Kirjoittaja Aihe: Rullaluistelu, jne-luistelu  (Luettu 5973 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Rullaluistelu, jne-luistelu
« : su 01.05.2016, 09:02:08 »

Meinas alkaa Vapun päivä kehnosti. Flunssa sen verran ohi, että lähdin menemään kohden Liikuntakeskusta. Kortti vain oli kateissa, joten ei pääsyä sinne. Myös kaupungin uimahallien yhteydessä olevat kuntosalit kiinni tänään. Joten se siitä lihashuollosta.

Sain idean aloittaa rullaluistelut. Kuuden jälkeen lähes 20 km. Tuntui kevyeltä. Aivan toista luokkaa kuin vuosi sitten, jolloin painoa taisi olla vielä 15 kiloa enemmän. Mäetkin meni heittämällä, kun oli vähän saanut tuntumaa. Merenlahti on täällä asuntoni varrella tosi hyväksi reitiksi osoittautunut. Turvallinen ja kohtuuhyvä asfaltti. Jokunen kivi, jotka voisi siivota itse, koska kesällä kuitenkin törmäilee.

Oli mukana rannepainot, siis kourassa. Jotain alle 0.5kg. Saa lisäliikettä, ja ehkä turvallisuus paranee, koska tasapainon haku tehostuu paljon yllättävissä tilanteissa. Luulisin. Polvissa tuntui lenkin jälkeen, vähän kuin avannosta tullessa. Tuntemus meni ohi melko nopeasti. Voi olla, että rullaluistellessa kannttaisi pitää polvissa jotain suojaa, koska kun yleensä hikoilee, niin se kylmä vähentää polvinivelen tienoilla olevaa aineenvaihduntaa, mikä ei ole niin hyvä juttu. Luulisin. Neopropeenisuojat voivat olla liioittelua.

Teki mieli pulahtaa matkalla, koska vettä ei tullut mukaan. Ajattelin, että flunssan jälkeen riski. Ja mitä jos saa vaikka sydärin, kun ei taas oikein avantokokemusta lähiajalta.

Poissa Kopek

 • Konkari
 • Viestejä: 4256
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #1 : su 01.05.2016, 12:07:52 »

Sain idean aloittaa rullaluistelut. Kuuden jälkeen lähes 20 km.


Jep. Pitäisi kai kokeilla. Asfaltit tahtovat vain olla hiekkaisia tähän aikaan vuodesta. Rullaluistelussa eniten pelottaa se, että luistin tökkää johonkin kivenmurikkaan tai puun palaan, jota ei ole huomannut. En ole toistaiseksi kaatunut, mutta muutaman kerran se on ollut lähellä. Kahtakymmentä kilometriä en ole koskaan luistellut tai rullaillut vai miksi sitä sanotaan. 18 kilometriä on ollut pisin matka tähän mennessä. Olen tainnut pari kertaa sen luistella. En ole himoliikkuja enkä edes kuntoliikkuja, joten yleensä matka jää hyvin lyhyeksi eli kuuteen kilometriin. Joskus 12 kilometriä.

Liikunta on jäänyt viime kuukausina surkean vähäiseksi, joten pitäisi vähän petrata. Liikkumattomuuteni ja elintapani ovat lähennelleet jo itsemurhatasoa. Maalla kun ei mitään hyötyliikuntaakaan tule harrastettua. Kaupungissahan sitä saa luonnostaan, kun kävelee paikasta toiseen. Siksi kai kaupunkilaiset ovat terveempiä ja parempikuntoisia.


Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #2 : ma 02.05.2016, 18:03:27 »

Rullaluistellessa tärkeää on myös se, että valitsee sopivan ajankohdan, jos vaikka esim pyöräteitä ei reitillä ole. Kun autoja on vähän liikkeessä, voi keskittyä enemmän omiin suorituksiin, ja toisaalta voi olla hiukan turvallisemmalla mielin liikkeellä, ja leveä väylä on kivempi kuin kapea.

Autojen sivuuttaminen on pieni riski etenkin alamäessä. Tulisi olla lähellä tienreunaa, eikä väistelyä voi oikein tehdä kivien tms takia. Toisaalta tasapaino voi horjahtaa muutenkin jostain syystä, koska jos ei pidä aktiivisesti mäenlaskussa jotain kaarretta puolelta toiselle, niin sitä on jotenkin epävakaampi laskun suhteen. Löysästä tilasta lähtee helposti jonnekin, ja korjaamiseen herääminen taitaa olla hitaampaa, kun "ei tavallaan ole sensorit vasten todellisuutta niin tiukasti".

Poissa Admin

 • Ylläpitäjä
 • Seniori
 • Viestejä: 354
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #3 : to 05.05.2016, 12:27:14 »

Uusi ketju


Pätkäsin yon uudeksi ketjuksi Fiilisketjusta: http://jatkumo.net/index.php?topic=1241.msg73296#msg73296 ...

Eli nyt on rullaluistelu omana teemana. Täällä voi käsitellä myös retkiluistelua, ja muitakin vastaavia, jos olemassa. Luistelu on aika omanlainen lajinsa.


Näistä uusista aiheista sen verran, että jos jollakin jäsenellä on jokin harrastus lähellä omaa sydäntä, ja etenkin jos moni jäsen sattuu harrastamaan tiettyä aktiivisemmalla innolla ajoittain tai säännöllisemmin, niin erillinen kapeampi teema on ihan perusteltua. Liikuntaa ja terveysteen liittyviä yleisketjuja voi siitä huolimatta olla, jotta asioita voidaan liittää toisiinsa joustavammin, ja ihan yleistasoisesti.
Admin on ylläpitonikki. Tavallinen nikkini on Juha.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #4 : to 05.05.2016, 12:51:21 »

Toinen kerta rullaluistella. Uimahallit kiinni, tai se keskustan ainoa ruuhkainen auki, joten liikunnat muualle. Eikä paha valinta tuo rullaluistelu, vaikka lämmintä oli, kun lenkki loppui ennen puoltapäivää. Nestettä oli mukana 4x2dl, tosin ne meni ennen puolivälin jälkeistä uimataukoa. Uiminen onneksi vähentää nestetarvetta, ainakin tuntemuksena. Hiton kiva pulahtaa, ja sen jälkeen jatkaa uudistunein mielin. Ja paljasjalkailu järven rannalla. Ihan on metsäläisen tuntua.

Kävin tällä kertaa aivan Merenlahden lopussa. Kilometrejä vähän yli 20. Kiloja voi jo lähteä tuollaisilla lenkeillä, tosin eniten se nopea painonpudotus on nestettä. Painoin tultua 88.8kg. Eli reilu litra hikoilua juomisesta huolimatta. Juomaa tulisi olla mukana hiukan enemmän, ellei tee lenkkiä jo esim klo 5 alkaen, jolloin olisi parasta myös vähäisemmän liikenteen takia. Muutenkin aamun raikkaus tuo tervettä oloa ja hyvää mieltä enemmän, kun päivän lämpö ja kuumuus on nuuduttavampaa, tosin sitä voi kompensoida pulahtamisella. Onneksi mahdollisuus tähän, toistaiseksi.

Totesin alkuun, että Merenlahden loppupää on huono kääntymispiste, koska ennen sitä on jyrkkä mäki, ja jarruttaminen on aina ongelma, koska jarrupala kuluu paljon noissa. Sitten älysin alamäkilaskun hiljaisena ilman jarrun käyttöä. Täytyy sahata uuta niin, että toinen jalka on edessä tekemässä tiukaa poikittaiskääntöä. Sahaus tien puolelta toiselle onnistuu hyvin, etenkin kun on kyseessä leveämpi maantie.

Ongelmana em u-laskussa on tietysti muu liikenne. Oli jos u-laskua ei saa riittävästi pohjaksi, ja joutuu laskemaan ylempää, on pakko turvautua jarruihin, mikäli liikennettä on, ellei halua vetää syöksynä. Nykyään ajattelee turvallisuudesta paljon tarkemmin kuin ennen. Ei halua ottaa turhia riskejä, koska kaatuminen voi tarkoittaa, että kesä on pilalla liikunnan jne osalta. Jos edes kesään aina jää, mikäli käy kehnosti.

Nyt oli luistelu paljon varmempaa. Myös tekniikkaan tuli monenlaista parannusta. Eilinen punttisali teki hyvää, tosin illan läträäminen tuskin ei. Meni nelisen isoa tuoppia, kun oli edulliset illat eräässä baarissa. Ei tuntunut krapulaa, eikä ihmeempää, vaikka esim mäennousussa pulssi voi olla todennäköisesti jotain 180 tai enemmän. Yllättävän tehokasta verenkierrolle ja hapenotolle on rullaluistelu, sillä kyseessä on kokovartaloliike, jossa liikkeen tuotto painottuu vahvasti isoihin lihaksiin. Etenkin jos menee tehottomasti vaikka ylämäkeä tai muutenkin, niin siinä on elimistöllä hiukan haastetta tuottaa sohivampaa liikkumista varten tarvittavaa. Ja muutenkin.

Voisi ajatella, että rullaluistelu on tehokkaampaa kuin polkupyöräily. Tuskin on, energiantarpeen suhteen. Jos rullailussa pääsee vähäenergisyyteen, ja lähestyy tässä mielessä polkupyörää, niin kyllä se tarkoittaa, että menon on saanut hiottua aika viimeisen päälle optimaaliseksi. Pyöräilyssä ei voi lihasten saumattoman käytön kanssa sössiä yhtä paljon, sillä työn tekevät lähinnä reidet. Kokonaisemman liikketuoton tehokkuus on astetta vaativampaa. Vaikea sanoa, että miten energiapihiin liikkeeseen rullaluistellen voi yltää.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #5 : to 05.05.2016, 13:06:10 »

Tällä kertaa tuli käytettyä myös neopropeenipolvisuojia. Ei paha, vaikka Aurinko paahtaisi, ja hikoiluttaisi, sillä kun on kyse liikkumisesta, niin ei se pieni hikoilulisä ole niin suuri ongelma. Jos polvien aineenvaihdunta pysyy parempana, ja polvet voi paremmin, niin ainakin keski-ikäiselle seikka on tärkeämpi.

Kypärän käytössä sama juttu. Sitä tulee nykyään aina pidettyä liikkumisen yhteydessä. Rannesuojat ovat niin ja näin. Mitenhän usein voi kaatua mahalaskutyylillä, että ranteilla voi olla kivasti vastaan, jolloin tärhdystä ja repivyys kohdistuu rannesuojiin. Ehkä suurin osa on muita kuin sivuttaiskaatumisia, tai perskeikkaa.

Joka tapauksessa rannesuojat otin pois tulomatkalla. Rannepainot on kätevät kädessä. Liikunnallisesti on kivempaa, ettei ranteet ole suojien takia jäkistyneitä. Kun menee löysin rantein, voi esim tekniikan testaamiseen käyttää rannepainojen pientä heittämistä heilahdusten loppuvaiheessa.

Irtiotto rannepainosta tarkoittaa sitä, että kun rannepaino kopataan takaisin, täytyy kopin onnistumisen takia olla aika oikein sijoittunut. Tämä on mahdollista vain jos liikeradat ovat vakioisia. Vakioliikerataan pääseminen ja siinä pysyminen on puolestaan paras saavuttaa silloin, kun liikerata on jotakuinkin optimaalinen. Ilman kunnon liikerataa ei voi monimutkaistaa menoa kovin paljoa rannepainojen ilmaan heittelyllä.

Tekniikan hakemiseen menee aikaa, ja tekniikoitakin on monia, mm maastoon liittyen. Joten ei mene ihan heti läpihuutojuttuna paras tekniikka, ja sen varmistus rannepainojen ilmaanheittämisillä. Rytmisessä voimistelussa on varmaan ymmärretty tämä seikka. Tekniikan puute näkyy selkeästi, jos irtiotto ja koppivaiheessa kömmähtelee. Ei vaikea todeta.

Tasapainoinen ja energiapihi liikkuminen on minusta hakemisen arvoinen asia. Ei tarvitse puuskuttaa, vaan voi rentoilla, tosin ottaa tarvittaessa tiukasti, jos lisää vaikka vauhtia.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #6 : ti 10.05.2016, 18:53:40 »

Edellisenä vuotena taisin aloittaa rullaluistelun yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Viime keväällä oikea olkapää oli pahin ongelma. Oikea käsi ei nyt ongelmoinut, tosin sen huomasin, ettei kättä kannata pitää selän takana muiden jäsenten varassa, vaan käsi tulee kannatella lihaksilla. Muita kehonosia käyttäen saa nähtävästi turhaa kielteisyyttä olkavarteen, ainakin jos on ongelmoivampi.

Tänään oli taas vähästä aikaa olkapää hiukan ongelmoivampi. Mitähän on tullut tehtyä? Polkujuoksua aamulla hiukan, ensi kertaa sulaan aikaan.

Olkapääjumpassa ei heti älyä, että esim kuminauhaa käyttäen, saa yllättävän paljon erilaisuutta kun kääntää käsivartta, jne. Variaatioita on tosi paljon. Monipuolisesti uidessa tulee aika moni vastaan. Kunnolla kun sattuu liike, niin se tuntuu kivan elvyttävältä. Siis kokemus tällaisestakin.

No, pitää katsoa, että mihin kuntoon olkapään voi ylipäätään saada.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #7 : la 28.05.2016, 10:55:57 »

Oli koleaa ja tihuutti. Varsinainen koiranilma, tosin luistelijan olotilan kannalta parempi kuin aurinkoinen paahde. Uusi tilanne, ja asioita oppii.

Luistimen laakereille ei ehkä tee hyvää, mutta kun lähtee, voi kastumisen jälkeen olla pitempään, koska mitäpäs sitä enää säästelemään. Pitempään on hyvä ollakin, sillä ei tarvitse edes hikoilla, kun tihku pitää huolen ihon kosteudesta, ja koleaa vasten viilenee, jos kosteusprosentti on kohtuullinen kuten nyt. Niinpä en tarvinnut edes vettä, tosin vesi ja uinti olisi lisännyt olemisajan pituuden järkevyyttä.

Mäet tuli otettua varovammin. Kapealla, esim pyörätiellä ei voi oikein tehdä u-laskua, mutta uusi laskutyyppi on apilas-lasku, tai rusettilasku, eli pieni vauhti, kaarros taaksepäin, ja pyöräytyksellä alas uuteen vauhtiin. Oppii samalla joustavasti kierrähtämistä, mikä on tärkeä turvallisuustekijä hallittavaksi, tai toiminta tuo lisää tuntumaa liikkeisiin.

Märän takia menin aina tien vasempaan reunaan kun autoja tuli, ja vauhti loppui, mikäli pientä alamäkeä ei ollut. Parempi, ettei aiheuta häslinkiä, ja toisaalta pieni pysähdys katkaisee sopivasti, ettei purista itsestään liikoja. Eniten luistelu on taitoon liittyvä, ja etenkin jos hakee hyvää etenemistapaa.

Turvallisuuden kannalta lienee erittäin hyvä kykyihin liittyvä vakuutus se, että osaa kääntyillä yhden luistimen varassa. Opettelin nyt selkeämmin tätä. Yhden jalan hallintakyky lisää huomattavasti kokonaistuntumaa, ja toisaalta oudon tilanteen sattuessa voi vammautumisriski vähetä merkittävästi, mikäli tarvittavaan pystyy sillä ainoalla mahdollisella jalalla, joka on ehkä käytettävissä poikkeustilanteessa.

Luistellessa tulee mietittyä asioita vapaasti, kuten ylipäätään lenkkeillessä. Muistui mieleen kysymys, jonka tein ääneen itselleni. Miten paljon kannattaa pohjalle kartuttaa uutta, ennenkuin ryhtyy koostamaan uudesta jotain tarvittavaa?

Joskus voi olla pakko soveltaa uuteen tilanteeseen uutta sitä mukaa. Pientä uutta mukaan jatkuvasti, ja asioita säätyy. Toisaalta jos antaa uutuuskarttuman kasvaa kunnolla, niin pääsee selkeämmin kokonaan uuteen tilaan, jossa vanhan kokonaisosuus pienenee. Näin syntyy toisenlainen ponnistusalusta, ja siitä voi tavoittaa selkeästi pitemmälle menevää uutta kuin jos ajattelee sitä lähtökohtaa, jossa on enemmän vanhaan sidottu. Varmaan vaihtelee, onko viilaus-iteraatio-ajautuma-menetelmä parempi kuin vapaammin rakennettava ja muotoutuva tilanne, kun käytössä on kaikkea uudenlaista palikkaa.

Mikä on se tilanne, jossa vanhassa ei voi ollenkaan pitäytyä edes periaatteessa? Onko se villiä elämää? Vapauttaako hetkessä elämiseen?

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #8 : la 28.05.2016, 11:19:39 »

Sekin tuli mieleen, että mikä on jo-opitun asian toisinoppiminen. Mitä etua on sillä tilanteella, että on tietyn kätinen joidenkin asioiden suhteen, ja uudelleenopettelee asiat toisella kädellä totutun sijaan. Antaako uudelleenopettelu, siis vanhasta opista poikkeaminen jotain erityistä, mitä ei liity suoraan tabularasempaan tilanteeseen, jossa oppirakenne muotoutuu neitseellisemmin.

No, vaikuttaisi siltä, että vähän erilaiset asiat painottuvut uuden oppimisessa, mikäli oppi iskostuu täysin uutena sovelluksena, verrattuna siihen, että oppi syrjäyttää jotain vanhaa. Jälkimmäinen lienee rutosti vaikeampaa, ja ongelmana tosiaan uudelleenorganisointipakko. Uuden takia ei vaadita pelkästään ponnistelua, vaan jopa sen vanhan tutun ja toimivan työntämistä sivuun. Kyseessä on luopuminen siitä, mikä on joskus toiminut, ja mennyt toimivana jakelujärjestelmään.

Siitä voi miettiä, että aika toisenlaista on tarve käytellä, kun opitaan jotain vaihtoehtoisesti. Siksi konservatismi jyllää. Jos jotain täysin uutta aluetta on raivattavana, on etenemisessä selkeämmin vapaat kädet, koska tilanteeseen ei liity sellaista, josta tarvitsisi pitää kiinni, koska menetettävää ei ole, vaan lähinnä saatavaa, ellei sitten sössi tilanteen kanssa, eli sekin potentiaalinen tällitys toimii eteenpäinmenemisen tueksi, suuntaa antavana elementtinä, ei niinkään jarraavana riippana.

Monia elämään liittyviä asioita oppii tehdässä yksinkertaisia arkisia asioita, tai kun on harrastusten parissa, joista tykkää.

socrates

 • Vieras
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #9 : la 28.05.2016, 11:26:27 »
Urheilussakin osaaminen on aina kapea-alaista. Katselin eilen videota, missä maailman paras kahvakuulaurheilija opetti maailman kovimpiin kuuluvalle painonnostajalle kahvakuulailua ja se oli ihan kusessa jo 16 kilon kuulien kanssa, vaikka tempaa levytangolla 200 kiloa.

Jouni

 • Vieras
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #10 : la 28.05.2016, 11:50:45 »
Urheilussakin osaaminen on aina kapea-alaista. Katselin eilen videota, missä maailman paras kahvakuulaurheilija opetti maailman kovimpiin kuuluvalle painonnostajalle kahvakuulailua ja se oli ihan kusessa jo 16 kilon kuulien kanssa, vaikka tempaa levytangolla 200 kiloa.

Meinaatko että kun puuhastelet pikkuisten kahvakuuliesi kanssa olet kovempi urheilija kun 200 kg normitangolla nostava.

On se kyllä käsittämätöntä että urheilija joka "tempaa" 200 kiloa on "ihan kusessa" 16 kilon kahvakuulan kanssa. Mitä niissä kuulissa on kahvojen lisäksi, lyijyäkö vai jotakin magiaa?

Voisiko tämä olla maailman kahdeksas ihme.

Poissa urogallus

 • Konkari
 • Viestejä: 3204
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #11 : la 28.05.2016, 12:25:45 »
Voisiko tämä olla maailman kahdeksas ihme.

Voisiko olla, että yhden käden koordinaatio on eri asia kuin kahden?

socrates

 • Vieras
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #12 : la 28.05.2016, 12:31:26 »
Voisiko tämä olla maailman kahdeksas ihme.

Voisiko olla, että yhden käden koordinaatio on eri asia kuin kahden?

Liikkuvuus ei riitä puhtaaseen työntöön kahdella kuulalla. Kyllähän niitä sieltä jotenkin väännetään, mutta on hapoilla heti ja homma on vaikeamman näköistä kuin kuntoilu mielessä nostavilla naisilla.

Jouni

 • Vieras
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #13 : la 28.05.2016, 12:40:58 »
Olen ihan varma, että 200 kg levytangoilla nostava urheilija nostelee 16 kilon kahvakuulia vähintään kymmentä yhtä aikaa mihin ilmansuuntaan tahansa. Siinä samassa yksi tumputtajakin voi nousta ilmaan.


socrates

 • Vieras
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #14 : la 28.05.2016, 12:50:49 »
Katsoo tuosta vaikka kohdasta 57 min:

www.youtube.com/watch?v=NzyyNdL2SAg

Aika hankalan näköistä hommaa.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #15 : la 04.06.2016, 20:06:14 »

Rullaluistelun pariin


Maanantaina olkapääongelma roskasäkkien retuuttamisesta. Arkipäivät menikin kuntoutukseen. Joten työt hoidettiin, ja työmatkat, mutta muuta liikuntaa ei uinnin lisäksi.

Perjantaina pari tuntia tennistä. Olkapää ei oikkuillut juurikaan, tosin tosi löysät jänteet, ja kärkipaino lisätty mailoihin vahvistimen johtoa käyttäen.

Häräsin tänään klo 9.30. Ennätysunet. Eilen peri 0.4l olutta. Erilaista oli liikkua tällaisen viikon jälkeen. Aivan kuin kroppa olisi valmis sinkoilemaan jotenkin toisin. Tilan voisi tiivistää johonkin keholliseen vapauteen soveltaa asioita.

Tila näkyi jonkin verran myös rullaluistellessa. En älyttömästi oppinut, mutta erään tosi hyvän mäenlaskutavan. Se on on pujottelulasku. Ei kuluta jarruja. Tasapaino puolelta toiselle sähäkästi heittelehtimällä. Toimii hyvin myös kapealla pyörätiellä.


Ilmiöstä voisi hakea myös laajempaa ymmärrystä. Kun on viikon liikkumatta, eli ei harrasta mitään liikuntalajeja, niin hermostollisesti se tarkoittaa liikuntalajeihin liittymättömien hermoratojen vähempää aktiivisuutta. Radastoilla ei ajeta rallia, ja ko tiet rämmettyvät. Syntyy unohtumaa. Unohtumat ja radaston suurempi epämääräisyys puolestaan merkkaa suurempaa sekoilua, tai ajouran pienempää determinaatiota silloin, kun rämmettynyttä rataa käytetään kuitenkin jatkossa jotenkin pohjana.

Hermostoon rakentuva vapaus voi olla siten unohtamiseen ja rapautumiseen perustuvaa. Näin luovuus kytkeytyisi lepoon, vapauteen ja irtiottoihin. Ei jatkuvaan urien lasetteluun, silmälaput sivuilla. Toisaalta ilman kunnon radaston raivaamista ja selkeää urapohjan jämäyttämistä ei ole mitään peruspilaria, jonka puitteissa rapautumista tapahtuisi niin, ettei syntynyt rakenteen lohkeilu takaa pelkkää epätarkoituksenmukaista kaaosta, tai kohinaa.

Aivan kuin hermostoa ajatellen olisi hyvä vetää siimat kireälle kuormittavien toistojen avulla, minkä jälkeen kannattaisi pitää lepoa. Urautuman fokusteisuus lisääntyy jatkuvasta kuormituksesta, ja käämit voi joutua koville, ja jotain leikata kiinni, tai jotain kielteistä voi syntyä. Lepo tarjoaa fokusteisuuden vähentymistä, mikä tarkoittaa sitä, että pääuraan syntyy sivuhaaroja. Sivuhaarat tarkoittavat sitä, että rataan liittyvä liikkumavalmius laajenee. Rata tulee yleiskäyttöisemmäksi, tai liityttävämmäksi. Tarkoittaa, että opitut toiminnot osataan toistaa yhä paremmin myös vaihtelevissa ympäristöissä.

Kun on sivuhaaroja johonkin toimintaradastoon liittyen, niin toimintamahdollisuudet laajenevat. Toimintaan ei liity niin suurta kaavamaisuutta, vaan se säätyy laajemmin perustein kohti tarkoituksenmukaisuutta. Kun tarkoituksenmukaisuus toteutuu laajapohjaisemmalla radastolla, eli toiminassa toteteutuu useampi tuloksentekoon vaikuttava tekijä jotenkin tarkoituksenmukaisesti painottuen, niin lopputulos voi olla parempi.

Ei-urautuneemman, yleisemmin opitun toiminnon etuna voi olla myös se, että mitään tiukkaa suoritustuubia ei tarvita. Näin suoritusta voi toteuttaa muusta kuin jostain spesiaalitilaan syventymällä. Suoritus helpottuu, kun se perustuu kokonaisvaltaisempaan vientiin, eikä suoritus poikkea muusta elämästä niin ratkaisevasti. Yhä useampi asia hoituu niin, että on sopivaa kokonaisuuden tiettyjen osien yhteiskäyttöisyyttä matkassa.

Sirpaleinen toimintasuoritus voi olla tosiaan kulmikasta ja kaavamaista verrattuna siihen, että taidot ovat hyvin omaksuttuja ja ne tapahtuvat vähän kuin selkäytimellä, vapauttaen tajuntaa vain niiden toiminnan kannalta tarpeellisten osien säätämistyöhön, joita ei saada liitettyä integratiivisemman toimintapohjan automaatiosuorituksen hoideltavaksi.

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 16523
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #16 : su 05.06.2016, 01:54:23 »
Pakko tämä laittaa tänne.

Spede - Rumaluistelu:
https://www.youtube.com/watch?v=01xKuYCHZ7o

Anteeksi, mutta en voi selvinyytyä enempää.
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #17 : ma 20.06.2016, 22:10:12 »

Rullaluistelu puuttuvilla renkailla

Tänään rullaluistelua, tosin myös pari tuntia tennistä. Ei voinut olla lähtemättä, kun yli kaksi päivää ilman liikuntaa.

Rullaluistelussa neljännesmatkassa meni vasen takarengas melko heikkoon tilaan, ne vähäisetkin rippeet lähti kehältä. Pujottelulaskussa ihmettelin kun luistin oikeasti liukui rullauksen lisäksi aivan kuin hangella. En halunnut keskeyttää reissua, vaikka sama kävi oikealle takapyörälle.

Heräsi tuosta sattumasta mieleen se, että mitä olisi luistella puuttuvilla pyörillä. Varmaan pyörät liittävä kisko joutuisi melkoiselle rasitukselle, kun vääntö olisi aivan toinen kuin suunniteltu. Jos sopivan kevyt, niin takapyörättömästi voisi varmaan mennä, tai ehkä kahdella etummaisella. En ole varma.

Mitähän olisi luistella, jos kummankin jalan alla olisi vain yksi pyörä? Ja sen kokoa vielä vaihtelisi? Varmaan haastavaa, mutta sitäkin opettavampaa motorisesti.

Ei kai näissä liikkumismuodoissa kaikkea ole keksitty.

Poissa Hayabusa

 • Konkari
 • Viestejä: 3116
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #18 : ma 20.06.2016, 22:30:50 »
^ Tuossahan olisi voinut käydä pahastikin jos luistin olisi tökännyt. Osoittaa, että kannattaa huoltaa ne urheiluvehkeetkin huolella.

Let's be careful out there!

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
« Vastaus #19 : ma 20.06.2016, 23:04:29 »

Eli kun viimeisen renkaan ulkokehä lähtee irti,
ja menee mytyksi takimmaiseen rakoon,
niin se on kaksi pyörää lukossa, mikä voi tietyssä tilanteessa olla killeriylläri.

Tätäkö ajattelit?

Huomenna ostan uudet pyörät. Jätän kyllä yhtään käyttökelpoiset talteen. Ei liikoja varoja pyörien ostoon.