Kirjoittaja Aihe: Ravintolisät ja luontaistuotteet  (Luettu 909 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Ravintolisät ja luontaistuotteet
« : ke 28.06.2017, 10:10:47 »
Olisi hyvä jos tähän voisi keräillä kokemuksia ravintolisistä, superfoodeista ja mitä näitä onkaan, että näkisi mikä oikeasti ehkä toimii ja mikä ei.

Jossain päin nettiä vinkattii että punaisen macan pitäisi tasapainottaa naisen olotilaa kuukautisten edellä. Itse en ainakaan tykkää mistään maailmanlopun tunnelmista, joten kyllähän sitä kaikenlaista kiskoisi, jos se vain toimii. Turhat ja hyödyttömät tropit haluan kumminkin kiertää kaukaa. Ei siis sattuisi kenelläkään olemaan tietoa juurikin tästä:

https://kauppa.ruohonjuuri.fi/punainen-maca-jauhe-esipilkottu-gelatinoitu-/FOODIN-6430051826535/dp?gclid=Cj0KEQjwp83KBRC2kev0tZzExLkBEiQAYxYXOkogmfb6uIzIOAh8151O8iuS8K4gA4-lIqhHejRDXXEaAiWk8P8HAQ

Poissa Muisto Keijo Kullervo

 • Konkari
 • Viestejä: 2486
 • Päivieni kertomaa
  • Kotisivuni
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #1 : ke 28.06.2017, 10:14:41 »
Olin huomaavinani, että S-marketista luontaistuotehyllystä ostamani B12 vitamiinilla ei ollut toivottua vaikutusta elimistössäni.

Ostin apteekista B12 vitamiinia ja oloni koheni välittömästi...

Luulo vai tieto?

Uteliaana

Muisto Keijo Kullervo
"Tie, Totuus ja Elämä."

Usko, Toivo ja Rakkaus

Isä, Poika ja Pyhä Henki

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #2 : ke 28.06.2017, 10:26:57 »
Kyllähän vitamiinivalmisteissa kuulema on eroa. Joitakin vuosia sitten D-vitamiinista tehtiin tutkimus että kuinka suuria ne pitoisuudet eri valmisteissa ovat. Siis toteutuneet pitoisuudet, eikä se väitetty. Olihan sitä heittoa. Yhden valmisteen valmistaja laittoi meteliksi kun heidän pillerinsä oli heidän mielestään arvosteltu väärin. Meniköhän se niin että pillerin reunasta oli napsaistu pala ja mitattu D-pitoisuus siitä, ja arvelivat ettei juuri siinä kohdassa olisi sattunut D:tä olemaankaan, mutta kuitenkin tabletissa kokonaiuusuutena piti oleman. Eli edes yhden tabun sisällä vaikuttavaa ainetta ei olisi tasalaatuisesti.

Itse luottaisin enemmän siihen D:hen jossa vitamiini on sekoitettu öljyyn. Oliiviöljyyn tms. Mutta B:tä ei tällaisina kapseleina tietysti tehdäkään, ei tainnut olla rasvaliukoistakaan enivei.

Aloin syömään D:tä syksyllä 2010 kun mielialani romahti (taas kerran) ja jostain kuulin että D:n pitäisi nostaa mielialaa. En tiedä onko se koskaan tehnyt niin. Lisäksi sen pitäisi ennaltaehkäistä vilustumista. Ei ole ainakaan syksystä 2015 ehkäissyt minun kohdallani.

socrates

 • Vieras
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #3 : ke 28.06.2017, 12:09:17 »
Kaikenlaista pilleriä ja superfoodia on tullut popsittua, mutta todennäköisesti turhaan. Tosin niiden mahdollista tehoa on erittäin vaikeaa arvioida, kun psykofyysiseen olotilaan vaikuttaa hirveä määrä asioita.

Mitä olen hyviä urheilijoita tai muuten hyväkuntoisia energisiä ihmisiä tarkkaillut, osa käyttää rohtoja ja osa menee ihan kotiruoalla.

Tosin kerran tapasin 80+ todella nuorekkaat siskokset, jotka käyttivät jotain luontaistuotteita tms. Tiedä häntä.

Poissa TSS

 • Konkari
 • Viestejä: 1217
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #4 : ke 28.06.2017, 13:03:26 »
^ Veikkaan että perintötekijät ja elintavat vaikuttaa eniten "hyvinsäilymiseen". Jos jostain vitskusta tai hivenaineesta on ruokavalion yksipuolisuuden takia puute, on siitä varmasti hyötyä jos purkista popsii (kuten d-vit suomalaisilla). Ja kyllähän jostain hivenaineista tms. saa apua tutkitusti joihinlin vaivoihin, kuten se sinkki flunssassa ja esim. magnesium joissain asioissa. Muuten kyllä mietin esim. beroccoiten tarpeellisuutta, liekö saa vain kallista pissaa. Vaikka juuri kyllä sellaista ostin siinä toivossa, että saisi oman kunnon vastustuskyvyn takaisin.. Ja on sillä ainakin psyykkinen vaikutus: kun beroccajuoman vetää huonosti nukutun yön jälkeen, kuvittelee virkistyvänsä.

Poissa pimpelis pompelis

 • Konkari
 • Viestejä: 8453
 • Etevä ajattelija
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #5 : ke 28.06.2017, 15:46:24 »
Olin huomaavinani, että S-marketista luontaistuotehyllystä ostamani B12 vitamiinilla ei ollut toivottua vaikutusta elimistössäni.

Ostin apteekista B12 vitamiinia ja oloni koheni välittömästi...

Luulo vai tieto?

Uteliaana

Muisto Keijo Kullervo

Eikö sinun mielestäsi ole järjetöntä kysellä foorumin jäseniltä luulo vai tieto: tässä tapauksessa ei ole kysymyksessä luulo eikä tieto vaan usko.

« Viimeksi muokattu: ke 28.06.2017, 15:51:06 kirjoittanut pimpelis pompelis »


Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #7 : pe 21.12.2018, 20:11:13 »
Pari kertaa tässä syksyn taikka loppuvuoden mittaan tullut sellainen olo (kummallakin kerralla ihme kyllä nimenomaan kauppareissun yhteydessä) että on yhtäkkiä täysin ventti ja kaikki voimat pois. Tässä yksi päivä ihan piti kotona panna pitkäkseen, kun väsytti niin kamalasti. Josko tuo treenaaminen imisi energiaa vähän liikaa (olenhan laihtunutkin niin että paino valahti jo alle 59 kilon), ajattelin kokeilla sportti-ihmisten ihmelitkuja. Oli vissiin kreatiinijauhe tämä toinen mitä ostin ja tarkoitus on kiskoa sitä ennen kuin lähtee treeniin, ja toinen ostamani jauhe on jotain hera-mitä-lie jota otetaan treenin jälkeen. (En olisi tosin ostanut jos olisin noteerannut hinnan oikein, pussi kustansikin 18 euroa...)

Lisäksi kun vatsa on ollut paha pari päivää ja koko ruoansulatussysteemi aivan viturallaan ilmeisesti muutenkin, kun antibioottikuuri kaiketi sotkenut systeemit, ostin myös pellavarouhetta ja tutustun ekaa kertaa hampunsiemeniin. Näin saan sitä kuitua sisuksiini, jota saavat sitten maitohappobakteerit syödäkseen, kun niitä otan.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #8 : pe 21.12.2018, 21:00:54 »
Tähän törmäsin viimeviikolla, mutta ei hajuakaan, kuinka luotettavaa tietoa/mutua:

https://www.ruokatieto.fi/uutiset/hyvat-pahat-pellavansiemenet

Pellava ja sen siemenet eivät ole jokapäiväistä perusruokaa ja olisi hyvä käyttää kuidun lähteenä jotain muuta kuin pellavaa, toteaa erikoistutkija ANJA HALLIKAINEN Elintarvikevirastosta. Hänen mukaan pellavansiemenissä on kohtalaisen paljon kadmiumia ja syaanivetyä ja siksi pellavansiemeniä olisi parempi nauttia vain satunnaisesti ja lyhyitä ajanjaksoja kerrallaan. - Jos esimerkiksi joku vanhus kokee vatsansa toimivan paremmin pellavansiementen ansiosta, niin kyllä hän voi syödä niitä pieniä ajanjaksoja kerrallaan, mutta en suosittelisi jatkuvaa käyttöä. Paremminkin niitä voisi käyttää hätäapuna vatsalle, kuvailee Hallikainen.

Ehkä semmoiset 1-2 tl vuorokaudessa eivät haittaa. Lisäksi niitä kannattaa ehkä käyttää enempi kuuriluontoisesti.

Juhana Harju sanoo pellavansiemenistä näin:
Käytä pellavansiemeniä ja syö pellavasiemenleipääLignaanien saanti ruokavaliosta on yhdistetty pienempään rintasyöpäriskiin. Pellavansiemenet ovat omaa luokkaansa lignaanien lähteenä – muut lähteet jäävät kauas taakse.
Pellavansiementen tai pellavansiemenleivän syönti vähintään viikoittain on yhdistetty noin 20 prosenttia pienempään rintasyöpäriskiin.
Pellavansiementen katsotaan estävän kasvainten kasvua, voimistavan immuniteettia sekä estävän angiogeneesiä. Viime mainittu tarkoittaa sitä, että pellavansiemenet estävät uudisverisuonten muodostumista kasvaimiin.
Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kadmiumia, minkä vuoksi niitä ei pitäisi nauttia suuria määriä päivässä. Sopivana pellavansiementen nauttimisen määränä pidän 1-2 teelusikallista päivässä. Niin kadmiumin saanti pysyy kohtuullisena.
---
Kauralese olisi erinomainen kuidun lähde monestakin syystä, Se esimerkiksi alentaa kolesterolia, jos se sattuisi olemaan koholla. Muistaakseni kauran liukoinen kuitu ehkäisee mm. sv-tautejakin. Ja tietty ne kasvikset ja hedelmätkin olisivat tärkeitä.
« Viimeksi muokattu: pe 21.12.2018, 21:05:20 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #9 : la 22.12.2018, 09:23:54 »
1 - 2 rkl luki pussin kyljessä. Rintasyöpää ei suvussani ole (ja tämä sairaus käsittääkseni on erittäin periytyväinen?), joskin viime vuonna kainalooni ilmestynyt patti on siellä vieläkin ja siitähän ei löytynyt UÄ:ssä "mitään". Ihmettelen kyllä että miten ihmisellä voi olla patti ja se sitten se ei ole mitään, mutta kaippa se lääkäri asiansa osasi. (Ja mammografiassakaan ei mitään.)

Kasvisten ja hedelmien kanssa touhuni ovat toivottomia. Ne kaikki joko nuutuvat, mätänevät tai kuivuvat ennen kuin saan niitä kaikkia syödyksi. Tämä on käynyt niin lukemattomia kertoja että en jaksa enää ostaa kerta toisensa jälkeen kamaa jonka joutuu tunkemaan kompostiin. Tällaiset klementiinit sun muut jäävät syömättä koska inhoan niiden kuorimista, kun sormet jäävät jotenkin kälyisiksi vaikka ne pesisi miten moneen kertaan. (Ja välillä ne taitavat olla vatsalleni liian hapokkaitakin.) Salaatti maistuu pahalle. Tomaateista pursuu se mössö ulos syödessä. Ja niin edelleen ja niin edelleen. Joku rasiaan pakattu valmissalaatti menisi varmaan, mutta ne ovat kalliita.

Sitten on vielä se iänikuinen ongelma että joudun käymään kaupassa bussiaikataulu tanassa. Jokaikinen kerta siellä joutuu miettimään että pitäisikö kiirehtiä vai viivytellä että osuttaudun sopivasti bussille, ettei tarvitse palella pihalla iät ajat. Kotiini kun ei kulje auto ihan alvariinsa. Yleensä siinä käy sitten niin että väkisinkin jotain jää ostamatta, kun ei ehdikään, ja jokaikinen päivä en jaksa ruokakaupassa rampata. Tätä olisi helpottanut jos olisin päässyt muuttamaan yhteen paikkaan mihin kesällä ihastuin, mutta eihän sieltä löydy vapaita asuntoja, ainakaan semmoisia mihin kissat saisi tuoda. Tai jos löytyy niin aina ne on semmoisia missä kasvaa puut parvekkeessa kiinni ja se siitä valosta sitten.

Siksi ajattelin että nämä pellavat sun muut kuitujutut olisivat edes parempi kuin ei mitään. Eivät pahennu kaapissa...


Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #10 : la 22.12.2018, 11:41:10 »
Jotain kuitua on hyvä saada, ja mieluiten ihan kunnolla ja monesta lähteestä. Mutta se pellavansiementen kadmium on raskasmetalli, eli myrkky. On mm. karsinogeeni, peräti ensimmäisen luokan eli kaikkein vaarallisin. Pitkäaikaisessa käytössä on todettu aiheuttavan koe-eläimille syövän lisäksi myös verenpainetta. Kertyy maksaan ja munuaisiin (siksikään ei kannata syödä eläinten maksaa tai munuaisia kovin usein, ne ovat kehon jätteidenkäsittelylaitoksia). Kadmiummäärä pysyy kohtuullisella jos pellavansiemeniä ei syö enempää kuin 1-2 tl päivässä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kadmium#Myrkyllisyys
Itsekin juuri ostin ison pussin, ja heti törmäsin edellä oleviin tietoihin, ja aloin rajoittaa käyttöä.

Pellavansiemenissä on kyllä hyviäkin puolia, muistaakseni se sisältää omega-3:aa, nk. muistaakseni hampun siemenetkin. Ja tietty auttaa ummetukseenkin.

Mieluummin jokapäiväisessä käytössä sitten niitä hampin siemeniä. Niitäkään ehkä ei 1-2 rkl enempää.

Voisiko psyllium toimia sulla? Sikakallis (7-8 euroa pieni pakkaus Lidlissä), mutta sitä tarvitsee vähän (jonkun suosituksen mukaan 1,5 tl 2 kertaa päiviässä eräälle apteekkituotteelle). Teelusikallinen annetaan liota 10 min mukillisessa vettä niin, että seos paksunee, sitten sen voi juoda (en ole kokeillut 1,5 tl vielä). Kannattaa tehdä tämä koe, sillä silloin toivottavasti muistaa, että pitää juoda nestettä sen kanssa, jotta se turpoaa. (Keliaakikot käyttävät sitä tuomaan sitkaa leivonnaisiin, vehnäjauhon glueiinin sijaan.) Sitä myydään

Pähkinät olisivat hyvä kuitulisä, ja ovat muutenkin terveellisiä, varsinkin saksanpähkinät ja mantelit (Lidlin pähkinäsekoitus on jees-hintaista). Vajaa kourallinen päivässä on hyvä määrä.

Mandariinit nk. kaikki sitrushedelmät (ja C-vitamiini isompina annoksina) voivat aiheuttaa närästystä. Ananaskin voi, ainakin jos vetää suuria määriä tuoretta ananasta, kuin minä joskus, jos on erityisen hyvänmakuinen. Tomaatitkin aiheuttavat mulla välillä närästystä, vaikka syönkin niitä melkein päivittäin jossain muodossa mm. lykopeenin takia. Maullisesti kirsikkatomaatit maistuvat minusta parhaimmalta, jos sellaisenaan syö.

Jo se, että vaihtaa valkoisesta vehnäjauhosta valmistetut leivonnaiset kokojyvästä valmistettuihin leivonnaisiin tai kauralesepuuroon lisäisi kuitumäärää. Vehnälese on halvin leseistä, mutta terveysvaikutuksiltaan ei yhtä hyvä kuin kauralese. Jotain hyvää siinäkin oli muistaakseni, taitaa tukea maksan toimintaa. Sitten on olemassa kuituvalmiste Kuidukas, jossa on kolmea kuitulisää seoksena. Sitä voi ripotella esim. viilin päälle.
« Viimeksi muokattu: la 22.12.2018, 11:53:57 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #11 : la 22.12.2018, 13:19:54 »
En minä sitä pellavansiemenrouhetta kumminkaan jaksa kauaa syödä, että "kuuriluontoisesti" nyt joitakin aikoja. On niin helvetin vaikeaa keksiä että mihin sitä sotkisi niin että se ei maistu. Luumu-rusinakiisseli melkein sentään oli varsin hyvä sekoite, mutta ei sitäkään alvariinsa jaksa kitata. Visiblin on kallista. Samoin Lepicol jossa ilmeisesti on samaa psylliumia, ja josta sain niin tarpeekseni 2006 kuin olla voi. Kun tuolloin olin VHH-dieetillä, oli tapanani sotkea Lepicolia, kookoshiutaleita ja maustamatonta jogurttia. En makeuttanut tätä mössöä millään tavalla, ja se perhanan "puuro" alkoi pikkuhiljaa tökkiä.

Periaatteessa en oikeastaan haluaisi syödä leivonnaisia (leipä, sämpylät jne.) ollenkaan, sikäli ikävä olo niistä useimmiten tulee. Ja jos ei tule, niin sitten huomaan painon kohonneen. Mieluiten söisin ruisleipää, mutta sitähän elimistöni ei kestä ollenkaan. Satunnaisesti juureen tehtyä, mutta ei sekään takuuvarmasti luonnistu sen syöminen. Myslejä tulee syötyä satunnaisesti, nykyään varsin harvoin. Kauraa yritän nyt käyttää kun siitä vatsa ei niin hermostu. Pakkohan ei ole kakistella sitä kaurapuurona alas, vaan hiutaleet voi sekoittaa maitoon ja johonkin muuhun että ne syö "kylmäpuurona".

Jos nyt joku punainen lanka syömisissäni on, niin se on se että en syö koskaan kahtena peräkkäisenä päivänä samoja juttuja ja kyllästyn ennemmin tai myöhemmin kaikkeen. Aivan kaikkeen. Tässä mielessä joku "joka päivä smoothie, salaatti, rahkaa, kanaa" jne. ei toimisi itselläni. Tai mitä nyt kurinalaiset ihmiset sitten syövätkään.

Tämä hampunsiemen voi kyllä osoittautua miellyttäväksi tuttavuudeksi, rouskuttelin niitä siemeniä eilen sellaisenaan 2 rkl ja oli varsin hyvä olo sen jälkeen. En tiedä sattuiko nyt vaan olemaan joku suvantovaihe vatsakivussa, vai johtuiko kivuttomuus nimenomaan niistä. Nyt sattuu taas, johtuen ehkä siitä että jouduin syömään tavallista spagettia (=vehnää) kun ei muutakaan löytynyt.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #12 : la 22.12.2018, 13:51:44 »
Jos halvalla haluat Norma päästä, niin tee kokeeksi rusinoista ja luumuista, kaurahiutaleista ja psylliumista itse "tuorekiisseliin"/"tuorepuuroa". Ei varmaan ole hankalaa viskata (mielellään lasiseen astiaan esim. hillopurkkiin) raikasta vettä, luumuja ja kaurahiutaleita illalla ja laittaa astia jääkaappiin. Aamulla ota astia huoneenlämpöön ja sekoita siihen psylliumia vähän (1,5 tl) ja odota 10 minuuttia. (Jos sitten kestät liotettuja kaurahiutaleita, en tiedä, mutta voi ne tietty lisätä vasta valmiiseen kiisseliinkin.). Tällä lailla vältyt maksamasta itsesi kipeäksi, sokerilta, perunajauhoilta, säilöntäaineilta (paitsi jos rusinoissa ja luumuissa on), lisäaineista, pakkauksesta liuonneista ftalaateista (muovinpehmenne) yms.. Lisäksi vähennät tuottamaasi roskamäärää, eikä sinun tarvitse roudata kaupasta vettä, jota saa hanastakin. Ja vitamiinitkin säilyvät paremmin kuivahedelmissä, kun niitä ei keitetä tai säilytetä pitkään valmiissa ruoassa. Win-win-win.

Jos haluat jäljitellä kaupan epäterveellistä litkua, voi sen veden lisätä vähän lämpimämpäni (vaan ei kiehuvana ettei mene lasipurkki rikki), antaa jäähtyä, ja vasta sitten laittaa jääkaappiin. Tai voi tietty keittää kattilassa vettä, ottaa levy pois päältä, lisätä luumut ja rusinat, ja odotella kiisselin jäähtymistä. Siinä vaan häviää sitten vitamiinit. Tätä em. tapaa voi kyllä kokeilla aamullakin, ehkä ne kuivahedelmät pehmenevät jo puolessa tunnissa, tunnissa? Ainakin jos pilkkoo luumut, mikä muutenkin voi olla hyvä ihan vaan sen vuoksi, että joskus niihin sattuu jäämään luumun kivi tai sen kappale koneputsauksen jäljiltä.

Itse varioin kaikkea ruokaa, paitsi sitä, että aamulla pitää saada kahvia ja kaurapuuroa. En koskaan onneksi kyllästy kaurapuuroon, olen sitä vetänyt ties kuinka monta vuotta joka ikinen aamu, jo ihan närästyksen takia. Se kai muodostaa jonkinlaisen suojaavan kelmun mahaan, väitti eräs ystäväni, tiedä sitten pitääkö paikkansa.

Lisukkeet vaihtelevat kyllä, usein sulatan siihen pakastemarjoja tai pilkon hedelmiä (tai laitan rusinoita, jos ei muuta ole kotona), lisään jotain proteiinipitoista kuten rahkaa tai soijajauhoa tai soijarouhetta (em. soijatuotteet ovat käteviä pitää kotona), usein maustamatonta luomujugurttia (tai hätävarana raejuustoa, jos ei muuta ole). Jos (verenpainetta alentavat) rasvattomat maitotuotteet ovat päässeet loppumaan, saatan (jos on kovempi nälkä) lisätä 1-2 tl rypsi- tai oliiviöljyä. Ja aina, jos vaan kotona sattuu olemaan, niin lisään pähkinöitä tai manteleita vajaan kourallisen, tai niiden puutteessa tai joskus lisänä alle 1 rkl pellavansiemeniä tai kurpitsansiemeniä (tai hampun siemeniä silloin harvoin kun sitä on kotona).

Kaneliakin joskus olen kokeillut kaurapuurossa, ja hyvin toimii ainakin omenoiden kanssa. Kaneli voisi olla hyvä sv-tautien kannalta pieninä annoksina, mutta tavan kaneli on kai vähän maksatoksista säännöllisesti käytettynä. Pitäisi hankkia sitä kumariinitonta kanelia Ruohonjuuresta, kun vaan muistaisi joskus.
« Viimeksi muokattu: la 22.12.2018, 14:01:59 kirjoittanut kertsi »

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #13 : la 22.12.2018, 19:09:45 »
Olen ajoittain syönyt rusinoita, välillä niistäkin tuli vatsa kipeäksi. Varmaan sen ärtyvän suolen takia. Luumuissa sama juttu (jos kuivattuja), tuoreista luumuista joskus tulee allerginen reaktio. Kumma kyllä kaupan rusina-luumukiisselistä ei taida tulla mitään ongelmaa. Ehkä niitä rusinoita sitten aikoinaan tuli ahdettua niin älytön läjä ettei se sen takia ollut hyvä hommeli. Mene tiedä. Rypäleitä syön mieluummin, mutta niissä alkaa se imelyys ällöttää (miksei rusinoissa ala? outo juttu!)

Soijaa (esim. hiutaleita) pitäisi muistaa käyttää kun en niistä ole havainnut mitään ongelmaa. Yksi tuttu aikoinaan alkoi kasvissyöjäksi ja hänellä oli aina vatsa löysällä, ja toinen tuttuni ilmoitti että se johtuu soijasta.

Poissa kertsi

 • Konkari
 • Viestejä: 4270
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #14 : la 22.12.2018, 20:10:41 »
Kellä tahansa tulee maha kipeäksi varmaan, jos syö enemmän kuin esim 1,5-2 d rusinoita. Puoli desiä vielä menee ilman ongelmia, ainakin minulla. Varsinkin, jos ei juo paljon vettä samalla, kuivahedelmät (ja psylliumkin?) voivat aiheuttaa vatsaongelmia. Rusinathan imevät vettä ympäristöstään, mikä sitten voi tarkoittaa, että ulostemassasta tulee kuivaa koppuraa (ei hyvä). Luulen lisäksi, että hedelmät yleensä, ja kuivahedelmät erityisesti alkavat herkästi käymään suolistossa, eli muodostavat suolistokaasuja. Hedelmät ehkä kannattaa syödä ennen lihaa tai eri aikaan, sillä lihan läpimenoaika suolistossa on paljon pidempi (pahimmillaan jopa pari vrk?), niin että liha on vähän nk. tukkeena suolistossa, jolloin hedelmät eivät pääse etenemään niin sutjakasti kuin muuten. Siitä sitten seuraa kaasuongelmia, varsinkin kuivattujen hedelmien kohdalla.

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 16520
Vs: Ravintolisät ja luontaistuotteet
« Vastaus #15 : la 22.12.2018, 20:15:26 »
Emmä kyllä niitä noin paljoa syönyt. En muista enää paljonko, mutta ei siinä koko paketti mennyt, eikä puolikaskaan.  ::)

Kuivattujen hedelmien kanssa tulee juurikin ärjyn suolen ongelmat. Siinä ei auta mitkään vippaskonstit kun se oikein ärjyksi menee, vain se FODMAPpien välttäminen. Toisinaan voi jonkin verran syödä, kun pysyy kohtuudessa.

Kumma kyllä esim. taateli ei aiheuta mitään. Sitäpä nyt jouluksi ostinkin.