Kirjoittaja Aihe: Työnvälitys ennen ja nyt  (Luettu 7634 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16682
Vs: Työnvälitys ennen ja nyt
« Vastaus #180 : su 02.09.2018, 00:27:58 »
Maahantulijoille kuokka käteen ja muutama hehtaari suota. Siitähän Jussikin aloitti.
Rikostilastojen perusteella en antaisi noille teräaseita käteen... 8)
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Hartsi

 • Konkari
 • Viestejä: 5776
Vs: Työnvälitys ennen ja nyt
« Vastaus #181 : su 02.09.2018, 12:24:32 »
^
Omia sijoituksiaan armaat politiikkomme yrittivät Talvivaarassa pelastaa - kansan kustannuksella, totta kai!

Tottahan tuo on.

Poliitikoilla, varsinkin isoista asioista päättävillä on enemmän valtaa ja voimaa suojata omaa omistustaan.

Tavikset ovat tässäkin maksumiehen roolissa.

(Toivottavasti vaimo ei näe postaustani, hän äänestelee usein keskustalaista poliitikkoa, koska on maaseudun flikka)
Vaatimattomuus ei ole enää nyky-Suomessa hyve, kertoo Lännen Median Taloustutkimuksella teettämä arvokysely

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Työnvälitys ennen ja nyt
« Vastaus #182 : la 08.09.2018, 21:50:31 »
Työllisyys on Suomessa ykkösasia, ja seuraavaa hallitusta odottavat vaikeat ratkaisut sosiaaliturvan muutoksesta. "Pahalta näyttää. Kun näin vaikea on ottaa edes ensimmäisiä askeleita, miten sitten isoja harppauksia", työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kansliapäällikkö Jari Gustafsson ihmettelee.

Ensimmäisillä askelilla hän viittaa aktiivimalliin, työttömien haastatteluihin ja pienten yritysten irtisanomisten helpottamiseen, joita vastaan jopa lakkoillaan.

"Yhteisymmärrystä tarvitaan, kun pitää tehdä vaikeita ja jopa kipeitä ratkaisuja. Ilman niitä ei työllisyyttä saada lähelle 80:tä prosenttia."

"Korkeaa työllisyyttä tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseksi. Ruotsissa siihen on pystytty, samoin Saksassa."

Gustafssonin kipeät ratkaisut koskevat etenkin sosiaaliturvan muutosta ja työn kannustavuuden parantamista. "Esimerkiksi asumis- ja toimeentulotuki ovat liian korkeita verrattuna työvoiman hintaan. Työtä ei kannata ottaa vastaan."

Hän perää monen toimialan kokonaisnäkemystä, pelkkä työllisyys- ja sosiaalipolitiikka tai verotus ei riitä.

"Sosiaaliturvan muutos on seuraavan hallituksen suuri tavoite, jos sotesta ja maakunnista päästään nyt sopuun. Ja pelkäänpä, että se on vielä vaikeampi kuin sote."

Nykyiseen 72 prosentin työllisyysasteeseen ei pidä olla tyytyväinen. "Suomen miesten työllisyys on edelleen OECD-maiden heikoin, Kreikka mukaan lukien."

Työllisyyden hoidon Gustafsson jakaa kolmeen osaan: pitkäaikaistyöttömät, yleistyöttömyys ja työperäinen maahanmuutto.

"Nuorten kouluttamattomien pitkäaikaistyöttömien määrä ei ole laskenut. Kouluttamattomia 20–29-vuotiaita on 115 000, joista liki puolet työttömiä."

Ratkaisua haetaan nopeasta koulutuksesta työelämään. Lisäksi jatkossa kaikilla pitäisi olla vähintään toisen asteen koulutus ja aikuiskoulusta on uudistettava.

Myös työkykyyn puututaan. "Nyt ei edes tiedetä, paljonko on työttömiä, joilla on krooninen terveysongelma ja alhainen työkyky. Heitä on kuitenkin jopa kolmannes työttömistä työryhmän Raija Kerätär – Tuija Oivo alustavien selvitysten mukaan."

Tällaisille henkilöille ei kannata Gustafssonin mukaan järjestää nykyisenkaltaisia työvoimapalveluita ja kursseja, koska he tarvitsevat terveys- ja muita palveluita yhteistyössä työvoimahallinnon ja terveysalan kanssa.

Avointen työpaikkojen määrä on kasvanut reippaasti. "Suomessa on jo nyt krooninen työvoimapula", Gustafsson sanoo. Avoimia työpaikkoja on 0,3 työtöntä kohti. Vielä toissa vuonna osuus oli 0,17, eli kasvu on ollut hurjaa.

"Teollisuus ja palvelut palkkaisivat heti 30 000 osaajaa, jos heitä olisi saatavilla."

Työvoimaa tarvitaan kaikkiin maakuntiin eikä vain kasvukeskuksiin. Maakunnilla on Gustafssonin mukaan kaikilla omat vahvuutensa, mutta osaajapula on kaikissa pullonkaula.

"Se ei riitä, että työttömät saadaan töihin. Tarvitaan myös ulkomaalaisia osaajia."

Ulkomaalaisten osaajien ja opiskelijoiden maahanmuuttoa tulisi lisätä voimakkaasti. "Kilpailu on hirveän kovaa kansainvälisesti. Muualla heitä haetaan ja houkutellaan."

Gustafssonia harmittaa, että Suomessa sotketaan kaksi asiaa, humanitaarinen pakolaisten maahanmuutto ja työperäinen muutto.

"Työn tarjonta muuttuu rajusti lähivuosina. Esimerkiksi 140 000 kaupan kassaa jää työtä vaille. Heille täytyy löytyä vastaavaa matalan tuottavuuden eli palkkatason koulutusta ja työtä. Ruotsissa tällaisia työpaikkoja on saatu luotua."

Gustafssonin mukaan Suomessa tuhoutuu kymmenen vuoden aikana jopa kolme miljoonaa työpaikkaa. Niistä puoli miljoonaa on sellaisia, joita ei ole vielä olemassakaan. "Muutosvauhti on raju ja siihen täytyy sopeutua."

Suomella on kuitenkin hyvät mahdollisuudet hoitaa asia, koska täällä osataan teknologia paremmin kuin useimmissa kilpailijamaissa.

"Uusia ei synny, ellei vanhoja työpaikkoja tuhoudu."


https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.294916

No helvettiäkö sitä sitten kannattaa lähteä tuommoiseen puolen miljoonan hommeliin joka tulee olemaan kolmen miljoonan tuhoutuvan työpaikan joukossa. Ja jos on kerran ollut kaupan kassana ja ansainnut vähän, niin tarkoittaako se sitä että pitää jatkossakin ansaita vähän jossain paskaduunissa?

Poissa Faustinen

 • Konkari
 • Viestejä: 8095
Vs: Työnvälitys ennen ja nyt
« Vastaus #183 : ma 10.09.2018, 16:17:28 »
Aika vähän kannattaa luottaa hallituksen, tai sen kampraatien tuottamaan informaatioähkyyn, jolla on oma tarkoituksensa vaikuttaa mielialoihin ja äänestäjien käyttäytymiseen.

Pienten työpaikkojenkin irtisanomisoikeuden helpottaminen kohdistuisi lähinnä naisiin ja palvelualojen pätkätöihin.
  Naisillahan on usein "rajoitteita" mahdollisesti raskaus, lasten sairastelut jne, pärstävärkkiin perustuvat irtisanomiset, tietenkin helpottaisivat erottelemisia ja oikeuksia olisi kovin hankala haeskella käräjöinnin kautta.

Poissa Saares

 • Konkari
 • Viestejä: 2110
Vs: Työnvälitys ennen ja nyt
« Vastaus #184 : ma 10.09.2018, 18:34:57 »
Jos työttömiä on paljon, ei mitenkään voi olla niin että jostain toiselta puolelta maata pitää olla valmis jättämään koko siihenastinen elämänsä sikseen ja ryntäämään täyttämään avointa työpaikkaa jonka voisi mainiosti täyttää joku muukin.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005512063.html

Tälläkin foorumilla on taidettu kommentoida sitä että kuinka iisiksi homma oikein pitääkään työnantajia varten tehdä. Että pitääkö työnhakijan jo valmiiksi osata ne jutut jotka hän oikeasti voi oppia vasta työpaikalla. Onhan se työkulttuuri kuitenkin aina hivenen erilainen sen mukaan mikä mesta on kysesessä. Siitä ei vaan kertakaikkiaan pääse että kyllä työntekijää pitää jonkin verran kouluttaa ja perehdyttää palkkaamisen jälkeen... Joten täydellisen työntekijän hakeminen vaikka 1000 km päästä siksi että tämä nyt varmasti olisi täydellinen on naurettavaa.

Itse muutin aikoinaan "pakolla" duunin perässä 80-luvun lopulla. Minulla oli upouusi asunto hankittuna, mutta työtä vain en lähiseudulta löytänyt vaikka ei ole mikään umpikorpi se/tämä sanotaan nyt vaikka 50 - 100 km sisältä katsoen. Lähdin etelään, ja asua nökötin 9 neliön soluasunnossa, enkä siinä omassa asunnossani johon otettua lainaa maksoin, ja sen takia olin jopa alipainoinen kun syömiset oli rahan puutteen takia mitä oli. Sitten kun sain vakityön seudulta jossa se oma asuntonikin oli, tehtiin jo kättelyssä selväksi etten ollut hakijoista paras. Paras olisi ollut sokea ihminen, mutta kun duunipaikka oli sellainen ettei mistään esteettömästä kulusta ollut puhettakaan, niin ei sinne mitään sokeita olisi voitu ottaa toikkaroimaan. Mitään perehdytystäkään en hommaan saanut. Heti vaan suoraan työhön ja olihan siinä sitten ihmettelyä että mitä kaikkea toimenkuvaan edes kuuluu, kun kukaan ei kerro. Noin 90-luvun alussa.

Ettei se ennenkään mitään herkkua ole ollut. Mutta kun nyt uutisia seuraa niin ei tajua enää mistään mitään.
Jotkut hakevat töitä jopa kauempaa. Kuten thaimaalaiset marjanpoimijat.

Poissa Anemone 2.0

 • Konkari
 • Viestejä: 3086
 • Väärinajattelija
Vs: Työnvälitys ennen ja nyt
« Vastaus #185 : ti 11.09.2018, 22:50:18 »
Minä tässä vain, anteeksi.

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 10234
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Työnvälitys ennen ja nyt
« Vastaus #186 : la 15.09.2018, 15:07:17 »
On pitänyt laittaa tänne Etelä-Pohjanmaalla kehitetystä aktiivimallista jo aiemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan:

Pohjanmaalla kehitettiin vallankumouksellinen aktiivimalli jo 10 vuotta sitten - miten se toimii? (Talouselämä):

"Kun finanssikriisi iski kymmenen vuotta sitten, siihen asti vain nopeaan kasvuun tottunut Juustoportti oli ensin ihmeissään. Myynti pieneni ja yritys meni tappiolliseksi. Tavanomainen tapa hoitaa tuollainen ongelma olisi ensin lomauttaa duunarit ja seuraavaksi irtisanoa.
Juustoportti ei tehnyt kumpaakaan, vaan pani väkensä luppoaikana kymmenen päivän palkalliseen koulutukseen ja valmennukseen. Ylimmän johdon, esimiehet ja päällikkötason yritys kuitenkin lomautti. Logiikka oli se, että juuri johtajat kaipasivat herätyksen.
Keski-Kasarit saattavat olla vähän tavallista ihmisystävällisempiä omistajia ja johtajia, mutta yrityksen valitseman linjan voi perustella myös ihan puhtaasti firman edulla.
Jos Jalasjärven kaltaisella pikkupaikalla lomauttaisi tai varsinkin irtisanoisi väkeä, alkaisivat duunarit etsiä töitä muualta. Eivät he jäisi odottamaan sitä, että joskus yhtiö taas tarvitsee heitä. Tai jos jäisivätkin, ammattitaito ja motivaatio hiipuisivat nopeasti.
Kun yritys piti omistaan kiinni huonona aikana, palkinto seurasi heti seuraavina vuosina, kun Juustoportti palasi nopean kasvun uralle. Se ei joutunut parkumaan kamalaa työvoimapulaa. Sitoutunutta, motivoitunutta ja osaavaa työväkeä oli tarjolla. Juuri tämähän on nykyisen aktiivimallitaiston taustalla.
Iso osa työnantajayrityksistä on nimittäin havahtunut siihen kaameaan tosiasiaan, että muutama vuosi sitten irtisanottujen tilalle ei enää saakaan helposti uutta väkeä nyt, kun kysyntää taas piisaa. Sehän on hävytöntä. Pois potkitut eivät jääneetkään tehtaan nurkille notkumaan ja odottamaan uutta armoa, siis työpaikkaa.
Moni on vaihtanut alaa tai löytänyt uuden työnantajan.
Osa on pudonnut pitkäaikaistyöttömiksi ja menettänyt ison osan työkyvystään ja myös haluistaan. Se on kuitenkin melko naiivi ajatus, että näitä pitkäaikaispudokkaita kyykyttämällä yritykset saisivat juuri haluamaansa työvoimaa. Osaaminen vanhenee nopeasti ja yritykset tietenkin haluaisivat huippuosaajia. Vain työhierarkian kaikkein alimmilla tasoilla eli pienipalkkaisimmissa tehtävissä kyykytys voi oikeasti lisätä työvoiman tarjontaa".
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao