Kirjoittaja Aihe: Mistä unelmoit?  (Luettu 5994 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Mistä unelmoit?
« Vastaus #100 : pe 21.12.2018, 18:26:03 »
Mun sieluun sattuu, kun luen Kopekin kuvausta hoarder-kodistaan, ja haluaisin jotenkin auttaa, mutta en oikein tiedä miten. Mulla itselläni on vähän samantapaisia ongelmia, aivan liikaa tavaraa tilamäärään nähden (osa äskettäin perittyä tai oikeastaan "pelastettua", kun piti tyhjentää omaisen koti hänen hoivakotiin muuttonsa takia), ja vaikeus karsia, ja energian puute. Tässä jotain ideantynkää tai tiedonmurusta.

Usein se pelkkä (ulkopuolisen tekemä) raivaus ei tosiaankaan auta, jos niitä ongelmia, mitkä keräilyvimman aikaansaavat, ei hoideta. Jos molemmilla puolisoilla on sellaisia ongelmia, varmaan molempia pitäisi jotenkin hoitaa (erikseen tai yhdessä, en tiedä). Paikkoja, joista voisi saada apua ovat Duodecimin mukaan (Keräilypakko)
 • lääkäri  (lähete psykiatrille, perusterveystarkastus, (kotisairaanhoito, koska mt-ongelma JA koska astma)
 • psykiatri, psykoterapeutti (masennuslääkkeet, psykoterapia)
 • sosiaalitoimisto (sieltä voisi saada vinkkejä, ehkä raivausapua, ehkä vapaaehtoisia "ystäviä" auttamaan)
 • A-klinikkaan (kyseessä lienee addiktio)
Vaikka voihan mennä niinkin päin, että se auttaa toipumaan keräilyivimmasta, masiksesta, tai mikä onkaan kyseessä, jos saa ympäristön järjestykseen ja pölyttömämmäksi. Astma yhdistettynä pölyiseen kotiin kuulostaa sellaiselta että se syö kaiken energian, kirjaimellisesti, jos se tarkoittaa sitä, että aivot eivät saa happea tarpeeksi. Ja epäjärjestyskin ja jopa epäesteettisyyskin syö energiaa - se on jatkuva muistutus tekemättömästä työstä. Ja sekaiseen kotiin ei ole kiva kutsua ihmisiä kylään, mikä tarkoittaa vähänkään sosiaaliselle ihmiselle sosiaalisen elämän kaventumista (mikä voi altistaa masennukselle). Kamamäärän karsiminen on stressaavaa ja voi olla traumaattistakin, jos on keräilyvimmainen, mutta toisaalta elämänhallinta paranee organisoidummassa ja selkeämmässä, ja terveellisemmässä ympäristössä.
 
Käytännön raivauksesta
 • voisiko ystävistä ja sukulaisista kasata raivaustiimin?
 • - tai voisiko säästää ensi kesään asti rahaa, että voi palkata ammattijärjestelijän, joilla käsittääkseni pitäisi olla osaamista tällaiseen
 • - em. ovat hintavia. Voisitko ajatella, että palkkaisit jonkun luotettavan naapuripitäjässä asuvan työttämän esim. 10 eurolla tunti?
 • - tai auttaisiko se, että lukisit esimerkiksi Marie Kondon kirjan Siivouksen elämänmullistava taika (Idea tässä ns. konmarituksessa on käydä tavararyhmä kerrallaan läpi, ja säilyttää vain ne tavarat, jotka tuottavat iloa, tai ovat välttämättömiä. Tämä, että kasataan yhden tavararyhmän tavarat yhteen, auttaa saamaan kokonaiskuvan tilanteesta - tajuamaan, että tosiaankin ihmisellä voi olla 20 sakset tai 13 teekannua tai 150 teepaitaa (joista esim 10 käyttökelpoista), 20 rikkinäistä autoradiota, 50 kynnysmattoa, tai mitä nyt kullakin on. Joillakin tämän kirjan lukeminen on auttanut, joillakin ei.)
 • Hyvä ajankohta olisi esimerkiksi kesällä, jolloin kuivalla säällä kamat voisi asetella pihalle, ja voisit itse olla paikalla siellä ulkona pihalla valitsemassa säilytettäviä tavaroita. Ja muut kantaisivat kamat pihalle ripeässä tahdissa ja pölyimuroisivat, ja auttaisivat kärräämään kuormalavalle tavarat. Kuormalavan kustannukset ovat pienet, kun kerran on terveys ja elämänlaatu kyseessä.
 • Ihan ensimmäiseksi - teki niin tai näin - kannattaa yrittää bongata roskat. Tässä voi ns. valvova silmä olla avuksi - eli joku ulkopuolinen henkilö (ystävällinen, mutta topakka), jonka seurassa olisi noloa säilyttää sellaista, mikä muiden silmissä tosaankin on roskaa. Joka avittaisi esim. kysymällä, tarvitsetko todella näitä kaikkia 17 juustohöylää, tai tätä paritonta reiällistä sukkaa, tai tuota tätivainaan käsilaukkua? Tuovatko ne iloa, vai vievätkö ne energiaasi?   Esimerkiksi pilaantunut ruoka, vanhat sanomalehdet, ja kaikki, mikä on rikki tai pilalla tai sinulle epäterveellistä (esimerkiksi sädesienen/homeen takia), ja mitä ei ole aikomuskaan korjata tai mitä ei edes voi korjata, tai mistä et edes tiedä mitä ne ovat. Jos et astmasi vuoksi pysty lukemaan vanhoja päiväkirjojasi, tai enää koskaan käyttämään kylmätiloissa säilytettyä muuta homeelta haisevaa paperitavaraa tai tekstiilejä, eivätkö ne siinä tapauksessa ole roskia? Päiväkirjat kyllä itse polttaisin pihalla ennemmin kuin laittaisin paperinkeräykseen.
 • On olemassa hengiyssuojaimia, ammattilaislaatuisia. https://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/hengityssuojaimet/ilmaa-puhdistavat-suojaimet
 • Onko sulta tutkittu uniapnea? Niihin testeihin pääsee terveyskeskuksen kautta helposti, ja jos saisit CPAP-koneen kotiisi, voisit(te) suodattaa ilman ainakin silloin kun nukut(te)
 • olisikohan jotain teollisuusimureita/ilmanputsaimia, joita voisi vuokrata päiväksi tai viikoksi kerrallaan?
 • tai jos tarvetta on pidempäänkin, niin jokin tällainen ilmanputsain auttaisi selviämään hengissä: https://www.allergiakauppa.fi/tuotteet/ilmanpuhdistimet/ilmapesurit/2016/  Raivaa rivakasti vaikka yhdessä huoneessa kerrallaan pitäen laitteen käynnissä, ikkuna auki ja oven kiinni ettei pöly leviä. Lopuksi jätä laite käyntiin ja laita ovi äkkiä kiinni poistuessasi, ettei pöly leviä muihin huoneisiin.
pari juttua tuli vielä mieleen:
 • Kerää pahvilaatikoihin laatikoihin tavaraa (kuhunkin laatikkoon vain yhden sorttista, merkkää permanent-tussilla päälle, mitä laatikko sisältää), ja vie laatikot ulos tuulisella säällä, ja pudistele tai tomuta ulkona pölyhuiskalla, jos aiot vielä tuoda sisään samat tavarat. Kaupasta saa ilmaisia banaanilaatikoita, joita on helppo kasata pinoiksi. Kamat pysyvät vähän vähemmän pölyisinä silloin verrattuna siihen, että ovat levällään. (Huono puoli on, että kamat "jäävät asumaan" silloin herkästi - poissa silmistä, poissa mielestä.)
 • Jos mahdollista, älä päästä mitään ylimääräistä "asumaan" lattialle. Se, mikä ei mahdu kaappeihin, on liikaa.
 • Kostealla liinalla pyyhkiminen (pölyimuroinnin jälkeen tai sijaan) poistaa hyvin pölyä
 • Merkkaa laatikot esim näin: paperijäte, sekajäte, poltettava, kirpputorille, lahjoita hyväntekeväisyyteen, kumminkaimalle X, omat muistot (omaiset saavat hävittää surutta kuoleman jälkeen)
 • Joskus voi joistain muistoesineistä ottaa esimerkiksi valokuva, ja itse esineen voi hävittää roskana.
 • Kannattaa aloittaa sellaisesta kategoriasta, joka sisältää isoja esineitä, joihin ei liity sen kummempaa tunnelatausta. Esimerkiksi vaatteet voivat olla sellainen kohde, tai keittiön kipot ja kupit. Marie Kondo kehoittaa etenemään helposta/nopeasta kohti vaikeampaa, ja jättää vahvasti nostalgiset muistot viimeiseksi (päiväkirjat, valokuvat, kirjeet).
 • Kannattaa muistaa, että muistoesineistä kiinnipitäminen ei tuo sitä henkilöä takaisin, joka on kuollut. Vaikka osoittaisit kunnioitusta edesmenneitä läheisiäsi kohtaan säilyttämällä heidän tavaroitaan, ei se voi olla heidän toiveensa, että kotisi on asumiskelvoton pelkästään siksi, että velvollisuudentuntoisena säilytät tavaraa, ja siksi tukehdut pölyyn ja kaaokseen. (Tämä on viestiä minulle itsellenikin.)
« Viimeksi muokattu: la 22.12.2018, 15:01:44 kirjoittanut kertsi »

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Mistä unelmoit?
« Vastaus #101 : la 22.12.2018, 12:28:34 »
Tässä vähän toinen näkökulma raivaukseen:
Kuolinsiivous haastaa konmarituksen – ruotsalainen isoäiti loi maailmanlaajuisen ilmiön
Kaikki alkoi siitä, että Magnusson halusi säästää omat lapsensa raivausurakalta. Hän tyhjensi kellarinsa ja ullakkonsa ja lahjoitti pois turhat tavarat. Samalla hän kirjoitti kirjaa kuolinsiivouksesta.

– Mielestäni ei ole reilua, että kun sinua ei enää ole, perheesi pitää huolehtia kaikesta tavarasta.
Ajassamme vallitsee karsimisen, vähentämisen ja järjestämisen trendi. Helsingin yliopiston historian professori Anu Lahtisen mukaan kyse on siitä, että koska melkein kaikilla on liikaa tavaraa, tavaran määrällä ei voi enää erottautua.

– Silloin kysymys on siitä kuka parhaiten pystyy hallitsemaan tavaramääriä. Ja psykologisesti kyse on siitä, että haluaa ottaa haltuun elämää ja saada siihen järjestystä.

Ei siis ihme, että Magnussonin esikoiskirjasta tuli kansanvälinen menestys. Japanilainen Marie Kondo sai itseään yli kaksi kertaa vanhemman ruotsalaisen haastajan.
Iän lisäksi naisissa on muitakin eroavaisuuksia. Kondo kysyy, tuottaako jokin tavara hänelle itselleen iloa. Magnusson pohtii, kuinka paljon harmia ja huolta jostain hänen tavarastaan on perikunnalle.


---
Tuo raivauksen aloittaminen kellarista ja ullakolta varmaan on hyvä pointti. Kellarista ja ullakosta tarttuu ainakin tekstiileihin ja paperitavaraan helposti tympeä haju, eli kaikki sinne laitettu tavara menee pilalle jos siitä säilytyksestä.
« Viimeksi muokattu: la 22.12.2018, 12:32:07 kirjoittanut kertsi »

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Mistä unelmoit?
« Vastaus #102 : la 22.12.2018, 12:35:48 »
Ja sitten päästään omaan yhteen unelmaani. Se on koti, joka olisi järjestyksessä, harmoninen, kaunis, ilahduttava, toimiva, terveellinen, pölytön, ja viihtyisä, ja jossa ei olisi liikaa tavaraa. Koti, johon voisi milloin vaan kutsua kenet vaan vieraan. Koti, joka mahdollistaa ne asiat, joita haluan tehdä, esimerkiksi kotona harrastettavat harrastukset, ja joka myös heijastaa arvojani ja asenteitani, ja joka mahdollistaa arvojeni mukaisen elämän.

Poissa Kopek

 • Konkari
 • Viestejä: 4308
Vs: Mistä unelmoit?
« Vastaus #103 : la 22.12.2018, 12:42:25 »
Kiitokset Kertsille rohkaisusta ja positiivisista sanoista. Ja huomautus eräälle yläluokkaiselle kartanonherralle, että en asu xxxssa läävässä vaan 1980-luvun lopussa rakennetussa omakotitalossa, jossa on tällä hetkellä hieman liikaa tavaraa ja epäjärjestystä. Ongelma on kuitenkin tiedostettu ja tullaan korjaamaan. Minun huoneeni on tälläkin hetkellä kohtuullisessa järjestyksessä. Pyyhin pöydät ja imuroin lattiat juuri ennen lähtöäni joulun viettoon muualle. Skannailen kuvia, ja sen vuoksi en voi antaa huoneen tulla kovin pölyiseksi.

Poissa Hayabusa

 • Konkari
 • Viestejä: 3155
Vs: Mistä unelmoit?
« Vastaus #104 : la 22.12.2018, 12:57:21 »
Tunnistan itsessäni hordauspiirteitä. Viime aikoina olen onnistunut hävittämään enemmän tavaraa kuin keräämään, mikä on positiivista. Hankalaa  poisheittosiivouksessa on että se vaatii tavaroiden levittämistä lajittelua varten. Ja koska sitä ylimääräistä tilaa ei ele niin...

Uskon tässäkin asiassa pieniin askelin, eli vähitellen tilanne paranee ja myös lajittelu helpottuu.

Ehkä pitäisi tehdä ensi vuodeksi siivouslupaus. 😀
« Viimeksi muokattu: la 22.12.2018, 19:13:48 kirjoittanut Hayabusa »

Socru

 • Vieras
Vs: Mistä unelmoit?
« Vastaus #105 : la 22.12.2018, 19:01:07 »
Kaman hamstraaminen on minulle käsittämätön ilmiö. En pidä asuntoa likikään tiptop-kunnossa, mutta heti jos kama alkaa häiritä siivoamista ja liikuskelua, heitän jotain pois.