Kirjoittaja Aihe: Filosofit (aikain alusta nykypäivään asti)  (Luettu 37087 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kertsi

  • Konkari
  • Viestejä: 4270
Vs: Filosofit (aikain alusta nykypäivään asti)
« Vastaus #600 : to 25.10.2018, 13:20:02 »
Huumorista tarinallistamismetodina vielä sen verran, ihan jo omakohtaisena kyökkihumoristin kokemuksena ja huumorin ystävänä, että vaikka huumori toimii hyvänä tunnelukkojen avaajana niin siinä on yksi valuvirhe: Liioittelevan kärjistämisen pakko.
Tiede on näissäkin asioissa toimivampi.
Todettakoon itsestäänselvyytenä että myös huumoria ja tiedettä voidaan vahingossa tai tarkoituksella käyttää vihamielisesti tai tuhoavasti.
Kyllä, juuri näin. Lisäksi kun keskustelun aihe on filosofit (tai filosofia), myöskään olkiukkojen rakentelu (Drontin "vitsi" eli vittuilu Safiirille tuossa edellä) ei ole järin toimivaa, vaikka se jotakuta voisikin huvittaa.

ps. Esimerkki ei-toimivasta tavasta keskustella: Dinosaurukset, käärmeet, liskot ja linnut (mm. sukupuuttoon kuolleet drontit) kuuluvat reptiileihin, ks. "Simple example cladogram" tässä paleontologia-linkissä. Pitäisikö tästä huolimatta myrkyllisen piikikkäästä (käärmeensukuisesta) Drontista käyttää kuitenkin kohteliaisuussyistä termiä nisäkäsoletettu, vaikka hän itse identifioituu mieluummin reptiileihin?
« Viimeksi muokattu: to 25.10.2018, 14:27:36 kirjoittanut kertsi »

Poissa Juha

  • Konkari
  • Viestejä: 11035
  • Back
Vs: Filosofit (aikain alusta nykypäivään asti)
« Vastaus #601 : su 16.12.2018, 22:02:14 »

Katsoin toisen dokkarin kuuluisista filosofeista. Ensin Marx, nyt Nietzsche.

Kummankin kontribuutio päätyi hirmuhallitsijoiden toimintapohjaksi. Marx toi pontta kommunistiseen katastrofiin, ja Nietzsche fasistiseen hulluiluun.

Einstein mahdollisti pommitukset mm Japaniin, ja toi mukanaan ydinaseet, mutta kun tämä siipi ei varsinaisesti ole pahisjuttu, niin Einsteinin yllä ei ole samanlaista varjoa. Einstein on muutekin enemmän luonnontieteilijä. Toisaalta, voi olla, että tätä ei joskus enää lasketa samalla tavoin syyttömyydeksi.

Jeesuksen laittaisin itse samaan kastiin. Socratesta oli vaikea laittaa tähän, koska kirjallisuutta ei ollut jättää varmaan niin paljon jälkipolville. Jeesuksen tarinaa taas haluttiin dokumentoida, eli hänellä oli jotain toisenlaista, joka tuntui arvokkaalta dokumentoida. Socrates keskittyi kontribuutiossaan elämään oman aikansa.

Todellisuuden suhteen on aika tinkimättämiä kavereita, nuo yot heput. Näitä on paljon, vaikka vain osa jää historian lehdille.

Nietzscheä arvostan, mielikuvan perusteella. Tuollainen ei saa seurakseen tykkäämisiä. Erilaisia vahvuuslinjoja on, ja ajattelu on eräs niistä. Ihminen tarvitsee turvaa ja vahvuuksia kun löytyy, sitä mukaa avautuu polkua. Kirjoitin erilaisesta seuraamisen kirjosta tänään: http://jatkumo.net/index.php?topic=2906.msg242223#msg242223.

Yhteisöjen kannalta oleellisen voi tiivistää valtaan tai valtuutukseen. Tässä Nietzsche on oikeassa. Siinä missä on Hitler-tyylistä pärjäämistä, tai pärjäämistä yksilönä, niin ei jää tähän. Joku voisi hömpötellen muistuttaa, että on vaikka: power of love. Olkoon mikä vain, mutta kuvaavaa on, että pärjäämistä on hyvin monimuotoisena.

Yksipuolisuuden ylistys ja sen pakonomainen korostaminen on tyhmyyttä. Eri teriä voi puolustaa itsenään, vaikka kuinka, eikä yksi näistä ole toiselta pois, jos ovat selkeästi eri linjoihin kuuluvia asioita. Ken miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Miekkoja on hyvin monenlaisia, ja kaikenlaisia voidaan myös tarvita.

Kun terät ovat tietyllä tapaa omassa boksissa, on tilanne vielä turvallista. Jos Nietzschellä ei ollut oikein seuralaisia tietyllä tasollaan, niin uhkaa oli, mutta lähinnä itselleen.

Kun eri terästeitä viedään eri kentille, on se vähän sama, kuin jos laitettaisiin aikuiset harrastamaan vapaasti seksiä lasten kanssa, tai vanhukset taistelemaan vahvoja miehiä vastaan, tai jotain yhtä kahjoa. Tai laitettaisiin vanhat huijaamaan lapsia, kaikella kertyneellä viisaudellaan.
« Viimeksi muokattu: su 16.12.2018, 22:05:14 kirjoittanut Juha »

Poissa Juha

  • Konkari
  • Viestejä: 11035
  • Back
Vs: Filosofit (aikain alusta nykypäivään asti)
« Vastaus #602 : pe 21.12.2018, 17:06:51 »

Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava.

Okei. Mitä ei voi saattaa käsittelyyn, eikä sujumaan sana-alustalla, se jääköön sanatasolta. Mitä ei voi saattaa sujumaan taloudessa, se jääköön taloudesta.

Kielestä ei suoranaisesti eletä. Taloudesta kyllä, koska se on sidottu suoremmin perustarpeisiin, tätä nykyäkin. Aivan kuin talous olisi Wittgensteinin kuvaaman kielieristäytymän mukaista. Talouden ja kielen piiriin voi ilmaantua uusia asioita, käsittelyyn, vaihdantaan, eli mm noiden kyseisten maailmojen virtaan.