = kansanperinnettä, joka on vain paikallista folklorea, eikä mitään muutta, paikallinen erikoisuus.
Loch Nessin järven ympärillä on tällaista...


Markkinointi kysymys,, jos siellä kuitenkin on jotain?  Tarinat ja niiden kiehtovuus liittyy tarpeeksi salaperäiseen tai mystiseen paikkaan, kuten vanhoihin linnoihin, tai vaikka nessien tapauksessa vaikeasti tutkittavaan järveen, joka on tarpeeksi kiehtova.


Tietenkin on ihmismielestä kysymys, joka ratkaisee asian, eli oman jännityksensä tunteen kiehtovalla selityksellä. Tiedekin tarjoaa selityksiä, usein arkipäiväisiä, eivätkä ne kiihota mieltä, vaikka lomittuminenkin on ilmeisen kiehtova ilmiö, kuten kvanttimaailma muutenkin.