Kirjoittaja Aihe: Korkki perseestä? Ruåtsalaisjuttuja Kalle Kustaan juhlan "kunniaksi"...  (Luettu 2348 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752

Miltä kuulostaa, kun ruotsalainen meteorologi lukee sääennustuksen suomeksi – Ruotsin tv jatkaa juhannusperinnettään

Meteorologi Pererik Åberg kertoo suomeksi, millaista juhannussäätä on luvassa.
23.6.2017 klo 15:10


https://yle.fi/uutiset/3-9688248


Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752

Ruotsalaisten ja venäläisten rauhanharjoitus ahvenmaalla: mukna kolme parlamentaarikkoa.

Täällä Ahvenanmaan kohuttu rauhanleiri alkoi – ”Meitä syytetään Venäjän operaatioksi”

 Suurta huomiota nostanut ruotsalaisten ja venäläisten rauhanleiri Åland 17 on käynnistynyt Ahvenanmaalla.
Gregersön leirikeskuksessa perjantaista sunnuntaihin kestävä leiri on nostanut kritiikkiä Suomessa.

Leiri järjestetään vain muutamia päiviä ennen Itämeren suuria sotaharjoituksia, Ruotsin isännöimää Auroraa ja Venäjän ja Valko-Venäjän Zapadia.

Rauhanleirin osanottajia saapui laivasta terminaaliin Maarianhaminassa iltapäivällä. Leirin puuhamies, Tukholman rauhanyhdistyksen ex-puheenjohtaja Pelle Sunvisson, vastaili terminaalissa median kysymyksiin.

– Åland 17 on rauhanharjoitus. Tavoite on varmistaa, ettei näitä ympärillämme olevia rauhan ääniä vaienneta, Sunvisson sanoi Ilta-Sanomille.Rauhanleiri Gregersön leirikeskuksessa kestää perjantaista sunnuntaihin. (KUVA: Aleksi Jalava)
Sunvisson sanoi odottavansa, että leirin jälkeen osanottajat ovat paremmin valmistautuneita kasvaviin jännitteisiin.

– Toivon, että löydämme vahvan yhteyden venäläisten ja ruotsalaisten rauhan äänien välillä.

Rauhanleiriin on kohdistunut kovaa kritiikkiä. Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen on syyttänyt, että leiri on Venäjän operaatio ja informaatiovaikuttamista.

Ilta-Sanomat kysyi Sunvissonin näkemystä syytöksiin Venäjän operaatiosta.

– Koko harjoituksen tarkoitus on varmistaa, että voidaan vastata temppuihin, joilla meitä koetetaan vaientaa. Meitä syytetään Venäjän operaatioksi, mutta syytösten esittäjät eivät halua keskustella meidän kanssamme asiasta avoimesti. Olen valmis vastaamaan mihin tahansa syytökseen ja uskon, että niin ovat kaikki muutkin täällä.

Sunvissonin mielestä nykyään on vaikeaa puolustaa rauhaa niin Ruotsissa kuin Venäjälläkin.–Kaikki sotaharjoitukset ovat huonoja ideoita, sanoo Pelle Sunvisson. (KUVA: Aleksi Jalava)

– Kun puhumme rauhasta, vaikutamme aina jonkinlaisilta pettureilta. Vastustan Venäjän militarisoitumista, mutta jos käytän aikani sen vastustamiseen, minusta tulee peruste oman maani militarisoitumiselle.

Ilta-Sanomat kysyi, miksi Ruotsi ei saisi harjoitella puolustautumista omalla alueellaan.

– Kyllä se saa ja niinhän siellä tehdään, mutta se ei ole hyvä idea, vaan erittäin huono. Kaikki sotaharjoitukset ovat huonoja ideoita.

Ruotsissa on noussut mediaan Sunvissonin haastattelu, jossa tämän kerrottiin sanoneen, että maan voisi olla parempi tulla miehitetyksi kuin puolustaa itseään sotavoimin.

– Olin keskustellut pitkään toimittajan kanssa. Keskustelimme siitä, mitä puolustamme. Sanoin, ettei ole sataprosenttisen varmaa, että on tärkeämpää puolustaa rajoja kuin ihmisiä. Kun on kyse ihmisten puolustamisesta, ei ole varmaa, että hyökkäyksen torjuminen kaikin keinoin on parempi ihmisille kuin sallia miehitys ja taistella sitä vastaan.

Rauhanleirin aktivisti yhdistetty Venäjän propagandakanavaan

Rauhanleirille osallistujien joukossa Maarianhaminan laivaterminaalissa oli myös venäläinen Aleksej Sachnin.


Aleksej Sachnin kertoo Ilta-Sanomille, että häntä on leimattu Ruotsissa Venäjän agentiksi. (KUVA: Aleksi Jalava)

Venäjän hallintoa vastustavassa oppositiossa toiminut Sachnin kertoo saaneensa Ruotsista turvapaikan poliittisin perustein.

Journalistin töitä Aftonbladetissa tehnyt Sachnin on ollut esillä Ruotsin mediassa myös uutisten kohteena.

Expressen-lehti kirjoitti viime kesäkuussa, että Sachnin olisi työskennellyt Venäjän valtion propagandakanavaksi syytetylle RT-kanavalle.

Sachnin kommentoi itse Expressenille, että hän on ainoastaan avustanut Ruotsissa vieraillutta RT:n kuvausryhmää.

Sachnin kertoo Ilta-Sanomille, että häntä on leimattu Ruotsissa Venäjän agentiksi.

– Sellaisissa olosuhteissa on helppoa ottaa yhteyttä ryhmiin ja aktivisteihin, jotka koettavat olla rauhan tekijöitä.

Sachninin mielestä rauhan edistäjät joutuvat helposti arvostelun kohteeksi.

– Yleensä molemmilta puolilta rintamaa leimataan.

Juttua muokattu 8.9. kello 23.30: Korjattu Aleksej Sachnin nimen kirjoitusasu.

Antti Honkamaa, Maarianhamina


Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 11343
Joskus tuntuu siltä, että sekä hurrit että svedupellet tarvitsisivat pientä sotaa, joka toisi heitä takaisin maan pinnalle noista utopistisista rauhanajatteluistaan.

En toivo sotaa, mutta silti... >:(
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsi-tekee-toisin-kuin-suomi---jatti-investoinnit-tutkimukseen/kbQsdgE2?ref=facebook%253A0d6b%253Fref%253Dfacebook%253A0d6b

Päinvastoin kuin Suomessa - jätti-investoinnit tutkimukseen

20.9.2016 9:30 | Päivitetty 20.9.2016 10:11Suuret tavoitteet. Ministeri Helene Hellmark Knutsson sanoo, että hallitus on sitoutunut rahoittamaan tutkimusta ja osaamista. Kuva: Mikael Lundgren

Ruotsin tavoitteena on olla maailman johtava tietoyhteiskunta sekä ykkönen tutkimuksessa ja innovaatioissa.
Ruotsi investoi osaamiseen

Valtion tukea tutkimukseen ja koulutukseen nostetaan 290 miljoonalla eurolla 2020 mennessä

Suora tuki yliopistoille ja korkeakouluille nousee 140 miljoonalla eurolla

Tutkimuksen ja koulutuksen laadun parantamiseen uusia toimia

Samaan aikaan kun Suomen hallitus on leikkaamassa opetuksesta, tieteestä ja koulutuksesta jopa 600 miljoonaa euroa, Ruotsissa tehdään päinvastoin.

Maan hallitus jatkaa päättäväisesti suuria investointeja koulutukseen ja tutkimukseen. Ruotsissa nähdään, että maa ei voi pärjätä globaalissa kilpailussa, jos se ei ole osaamisen ykkönen maailmassa.

Ruotsin hallitus tuo syksyn budjettiesitykseen ehdotuksen koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksen asteittaisista korotuksista.

Ehdotuksessa tutkimusrahoja korotetaan vajaalla 41 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Sen jälkeen korotukset jatkuvat vuosittain päätyen yli 290 miljoonan euron tasolle vuoteen 2020 mennessä. Tänä vuonna Ruotsin valtio laittaa koulutukseen ja tutkimukseen 7,2 miljardia euroa.

Uusista korotuksista kirjoittaa Ruotsin korkeakoulutuksesta ja tutkimuksesta vastaava ministeri Helene Hellmark Knutsson Svenska Dagbladet -lehdessä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa Ruotsi maailman johtavaksi tietoyhteiskunnaksi sekä ykköseksi tutkimuksessa ja innovaatioissa.

Hellmark Knutssonin mukaan Ruotsin liike-elämä ja koko hyvinvointiyhteiskunta ovat riippuvaisia laadukkaasta tutkimuksesta ja osaamisen kehittämisestä, jota yliopistoissa ja korkeakouluissa tehdään.

”Monissa maissa on jouduttu tekemään suuria säästöjä tutkimuksen julkiseen rahoitukseen. Ruotsi ei aio seurata tätä trendiä. Hallituksella on vastuu taloudesta, ja se on sitoutunut rahoittamaan tutkimusta ja osaamista vahvistaakseen yhteiskunnan rakenteita.”

Ehdotuksen perusteella suora tuki yliopistoille ja korkeakouluille nousee vuoden 2017 budjetissa asteittain, kaikkiaan 140 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä.

”Hallitukselle on tärkeää tukea yliopistoja ja korkeakouluja tutkimuksessa ja tohtoriohjelmissa pitkän aikavälin mahdollisuuksien parantamiseksi. Erinomaiseen tutkimukseen ei ole oikopolkuja.”

Työtä on tehty päättäväisesti. Ruotsin valtion rahoitus tutkimukseen ja innovaatioihin on noussut asteittain vuodesta 2008 lähtien. Ongelmana on ollut se, että kansainvälisessä vertailussa tulokset ovat jääneet laihoiksi sijoitettuun rahamäärään nähden. Niinpä hallitus ehdottaa uusia lähestymiskulmia ja strategisia painotusalueita.

Rahoja ohjataan muun muassa ilmastonmuutoksen, terveydenhuollon, kestävän kehityksen ja digitalisaation tutkimukseen. Opettajien koulutusta vahvistetaan. Hallitus edellyttää, että lisäraha sijoitetaan vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Rahoille on saatava enemmän konkreettista vastinetta.

”Hallitus hakee laatua ja kestävyyttä sekä pyrkii houkuttelemaan enemmän yksityistä rahoitusta”, Hellmark Knutsson sanoo. "

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Helvete!

Ikinä ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, eli teroittaa paistinvarrasta, kun harakka vielä istuu oksalla (Latvia, mitenkähän tuo Ruotsissa sanotaan?):

https://nyheteridag.se/regeringen-svanger-skriver-inte-pa-karnvapenforbud/

Regeringen svänger – Skriver inte på kärnvapenförbud

NEW YORK Sveriges regering svänger i frågan om huruvida man ska verka för en kärnvapenfri värld. Tidigare har utrikesminister Margot Wallström sagt att regeringen ämnat att skriva på FN-konventionen som innebär ett kärnvapenförbud. Idag signerade 51 stater konventionen. Sverige avstod.
Sveriges regering har tidigare sagt sig vara villiga att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Idag skrev 51 medlemsstater i FN på konventionen, men svenska regeringen avstår.

Utrikesminister Margot Wallström har vid tidigare tillfällen sagt att regeringens inställning till kärnvapen varit välkänd sedan länge och menat att regeringen fört en linje för kärnvapenförbud.

Sverige var en av de 122 medlemsstater i FN som röstade för det förhandlingsresultat som legat till grund för FN-konventionen.

Den senaste tiden har rapporter kommit om påtryckningar från Washington där USA varnat Sverige att inte skriva på kärnvapenförbudet. Även andra NATO-länder har utövat påtryckningar mot Sverige och gjort det tydligt för regeringen att Sveriges försvarssamarbeten med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver på FN-konventionen.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Svenska regeringen, som tidigare varit en röst för en kärnvapenfri värld, uppger sig vilja avvakta eftersom man vill undersöka och analysera konventionen innan man tar beslut om huruvida man kan skriva på den eller inte.

Markus Allard Markus Allard markus.allard@nyheteridag.se

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Helvete!

Ikinä ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, eli teroittaa paistinvarrasta, kun harakka vielä istuu oksalla (Latvia, mitenkähän tuo Ruotsissa sanotaan?):

https://nyheteridag.se/regeringen-svanger-skriver-inte-pa-karnvapenforbud/

Regeringen svänger – Skriver inte på kärnvapenförbud

NEW YORK Sveriges regering svänger i frågan om huruvida man ska verka för en kärnvapenfri värld. Tidigare har utrikesminister Margot Wallström sagt att regeringen ämnat att skriva på FN-konventionen som innebär ett kärnvapenförbud. Idag signerade 51 stater konventionen. Sverige avstod.
Sveriges regering har tidigare sagt sig vara villiga att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Idag skrev 51 medlemsstater i FN på konventionen, men svenska regeringen avstår.

Utrikesminister Margot Wallström har vid tidigare tillfällen sagt att regeringens inställning till kärnvapen varit välkänd sedan länge och menat att regeringen fört en linje för kärnvapenförbud.

Sverige var en av de 122 medlemsstater i FN som röstade för det förhandlingsresultat som legat till grund för FN-konventionen.

Den senaste tiden har rapporter kommit om påtryckningar från Washington där USA varnat Sverige att inte skriva på kärnvapenförbudet. Även andra NATO-länder har utövat påtryckningar mot Sverige och gjort det tydligt för regeringen att Sveriges försvarssamarbeten med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver på FN-konventionen.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Svenska regeringen, som tidigare varit en röst för en kärnvapenfri värld, uppger sig vilja avvakta eftersom man vill undersöka och analysera konventionen innan man tar beslut om huruvida man kan skriva på den eller inte.

Markus Allard Markus Allard markus.allard@nyheteridag.se

Ruotsin Nobel-komitea, ja siis viime kädessä Kalle-Kustaa on loppuviimeksi vastuussa myös Norjan jakamista Noopeleista, sillä se on konsultoinut ne sinne. Asia on tavallisen siviililain ja sopimusten alainen.

Tähän minä uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Puheenjohtajana (ne potkitut huijarit ovat olleet sihteerieitä ja tavallisia jäseniä.

Tämä on kosto.

Ja tämä on oikein!

https://yle.fi/uutiset/3-9869004

" Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICAN:ille – järjestö sai alkunsa Suomessa

Nobel-komitea haluaa tukea ydinaseet kieltävää YK-sopimusta ja toivoo ydinasevaltiot mukaan ydinaseriisuntaan.
6.10.2017 klo 12:01päivitetty 6.10.2017 klo 14:43

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty ydinaseita vastaan kampanjoivalle ICAN-järjestölle. The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons on kansalaisjärjestöjen liittouma, joka pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa.

– Järjestö saa palkinnon työstään huomion kiinnittämiseksi katastrofaalisiin humanitaarisiin seurauksiin, joita millä tahansa ydinaseiden käytöllä olisi, ja sen uraauurtavista ponnistuksista sellaisten aseiden kieltämiseksi sopimusten kautta, Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen ilmoitti.

– Elämme maailmassa, jossa ydinaseiden käytön riski on suurempi kuin pitkään aikaa, Reiss-Andersen sanoi.Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen julisti Nobelin rauhanpalkinnon saajan 6. lokakuuta. Heiko Junge / EPA

Komitea palkitsee ydinaseiden vastaisen työn hetkellä, jolloin tilanne Korean niemimaalla on jännittynyt Pohjois-Korean ydinkokeiden ja ohjuskokeiden takia. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin epäillään aikovan irrottaa maansa Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta.
ICAN syntyi Suomessa

Ydinaseita vastustava järjestö sai alkunsa ydinaseita vastaan toimivien lääkäreiden yhteisjärjestön IPPNW:n Helsingissä järjestetyssä biennaalissa syyskuussa 2006. Tuolloin järjestö hyväksyi aloitteen toimintansa laajentamisesta maailmanlaajuiseksi.

ICAN kuvailee itseään ruohonjuuritason kansalaisjärjestöjen yhteenliittymäksi. Se aloitti toimintansa virallisesti Wienissä 2007.

ICAN tuki YK:ssä käytyjä neuvotteluja ydinaseet kieltävästä sopimuksesta, ja Nobel-komitea pyrkii palkinnolla rohkaisemaan hallituksia liittymään sopimukseen.

ICANin Suomen verkoston ICAN Finlandin koordinaattori Kati Juva sanoi STT:lle, että rauhanpalkinto ei ollut suuri yllätys sen jälkeen, kun YK sai kesällä hyväksyttyä ydinaseet kieltävän sopimuksen.

ICAN oli Juvan mukaan ratkaisevasti mukana lobbaamassa sopimuksen puolesta.

– Tosin on samalla todettava ydinasesopimuksen ongelmat. Ydinasevaltiot ja esimerkiksi Suomi eivät ole allekirjoittaneet sitä, Juva muistuttaa STT:n haastattelussa.

Nobel-komitea ilmaisi tukeaan ydinasekiellolle

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:ssa heinäkuussa. Sen puolesta äänesti 122 maata. Ainoana vastaan äänesti Nato-maa Hollanti. Muut Nato-maat Norja mukaan lukien boikotoivat äänestystä. Myös Naton ulkopuoliset ydinasevallat jättäytyivät ulkopuolelle.

Suomi ja monet EU-maat eivät osallistuneet edes sopimusneuvotteluihin. Suomen mielestä sopimus on merkityksetön, koska sen avulla ydinaseita ei vähennetä.

Nato-maat ovat uhanneet sopimukseen liittynyttä Ruotsia vastatoimilla.

Rauhanpalkinnon saajan valitsee Norjan suurkäräjien valitsema viisihenkinen Nobel-komitea. Palkinto jaetaan Oslossa.

Viime vuonna rauhanpalkinnon sai [urlhttps://yle.fi/uutiset/3-9216265]Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos[/url] ponnisteluistaan Kolumbian pitkän sisällissodan lopettamiseksi.

ICAN muisti ydinräjähdyksistä selvinneitä

– On suuri kunnia vastaanottaa Nobelin Rauhanpalkinto 2017 tunnustuksesta roolistamme Ydinaseiden kieltosopimuksen aikaansaamisessa, ICAN sanoo tiedotteessaan.

Järjestö muistuttaa, että ydinaseet ovat maailman tehokkaimpia aseita ja ainoa asetyyppi, jonka käyttäminen voisi johtaa ihmiskunnan täydelliseen tuhoutumiseen.

ICAN muisti miljoonia vapaaehtoisia kampanjatyöntekijöitään, samoin kuin ydinaseiden käytön ja niiden kokeilujen uhreja.

– Se [palkinto] on kunnianosoitus Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommi-iskuista selvinneille, "hibakusheille", ja ydinasekokeiden uhreille eri puolilla maailmaa, joiden karmaisevat todistukset ja uupumaton työnteko olivat ratkaisevan tärkeitä sopimuksen hyväksymiselle.

Lähteet: STT, AFP, AP, Reuters "

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-35770909

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 11343
Kirjallisuuspalkintohan meni nyt Kazuo Ishigurolle, ei tällä kertaa ihan kehitysmaakorvikenobelina jollekin täysin nobodylle. Luin tuon "Pitkän päivän illan" ja oli jeebus niin tylsä romaani. Kaipa hänen tuotannossaan on jotain niin fantsua ideaa, ehkä, en tiedä? No, onnea kirjailijalle...
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Helvete!

Ikinä ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, eli teroittaa paistinvarrasta, kun harakka vielä istuu oksalla (Latvia, mitenkähän tuo Ruotsissa sanotaan?):

https://nyheteridag.se/regeringen-svanger-skriver-inte-pa-karnvapenforbud/

Regeringen svänger – Skriver inte på kärnvapenförbud

NEW YORK Sveriges regering svänger i frågan om huruvida man ska verka för en kärnvapenfri värld. Tidigare har utrikesminister Margot Wallström sagt att regeringen ämnat att skriva på FN-konventionen som innebär ett kärnvapenförbud. Idag signerade 51 stater konventionen. Sverige avstod.
Sveriges regering har tidigare sagt sig vara villiga att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Idag skrev 51 medlemsstater i FN på konventionen, men svenska regeringen avstår.

Utrikesminister Margot Wallström har vid tidigare tillfällen sagt att regeringens inställning till kärnvapen varit välkänd sedan länge och menat att regeringen fört en linje för kärnvapenförbud.

Sverige var en av de 122 medlemsstater i FN som röstade för det förhandlingsresultat som legat till grund för FN-konventionen.

Den senaste tiden har rapporter kommit om påtryckningar från Washington där USA varnat Sverige att inte skriva på kärnvapenförbudet. Även andra NATO-länder har utövat påtryckningar mot Sverige och gjort det tydligt för regeringen att Sveriges försvarssamarbeten med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver på FN-konventionen.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Svenska regeringen, som tidigare varit en röst för en kärnvapenfri värld, uppger sig vilja avvakta eftersom man vill undersöka och analysera konventionen innan man tar beslut om huruvida man kan skriva på den eller inte.

Markus Allard Markus Allard markus.allard@nyheteridag.se

Ruotsin Nobel-komitea, ja siis viime kädessä Kalle-Kustaa on loppuviimeksi vastuussa myös Norjan jakamista Noopeleista, sillä se on konsultoinut ne sinne. Asia on tavallisen siviililain ja sopimusten alainen.

Tähän minä uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Puheenjohtajana (ne potkitut huijarit ovat olleet sihteerieitä ja tavallisia jäseniä.

Tämä on kosto.

Ja tämä on oikein!

https://yle.fi/uutiset/3-9869004

" Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICAN:ille – järjestö sai alkunsa Suomessa

Nobel-komitea haluaa tukea ydinaseet kieltävää YK-sopimusta ja toivoo ydinasevaltiot mukaan ydinaseriisuntaan.
6.10.2017 klo 12:01päivitetty 6.10.2017 klo 14:43

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty ydinaseita vastaan kampanjoivalle ICAN-järjestölle. The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons on kansalaisjärjestöjen liittouma, joka pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa.

– Järjestö saa palkinnon työstään huomion kiinnittämiseksi katastrofaalisiin humanitaarisiin seurauksiin, joita millä tahansa ydinaseiden käytöllä olisi, ja sen uraauurtavista ponnistuksista sellaisten aseiden kieltämiseksi sopimusten kautta, Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen ilmoitti.

– Elämme maailmassa, jossa ydinaseiden käytön riski on suurempi kuin pitkään aikaa, Reiss-Andersen sanoi.Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen julisti Nobelin rauhanpalkinnon saajan 6. lokakuuta. Heiko Junge / EPA

Komitea palkitsee ydinaseiden vastaisen työn hetkellä, jolloin tilanne Korean niemimaalla on jännittynyt Pohjois-Korean ydinkokeiden ja ohjuskokeiden takia. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin epäillään aikovan irrottaa maansa Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta.
ICAN syntyi Suomessa

Ydinaseita vastustava järjestö sai alkunsa ydinaseita vastaan toimivien lääkäreiden yhteisjärjestön IPPNW:n Helsingissä järjestetyssä biennaalissa syyskuussa 2006. Tuolloin järjestö hyväksyi aloitteen toimintansa laajentamisesta maailmanlaajuiseksi.

ICAN kuvailee itseään ruohonjuuritason kansalaisjärjestöjen yhteenliittymäksi. Se aloitti toimintansa virallisesti Wienissä 2007.

ICAN tuki YK:ssä käytyjä neuvotteluja ydinaseet kieltävästä sopimuksesta, ja Nobel-komitea pyrkii palkinnolla rohkaisemaan hallituksia liittymään sopimukseen.

ICANin Suomen verkoston ICAN Finlandin koordinaattori Kati Juva sanoi STT:lle, että rauhanpalkinto ei ollut suuri yllätys sen jälkeen, kun YK sai kesällä hyväksyttyä ydinaseet kieltävän sopimuksen.

ICAN oli Juvan mukaan ratkaisevasti mukana lobbaamassa sopimuksen puolesta.

– Tosin on samalla todettava ydinasesopimuksen ongelmat. Ydinasevaltiot ja esimerkiksi Suomi eivät ole allekirjoittaneet sitä, Juva muistuttaa STT:n haastattelussa.

Nobel-komitea ilmaisi tukeaan ydinasekiellolle

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:ssa heinäkuussa. Sen puolesta äänesti 122 maata. Ainoana vastaan äänesti Nato-maa Hollanti. Muut Nato-maat Norja mukaan lukien boikotoivat äänestystä. Myös Naton ulkopuoliset ydinasevallat jättäytyivät ulkopuolelle.

Suomi ja monet EU-maat eivät osallistuneet edes sopimusneuvotteluihin. Suomen mielestä sopimus on merkityksetön, koska sen avulla ydinaseita ei vähennetä.

Nato-maat ovat uhanneet sopimukseen liittynyttä Ruotsia vastatoimilla.

Rauhanpalkinnon saajan valitsee Norjan suurkäräjien valitsema viisihenkinen Nobel-komitea. Palkinto jaetaan Oslossa.

Viime vuonna rauhanpalkinnon sai [urlhttps://yle.fi/uutiset/3-9216265]Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos[/url] ponnisteluistaan Kolumbian pitkän sisällissodan lopettamiseksi.

ICAN muisti ydinräjähdyksistä selvinneitä

– On suuri kunnia vastaanottaa Nobelin Rauhanpalkinto 2017 tunnustuksesta roolistamme Ydinaseiden kieltosopimuksen aikaansaamisessa, ICAN sanoo tiedotteessaan.

Järjestö muistuttaa, että ydinaseet ovat maailman tehokkaimpia aseita ja ainoa asetyyppi, jonka käyttäminen voisi johtaa ihmiskunnan täydelliseen tuhoutumiseen.

ICAN muisti miljoonia vapaaehtoisia kampanjatyöntekijöitään, samoin kuin ydinaseiden käytön ja niiden kokeilujen uhreja.

– Se [palkinto] on kunnianosoitus Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommi-iskuista selvinneille, "hibakusheille", ja ydinasekokeiden uhreille eri puolilla maailmaa, joiden karmaisevat todistukset ja uupumaton työnteko olivat ratkaisevan tärkeitä sopimuksen hyväksymiselle.

Lähteet: STT, AFP, AP, Reuters "

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-35770909

EU/NATO-vastaisku tuli heti kuin kuin kemian noopeleitta jätetyn apteekin hyllyltä. Asialla Norjan YLE NBK...

Tästä tulee vielä kunnon nokkapokka... ;D ;D ;D

https://yle.fi/uutiset/3-9870962

NRK: Nobel-säätiön väitetään sijoittaneen rahaa aseisiin, tupakkaan ja fossiilisiin polttoaineisiin

Kiistanalaisia sijoituksia Nobel-säätiön julkisista raporteista on löytänyt norjalainen rikkaiden maiden kulutusta kritisoiva järjestö, Framtiden i våre hender.

7.10.2017 klo 04:39päivitetty 7.10.2017 klo 04:50

Nobel-säätiö sijoittaa rahaa sellaisiin yrityksiin, jotka tuottavat esimerkiksi aseita, tupakkaa ja hiiltä, kirjoittaa

Norjan yleisradioyhtiö NBK.

Norjalainen ekologista kulutusta tarkkaileva järjestö on saanut käsiinsä luettelon kiistanalaisista yrityksistä, joihin Nobel-säätiö sijoittaa. Mukana on yrityksiä, jotka valmistavat ydinaseita, tupakkaa ja hiiltä.

– Olemme löytäneet useita ongelmallisia investointeja, kuten Saab AB, joka valmistaa aseita, tupakkayhtiöitä kuten British American Tobacco ja hiiltä tuottava energiayhtiö RWE, sanoo johtaja Anja Bakken Riise Framtiden i våre hender -järjestöstä. Järjestö toimii ekologisen kulutuksen ja maailmanvarojen oikeudenmukaisen kuluttamisen puolesta Norjassa.

– Paradoksaalista on, että he (Nobel-säätiö) jakavat rauhanpalkintoja ilmastonmuutoksen vastustajille ja ihmisoikeusaktivisteille ja osallistuvat itse samaan aikaan siihen, mitä vastaan palkinnonsaajat taistelevat, järjestö sanoo.

Järjestö on käynyt läpi Nobel-säätiön julkiset investointiraportit. Järjestön mukaan osa sijoituksista on turvallisempi kuin toiset.

Riisen mukaan nyt löydetty tieto on vasta jäävuoren huippu. Riisen mukaan säätiö on sijoittanut moniin kiistanalaisiin yhtiöihin.
Norjalaiset eivät ole kommentoineet

Nobel-säätiö hallinnoi Alfred Nobelin jättämän testamentin varallisuutta. Ruotsissa toimiva Nobel-säätiö ei ole voinut vastata NRK:lle kyseisten yritysten sijoituksia koskeviin kysymyksiin.

Nobel-säätiön johtaja Lars Heikenstenin mukaan säätiö investoi rahastojen kautta, se ei siis osallistu aktiivisesti yksittäisten sijoituskohteiden valintaan.

Heikenstenin mukaan ruotsalainen rahasto on ”pieni pelaaja”, toisin kuin norjalainen öljyrahasto.

NRK ei ole saanut kommentteja norjalaisesta Nobel-komiteasta.

Heikenstenin mukaan säätiö on kuitenkin kehittänyt eettisiä ohjeita, joilla voidaan taata sijoitusten eettisyys. Heikensten sanoo, että johtajat, jotka rikkovat kansainvälisiä yleissopimuksia, eivät saa uusia investointeja säätiöltä. Tällaiset sopimukset koskevat esimerkiksi maamiinoja.

Lue lisää: Nobelstiftelsen har investert i våpen, tobakk og kull


Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
Sahtivaari kannattaa ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamista.

Se tarkoittaa, että hän arvelee Ruotsin allekirjoittavan sopimuksen. Näin arvelen minäkin.

http://www.ksml.fi/kotimaa/Yle-Ahtisaari-liitt%C3%A4isi-Suomen-mukaan-YKn-ydinasekieltosopimukseen/1064262

Kotimaa 02.11.2017 13:17

Yle: Ahtisaari liittäisi Suomen mukaan YK:n ydinasekieltosopimukseen

Hallitus on aiemmin päättänyt, että Suomi ei liity sopimukseen.Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon 71-vuotaiaana vuonna 2008. Kuva: Ratilainen Mauri

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Suomen pitäisi liittyä YK:n ydinaseet kieltävään sopimukseen, uutisoi Yle. Ahtisaari puhui torstaina Pohjoismaiden neuvostossa eduskunnassa.

Ahtisaaren mielestä Suomen tulisi liittyä ydinasekieltosopimukseen, sillä hänestä on hyvä olla mukana kaikissa kansainvälisissä sopimuksissa.

Hallitus on aiemmin päättänyt, että Suomi ei liity sopimukseen. Ruotsi harkitsee omaa kantaansa paraikaa.

Ahtisaari kertoi eduskunnassa myös jo tiedossa olevan kantansa Nato-jäsenyydestä. Ahtisaari on myönteinen jäsenyydelle, sillä hänen mukaansa se olisi luonnollinen osoitus siitä, että Suomi kuuluu länteen.

Ylen mukaan Ahtisaarta suututti, että asian tätä puolta ei käsitelty tarpeeksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan maanantaisessa presidentinvaalitentissä.

STT

Poissa Saares

 • Konkari
 • Viestejä: 1079
Yritin seurata tätä "keskustelua" jonkin aikaa. Tullipa mieleen ajatus että Spammiro Botti saa palkkansa palstamilleillä mitaten. Siksikö hän toistaa samat lainaukset kerran toisensa jälkeen ja sotkee asiallisuuteen pyrkivät kommentit näkyviltä. Itse asiassa onnistuen aika hyvin.

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
Mikä helvetti tulla Hurrilassa nyt oikein puhaltaa...

Mitä wittua ne Salesta haluaa...???

https://yle.fi/uutiset/3-9924590

Mahtisuvun Wallenberg: "Digitalisaatio suuri mahdollisuus Suomelle" – Presidentti Niinistö haluaa vahvempaa EU:ta

Suursijoittaja Jacob Wallenberg painotti yritysten digiosaamista ja sen suurta merkitystä Suomen tulevaisuudelle. Wallenberg ja presidentti Sauli Niinistö puhuivat samassa Suomen talouden tulevaisuutta käsitelleessä seminaarissa.

9.11.2017 klo 21:04päivitetty 9.11.2017 klo 21:15Jacob WallenbergNella Nuora / Yle
23

Investor on Wallenbergin maineikkaan ruotsalaisen teollisuussuvun miljardiluokan sijoitusyhtiö, joka on muun muassa suurin yksittäinen omistaja konepajayhtiö Wärtsilässä. Sillä on toisen yhtiönsä kautta myös noin kymmeneksen osuus metsäyhtiö Stora Ensossa.

Hallituksen puheenjohtaja, Jacob Wallenberg seuraa Suomen taloutta tarkasti, ja kehuu nyt ruotsinkielisellä kauppakorkeakoululla järjestetyssä talousseminaarissa, että tunnelma taloudessa on täällä myönteinen.

– Tunnistan sen, kun puhun yrittäjien kanssa ja luen suomalaisia raportteja. On joukko asioita, joihin on puututtu työmarkkinoilla ja investoinnit ovat kasvussa, Wallenberg sanoi Ylelle.

Työelämän rakenneuudistuksia on hyvä jatkaa kilpailukyvyn luodessa lisää työpaikkoja.

Suursijoittaja näkee digitalisaatiossa valtavan mahdollisuuden, ja kehuu maan teknologista osaamista ja tasoa. Sillä tiellä on hyvä jatkaa.

– Keskeinen kysymys Suomen talouden kehitykselle on digitalisaatio. Suomella on valtavan hyvä osaaminen sillä alueella ja monella yrityksellä on paljon digitaalista osaamista. Se on suuri mahdollisuus Suomen tulevaisuudelle, sanoo Wallenberg.

Esitelmässään Wallenberg lisäsi vielä, että Suomi voi olla myös eteenpäin vievä voimavara myös koko EU:n digitalisaatiossa. Esimerkkeinä osaamisesta hän mainitsi peliyhtiöt Supercellin, Rovion ja Slush-tapahtuman, "josta me muut olemme kateellisia".

Muina merkittävinä mahdollisuuksina hän piti vielä painavampaa panostusta hyvään koulutukseen, vaikka Suomen koulujärjestelmä on jo maailman huipputasoa. Kaupungistumisen merkitys kasvaa edelleen, ja ne kilpailevat entistä enemmän keskenään kansainvälisesti. Helsinkiä Wallenberg piti hyvänä esimerkkinä "älykkäästä kaupungista".
Pohjoismainen yhteistyö entistä tärkeämpää

Investorin hallituksen puheenjohtaja puhuu päättäväisellä äänenpainolla pohjoismaisen taloudellisen yhteistyön tiivistämisestä.

– Olemme yhdessä noin kymmenenneksi suurin talous maailmassa, eikä juuri moni kuuntele yksittäistä maata. Sen sijaan, moni kuuntelee, jos teemme yhteistyötä ja puhumme yhteisellä äänellä. Saamme yhteisen äänen EU:ssa, G-20:ssa, ja monella muulla kansainvälisellä foorumilla. Pohjois-Eurooppa saa näin selkeät kasvot.

Esimerkkeinä teollisuusyrityksistä, joilla on jo yhteistyötä Wallenberg mainitsi Stora Enson, Ericssonin, Saabin, Koneen ja Wärtsilän.

Wallenbergin mukaan kaikki eurooppalaiset maat, Suomi ja Ruotsi mukaan luettuina, tarvitsevat maahanmuuttoa, koska väestö vanhenee, lapsia syntyy melko vähän ja palvelutasoa halutaan parantaa. Kyse on silloin pääosin työperäisestä maahanmuutosta helpottamaan työvoimapulaa, joka syntyy eläköitymisen myötä.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole riittävästi nuoria ihmisiä auttamaan, kun vanhenemme. Maahanmuutolla tätä voidaan ratkaista, pidämme sitten siitä tai emme.'Jacob Wallenberg ja Sauli NiinistöNella Nuora / Yle
"Tarvitaan vahvempi Euroopan unioni"

Samoin kuin seminaarissa puhunut presidentti Sauli Niinistö, Wallenberg painottaa nykyistä vahvemman EU:n tarpeellisuutta.

– Maailmassa on kolme suurta kauppa-aluetta: Yhdysvallat, Kiina ja itäinen Aasia sekä EU. Jos aiomme olla mukana kilpailussa, EU:n on oltava entistä vahvempi. Tämä koskee sekä politiikkaa että yritysten taloutta. Jokaisen maan yritysten on oltava kilpailukykyisempiiä tai uhkana on häviäminen muille vahvoille toimijoille globalisaatiossa.

Iso-Britannian brexitin, eli EU-eron, Wallenberg uskoo tiivistävän psykologisesti EU:n rivejä.

– Ranska ja Saksa tekevät töitä lähentyäkseen toisiaan, ja jos se tapahtuu, EU ehkä pystyy tehostamaan korkean tason päätöksentekoaan ja voi jättää pienet yksityiskohdat vähemmälle huomiolle, Jacob Wallenberg sanoo.

Hän huomauttaa, että Brysselissä ollaan suuren haasteen edessä, jotta [EU] hyväksytään yhä useammassa maassa.

Kahdella suurella EU-maalla, Saksalla ja Ranskalla ei ole Wallenbergin mielestä liikaa valtaa suhteessa muihin.

– On äärimmäisen tärkeää, että Euroopassa on selkeä johtajuus. Se on välttämättömyys. Onko olemassa jotain muuta maata, jossa olisi vahvempi johtaja kuin [Angela] Merkel tai [Emmanuel] Macron?
Presidentti Niinistö painotti myös vahvempaa EU:ta

Alkuun presidentti Sauli Niinistö piti katsauksen geopolitiikasta, joka on tullut takaisin maailmanlaajuiseen valtapeliin.

– Kuten tiedätte, geopolitiikan suuria pelaajia ovat EU, Kiina, USA ja Venäjä. Kaikki mitä tapahtuu Syyriassa, Ukrainassa ja Pohjois-Koreassa riippuu siitä, miten tässä pelissä menee. Myös taloudessa ja vapaakaupassa.

Niinistö kertoi hämmästelleensä, kuinka rauhallisina markkinat ovat pysyneet viime vuosien poliittisissa myllerryksissä.

– Markkinoilla tapahtuu paljon, jos Fed tai Euroopan keskuspankki sanovat jotain tai painavat lisää rahaa, mutta mitään ei tapahdu, kun Kim Jong-Un ampuu ballistisia ohjuksia. On hyvä, että on rauhallista, sillä on ehkä positiivinen vaikutus joidenkin maiden politiikkaan.

Ruotsiksi puhunut Niinistö kiinnitti pariinkin otteeseen huomiota häntä huolestuttaneeseen asiaan. EU puuttuu "joskus tai usein" niistä pöydistä, joissa todelliset päätökset maailman tulevaisuudesta tehdään.

– EU on enemmän objekti kuin subjekti, eikä se ole hyvä. Tarvitsemme vahvemman EU:n. Ei ole kyse statuksesta vaan paljon isommista asioista: demokratiasta, ihmisoikeuksista ja kaikista Euroopan arvoista. Sen joka haluaa edistää arvojansa, on oltava vahva. Euroopan on oltava vahvempi tulevaisuudessa.Sauli NiinistöNella Nuora / Yle
Presidentti tarkasteli viime aikojen suurvaltapolitiikkaa

Niinistö kehitteli ajatuksiaan suurvaltapolitiikasta katsomalla maailmaa vuorotellen Kiinan Xi Jingpingin, Yhdysvaltain Donald Trumpin, Venäjä Vladimir Putinin ja EU:n näkökulmista.

– Xi on tehnyt hyvin selväksi, että Kiinalla ja EU:lla on paljon yhteistä, kuten ilmastonmuutos ja vapaakauppa. Myös Silkkitie lähentää Eurooppaa ja Aasiaa. Hän näkee Moskovan, mutta ei juuri puhu paljoa siihen suuntaan, Niinistö totesi.

Niinistö kertoi arvioinaan myös, että venäjän ja Yhdysvaltain suhteissa voi pian koittaa muutos.

– Tulkintani siitä, kun kuulimme Moskovan sanovan, että suhteet ovat huonommat kuin kylmän sodan aikaan on, että Moskova auttoi Trumpia tämän sisäpolitiikassa. Jos Trump selviää Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin, uskon että Moskova ja Washington parantavat suhteitaan nopeasti.

Niinistö kertoi myös yllättyneensä, kun hän tapasi Venäjän presidentin viime kesänä.

– Putin sanoi, että vahva EU on tärkeä Venäjälle. Keskustellessani Angela Merkelin kanssa, hän sanoi huomanneensa saman, että Venäjä haluaa yhteistyötä Euroopan kanssa. Miksi? Moskova ei ole mukana Silkkitiessä Kiinan ja EU:n välillä. Yleensä on niin, että halutaan olla mukana siinä kerhossa, joka tekee jotain hyvää yhdessä.

Presidentti Niinistö kuvaili Washingtonin perspektiiviä sanomalla, että katseen ollessa sisäpolitiikassa muusta maailmasta ei näe niin paljon. Hän näki kuitenkin mahdollisuuden muutokseen.

– Ehkä Peking on käännekohta ja Yhdysvalloista tulee globaalimpi toimija ulkopolitiikassa. Toivottavasti niin on.

Niinistö sanoi olevansa hieman aiempaa optimistisempi tulevaisuuden suhteen, kun hän analysoi ympärillä tapahtuvaa. Samalla hän nauratti yleisöä kahdella eri ihmistyypillä.

– On olemassa ennustajia, jotka eivät tiedä ja heitä, jotka tietävät etteivät he tiedä. Toivottavasti tällä kertaa olen oikeassa, presidentti lopetti.

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
"Korkki" on tässä yhteydessä tietysti Kalle Kustaa, tänään 70 vee.

http://yle.fi/uutiset/kaarle_kustaasta_kasvoi_kuningas_omasta_tahdostaan/8841074

Toisin kuin joskus kuulee väitettävän, valtionpäämiehenä Korkilla on sekä potentiaalista juridista valtaa että vastuuta ainakin rikoksista ihmiskuntaa vastaan (puoskaritiede rinnastuu joukkomurhaan) Haagia myöten, sillä Ruotsin Akatemia, joka jakaa sekä kökkö- että muutkin noopelit, on kuningas Kustaa III:n perustama Kruunun työkaluksi, eikä sen asemaa ole muutettu. Korkki jakaakin noopelit omakätisesti. Virallisessa kuvassa hän kättelee vuoden 2012 lääketieteen noopelisti Yamanakaa, joka kertoi muuttavansa tavallisia ns. kypsiä soluja "takaisin kantasoluiksi", joista eliö voidaan vaikka kloonata, ja sai plootun kouraansa. Uskokoon ken tahtoo. Komitea uskoo, minä en uskonut silloinkaan, vaikka  pidin vielä kerran mölyt mahassani.

http://www.svenskaakademien.se/svenska-akademien/historisk-oversikt

" Historisk översikt

Svenska Akademien instiftades 1786 av Gustaf III.

Gustav III

Akademiens stadgar, som till stor del hade skrivits av kungen själv, påminner mycket om reglerna för Franska Akademien. ... "

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/Nobel-komitean paraatisivukuvassa Shinya Yamanaka ja Kalle Kustaa Korkki.

Valtionpäämisten tai edes vähän alempienkaan valtaelinten kuten parlamentin ja sille vastuullisen pääministerin valtaoikeudet eivät riipu pelkästään maan omasta laista, vaan kansainvälisellä foorumilla myös siitä, muut ja erityisesti YK hille tunnustavat.

Nobel-prosessin johtajana Korkki "taistelee maailman tiedejohtajuudesta" edustaen ns. "eurotiedettä" kilpailijoinaan" mm. USA:n National Institute of Health ja avaruustutkimulaitos NASA, ja jotkin poliittisesti institutionalisoidut kanasalliset tiedakatemiat kuten Kiinan Tiedeakatemia, koska mitään maailmanlaajuisesti demokrattisesti asetetta ja valvottua Maailman tiedeakatemiaa ei ole olemassa, vaikka on toisaalta maailmanlkia ja -tuomioistuimiakin,jotka tarvitsevat myös kiistattomasti tunnustettuatiedettä toiakseen itse kiistattomasti.

https://asiakas.kotisivukone.com/files/kansanaani.kotisivukone.com/kansanaani-2.16-1-20.pdf

" Puoskaripuhdistus Nobel-komiteassa ... "

Nobel-Karolinskan Puoskari-Paolo Machiarini oli tekemässä kantsoluista "keinoaivojakin" (hiirelle...)


Biotieteiden Nobel 2014 herättää kysymyksiä, ei vain sen uutisointi


" Ruotsin Akatemian Nobel-komitea esiintyy kuin se olisi "Maailman Tieteen Korkein Auktoriteetti", mihin sillä ei ole minkäänlaisia laadullisia valmiuksia eikä myöskään demokraattista valtuutusta. Ruotsilla on nykyään yksi tuiki tavallinen hölynpölypitoinen Bryssel-Strassburg-ohjattu "eurotiedeakatemia" muiden kaltaistensa joukossa... "

Täältä ei taida tulla ainakaan vielä kiilausta joukkoon... Täti on kauppatieteilijä ja toiminut elokuvateollisuudessa.

Tilannetta pahentaa Suomen valinta UNESCON neuvostoon... (Sinne menee varmaan hölynpölytietielijä Böngt Hölmström...)

https://yle.fi/uutiset/3-9926066

Yhdysvaltojen hylkäämän YK-järjestön johtoon ranskalainen

Ranskan entinen kulttuuriministeri Audrey Azoulay valittiin Unescon johtoon äänin 131–19. Yhdysvallat ilmoitti lokakuussa eroavansa Unescosta.

10.11.2017 klo 15:20päivitetty 10.11.2017 klo 15:52YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon uudeksi johtajaksi nousee odotetusti Audrey Azoulay. Unescon jäsenmaat äänestivät perjantaina Ranskan entisen kulttuuriministerin Azoulayn johtajaksi nelivuotiskaudeksi äänin 131–19.

45-vuotias Azoulay toimi Ranskan edellisen vasemmistohallituksen kulttuuriministerinä vuoden verran. Unescon hallitus päätti esittää lokakuussa Azoulayta järjestön johtoon. Vastaehdokkaana tuolloin oli qatarilainen Hamad bin Abdulaziz Al-Kawari.

Azoulay on vasta toinen nainen Unescon ylimpänä johtajana. Lasikaton rikkoi hänen edeltäjänsä bulgarialainen Irina Bokova, jota pidettiin vahvana ehdokkaana koko YK:n pääsihteeriksi ennen nykyisen pääsihteerin Antonio Guterresin valintaa.
Yhdysvallat ja Israel jättivät Unescon protestina

Yhdysvallat ilmoitti niin ikään lokakuussa eroavansa UNESCOn jäsenyydestä juuri ennen esitystä uudesta johtajasta. Syyksi kerrottiin, että Yhdysvallat pitää järjestöä Israel-vastaisena. Yhdysvallat menetti jo vuonna 2013 äänivaltansa Unescossa jätettyään jäsenmaksut maksamatta kahden vuoden ajan. Siihen syynä oli Unescon päätös hyväksyä palestiinalaisalueet järjestön jäseneksi. Yhdysvaltojen eroilmoituksen jälkeen myös Israel ilmoitti eroavansa Unescosta.

Uusi pääsihteeri Azoulay on taustaltaan Marokon juutalainen. Hän vietti lapsuutensa Marokossa, ja hänen isänsä André Azoulay toimii Marokon kuninkaan neuvonantajana.

Persianlahden maiden jupakka heijastui valintaan

Yhdysvaltojen ja Israelin kritiikin lisäksi Unescon uuden johtajan valintaa varjostivat arabimaiden erimielisyydet. Qatarin ehdokas al-Kawari ei saanut tukea muista Persianlahden maista, koska ne ovat Saudi-Arabian johdolla asettaneet Qatarin saartoon.

Suomi sai keskiviikkona hieman lisää valtaa Unescossa tultuaan valituksi järjestön hallitukseen ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Marraskuussa alkava kausi kestää neljä vuotta.

Lähteet: AP, AFP

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000005444541.html

Ruotsin prinsessa Birgitta, 80, ei haluaisi olla prinsessa – haaveili nuorena hierojan ammatista: ”Se ei hoville sopinut”
 Prinsessa Birgitta elää varsin rauhallista arkea, kaukana hovin vilskeestä.
Kuningas Kaarle Kustaan sisko prinsessa Birgitta, 80, avaa arkeaan Mallorcan lämmössä Svensk Damtidningin haastattelussa.

Lehti tapasi prinsessan tämän kotona Mallorcalla, jossa prinsessa on asunut jo vuosikymmeniä.

Synnyinmaansa Ruotsin Birgitta jätti taakseen jo yli 50 vuotta sitten.

Birgitta tunnetaan eräänä hovin värikkäimmistä jäsenistä, joka on välillä kritisoinut kuningasperhettä julkisuudessa.

Birgitta kertoo Svensk Damtidning -lehdelle, ettei halua ihmisten puhuttelevan häntä prinsessan tittelillä.

– Birgittaksi kutsuminen on paras ratkaisu. En halua, että minua kutsutaan kuninkaalliseksi korkeudeksi tai prinsessaksi tai miksikään muuksi, Birgitta sanoo lehdelle.

Svensk Damtidning kuvailee Birgittan elämän olevan Mallorcalla hyvin leppoisaa. Arki koostuu pitkälti golfaamisesta, hyväntekeväisyystyöstä ja ystävien tapaamisesta.
Brigitta on kertonut rakastavansa golfia ja Mallorcan aurinkoa. (KUVA: TOMMY HOLL / IBL Bildbyrå)

Urheilullinen prinsessa on käynyt voimisteluohjaajan koulutuksen 50-luvulla ja hän on myös opettanut liikuntaa.

Onpa Birgitta julkaissut oman jumppaohjelmansakin 60-luvulla, jossa siniseen bodyyn pukeutunut nuori prinsessa innosti ruotsalaisnaisia liikunnan pariin.

Hän sanoo lehdelle urheiluinnostuksensa tulevan isältään Kustaa Aadolfilta. Kustaa Aadolf kuoli lento-onnettomuudessa 1947 ja prinsessa on kuvaillut

– Olin isän tyttö. Ajattelen häntä jatkuvasti ja hän on idolini, Birgitta sanoo.

Birgitta on aikaisemmin kuvaillut lapsuuttaan kultaiseksi häkiksi, eikä hän koskaan ole tuntenut oloaan kotoisaksi hovissa.
Prinsessa kuvattuna poikansa Hubertuksen kanssa 1967. (KUVA: ANL/REX)

Kaarle Kustaa oli alle vuoden ikäinen isänsä kuollessa. Birgitta on sanonut, ettei isän kuolemasta koskaan puhuttu kotona.

– Se oli äidin tapa selvitä tilanteesta, selviytyä takaisin elämään. Emme puhuneet asiasta, eikä se luonnollisesti ollut hyväksi meille lapsille. Olisi ollut paljon parempi puhua isän kuolemasta, prinsessa Birgitta on sanonut aiemmin haastattelussa.

Halusi hierojaksi, hovi kielsi
Hagan siskosten, eli Margarethan, Birgittan, Désiréen ja Christinan elämää seurattiin tarkoin julkisuudessa ja siskokset olivat aikanaan tuttu näky seurapiiritilaisuuksissa.

Toisin kuin voisi luulla, prinsessa Birgitta sanoo Svensk Damtidningin haastattelussa olevansa todellisuudessa hyvin ujo ja jännittävänsä suurissa gaalaillallisissa tai muissa hovin edustustilaisuuksissa.

Birgitta on kertonut haastatteluissa avoimesti pyristelleensä pois hovin loisteesta jo nuoruudessaan, eikä prinsessaa nähdä Ruotsissa kuin kuninkaallisen perheen suurissa perhetapahtumissa, kuten häissä tai ristiäisissä.

Birgitta kertoi 2009 Ruotsin radiolle tekemässään ohjelmassa haaveilleensa nuoruudessa hierojan ammatista, mutta häntä kiellettiin kouluttautumasta hierojaksi. Hovin mukaan hierojana työskentely ei ollut sopivaa prinsessalle.

– Olisin todella halunnut ruveta hierojaksi, mutta hoville se ei sopinut, Birgitta muisteli radio-ohjelmassaan.
Prinsessa Birgitta (oik.) on opiskellut voimisteluohjaajaksi. (KUVA: Keystone Press Agency)

Poissa Spammiro Botti

 • Lukija
 • Konkari
 • *
 • Viestejä: 752

Ruotsissa viedään leivättömän pöydän ääreen paratiisiveronkierrosta:

Nya lagförslaget – så ska fler skattesmitare bötfällas

SAMHÄLLEigår 08:26

PARIS/STOCKHOLM. I efterdyningarna av Panamadokumenten och Paradisläckan skärper regeringen tonen mot skattefuskare.

Man vill nu ändra lagen så att fler som gömt undan pengar ska kunna bötfällas.

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).1 av 5 | Foto: Anna Tärnhuvud

De senaste åren har flera stora världsomspännande avslöjanden – bland annat Panamadokumenten och Paradisläckan – satt i gång en diskussion även i Sverige om skatteplanering och skatteflykt.

Till följd av framför allt Panamadokumenten har regeringen och Vänsterpartiet under en tid arbetat med att försöka skärpa reglerna för de som gömt undan pengar, till exempel utomlands, och lämnat in oriktiga uppgifter till Skatteverket.

I morgon, måndag, går förslaget om att ändra den så kallade skatteförfarandelagen ut på remiss. I dag ser lagen ut så att om en person väljer att kliva fram och rätta sina felaktiga uppgifter slipper betala böter via skattetillägg – även om man vet att en granskning är på gång.

Rättelser har kunnat göras för att förekomma Skatteverkets utredningar och undvika åtal för skattebrott. Lagens utformning har motiverats bland annat med att folk ska få en andra chans att göra rätt för sig.

Efter de senaste årens stora avslöjanden har personerna som gjort egna rättelser av tillångar utomlands ökat, visar Skatteverkets statistik.

Nu vill alltså regeringen och V skärpa reglerna för de som väljer att kliva fram.
”Dra åt nätet kring dem som smiter”

Det nya lagförslaget skulle innebära att det införs en tidsgräns på två månader efter att Skatteverket sagt att de ska genomföra kontroller. Om en person dröjer längre än så med att rätta sina uppgifter blir det böter.

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt. Det handlar om att fler av dem som har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket ska få betala extra böter, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansministern, som i fredags träffade sin franska ministerkollega i Paris för att bland annat diskutera skatteflykt, säger att förslaget är en direkt konsekvens av båda Panamadokumenten och Paradisläckan.

– Det handlar om att fler av dem som fastnar i det här nätet kommer att få böter. Det kan både leda till mer pengar till statskassan direkt, men det kan också handla om att fler människor snabbare skickar in riktiga uppgifter så att vi på det sättet får in mer pengar, säger hon.

Enligt finansminister är det i dag ett stort problem att så många svenskar inte betalar skatt på det sätt de ska.

– Därför har den här regeringen från dag ett jobbat stenhårt med att öka trycket på dem som inte gör det. Det är viktigt att så många som möjligt skickar in riktiga uppgifter och betalar skatt på det sättet som man ska. Det är så som vi får in de allra mesta skatteintäkterna så att vi kan betala för skolan, sjukvården och äldreomsorgen.
Planerat till 1 augusti 2018

Men det är inga stora summor man räknar med att de nya reglerna ska fylla på statskassan med, cirka 15 miljoner kronor från 2019.

Även Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson menar att lagändringen kring skattetilläggen är helt nödvändig.

– Vi tycker helt enkelt inte att det är rimligt att man kan undgå att betala skatt efter många år när man känner att det börjar hetta till. Man ska då inte kunna plocka hem pengarna och sedan inte behöva betala skattetillägg, säger hon.

Hon hoppas att förändringen ska ge flera konkreta resultat.

– Dels att fler ska inse att det här är ett förkastligt sätt att agera, det är illojalt mot det gemensamma samhället och alla som lever i det. Men också att samhället skickar en tydligare signal om att det här inte är något som accepteras.

Förslaget är planerat att landa på riksdagens bord i vår. Om det får tillräckligt med stöd där är målet att det ska träda i kraft 1 augusti 2018.