Kirjoittaja Aihe: Teatteri  (Luettu 2001 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10261
Teatteri
« : la 21.01.2017, 07:40:53 »

Keisarilla ei ole vaatteita

Eilen kävin. Lyhyt. Yhden ihmisen näyttämä tarina. Aika sutjakka juttu. Sopivan lapsenmielinen, erityislapsillekin mahdollinen.


Jonkin verran tulee käytyä.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10261
Vs: Teatteri
« Vastaus #1 : la 25.02.2017, 05:00:00 »

Lappeenrannan kaupunginteatteri

Tule katsomaan miten nöyrästä ja kiltistä Niskavuoren nuoresta emännästä kasvaa Niskavuoren talon todellinen emäntä


Miten tyypillinen juttu Suomessa on tällainen tarina?

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 15823
Vs: Teatteri
« Vastaus #2 : su 26.02.2017, 00:50:20 »
Viimeksi tuli teatterissa katsottua noita klassikoita: "Kevät koittaa Hitlerille" ja Brechtin "Kerjäläisooppera". En usko nykytaiteeseen, menen katsomaan vain perinteisiä näytelmiä, hyviksikoettuja... Paskanheittäjiä en mene katsomaan.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10261
Vs: Teatteri
« Vastaus #3 : la 08.04.2017, 18:51:13 »

Terijoella

Draama eksoottisesta rajaseudusta

http://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Terijoella


Tuli mieleen tämä vanha ajatelmani:

Näetkö unessa jotain,
vai oletko unessa jotain?

(su 27.04.2014, 10:24:04)Teatteriesitykset ja elokuvat, ja muukin taide on enemmän tai vähemmän elettävää, läpikäytävää, tai tarkastelevaa, esittelevää. Terijoen näytelmä oli minulle tarkastelevaa, ja elettävän osuus pieni, joskin erikoisella tavalla tarjoutuva, siis itseäni ajatellen. Muiden kohdalla tätä ei voi lähteä kai oikein koskaan täysin arvioimaan.

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 9576
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Teatteri
« Vastaus #4 : la 22.04.2017, 20:37:49 »
Kävin jokin aika sitten katsomassa Täällä Pohjantähden alla (Mukana traileri) Seinäjoen kaupunginteatterissa. Se on erinomainen näytelmä, erinomaisessa teatterissa, erinomaisen ohjaajan ja erinomaisten näyttelijöiden toimesta. Lavastus, puvustus ja äänitarkkailukin olivat *tähän rummun pärinää* - erinomaisia!

Näytelmän tempo on nopea (Pakosta, koska lähdeaineisto on niin laaja). Kolme ja puoli tuntia kestää itse näytelmä, väliajan kanssa lähes neljä tuntia. Vielä on aikaa käydä katsomassa, näytökset jatkuvat ensi kuun 20. päivään. Puvustus on aikalaishenkeen, lavastus minimalistisen tyylikäs. Minimalistisuutta ei pidä käsittää sillä tavalla väärin, että se olisi toiminnallisesti niukkaa (Koko päänäyttämön kapasiteetti on käytössä) vaan, että stilisoitu minimalismi on erittäin hyvin toimiva lavastusratkaisu, joka tukee koko tarinaa. Näytelmällisyydessä on ajoittain jopa oopperamaista henkeä, sanan myönteisessä merkityksessä.

Vaikka tempo on nopea, tietyssä vaiheessa tuli pitkästä aikaa tippa linssiin. Kun siinä samallla muisteli oman sukunsa tarinoita, Suomen tarinaa, miten vaikeaa on ollut, ja miten uskomatonta onnea kansamme heimoilla kuitenkin myös on ollut, kaikista niistä vaikeuksista ja vastuksista huolimatta. Oli suomalainen olo - ja se on hyvä olo.
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 9576
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Teatteri
« Vastaus #5 : la 22.04.2017, 20:41:00 »
Porin kaupunginteatterissa on kuulemma aivan erinomainen näytelmä Tuntemattomasta sotilaasta. Pitäisi päästä näkemään sekin.
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao

Poissa Mjulkku

 • Apinan korvike
 • Konkari
 • Viestejä: 1239
Vs: Teatteri
« Vastaus #6 : la 22.04.2017, 20:52:38 »
Porin kaupunginteatterissa on kuulemma aivan erinomainen näytelmä Tuntemattomasta sotilaasta. Pitäisi päästä näkemään sekin.

Todellakin kannattaa tulla katsomaan. Loistava esitys!
Mongo mogo...

Poissa Renttu

 • saippuakauppias
 • Konkari
 • Viestejä: 9576
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Teatteri
« Vastaus #7 : la 22.04.2017, 20:58:39 »
Todellakin kannattaa tulla katsomaan. Loistava esitys!
Yritän hankkia liput kahden viikon päähän, viikonlopuksi. Tiedän että ovat kortilla - loppuunmyytyä pukkaa - mutta en ole vielä selvittänyt, onko siellä tällä hetkellä ketään tuttua näyttelijää. Suhteillakin voisi yrittää järjestää, jos ei muu auta. Samalla voisi jäädä viikonlopuksi Poriin ryyppäämään ja luotaamaan, kannattaako Porin lottia pelastaa. :)
"Näytelmää, sotaa, kiihtymystä, horrosta, orjuutta" -Marcus Aurelius

"Petän mieluummin maailman, kuin annan maailman pettää minut" -Cao Cao

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10261
Vs: Teatteri
« Vastaus #8 : pe 11.08.2017, 11:21:32 »

Peer Gynt

RATA-Ryhmän kesän toinen ensi-ilta on Henrik Ibsenin klassikkoteos Peer Gynt. Peer Gynt on tänä vuonna 150 vuotta täyttävä maailmankirjallisuuden särmikäs kulmakivi, joka on tarjonnut pureskeltavaa teatterintekijöille ja yleisölle koko olemassaolonsa ajan. Pulsan asemalla nähtävässä Peer Gynt -tulkinnassa RATA-Ryhmä haastaa itseään entistä pitemmälle musiikillisen kerronnan maailmaan.

http://www.lappeenrannanuutiset.fi/artikkeli/517627-pulsan-aseman-kesateatteriin-kaksi-ensi-iltaa


To be, or not to be, that is the question

https://en.wikipedia.org/wiki/To_be,_or_not_to_be

Varmaan on kyssäri.


Esityksestä mieleen Shakespearen teema, josta tosin en tiedä kuin tuon paljon siteeratun lauseen. Omia aiheeseen kuuluvia:


Onni = Kuuluvuus

(olla osana)


(ma 02.07.2012, 10:41:00)


Ihminen,

Älä harhaudu. Vain osana olet sinä lopultakin suurin. Olet kaikki.


(ke 17.08.2011, 13:24:00)


Olemme osanen ihmisrakenteen muovautumisketjussa ja seuraamme senhetkisen rakenteen antamaa kutsua kuin pässi narua.

(pe 06.08.2010, 09:15:00)


Viimeisin on hassu. Senhetkinen rakenteemme asettaa jotain puitteita, oli ne rakentuneet miten vain, mutta kokonaisuutta kuvaa eniten se, miten noiden puitteiden kanssa voimme olla mukana matkassa. Itseen läheisesti liittyvät puitteet eivät determinoi ihmistä, vaan enemmän päinvastoin, ellei itseen läheisesti liittyvät ole sitä, missä on ihmisen turva pitemmän aikaa, jolloin determinaatio ei ole ongelma, päinvastoin.

Ihminen voi olla osa kaikkea, ja hänen tulee olla se, tosin vain siinä, että on osa sitä, minkä tajuaa hyväksi. On normaalia olla osa pahaksi kääntyvää, tosin havahtumisen jälkeen tulee asiaan pyrkiä tekemään muutos. Osana olemiseen liittyy myös se, minkä osa on kaiken aikaa. Osanen ei voi olla miten sattu, eli ei voi liittyä osaksi mihin vain.

Osanaolemisen perusjuttu voi olla tosiaan tärkeä asia, tosin tämä tilanne voi vallita myös erilaisten irtiottojen muodossa, sillä osana oleminen sinällään ei takaa hyvää. Mikä tahansa osa ja väline voi kokonaisuuden kannalta olla kielteistä, tai kielteisyys voi olla se, mikä on samalla tapaa mahdollista. Siksi tärkeä osa hyvää osanaolemista on ehdottomasti se, että on itsenäinen liittyjänä, eli kykenevä liikkumaan sinne, missä on osana tärkeä.

Ihminen on osana tärkeä, mutta olla mukana missä? Ollakko tässä vai ei? Eikö tästä kohtaa avaudu selkeä kahtiajaon mahdollisuus, joka näkyy mm liberalismina ja konsevatiivisuutena. Liputtaminen ehtottomasti jommankumman puolesta kategorisesti vaikuttaa aika oudolta. Shakespearen kysymykseen on vastattu, ja hyvin pitkää aikaa koskien.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10261
Vs: Teatteri
« Vastaus #9 : la 11.11.2017, 09:20:57 »

Loistavaa teatteria:  https://www.facebook.com/Lappeenrannan-kaupunginteatteri-150012944855/

Näyttelemisellä on paikkansa. On mielikuvituksellisuutta, laajemmin kuin vaikka kirjallisuus. Kanssakäymisen mielikuvituksellisuus lienee jo kova juttu, tai miten mielikuvituksellisuuden osa-alueista voisi ajatella?

Kävin eilen katsomassa näytelmän: Puhtaana käteen https://esaimaa.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/f10202bc-5d84-4100-bde9-764a563ffcb7

Pidän yksinkertaisuuksista, lapsenomaisista väärinkäsityksistä, ja jopa sen tasoisista, joita esiintyi jopa kesäteatterin Pekka Töpöhäntä -näytelmässä. Puhtaana käteen -näytelmä oli näytelmänä vähän vaikea, koska se irroitteli kuvioita nopeaa tahtia vaikeiksi, ja toisaalta juuri se yksinkertaisuus vetää huumoripuolta. Haaste on katsojana olla mukana tajunnallisesti tapahtumissa, ainakin itselleni tämä on totta, sillä hyvin vähän seuraan, enkä ole seurannut tietyllä tapaa vaikeita juonen kulkuja mistään. Jo nimien painamiseen tulisi kiinnittää huomiota alussa, jotta on näytelmien tasalla. Kai siihen oppisi.

Lostavia yksityiskohtia näytelmässä. Ehkä olisi syytä katsoa juttu uudestaan.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10261
Vs: Teatteri
« Vastaus #10 : la 03.02.2018, 11:00:36 »

SUDENMORSIAN

Alkuperäisteos Aino Kallas Koreografia Anna-Maria Paadar, Sanna Salama Esitysdramaturgia Aapo Stavén Musiikin suunnittelu Ossi Välimäki, Laura Tykkyläinen Puvustus Tiina Partinen Näyttämöllä Sanna Salama, Aapo Stavén, Anna-Maria Paadar, Emilia Pulli, Laura Tykkyläinen, Ossi Välimäki.

http://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Sudenmorsian

Yhteensattumaako: https://www.youtube.com/watch?v=Uyva23_wyVE

Euroopan mestaruuskisojen loppunäytöksestä. Itse kisoista satuin näkemään jotain pätkiä.

Yhteistä jokin luonnonkansamaisuus. Erämaa, alkukantaisuus. Shamanismi. Jne.

Teatteri-esityksessä oli selkeämpiä musiikkielementtejä. Ei osaa tuollaista täysin tulkita, tokko tarviskaan. Osavoi olla sitä sanatonta "hulluutta". Jos sana-selostuksissa ei jotain tajua, niin tätäkin voi pitää okoona, joskus. Rautalanka toki hyvä, eikä sen arvo vähene sillä, jos tarjotaan epäselkoa, jos ei haluta antaa valmista, eli ei ei-mitään.

BTW Aika vanha tarina vissiin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sudenmorsian
« Viimeksi muokattu: la 03.02.2018, 11:09:46 kirjoittanut Juha »