Kirjoittaja Aihe: Tiedeuutisia  (Luettu 64006 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Laika

  • Konkari
  • Viestejä: 5595
Vs: Tiedeuutisia
« Vastaus #680 : pe 14.12.2018, 09:37:48 »
Maksumuurin takia en pääse katsomaan.
MUTTA tein pienen yksinkertaisen EXCEL-simulaation jossa just lopettaneilla tupakoitsijoilla oli kullakin oma erilainen mutta vakioriski saada kohtalokas syöpä/sydäri per vuosi. Näennäisesti syöpäriski tupakoitsijajoukolla tilastollisesti väheni vuosien mittaan, koska suuren riskin joukkio pieneni vauhdikkaimmin. Näin vaikka kullakin yksilöllä se riski oli koko ajan vakio! = Pieni epidemiologinen paradoksi!
 Seuraavaksi olisi tarkoitus kokeilla että mites joukon käy jos yksilöllinen syöpäriski kasvaa iän myötä per tupakoinnin lopettanut yksilö.

Minä perustelen käsitystäni tapahtumien logiikalla. Jos karsinogeenien joutuminen kehoon vähenee, oletan myös syöpäriskin vähentyvän. Solut uusiutuvat, joten vaurioituneiden solujen tilalle kasvaneiden solujen ollessa terveitä vähenee nähdäkseni tupakoinnin aiheuttamien mutaatioiden todennäköisyys. Yhtä hyvin voidaan altistaa yksilö säteilylle: altistuksen määrä ja kesto ratkaisevat todennäköisyyden vaarallisen mutaation synnylle. Missä mielessä tupakoinnin kehoon tuottamat karsinogeenit olisivat eri asia?

Syövät yleistyvät ilmankin tupakointia iän mukana, joten tilastollisissa arvioinneissa täytyy ottaa huomioon kontrolliryhmä. Käytännössä jotkin syövät eivät ehdi muuttua vaarallisiksi vanhuksille lainkaan, koska solujen uusiutumisnopeus yleisesti on hidastunut, ja vanha ihminen ehtii kuolla ennen kasvaimen leviämistä muiden tekijöiden vaikutuksesta.

Tietysti kohonnut syöpäriski on vain yksi tupakoinnin aiheuttamista haitoista -ei välttämättä edes haitoista yleisin, joskin ehkä pelottavin- ja elämänlaatu paranee tupakoinnin lopettaneella monesta syystä.
Custom will reconcile people to any atrocity; and fashion will drive them to acquire any custom.

-George Bernard Shaw, Killing For Sport, Preface (1914)

Poissa MrKAT

  • Konkari
  • Viestejä: 7603
  • Hai Sie valkolaane!
Vs: Tiedeuutisia
« Vastaus #681 : la 15.12.2018, 01:36:44 »
Täytyy tunnustaa että tietoni fysiologiasta ja semmosesta,  esim. keuhkojen uusiutumisesta jne, ovat perin heikot. Ja syövästä, ainakin tähän tarkoitukseen. Logiikallahan minäkin koitan, omatekoisin ajatusmallein. Korjaussysteemit toimii säteilytettäessä (tai urheiltaessa jne) vain muutaman tunnin. Jos liikaa (säteilyannos suuri), niin ei ehdi korjata ja peli menetetään. Pieni osa korjauksista aina epäonnistuu vaikka annos tai syöpäaltistus pieni.

Etsinpä netistä googlaten "lung cancer risk after stopping smoking" ja sain kuvalinkkejä, esim. tämä
Ja näyttää pahalta. Lopettamisen jälkeen riski vain kasvaa kunnes alkaa laskea.

Vielä pahemmalta tämä:


Riskikäyrä ei siis ole tämäntapainen:
       | lopetti tupakoinnin
       V
-------
         \
           -
             ---
                  ----------------

vaan alati nopeammin (kontrolliryhmäänkin verraten) kasvava!

Järkeilin siis oikeammin?
Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa Juha

  • Konkari
  • Viestejä: 11035
  • Back
Vs: Tiedeuutisia
« Vastaus #682 : su 30.12.2018, 12:41:59 »

Tutkijat löysivät Pohjois-Irlannin mullasta uuden bakteerin, joka pystyy pysäyttämään neljä sairaalabakteeria

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-loysivat-pohjois-irlannin-mullasta-uuden-bakteerin-joka-pystyy-pysayttamaan-nelja-sairaalabakteeria/


Tämä muistuttaa jo melkoista sodankäyntiä. Mihin voisi välineistön puolesta vertaantua?