Kirjoittaja Aihe: Facebook, some, yhteiskunnan home  (Luettu 14487 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Facebook, some, yhteiskunnan home
« : ti 12.12.2017, 17:38:47 »
Mitäs jos Facebook ja some ovatkin syypäitä siihen, että ihmiset kupliutuvat entistä pahemmin (vai kupliutuvatko?). Että Facebook vahvistaa äärimmäisiä mielipiteitä algoritmeillaan, jotka muokkaavat ihmisten maailmankuvaa (vai vahvistaako?) *).  Että ihmiset tapaavat livenä entistä vähemmän (vai onko se vaikuttanut?). Että ihmisistä tulee lyhytpinnaisempia nopeiden palkintojen (tykkäykset, jaot) nappaajia sen sijaan, että näkisivät vaivaa oppiakseen asiota syvällisemmin (vai onko tullut?). Että vihapuhe on ryöpsähtänyt valloilleen, ja livenäkin ihmiset ovat törkeämpiä toisiaan kohtaan kuin aiemmin (onko ja ovatko?). Että vaihtoehtoisia "faktoja" esittäviä ei enää pidetä valehtelijoina, vaan joitakin jopa ihaillaan (vai onko näin?). Että maailmankuvat kääntyvät yhä äärimmäisemmiksi (vai kääntyvätkö?). Että ihmiset eivät ole läheskään yhtä paljon läsnä livetilanteissa esimerkiksi perheen tai ystävien parissa.

*) Hesarin toimittaja kirjoitti tässä muutama viikko sitten tehneensä kokeen. Hän "tykkäsi" Facebookissa joitakin äärioikeistolaisia sivuja. Parissa päivässä Facebook oppi ehdottelemaan hänelle erilaisia äärioikeistolaisia, rasistisia ja väkivaltaa ihannoivia sivuja. Näin ne kuplat ehkä syntyvät, ehkä vahingossa?

Repiikö Facebook tosiaankin kappaleiksi sosiaaliset rakenteet, romuttaako se yhteiskunnan rakenteita, manipuloidaanko suuria ihmisjoukkoja somen avulla? Turmeleeko sosiaalinen media inhimillisen käyttäytymisen perustan?

Kopioin poikkeuksellisesti kokonaisen aiheeseen liittyvän pikku-uutisen:
Facebookin jättänyt johtaja: "Ette ymmärrä miten teitä ohjelmoidaan"
Lainaus
Chamath Palihapitiya sanoo lopettaneensa sosiaalisen median käytön, kieltäneensä sen lapsiltaan ja neuvoo kaikkia muitakin ryhtymään some-lakkoon. Jotkut Facebookin rakentamisessa mukana olevat ihmiset ovat ryhtyneet katumaan tekosiaan.

Palvelun käyttäjämäärän kasvattamisesta vastanneena johtajanakin työskennellyt Chamath Palihapitiya kertoo, miksi hän on vetäytynyt sosiaalisesta mediasta ja neuvoo muitakin tekemään samoin. Asiasta on kirjoittanut muun muassa Quartz.

Palihapitiya aloitti työnsä Facebookilla vuonna 2005 ja vetäytyi syrjään vuonna 2011. Nyt hän sanoo tuntevansa raskasta syyllisyyttä siitä, että auttoi luomaan välineen, joka repii kappaleiksi sosiaaliset rakenteet.

Ex-pomo katuu järjestelmää, joka perustuu nopeaan hyvää mieltä tuottavaan palautteeseen – kuten peukutuksiin ja jakoihin. Samalla se on pitkälti romuttanut yhteiskunnan perusteita: ei enää julkista keskustelua eikä yhteistyötä, vaan väärä tietoa ja epäluottamusta. Suuria ihmisjoukkoja kyetään manipuloimaan somen avulla.

”Sosiaalinen media turmelee inhimillisen käyttäytymisen perustan”, hän moittii.

Palihapitiya sanoo lopettaneensa somen käytön, kieltäneensä sen lapsiltaan ja neuvoo kaikkia muitakin ryhtymään some-lakkoon.

"Ette ymmärrä sitä, mutta teitä ohjelmoidaan. Nyt on aika päättää, missä määrin olette valmiita luopumaan itsenäisyydestänne”, hän sanoo.

Tällä Palihapitiya ilmeisesti viittaa siihen, että Facebookin algoritmit osaltaan säätelevät, minkälaisena käyttäjät maailman näkevät ja kokevat.
Lähde: TIVI
« Viimeksi muokattu: ti 12.12.2017, 17:44:52 kirjoittanut kertsi »

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #1 : ti 12.12.2017, 17:53:36 »
Kirjoitin aiemmin toisessa keskustelussa näin:

Some on kai usein jonkinlaista sijaistoimintaa, silloin kun ei saa muuta aikaiseksi, tai kun pitäisi aloittaa jotain, mikä ei huvittaisi.

Entä olisiko some jonkinlaista sijaiselämää? Vähemmän "oikeaa" elämää? Addiktio, joka syrjäyttää oikean elämän, joka kaappaa mielenkiinnon niin, ettei oikealle elämällä jää sijaa?

Ainakin sosiaaliset suhteet somessa ovat vähän kummalliset. Esimerkiksi Facebookissa joidenkin itselleen yhdentekevien tuttavien kanssa tulee viettäneeksi enemmän aikaansa kuin hyvien ystäviensä kanssa.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #2 : ti 12.12.2017, 18:10:17 »
Facebookiin erityisen negatiivisesti suhtautuvat kuulostavat minun korvissani vähän samalta kuin esim. nuoresta asti yhdessä ja samassa parisuhteessa olevat jotka suhtautuvat yliolkaisesti sinkkuihin. Eli nähdään ne asiat vain sen oman "elämänkaavan" kautta, eikä tajuta että ihmiset ovat erilaisia ja erilaisissa tilanteissa. Se minkä joku voi kokea hyvin negatiivisena ilmiönä tai turhuutena joka olisi korvattavissa jollain "paremmalla" voikin toiselle olla hyvinkin tärkeää, tai ainakin antoisaa.

Nimittäin, jos ihminen sattuu olemaan syrjäytynyt, introvertti eikä mitenkään yltiöpäisen sosiaalinen, niin onhan se parempi että hänellä on edes netti, kuin että ei olisi mitään. Joku joka "luonnollisessa ympäristössä" jossa ei olisi koskaan Facea keksittykään saattaisi olla se jalasmökissä murjottava jäärä joka ei ole yhtikäs missään tekemisissä ihmisten kanssa. Oppiihan hän edes netissä jotain sosiaalisesta kanssakäymisestä, jos ei sitten muualla.

Itse olin käyttänyt jo iät ajat keskustelufoorumeita ennen kuin varsinaisesti pölähdin Faceen reilu 2 v sitten. Olihan minulla siellä profiili ollut, mutta sekin oli siellä vain nettideittimielessä, eli olin tavallaan nimimerkillä ja pärstäni kuvalla, ja käytin jotain senaikuista Facen sovellusta jonka piti parittaman ihmisiä jotka kiinnostuvat toisistaan. Kovasti siellä napsuteltiin jotain kiinnostusnappia, mutta ei siellä kukaan koskaan yhteyttä ottanut, ainakaan minuun. Jossain vaiheessa innostuin eräällä valenimellä keräilemään kaveriksi kaikki tyypit jotka vaan kaveruutta ehdottivat, ja sain siitä itselleni eräänlaisen chatin aikaiseksi. Vitsejähän siellä enimmäkseen porukat huutelivat. Tämä päättyi siihen että yksi kaunis päivä yhtäkkiä profiilini oli suljettu, mahdollisesti sen vuoksi että olin esiintynyt nimellä joka ei vaikuta oikealta nimeltä. Mahdollisesti minut oli käräyttänyt yksi pikkusieluinen pitkävihainen juippi joka raivostui kun ei voittanut minua väittelyssä (joku kaverin kaveri, enkä muista yhtään mistä kinastelimme). Mutta 2 v sitten tajusin että onhan olemassa kaikenlaisia ryhmiä, ja aloin niissä sitten paapottamaan ihan kuin millä tahansa keskustelufoorumilla.

Toisin kuin foorumilla, FB-ryhmissä oli mahdollista päätyä samanmielisten seuraan. Näin loputon keskinäinen kiukuttelu minimoitui ja jäin jonkin verran koukkuun siihen että tuli kerrankin varauksetonta "tykkäämistä", eikä tarvinnut kokoajan olla vääntämässä milloin mistäkin asiasta. Samana vuonna tulin myös kas kummaa tutustuneeksi tosielämässä useampaan ihmiseen, ja nämä ovat sitten olleet aitoina FB-kavereinani profiilissani jossa käytän omaa pärstääni. Eli käytän Facea myös oikeaoppisesti kavereiden kanssa yhteyden pitämiseen, vaikkakaan ei se nyt mitään laajamittaista ole. Lisäksi noista ryhmistä on poikinut uusia kavereita joiden kanssa on jokusen verran tullut kanssakäytyä netissä ja heiltä paukkuu kaikenlaista päivitystä normaalista elämänmenostaan. Itse aika harvoin laitan mitään, kun ei tämä minun elämäni niin kiinnostavaa ole että jaksaisin hihhuloida joka kiposta ja kuposta joka on jostakin tullut ostettua. En osaa olla sillä tavalla naisellinen...

Vuoden 2015 lopulla löysin sitten tietysti myös rajakkiryhmät ja niissä olen liikkunut täysin tekaistulla profiililla, koska ei se "aate" minulla niin tärkeä ole että alan oikein mannekiiniksi sille. Enimmäkseen noissa ryhmissä on tullut vinoiltua erilaisista uutisista, ja tykkäystäkin on esiintynyt sen verran että kaveriksi on kertynyt joku nelisensataa tyyppiä. Kaikki tosin eivät taida olla rajakkeja. Ilokseni olen siellä päätynyt seuraamaan erään "linkolalaisehkon" miehenkin elämää, on ihan mielenkiintoista nähdä miten hän elää mm. lehmien kanssa joita pitää ulkona ympäri vuoden (eihän ne tietysti mitään fiinitissirotua ole, vaan jotain säänkestävämpää).

Jopa siellä missä kuvittelisi olevan vain "vihapuhetta" saattaakin siis yllättäen kohdata muutakin. Ja jopa rajakkiryhmistä selvästi olevat tyypit saattavat loihea lausumaan omilla seinillään ihan hassunhauskoja juttuja. Ei elämä silkkaa vihaa ole, vaikka olisi joku pääasiallinen poliittinen agenda.

Jos se profiili minulta vietäisiin missä on nuo sadat (tuntemattomat) kaverit, niin eihän se toki kauhea tragedia olisi. Jos vietäisiin se profiili jolla oikeasti pidän tuttuihin yhteyttä, sehän olisi tietysti huutava vääryys. Mutta millä perusteella esim. puhelimella soittelu olisi jotenkin "aidompaa" sosiaalista kanssakäymistä kuin Faceen näpyttely? Olisiko minun ajoin sammahtava astman ja yskän raiskaama ääneni jotenkin niin iki-ihanaa kuultavaa että mieluummin sitä, kuin että saan tuutata kaikenlaista kuvaa ja videota sun muuta sälää esille jos haluan viitata johonkin semmoiseen tuttavan suuntaan?

Se mikä Facessa ärsyttää minua eniten on se että tekniikka on tuon tuostakin päin persettä. Viimeaikoina Face on ollut yhtä tahmaa ja takkua ja meinaa todella palaa käpy kun taistelee sen systeemin kanssa että se toimisi edes joskus ja jotenkin. Ehkä siellä vaan on liikaa liikennettä. Vaihtoehdotkin olisivat ihan kivoja, mutta jos niitä tarjolle tulisi, niin kuka niitä kumminkaan käyttäisi? Aikoineen rekisteröidyin johonkin Googlen mihin lie, ja sehän unohtui minulta vallan koko profiili. Varmaan kummittelee siellä vieläkin. Sitten on joku VK(?), mutta sehän lienee KGB:n käsikassara?

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #3 : ti 12.12.2017, 18:20:49 »
En rinnasta puhelimella soittelua ollenkaan someen. Korkeintaan ryhmäpuhelun tapaiset asiat voisivat vähän muistuttaa somea.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #4 : ti 12.12.2017, 18:28:00 »
En rinnasta puhelimella soittelua ollenkaan someen. Korkeintaan ryhmäpuhelun tapaiset asiat voisivat vähän muistuttaa somea.

Vaan jos ajatellaan että some ei ole "oikeaa sosiaalista kanssakäymistä" ja se käyminen pitää sitten jostain kehitellä. Kaikkien kaikki tututhan eivät asu niin liki että näitä voi käydä pällistelemässä päivät pääksytysten tuosta noin vain.

Itse olen aikoinaan puhunut muutaman ihmisen kanssa tuntikausia puhelimessa, mutta harvinaisia nuo kokemukset ovat olleet.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #5 : to 14.12.2017, 16:05:10 »
Mediaa ja varsinkin somea kun tässä parina päivänä plärännyt, niin tuleekohan tämä "Facebook tappaa talossa ja puutarhassa" olemaan se uusin rätkytyksen aihe, Me Toon tilalle. On näemmä useampikin taho alkanut julistamaan maailmanloppua ja sitä että vaara vaanii.

Tuleehan siinä sitten tämmöiselle vähäväkisemmälle pelokas olo kun huomaa seuraavaa. Nykyään kun FB on keksinyt tämän ärsyttävän "hassunhauskan" systeemin että sen jälkeen kun on käyttänyt Facea jää siihen aloitussivulle killumaan omat tunnarit seuraavaa kirjautumista varten, ei tunnu kauhean kivalta että ne jäävät killumaan kirjaston koneellekin. Saahan siitä yhdestä ruksista lärvinsä veks, ja yhteistiedotkin katoavat. Ynnä kirjastoissa asetukset ovat sellaiset että nettisession tietojen pitäisi hävitä aina kun nettiaika loppuu. Vai ovatko...

Meinaan kun poistin kuvani ja kirjautumiseen käyttämäni s-postin aloitussivulta ja sattumalta kirjoitin s-postilooraan erään eläinlajin nimen ja painoin enteriä, niin ruudulle lävähti jonkun ihmisen naama ja nimi. En tiedä mistä moinen, mutta lieneekö kyseisellä ihmisellä s-postinsa eka sana sama kuin em. eläin. Kokeilin sitten satunnaisia etunimiä, ja niin vain paukkuu naamaa ja nimeä ruutuun. No, paukkuisihan niitä tietysti Facessa kirjautuneena ollessakin, jos siihen hakulooraan randomisti nimiä heittelisi.

Että sikäli ei kai väliä, mutta vähän outo olo siitä tuli. Ja ehkä sillä ei ole merkitystä että kyseessä kirjaston kone ja että ne tiedot olisivat sinne jotenkin jääneet kummittelemaan. Kun pääsen tänään kotiin asti, tsekkaan asiaa omalla koneellani jota ei käytä kuin minä (ja kissa). Eli siis kyseessä se sininen aloitussivu, kirjautumissivu, jos joku haluaa kokeilla tuleeko naamoja ja nimiä esille.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7603
 • Hai Sie valkolaane!
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #6 : to 14.12.2017, 16:32:00 »
Norman jutuista pompahti esiin meidän bias:
 "Me vääntäjät" emme ole normijoukkoa jos täällä jatkumossakin viihdymme vääntämässä tulenaroista mitä melkoinen osa(?) kansasta ei taida huvita tehdä. Eivät edes suljetuissa päivällispöydissä.
  Tästä tekisi sen ennusteen että jos menisin FB, niin minäkin koittaisin kohta vääntää debattia enkä vain tykkäillä. Ja kohta joku pomppaisi mut pellolle?
 
Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa Big Data Lenny

 • Konkari
 • Viestejä: 1909
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #7 : to 14.12.2017, 17:45:13 »
On kyllä itseänikin ihmetyttänyt tämä viime viikkojen massiivinen somevastainen vyörytys. Eihän tässä sinänsä mikään ole muuttunut kolmeenkymmeneen vuoteen. Kyllä faceen voi kirjoitella kuten aina ennekin, kunhan pitää mukana tervettä järkeä, kuten aina ennenkin. Perusperiaate on, että kaikki mitä koneeltaan suoltaa on julkista tavaraa. Koskee tietenkin myös tätä foorumia.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7603
 • Hai Sie valkolaane!
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #8 : to 14.12.2017, 17:50:13 »
Siis tämä jatkumokin on some.
Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #9 : to 14.12.2017, 18:27:20 »
Sanna Ukkola: Kuin heroiinia lapsellesi
Lainaus
...
Nuorten sosiaalinen elämä on siirtynyt pitkälti nettiin. Sieltä saa hyväksyntää, tykkäyksiä ja ystäviä: kaikki muutkin ovat siellä. Tämä on huono asia, sillä kasvotusten tapahtuva vuorovaikutus opettaa empatiaa.  Yhdysvaltalaistutkimuksen (linkki) mukaan nykynuoret ovat noin 40 prosenttia vähemmän empaattisia kuin vuonna 1976.

Ja kyllä, moni aikuinenkin tunnistaa pakottavan tarpeen tsekata kännykkä heti, kun kuulee kilahduksen viestin merkiksi. Tai impulssin käydä Twitterissä, Facebookissa tai Instagramissa ihan vaan hetkeksi katsomassa, mitä sieltä löytyy - vain havahtuakseen tunnin kuluttua siihen, että surffaa, skrollaa ja klikkailee edelleen somealustoilla.

Meitä ohjelmoidaan äärimmäisen hienostuneilla ja kehittyneillä tavoilla pysymään netin ääressä, älypuhelin käteemme liimautuneena tuntikausia, päiväkausia skrollaamassa ja klikkaamassa - vain jotta näkisimme yhä enemmän mainoksia. Ikävä kyllä nuorimmat meistä ovat kaikkein alttiimpia tälle ohjelmoinnille: lapsilla ei ole samanlaista itsehillintää kuin aikuisilla. Silti me annamme lastemme viettää tuntikausia älypuhelimiinsa liimautuneina - vaikka emme vielä tiedä edes tarkalleen, mitä laitteet lapsille tekevät.
Jos teknologiajättien johtajat eivät anna omien lastensa käyttää rajattomasti vempeleitä, miksi me annamme?

Psykologi Ofir Turelin mukaan somen tykkäykset ja huomio vaikuttavat aivoihimme samoin kuin huumeet.

Olemme jääneet koukkuun hyvänolonhormoni dopamiiniin, jota erittyy aina, kun saamme tykkäyksiä, sydämiä ja positiivisia kommentteja. Alamme janota jatkuvia dopamiinipiikkejä, joita somen ärsykkeet meille antavat helposti ja nopeasti.

Kun tykkäyksiä ei tule koko ajan vaan vain välillä, ihminen alkaa janota niitä entistä enemmän. Nolla tykkäystä Insta-kuvalle tai FB-päivitykselle on sosiaalinen tuomio: mitä enemmän tykkäyksiä, sen paremmalta käyttäjästä tuntuu. Tykkäys-painike saa meidät tsekkaamaan somealustojamme jatkuvasti.

Boldaus minun.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #10 : to 14.12.2017, 20:45:50 »
Eipä ollut jäänyt kirjaston koneelle ihmisten profiileita kummittelemaan. Laitoin saman eläimen samaan s-posti/puhelinnumerolooraan Facen aloitussivulla täällä kotona, ja sain saman miehen nimen ja naamankuvan. Siinäpä sitä on taas yksi Facen ihmeellisyys kertakaikkiaan. Jokuhan voisi vaikka alkaa kokeilemaan mitä päätteitä siihen tiettyyn eläimeen pitää änkeä perään että saa aikaiseksi kokonaisen s-postiosoitteen. No, sitten tarvitaan vielä salasana. Mutta varmaan oikeille tyypeille sekin on jo paljon että tietää että on olemassa sen-ja-sen niminen tyyppi joka näyttää siltä kuin näyttää.

Minua siis Facessa lähinnä mietityttää kyllä tietoturva, eikä niinkään se että ihmiset jotenkin koukuttuisivat - sen enempää kuin ovat koukuttuneet tähän mennessä. Taisi olla jo viime vuonna jotain juttua linjoilla että Face on kohta menneen talven lumea, eli moni kokee sen jo jonkinlaiseksi brontosaurukseksi. Tiedä sitten hänestä.

Keskusteluryhmissä pystyy keskustelemaan kuten foorumilla, mutta yleensä vain yhdestä aiheesta, ja tosiaan jos sattuu kovin pikkusieluinen ylläpitäjä, niin eihän hän sitten mitään vastarannankiiskiä katsele.

Paikalla Anemone 2.0

 • Konkari
 • Viestejä: 3086
 • Väärinajattelija
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #11 : to 14.12.2017, 20:52:36 »
En ymmärrä noiden tykkäysten vetovoimaa lainkaan. Minusta on yhtä tyhjän kanssa havitella tuhansia kärpäsiä tykkäämään jostakin kirjoituksesta/kuvasta/videosta/ääninäytteestä, jota tykkääjät eivät välttämättä edes ole lukeneet/katsoneet/kuunnelleet. Voi pyhä yksinkertaisuus!
Minä tässä vain, anteeksi.

Poissa Juuli Hukkaskukka 2

 • Konkari
 • Viestejä: 1056
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #12 : to 14.12.2017, 21:13:59 »
En ymmärrä noiden tykkäysten vetovoimaa lainkaan. Minusta on yhtä tyhjän kanssa havitella tuhansia kärpäsiä tykkäämään jostakin kirjoituksesta/kuvasta/videosta/ääninäytteestä, jota tykkääjät eivät välttämättä edes ole lukeneet/katsoneet/kuunnelleet. Voi pyhä yksinkertaisuus!

Jos mikä on tyhjäpäisten touhua niin se.
https://www.youtube.com/watch?v=7DUnyXUaUDE
muistojeni ruusut anneli sari

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #13 : to 14.12.2017, 21:33:53 »
Jos aina kirjoittelee samoissa mestoissa tai samoille ihmisille, huomaa ennenpitkää miten erityylisiä ihmiset ovat. Jotkut tykkäävät kaikkea mahdollista, ja välillä tulee miltei kiusaantunut olo kun tämmöinen tyyppi tykkää jostain jakamastani materiaalista ja sitten äityy vallan kommentoimaan, ja koen velvoitukseksi "tykätä takaisin". Jotkut taas eivät tykkää kirveelläkään mistään. Itse tykkäisin tykätä aidosti semmoisista asioista joista olen tykännyt, ei mielellään ihan kauhean runsaasti, vaan jos ihan todella joku oli tosi hyvä juttu. Mutta kohteliaisuudesta joudun tykkäilemään multitykkäilijöitä, kun siellä Facessa pitää olla kiva.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #14 : to 14.12.2017, 21:42:51 »
Aika paljon ne tykkäykset ovat semmoisia "tykkään susta" eikä niinkään, että tykkäisi siitä asiasta, mistä kirjoita, tai siitä että ylipäätänsä kirjoittat.

Minulla on muutamia suomenruotsalaisia Facebook-kavereina, ja erityisesti heillä tuntuu (ainakin sukulaisten kesken) olevan se tyyli, että tykätään kaikkea, mitä joku tietty henkilö kirjoittaa. Vaikka se sitten oli, että tämä oli juuri ollut perheenjäsenensä hautajaisissa tai mitä. Paljon enemmän myös käyttävät sydän-ikonia (kai "ihastu" tms.) osoittamaan empatiaansa.

Paikalla Anemone 2.0

 • Konkari
 • Viestejä: 3086
 • Väärinajattelija
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #15 : to 14.12.2017, 21:54:04 »
Aika paljon ne tykkäykset ovat semmoisia "tykkään susta" eikä niinkään, että tykkäisi siitä asiasta, mistä kirjoita, tai siitä että ylipäätänsä kirjoittat.

Minulla on muutamia suomenruotsalaisia Facebook-kavereina, ja erityisesti heillä tuntuu (ainakin sukulaisten kesken) olevan se tyyli, että tykätään kaikkea, mitä joku tietty henkilö kirjoittaa. Vaikka se sitten oli, että tämä oli juuri ollut perheenjäsenensä hautajaisissa tai mitä. Paljon enemmän myös käyttävät sydän-ikonia (kai "ihastu" tms.) osoittamaan empatiaansa.

Pätee myös Jatkumon äänestyksiin, veikkaan. Äänestetään niitä, jotka on eniten äänessä. Ei äänestetä niitä, jotka ei itse osallistu äänestämiseen (paitsi ehkä muutamaa poikkeusta, koska ovat jostain muusta syystä houkuttelevia äänestyskohteita, esim. "inhottavuudessa"). Äänestyksen aihe on toissijainen. Eikä tästä ole pitkä matka äänestyskäyttäytymiseen oikeissa vaaleissa. Kivempi äänestää tv:stä tuttua nättiä naamaa kuin jotain lihavaa tai samassa ruokakaupassa käyvää liian tavallista tyyppiä. Tosin se tv-kasvokin oli ihan nobody vielä jokunen vuosi sitten. Jne.
Minä tässä vain, anteeksi.

Poissa MrKAT

 • Konkari
 • Viestejä: 7603
 • Hai Sie valkolaane!
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #16 : pe 15.12.2017, 00:04:01 »
Tuo tuttujen äänestysvääristymä näkyy myös laulukilpailuissa, Suomen euroviisuissa jne. jota onneksi tällä kertaa on eliminoitu identtisellä naamalla.

Tivissä oli tänään että some loisi sosiaalisia trendipaineita, 21% Suomessa kokee että sosiaalinen paine pakottaa elämään yli varojensa. Keskimäärin 39% koki näin Euroopassa.Missä kohu siellä punanenä persu.  
Missä punanenä persu siellä poliisi.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #17 : ke 20.12.2017, 23:26:36 »
Joku ukko on kutsunut Facessa ryhmään Camel Toe Passion. Minkä ihmeen takia kuvittelee naisen innostuvan naisten haarovärkeistä?

Joku toinen puolestaan oli tunkenut minut johonkin Jeesus-ryhmään.  ;D

Poissa Kopek

 • Konkari
 • Viestejä: 4308
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #18 : to 21.12.2017, 12:57:34 »
Minulle on tullut epämääräisiä ryhmiä, joista tulee ilmoituksia. Eräs tyyppi on jotenkin liittänyt minut niihin. En ole jaksanut tehdä estoja, niin että materiaalia ei enää tulisi.

FB-kavereita näyttää olevan 139. Tuohon lukuun taitaa sisältyä jo yksi tai kaksi vainajaakin, jotka vielä kummittelevat netissä. Kirjaimellisesti. Yhtään kaveripyyntöä en ole tarkoituksella tehnyt. Vahingossa tein kerran yhden, kun en huomannut, että kyseessä oli jonkun kolmannen osapuolen suositus, että minä tekisin kaveripyynnön. Poistin tämän vahinkotapauksen saman tien, kun huomasin virheen. Yritän olla tarkkana nykyisin.

Mielipiteitäni en FB:ssä juurikaan esitä, jotta ne leimautuisi kenenkään silmissä eri mielttä olevaksi. Lyhyitä neutraaleja kommentteja voin esittää. Tässä juuri eilen sain mielenkiintoisella tavalla vahvistuksen siitä, että eräs muistikuva ajalta, jolloin olen ollut alle 4-vuotias, on todellinen. Eräs minua vanhempi henkilö vahvisti sen. Hän ihmetteli, miten voin muistaa asioita ajalta, jolloin olen ollut noin nuori.

Olen tietoinen siitä, että osa ihmisten muistikuvista ei ole aitoja vaan "istutettuja". Toisin sanoen ihmiselle on kerrottu, että muistatkos, kun oltiin siellä ja tehtiin sitä - ja vähitellen ihminen alkaa "muistaa" tällaisen asian. Tuo minun muistikuvani oli kuitenkin niin erityinen, että sitä ei ole voitu kertoa, vaan se oli aidosti oma kokemukseni. Ensimmäiset muistikuvani ylipäätään, jotka voidaan tarkasti ajoittaa, ja jotka ovat sen tyyppisiä, ettei niitä ole voitu kertoa, ovat siltä vuodelta, jona täytin neljä vuotta. Jostakin kolme ja puolivuotiaasta alkaen.

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 10234
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Facebook, some, yhteiskunnan home
« Vastaus #19 : to 21.12.2017, 14:59:32 »
Siitä ei kauan ole, kun koko internetiä koskeva nyrkkisääntö kuului: "Mitä muuta tahansa, mutta älä koskaan anna henkilötietojasi internetissä mihinkään". Se sääntö syrjäytettiin verkon kaupallistumisen myötä että hups vain, ja kuluttajia viedään kuin pässejä naruissa. "Mitä sen on väliä vaikka tietojani nuuskitaankin, ei minulla ole mitään salattavaa" on hölmöläisen asenne. "Mitä sen on väliä onko sananvapauttakaan, kun ei minulla ole mitään sanottavaa"?

 Verkkoprofilointi ja datanlouhinta on tämän päivän internetin peruskauraa, eivätkä kuluttajat esim. voi tietää, mille kolmansille osapuolille heidän tietojaan lopulta myydään/varastetaan. Termi "metatiedot" on täysin harhaanjohtava - pelkällä metadatallakin saadaan luotua erittäin yksityiskohtainen ja käyttäjän alastomaksi jättävä profiili.

 Professori: Epävarmat äänestäjät tiedetään yhä tarkemmin – "On helppo vaikuttaa algoritmin kautta heidän käyttäytymiseensä" (Yle).

 Islanti on muuten ulkoistanut koko henkilötietorekisterinsä mutta en nyt tässä muista, mihin maahan. Suomessa jo ainakin 200 000 ihmisen henkilötiedot on varastettu. Ruotsin ajoneuvohallinnon ulkoistamisessa Tsekkiin kävi hassusti. Sen seurauksena vähintään kymmenien tuhansien ruotsalaisen henkilötiedot varastettiin, ja "Ruotsin salaisten agenttien henkilöllisyydet paljastuneet? Liikennehallituksen skandaali paisuu" (Yle).

 Facebook puolestaan on vakoilun, poliittisen ja kaupallisen vaikuttamisen kultakaivos.
« Viimeksi muokattu: to 21.12.2017, 15:02:52 kirjoittanut Renttu »
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao