Tunteista pysyvämpään piirteistöön
Ihmisenä olemiseen liitetään tiettyjä tunteita. Tunteiden tarkemmasta erittelystä voidaan olla eri mieltä, mutta tunteiden olemassaolosta ei välttämättä, isommin.
Vaikka tunnemaailma, ja tiettyjen tunteiden osuus voi vaihdella ihmisten välillä, ja myös elämänkaaren aika jotenkin yksilöpiirteisemmin, niin tunnekuvauksia tulee nostetuksi.
Tunteet ovat ihmisyksilön olotilaan liittyviä. Tunteita voi ilmetä hetkellisesti myös laajemmin jaettuna, jotenkin samanaikaisena. Johtuu tilanteiden luonteesta, miten homogeeniseksi tunteet voivat muodostua hetkellisesti ajatellen eri yksilöiden kesken. Leffoissa voidaan mennä aika tasa-tahtia, mikäli leffa on onnistunut, ja huomioitavana ovat he, jotka elävät tarjottua merkityksellisesti, eli ovat selkeästi mukana.
Jos ihmisenä olemiseen liittyy tunteisto, niin mitä kaikkea voisi myös yrittää hahmotella?
Mieleen tuli ihmisten ja yhteisön pysyvämpilaatuiset piirteet. Kun on yhteisö, sen asetelmistoon kuuluu yleensä tietynlaisia terästäytymiä, eri joukkojen kesken ja niiden sisällä. Jos jotain merkittävää sattuu, voi tunnevastaanottoa olla surullisesta, vahingoniloon, jne. Kun yhteisössä, tai keskinäisyhteisöissä ilmenee pysyvämmin jotain jakavaa, syntyy erilaisia sopeutumia, pitempijaksoisena kuin pelkät tunnetilat, vaikka pysyvälaatuisemmat määräävät paljon myös hetkellistä tunnekoentaa.
Persoonista ei ehkä voida puhua, jos ajatellaan pitempiakaisempia asetelmatyyppejä, ja sen mukaista jakautumista ihmisten ja ihmisryhmien kesken. Persoona on rakenteena vähän muuta.
häviäjä
voittaja
dominoiva
altavastaaja
tukija
haastaja
leimankantaja (käsitteenomaisesti otettava)
ihannoitu
halveksittu
vastuunkantaja
eristäytyvä
jyräävä / hyökkäävä
vakiinnuttaja
toisinarvottava
varautuja
luonnonlapsi
pettäjä
totuudentorvi
kriitikko
myötähyssi
sovittelija
vapaat
vartioidut
luotettavat
epäillyt
syrjäytyneet
eliitti
poistuneet
konrolloijat (itsensä)
konrolloijat (muiden)
Arveluni on, että em kaltainen lista ei saa ihan samanlaista merkitystä ihmisten kielenkäytössä kuin tunteet.
Tunteista voi nykyään puhua, ja niitä voidaan käsitellä. Yleensä erilaisia tunteita sallitaan samalle henkilölle, melko vapaasti, ainakin periaatteessa, ja paljon myös käytännössä, ja tunteita voidaan jopa kunnioittaa.
Kun puhutaan erilaisten pysyvämpien piirteiden ilmenemisistä, niin niitä ei yleensä liitetä kovin monipuolisesti yksilöön. Samanhetkisesti ei voikkaan ehkä elää kovin montaa piirrevaihetta, etenkin jos toisensa poissulkevia, mutta eri piirteiden ajatus elinkaarta ajatellenkin voi olla outo "defacto"-liitettäväksi, tiettyyn samaan ihmiseen.
Vielä mielenkiintoisempaa on se, että yhteisössä laajempana yksilöjoukkona esiintyy aina jotain tunteista pysyvämpiä olevaa piirteistöä, mitä vaihetta eletäänkin. Kun tietty piirteistö on selvä, olemassolevana, ja voi olla joskus hyvinkin merkityksellinen, niin suhde piirteiden olemassaoloon ei olekkaan kovin tunnustettu asia, tai kartoitettava juttu (ellei juuri tietyllä tapaa). Joskus voi mennä tosi kivasti, eikä piirteistöä ole kovin järkevää tarkastella, ainakaan ristiriitojen takia. Pointti tässä on tosiaan se, että jos ristiriitaa ilmenee, ja erilaisia puolia, niin tämä voi tiedostattavana olla hyvin vaikea asia.
Kuka ansaitsee minkäkin nimikkeen. Tätä nimike-prosessia tietysti helpotetaan, ihan selkein perusteinkin. Nimikkeitä on tosiaan paljon, ja EM lista on melko yleisajalliseksi tarkoitettu. On ammattinimikkeitä, kansoihin liittyviä, rotuihin, erilaisiin saavutuksiin, sukutaustaan, ...
Kvartaaliaikanakin jokin voi olla sitkeämpää, kuin mitä tulisi mieleen modernista ajasta.