Kirjoittaja Aihe: Valta  (Luettu 4233 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa pimpelis pompelis

 • Konkari
 • Viestejä: 8453
 • Etevä ajattelija
Vs: Valta
« Vastaus #20 : to 08.11.2018, 12:36:46 »
Paavo Haavikko on määritellyt että "Tosi herkut ovat raakoja, osterit, lohi ja valta."

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Valta
« Vastaus #21 : to 08.11.2018, 16:24:32 »
Vallankäyttö ilman kunnon moraalia on kuin koulukiusaamista.


Rakenteellisessa väkivallassa tähän ei tarvitse sortua. Jos joku sortuu, niin tuskin yleisesti muualla kuin tietyllä suunnalla. Se tosin ei ole ongelma, vaan ihan kiva lähtökohta, jos jotain tarvitsee uudistaa.

Joku kertonut, että jos ihmisten erilaiseen taloudelliseen asemaan ei kiinnitetä huomioon, ja samaan lähtökohtaan, on erilaisten ongelmien lievittely aika turhaa.

Valta-asema on ongelma, käytännössä. Yhteiset järjestelyt eivät voikkaan tähän nojata, jolloin yhteiset järjestelyt toimivina sulkee pois vallan kielteisyydet, eli sen epätasaisen olemassaolon. Tämä taas on hankalaa, jolloin on parempi, että vallitsee se yksityisyys, eikä yhteisjuttuja, ellei tuota kyljessä.

Palataan diktatuurin kaltaiseen, joka tosin on häivytetty. Tai siis siloiteltu kauniiksi. Kun diktatuurin kaltaisen paljastuminen tai näkyminen ei ole ongelma, voi sen selkeämpi näkyvyys olla toimivampaa.


Miten valtarakenteiden näkyvyys, häivytys ja esilletuonti aktiivisesti on vaihdellut, esim Suomessa? Missä nyt mennään? Koskee siis rakenteiden sitä puolta, jota tarvitsee pitää eri tavoin esillä, eli eli voimaa, uhkaa, normeja, kontrollia?
« Viimeksi muokattu: to 08.11.2018, 16:27:33 kirjoittanut Juha »

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Valta
« Vastaus #22 : to 08.11.2018, 16:52:12 »

Kunnon rakenteissa on se hyvä puoli, että väkivaltaa ei oikeastaan tarvita.

Toisaalta on näköjään niinkin, että uhkaamista ei tarvita kuin erikoistilanteissa, jos rakenteet on saatu toimiviksi. Ja jos jotain poikkiteloista ilmenee, se vaimentuu tehokkaasti, ellei poikkiteloisuutta itseäänkin voi hallinnoida.

Iso systeemi paikkaa monipuolisesti koottuna isojakin fiboja, myös perustaa koskevia fiboja. Kaikki voi oikeastaan mennä paikkailuun suoraan, tai vähän myöhemmin.

Systeemit, siis isommat kulttuurikokonaisuudet voivat olla persoonallisuushäiriöisiä, siinä missä yksilötkin. Näistä tiedetään kai jo jonkin verran.

Kantarelli on muuten hyvä kirja kuvaamaan suomaleistyylistä kulttuuria. On tämän vuoden kirjauutuus.

Poissa Faustinen

 • Konkari
 • Viestejä: 8095
Vs: Valta
« Vastaus #23 : pe 09.11.2018, 11:14:35 »
Valta on yhteisöissä vaikuttava voima, yksilön valta on vähäinen tarvitaan joukkovoimaa. Sen saamiseen pitää luoda yhteisiä tavoitteita joihin uskovia ihmisiä saadaan saman tavoitteen kannattajiksi.

Ihmisluonteen mukaista on "uskoa" aina johonkin kuten Luther aikoinaan sanoi jokaisella ihmisellä on jumala ja ellei se ole jumala, on se epäjumala.

Hän oli kyllä väärässä ihmisillä voi olla vain epäjumalia. Ihmisten keksimät jumalat ovat poikkeuksetta epäjumalia.
Tarkoitushan on saada ihmiset samaan tunnetilaan ja huutamaan yhdessä oikeassa olemistaan erilaisten hokemien kautta synnintunnustuksineen ja muiden seremonioiden kautta. Pirulaisen kivittäminen on suosittu harrastus, kuten veisaaminenkin.

Valtaa on kaikki se, kun halutaan vaikuttaa toisiin ihmisiin ja sitten määrätä mihin he saavat uskoa ja mitä heidän sallitaan tehdä, ettei se ole väärin heidän valtiaansa mielestä, oli se valtias sitten idealismi tai henkilö joka sitä julistaa.

Valtaa on pienemmissäkin yksiköissä kuten vaimon käyttämä valta miestään kohtaan tai toisinpäin. Seksuaalisuuskin on valtaa ja sitäkin käytetään vallan välineenä, aika monet osaavat sitä säännöstellä ja pitää huolen sen kiinnostavuudesta.