Kirjoittaja Aihe: Burnout  (Luettu 1408 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Vatupassi

 • Konkari
 • Viestejä: 712
Burnout
« : ma 23.02.2015, 11:27:15 »
 ???23.02.2015

Artikkeli työuupumus(HS19.2)päätoimittaja,
Päivi Anttikoski, ja

Työuupumus(HS20.2)
Nimimerkillä:burnout asiantuntija

Omaa kommenttia aiheeseen on seuraavaa:

Milloin katsotaan moottorin ylikuumentuneen
Ja vaikkapa syttyneen palamaan kun ei
Ole “huollettu tarpeeksi!

Siis todellakin ihminen ei ole kone,
Eikä moottoria rasiteta täysilla myöskään
Sisään ajovaiheessa, kuten titanicissa”.

-Mikä määrä työtä on kohtuullinen?

Eräissä työpaikoissa tiedostetaan tämä,
Että riittävästi levännyt työntekijä
On paras voimavara? ja asia on huomiotu!
Riittävillä tauoilla ja vapaamuotoisella
Viikon kuulumis tunnilla?

Työ-uupumus invalidisoi ihmisen pitkässä
Juoksussa monin tavoin, kiusaus tarttua
pulloon voi olla suuri.
Tippa ei tapa, mutta tipasta voi tulla tapa!
(saunakalja)
Tämä ajatus ,että uupuja on ongelmansa kanssa
Yksin se ei saa mennä näin!
Kun työkaverin käytöksessä alkaa ikävät
Muutoksen merkit, silloin pitäs osata kysyä
Onks kaikki okei?

-Kongnitiivisten kykyjen palautuminen burn
Outin jälkeen on myös hidasta.

2800nuorta jäi työkyvyttömyys eläkkeelle2013,
7alle35vuotiasta joka päivä.

-Maailma on muuttunut lopullisesti,sen jälkeen
Kun tapahtuivat ensimmäiset koulu-ammuskelut.
Socrates

 • Vieras
Vs: Burnout
« Vastaus #1 : ma 23.02.2015, 11:35:22 »
-Mikä määrä työtä on kohtuullinen?

Jollekin se voi olla jopa 60-80t/vko, jollekin nolla. Itselleni sopivin on noin 20-25t/vko työstä riippuen. Silloin voin selkeästi paremmin kuin työttömänä tai kokopäivätyössä ollessani.

Oma kroppani hälyttää ylirasituksesta sietämättömin oirein niin aikaisin, ettei varsinaista burn outtia pääse syntymään. Siksi en täysin osaa kuvitella, miltä se tuntuu.

Poissa Vatupassi

 • Konkari
 • Viestejä: 712
Vs: Burnout
« Vastaus #2 : ma 23.02.2015, 11:51:25 »
-Minä tein 4otuntista viikkoa entisessä työssäni,

maksaessani kymppitonnin opintolainaa kumminkin uuvahdin, tein 13tuntisia päiviä.

Yhtenä jouluna tein 50tuntia ylitöitä sain kyllä hyvät rahat siitä!

-Mutta uupuminen oli kehittynty pitkältä ajalta, koska vasta 4v sairaudettoman"työvuoden
jälkeen mut vakinaistettiin.
-Työnantaja ilmoitti, että kenellä on eniten sairauspoissa oloja saavat kenkää!
-Yksikin ihminen oli sairastunut helikobaketeeriin ja oli siksi poissa paljon,
en tosin koskaan saanut tietää miten hänen lopulta kävi, koska yritys jossa työksentelin
käsittää tuhansia työntekijöitä!

Poissa wade

 • Konkari
 • Viestejä: 1559
Vs: Burnout
« Vastaus #3 : ti 24.02.2015, 15:08:52 »
Ei burnoutin tarvitse liittyä ainoastaan työaikoihin tai niiden venymiseen. Myös normaalin 7,5 tunnin puitteissa on mahdollista uupua. Iso osa on emotionaalinen uupuneisuus, kyynistyneisyys, välinpitämättömyys työtä kohtaan.

Muistelen lukeneeni että EU-tasolla 10 % alueen BKT:sta kuluu työuupumukseen liittyviin kuluihin. Jos joku vaatii tarkennusta, joudun tarkistamaan kun ehdin.

Yksi iso syy uupumiseen katsotaan olevan resurssit: jos työntekijältä vaaditaan panosta, jota hän ei kykene joko omin resurssein tai työpaikan tarjoamin resurssein tarjoamaan, seuraus on pitkällä aikavälillä uupumus.

 

Poissa Juha

 • Vallitsevuudentutkija
 • Konkari
 • Viestejä: 10858
 • Tutkimuskohteena vallitseva todellisuus
Vs: Burnout
« Vastaus #4 : ti 24.02.2015, 15:27:09 »

"Epämielekkäänä työ musertaa, vaikka sitä tulisi vain ajatella."

Oikeasti moni eläkeläinen ja töistä pois oleva voi olla antamatta sitäkään tuuppaus-panosta itselle ja muille, sillä se voi estyä, kun kiusaantuvat työttömyyden ja tarpeettomuuden tilastaan.

Työmarkkinat ovat aika masentavia joskus ihan oikeasti. Silti pitäis säilyttää hyvä ote elämään, mikä on suurin kansalaisvelvollisuus. Sen jälkeen voi auttaa itseään ja muita, tai olisiko se hyvä ote samalla juuri tuota.
Hahmotelmaa: http://jatkumo.net/index.php?action=profile;area=showposts;sa=messages;u=2
VTn pohjaa on tapahtuneessa, dokumentoidussa, koetussa, tuntemuksissa, arveluissa, ... ja myös näiden sijoittumisesta yleensäkin mahdolliseen, joka itsekkin samalla tarkentuu.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16505
Vs: Burnout
« Vastaus #5 : ti 24.02.2015, 21:51:38 »

"Epämielekkäänä työ musertaa, vaikka sitä tulisi vain ajatella."

Oikeasti moni eläkeläinen ja töistä pois oleva voi olla antamatta sitäkään tuuppaus-panosta itselle ja muille, sillä se voi estyä, kun kiusaantuvat työttömyyden ja tarpeettomuuden tilastaan.

Työmarkkinat ovat aika masentavia joskus ihan oikeasti. Silti pitäis säilyttää hyvä ote elämään, mikä on suurin kansalaisvelvollisuus. Sen jälkeen voi auttaa itseään ja muita, tai olisiko se hyvä ote samalla juuri tuota.

Burnout ei toki ole sama kuin masennus, mutta tiedän monia ihmisiä, jotka ovat aika masentuneita, koska ovat ihmisiä, joille ei edes koulutettuina ihmisinä löydy mitään tarvetta yhteiskunnalle. Akateemista tai ammatillista koulutusta löytyy, ikävä vaan, ettei löydy työtä! Kyllä baareista noita löytyy.

Enivei, suurempana ongelmana pidän tuota puutetta työpaikoista. Harvempi ihminen liiasta työstä kärsii, vaikka heitäkin on.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa J

 • Matkaaja
 • Seniori
 • Viestejä: 427
 • -Rajaton kulkija-
  • ScoMy WebSite
Vs: Burnout
« Vastaus #6 : ti 24.02.2015, 22:41:54 »
Voidaan todeta sekin, että nykyinen tehokkuusajattelun kyllästämä työelämä on monille niin raskas taakka kantaa, että he joutuvat luopumaan siitä joko tahtomattaan, tai jättäytymällä vapaaehtoisesti ulos raastavasta oravanpyörästä. Vaatimustasot työpaikoilla yleensäkin ovat nouseet sellaisiin mittoihin, että harva työtätekevä jaksaa raataa vanhuuseläkkeelle asti, joutumatta punnitsemaan vakavasti jopa terveytensä uhalla oman jaksamisensa puolesta.

Tämä kaikki taas luo eräänlaista vääristymää työelämään, koska yhä useampi kokee riittämättömyyttä omasta panoksestaan, tässä yhä kovenevien arvojen maailmassa. Tosin, jotkut osaavat tehokkaasti hyödyntää työn sekä vapaa-ajan suhdetta niin, että näiden välille ei muodostu sen suurempia ongelmia. Sitten taas on ihmisiä, jotka stressaavat lähes kaikesta. He kuormittavat itseään niin kauan kunnes alkavat kokea jatkuvaa tyytymättömyyttä kaikilla elämänalueilla.

Uupumus valtaa lopulta koko ihmisen, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jos väsyy työelämän rasittavuuteen, se tuntuu aina sekä henkisesti että fyysisesti haasteelliselta, on sitten kyseessä työntekijä tai työyhteisön muut osapuolet, jotka kaikki lopulta joutuvat tämän ongelman kautta osalliseksi työelämän pahoinvoinnin lisääntymiseen. 
-Vaeltajan mieli harhailee-

Poissa wade

 • Konkari
 • Viestejä: 1559
Vs: Burnout
« Vastaus #7 : ke 25.02.2015, 06:52:41 »
Mitä olen kuullut, moni hoitotyötä tekevä on enemmän tai vähemmän kyynistynyt työssään. Jos sairaanhoitajat sanovat, että mieluummin kuolisivat kuin olisivat apua tarvitsevia vanhuksia sellaisessa hoidossa mitä he pystyvät tarjoamaan, niin ollaan jo melko syvällä. Sitten ihmetellään kun hoitotyössä olevat eivät mielellään tee alansa työtä, jos on muita vaihtoehtoja.

Toinen kuulemani uskon menettämisen syy on liittynyt moniammattisen verkoston huonosti toimivaan yhteistyöhön: tiedon kulkemiselle ei ole toimivia mekanismeja, ja jos sattuu tuntemaan liikaa empatiaa potilasta kohtaan, niin on pulassa. Ympärillä näkee jatkuvasti "kuinka asioiden tulisi olla", mutta kun organisaatio on melko laaja ja kulttuuri melko jäykkä, niin vaikuttaminen on hankalaa.

Tällaisetkin tekijät ovat uupumuksen taustalla.

Toki, kuten Toope sanoo, työttömyys on iso ongelma: mutta samalla se on eri ongelma. Työttömän mielestä työllisten uupumiset saattavat vaikuttaa hyväosaisten humputtelulta, mutta ei se tietenkään ihan niinkään ole.

hibiscus

 • Vieras
Vs: Burnout
« Vastaus #8 : ke 25.02.2015, 09:52:16 »

 Minä olen aina tehnyt lisähommaa 7,5 tuntisen päivän päätteeksi.

 Kahta duunia kun tekee, niin ei ehdi kuluttamaankaan niin paljoa, jää siis jotakin taskunpohjalle.Reiska, teet siis edelleenkin kahta hommaa. On mahdollista, ettei ajattelemiselle jää oikein aikaa tuollaisen työrumban takia. Burnout tulee helpoimmin niile, jotka tekevät liikaa töitä. Itse teen mahdollisimman vähän, mutta välillä joudun tekemään pitkiäkin työpäiviä ja työviikkoja, mutta otan sitten vapaatakin vastapainoksi. Ajattelmaankin ehdin, eikä burnoutista ole ollut havaittavissa mitään oireita. En aio tehdä sitten eläkeläisenä töitä lainkaan. Minulla on muutakin tekemistä ja jätän työni nuoremmille, jotka työtä tarvitsevat. Taskunpohjalle kerääminen ei saa olla itse tarkoitus. Monella eläkeläisellä on tyhjä olo eläköitymisen jälkeen ja he haluavat täyttää tuon tyhjiön jatkamalla työntkeoa, joka itse asiassa kuuluisi nuorille ja työttömille. Niin, ja maahanmuuttajille myös. Fyysisestä ja henkisestä terveydestään on syytä pitää huoli mammonan kustannuksella eläkeläisenkin.
« Viimeksi muokattu: ke 25.02.2015, 09:54:15 kirjoittanut hibiscus »