Kirjoittaja Aihe: Korkki perseestä? Ruåtsalaisjuttuja Kalle Kustaan juhlan "kunniaksi"...  (Luettu 1773 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Paikalla Spammiro Botti

 • Konkari
 • Viestejä: 503

Miltä kuulostaa, kun ruotsalainen meteorologi lukee sääennustuksen suomeksi – Ruotsin tv jatkaa juhannusperinnettään

Meteorologi Pererik Åberg kertoo suomeksi, millaista juhannussäätä on luvassa.
23.6.2017 klo 15:10


https://yle.fi/uutiset/3-9688248


Paikalla Spammiro Botti

 • Konkari
 • Viestejä: 503
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Paikalla Spammiro Botti

 • Konkari
 • Viestejä: 503

Ruotsalaisten ja venäläisten rauhanharjoitus ahvenmaalla: mukna kolme parlamentaarikkoa.

Täällä Ahvenanmaan kohuttu rauhanleiri alkoi – ”Meitä syytetään Venäjän operaatioksi”

 Suurta huomiota nostanut ruotsalaisten ja venäläisten rauhanleiri Åland 17 on käynnistynyt Ahvenanmaalla.
Gregersön leirikeskuksessa perjantaista sunnuntaihin kestävä leiri on nostanut kritiikkiä Suomessa.

Leiri järjestetään vain muutamia päiviä ennen Itämeren suuria sotaharjoituksia, Ruotsin isännöimää Auroraa ja Venäjän ja Valko-Venäjän Zapadia.

Rauhanleirin osanottajia saapui laivasta terminaaliin Maarianhaminassa iltapäivällä. Leirin puuhamies, Tukholman rauhanyhdistyksen ex-puheenjohtaja Pelle Sunvisson, vastaili terminaalissa median kysymyksiin.

– Åland 17 on rauhanharjoitus. Tavoite on varmistaa, ettei näitä ympärillämme olevia rauhan ääniä vaienneta, Sunvisson sanoi Ilta-Sanomille.Rauhanleiri Gregersön leirikeskuksessa kestää perjantaista sunnuntaihin. (KUVA: Aleksi Jalava)
Sunvisson sanoi odottavansa, että leirin jälkeen osanottajat ovat paremmin valmistautuneita kasvaviin jännitteisiin.

– Toivon, että löydämme vahvan yhteyden venäläisten ja ruotsalaisten rauhan äänien välillä.

Rauhanleiriin on kohdistunut kovaa kritiikkiä. Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen on syyttänyt, että leiri on Venäjän operaatio ja informaatiovaikuttamista.

Ilta-Sanomat kysyi Sunvissonin näkemystä syytöksiin Venäjän operaatiosta.

– Koko harjoituksen tarkoitus on varmistaa, että voidaan vastata temppuihin, joilla meitä koetetaan vaientaa. Meitä syytetään Venäjän operaatioksi, mutta syytösten esittäjät eivät halua keskustella meidän kanssamme asiasta avoimesti. Olen valmis vastaamaan mihin tahansa syytökseen ja uskon, että niin ovat kaikki muutkin täällä.

Sunvissonin mielestä nykyään on vaikeaa puolustaa rauhaa niin Ruotsissa kuin Venäjälläkin.–Kaikki sotaharjoitukset ovat huonoja ideoita, sanoo Pelle Sunvisson. (KUVA: Aleksi Jalava)

– Kun puhumme rauhasta, vaikutamme aina jonkinlaisilta pettureilta. Vastustan Venäjän militarisoitumista, mutta jos käytän aikani sen vastustamiseen, minusta tulee peruste oman maani militarisoitumiselle.

Ilta-Sanomat kysyi, miksi Ruotsi ei saisi harjoitella puolustautumista omalla alueellaan.

– Kyllä se saa ja niinhän siellä tehdään, mutta se ei ole hyvä idea, vaan erittäin huono. Kaikki sotaharjoitukset ovat huonoja ideoita.

Ruotsissa on noussut mediaan Sunvissonin haastattelu, jossa tämän kerrottiin sanoneen, että maan voisi olla parempi tulla miehitetyksi kuin puolustaa itseään sotavoimin.

– Olin keskustellut pitkään toimittajan kanssa. Keskustelimme siitä, mitä puolustamme. Sanoin, ettei ole sataprosenttisen varmaa, että on tärkeämpää puolustaa rajoja kuin ihmisiä. Kun on kyse ihmisten puolustamisesta, ei ole varmaa, että hyökkäyksen torjuminen kaikin keinoin on parempi ihmisille kuin sallia miehitys ja taistella sitä vastaan.

Rauhanleirin aktivisti yhdistetty Venäjän propagandakanavaan

Rauhanleirille osallistujien joukossa Maarianhaminan laivaterminaalissa oli myös venäläinen Aleksej Sachnin.


Aleksej Sachnin kertoo Ilta-Sanomille, että häntä on leimattu Ruotsissa Venäjän agentiksi. (KUVA: Aleksi Jalava)

Venäjän hallintoa vastustavassa oppositiossa toiminut Sachnin kertoo saaneensa Ruotsista turvapaikan poliittisin perustein.

Journalistin töitä Aftonbladetissa tehnyt Sachnin on ollut esillä Ruotsin mediassa myös uutisten kohteena.

Expressen-lehti kirjoitti viime kesäkuussa, että Sachnin olisi työskennellyt Venäjän valtion propagandakanavaksi syytetylle RT-kanavalle.

Sachnin kommentoi itse Expressenille, että hän on ainoastaan avustanut Ruotsissa vieraillutta RT:n kuvausryhmää.

Sachnin kertoo Ilta-Sanomille, että häntä on leimattu Ruotsissa Venäjän agentiksi.

– Sellaisissa olosuhteissa on helppoa ottaa yhteyttä ryhmiin ja aktivisteihin, jotka koettavat olla rauhan tekijöitä.

Sachninin mielestä rauhan edistäjät joutuvat helposti arvostelun kohteeksi.

– Yleensä molemmilta puolilta rintamaa leimataan.

Juttua muokattu 8.9. kello 23.30: Korjattu Aleksej Sachnin nimen kirjoitusasu.

Antti Honkamaa, Maarianhamina


Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 10563
Joskus tuntuu siltä, että sekä hurrit että svedupellet tarvitsisivat pientä sotaa, joka toisi heitä takaisin maan pinnalle noista utopistisista rauhanajatteluistaan.

En toivo sotaa, mutta silti... >:(
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Paikalla Spammiro Botti

 • Konkari
 • Viestejä: 503
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsi-tekee-toisin-kuin-suomi---jatti-investoinnit-tutkimukseen/kbQsdgE2?ref=facebook%253A0d6b%253Fref%253Dfacebook%253A0d6b

Päinvastoin kuin Suomessa - jätti-investoinnit tutkimukseen

20.9.2016 9:30 | Päivitetty 20.9.2016 10:11Suuret tavoitteet. Ministeri Helene Hellmark Knutsson sanoo, että hallitus on sitoutunut rahoittamaan tutkimusta ja osaamista. Kuva: Mikael Lundgren

Ruotsin tavoitteena on olla maailman johtava tietoyhteiskunta sekä ykkönen tutkimuksessa ja innovaatioissa.
Ruotsi investoi osaamiseen

Valtion tukea tutkimukseen ja koulutukseen nostetaan 290 miljoonalla eurolla 2020 mennessä

Suora tuki yliopistoille ja korkeakouluille nousee 140 miljoonalla eurolla

Tutkimuksen ja koulutuksen laadun parantamiseen uusia toimia

Samaan aikaan kun Suomen hallitus on leikkaamassa opetuksesta, tieteestä ja koulutuksesta jopa 600 miljoonaa euroa, Ruotsissa tehdään päinvastoin.

Maan hallitus jatkaa päättäväisesti suuria investointeja koulutukseen ja tutkimukseen. Ruotsissa nähdään, että maa ei voi pärjätä globaalissa kilpailussa, jos se ei ole osaamisen ykkönen maailmassa.

Ruotsin hallitus tuo syksyn budjettiesitykseen ehdotuksen koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksen asteittaisista korotuksista.

Ehdotuksessa tutkimusrahoja korotetaan vajaalla 41 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Sen jälkeen korotukset jatkuvat vuosittain päätyen yli 290 miljoonan euron tasolle vuoteen 2020 mennessä. Tänä vuonna Ruotsin valtio laittaa koulutukseen ja tutkimukseen 7,2 miljardia euroa.

Uusista korotuksista kirjoittaa Ruotsin korkeakoulutuksesta ja tutkimuksesta vastaava ministeri Helene Hellmark Knutsson Svenska Dagbladet -lehdessä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa Ruotsi maailman johtavaksi tietoyhteiskunnaksi sekä ykköseksi tutkimuksessa ja innovaatioissa.

Hellmark Knutssonin mukaan Ruotsin liike-elämä ja koko hyvinvointiyhteiskunta ovat riippuvaisia laadukkaasta tutkimuksesta ja osaamisen kehittämisestä, jota yliopistoissa ja korkeakouluissa tehdään.

”Monissa maissa on jouduttu tekemään suuria säästöjä tutkimuksen julkiseen rahoitukseen. Ruotsi ei aio seurata tätä trendiä. Hallituksella on vastuu taloudesta, ja se on sitoutunut rahoittamaan tutkimusta ja osaamista vahvistaakseen yhteiskunnan rakenteita.”

Ehdotuksen perusteella suora tuki yliopistoille ja korkeakouluille nousee vuoden 2017 budjetissa asteittain, kaikkiaan 140 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä.

”Hallitukselle on tärkeää tukea yliopistoja ja korkeakouluja tutkimuksessa ja tohtoriohjelmissa pitkän aikavälin mahdollisuuksien parantamiseksi. Erinomaiseen tutkimukseen ei ole oikopolkuja.”

Työtä on tehty päättäväisesti. Ruotsin valtion rahoitus tutkimukseen ja innovaatioihin on noussut asteittain vuodesta 2008 lähtien. Ongelmana on ollut se, että kansainvälisessä vertailussa tulokset ovat jääneet laihoiksi sijoitettuun rahamäärään nähden. Niinpä hallitus ehdottaa uusia lähestymiskulmia ja strategisia painotusalueita.

Rahoja ohjataan muun muassa ilmastonmuutoksen, terveydenhuollon, kestävän kehityksen ja digitalisaation tutkimukseen. Opettajien koulutusta vahvistetaan. Hallitus edellyttää, että lisäraha sijoitetaan vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Rahoille on saatava enemmän konkreettista vastinetta.

”Hallitus hakee laatua ja kestävyyttä sekä pyrkii houkuttelemaan enemmän yksityistä rahoitusta”, Hellmark Knutsson sanoo. "

Paikalla Spammiro Botti

 • Konkari
 • Viestejä: 503
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Helvete!

Ikinä ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, eli teroittaa paistinvarrasta, kun harakka vielä istuu oksalla (Latvia, mitenkähän tuo Ruotsissa sanotaan?):

https://nyheteridag.se/regeringen-svanger-skriver-inte-pa-karnvapenforbud/

Regeringen svänger – Skriver inte på kärnvapenförbud

NEW YORK Sveriges regering svänger i frågan om huruvida man ska verka för en kärnvapenfri värld. Tidigare har utrikesminister Margot Wallström sagt att regeringen ämnat att skriva på FN-konventionen som innebär ett kärnvapenförbud. Idag signerade 51 stater konventionen. Sverige avstod.
Sveriges regering har tidigare sagt sig vara villiga att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Idag skrev 51 medlemsstater i FN på konventionen, men svenska regeringen avstår.

Utrikesminister Margot Wallström har vid tidigare tillfällen sagt att regeringens inställning till kärnvapen varit välkänd sedan länge och menat att regeringen fört en linje för kärnvapenförbud.

Sverige var en av de 122 medlemsstater i FN som röstade för det förhandlingsresultat som legat till grund för FN-konventionen.

Den senaste tiden har rapporter kommit om påtryckningar från Washington där USA varnat Sverige att inte skriva på kärnvapenförbudet. Även andra NATO-länder har utövat påtryckningar mot Sverige och gjort det tydligt för regeringen att Sveriges försvarssamarbeten med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver på FN-konventionen.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Svenska regeringen, som tidigare varit en röst för en kärnvapenfri värld, uppger sig vilja avvakta eftersom man vill undersöka och analysera konventionen innan man tar beslut om huruvida man kan skriva på den eller inte.

Markus Allard Markus Allard markus.allard@nyheteridag.se

Paikalla Spammiro Botti

 • Konkari
 • Viestejä: 503
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Helvete!

Ikinä ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, eli teroittaa paistinvarrasta, kun harakka vielä istuu oksalla (Latvia, mitenkähän tuo Ruotsissa sanotaan?):

https://nyheteridag.se/regeringen-svanger-skriver-inte-pa-karnvapenforbud/

Regeringen svänger – Skriver inte på kärnvapenförbud

NEW YORK Sveriges regering svänger i frågan om huruvida man ska verka för en kärnvapenfri värld. Tidigare har utrikesminister Margot Wallström sagt att regeringen ämnat att skriva på FN-konventionen som innebär ett kärnvapenförbud. Idag signerade 51 stater konventionen. Sverige avstod.
Sveriges regering har tidigare sagt sig vara villiga att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Idag skrev 51 medlemsstater i FN på konventionen, men svenska regeringen avstår.

Utrikesminister Margot Wallström har vid tidigare tillfällen sagt att regeringens inställning till kärnvapen varit välkänd sedan länge och menat att regeringen fört en linje för kärnvapenförbud.

Sverige var en av de 122 medlemsstater i FN som röstade för det förhandlingsresultat som legat till grund för FN-konventionen.

Den senaste tiden har rapporter kommit om påtryckningar från Washington där USA varnat Sverige att inte skriva på kärnvapenförbudet. Även andra NATO-länder har utövat påtryckningar mot Sverige och gjort det tydligt för regeringen att Sveriges försvarssamarbeten med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver på FN-konventionen.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Svenska regeringen, som tidigare varit en röst för en kärnvapenfri värld, uppger sig vilja avvakta eftersom man vill undersöka och analysera konventionen innan man tar beslut om huruvida man kan skriva på den eller inte.

Markus Allard Markus Allard markus.allard@nyheteridag.se

Ruotsin Nobel-komitea, ja siis viime kädessä Kalle-Kustaa on loppuviimeksi vastuussa myös Norjan jakamista Noopeleista, sillä se on konsultoinut ne sinne. Asia on tavallisen siviililain ja sopimusten alainen.

Tähän minä uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Puheenjohtajana (ne potkitut huijarit ovat olleet sihteerieitä ja tavallisia jäseniä.

Tämä on kosto.

Ja tämä on oikein!

https://yle.fi/uutiset/3-9869004

" Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICAN:ille – järjestö sai alkunsa Suomessa

Nobel-komitea haluaa tukea ydinaseet kieltävää YK-sopimusta ja toivoo ydinasevaltiot mukaan ydinaseriisuntaan.
6.10.2017 klo 12:01päivitetty 6.10.2017 klo 14:43

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty ydinaseita vastaan kampanjoivalle ICAN-järjestölle. The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons on kansalaisjärjestöjen liittouma, joka pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa.

– Järjestö saa palkinnon työstään huomion kiinnittämiseksi katastrofaalisiin humanitaarisiin seurauksiin, joita millä tahansa ydinaseiden käytöllä olisi, ja sen uraauurtavista ponnistuksista sellaisten aseiden kieltämiseksi sopimusten kautta, Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen ilmoitti.

– Elämme maailmassa, jossa ydinaseiden käytön riski on suurempi kuin pitkään aikaa, Reiss-Andersen sanoi.Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen julisti Nobelin rauhanpalkinnon saajan 6. lokakuuta. Heiko Junge / EPA

Komitea palkitsee ydinaseiden vastaisen työn hetkellä, jolloin tilanne Korean niemimaalla on jännittynyt Pohjois-Korean ydinkokeiden ja ohjuskokeiden takia. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin epäillään aikovan irrottaa maansa Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta.
ICAN syntyi Suomessa

Ydinaseita vastustava järjestö sai alkunsa ydinaseita vastaan toimivien lääkäreiden yhteisjärjestön IPPNW:n Helsingissä järjestetyssä biennaalissa syyskuussa 2006. Tuolloin järjestö hyväksyi aloitteen toimintansa laajentamisesta maailmanlaajuiseksi.

ICAN kuvailee itseään ruohonjuuritason kansalaisjärjestöjen yhteenliittymäksi. Se aloitti toimintansa virallisesti Wienissä 2007.

ICAN tuki YK:ssä käytyjä neuvotteluja ydinaseet kieltävästä sopimuksesta, ja Nobel-komitea pyrkii palkinnolla rohkaisemaan hallituksia liittymään sopimukseen.

ICANin Suomen verkoston ICAN Finlandin koordinaattori Kati Juva sanoi STT:lle, että rauhanpalkinto ei ollut suuri yllätys sen jälkeen, kun YK sai kesällä hyväksyttyä ydinaseet kieltävän sopimuksen.

ICAN oli Juvan mukaan ratkaisevasti mukana lobbaamassa sopimuksen puolesta.

– Tosin on samalla todettava ydinasesopimuksen ongelmat. Ydinasevaltiot ja esimerkiksi Suomi eivät ole allekirjoittaneet sitä, Juva muistuttaa STT:n haastattelussa.

Nobel-komitea ilmaisi tukeaan ydinasekiellolle

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:ssa heinäkuussa. Sen puolesta äänesti 122 maata. Ainoana vastaan äänesti Nato-maa Hollanti. Muut Nato-maat Norja mukaan lukien boikotoivat äänestystä. Myös Naton ulkopuoliset ydinasevallat jättäytyivät ulkopuolelle.

Suomi ja monet EU-maat eivät osallistuneet edes sopimusneuvotteluihin. Suomen mielestä sopimus on merkityksetön, koska sen avulla ydinaseita ei vähennetä.

Nato-maat ovat uhanneet sopimukseen liittynyttä Ruotsia vastatoimilla.

Rauhanpalkinnon saajan valitsee Norjan suurkäräjien valitsema viisihenkinen Nobel-komitea. Palkinto jaetaan Oslossa.

Viime vuonna rauhanpalkinnon sai [urlhttps://yle.fi/uutiset/3-9216265]Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos[/url] ponnisteluistaan Kolumbian pitkän sisällissodan lopettamiseksi.

ICAN muisti ydinräjähdyksistä selvinneitä

– On suuri kunnia vastaanottaa Nobelin Rauhanpalkinto 2017 tunnustuksesta roolistamme Ydinaseiden kieltosopimuksen aikaansaamisessa, ICAN sanoo tiedotteessaan.

Järjestö muistuttaa, että ydinaseet ovat maailman tehokkaimpia aseita ja ainoa asetyyppi, jonka käyttäminen voisi johtaa ihmiskunnan täydelliseen tuhoutumiseen.

ICAN muisti miljoonia vapaaehtoisia kampanjatyöntekijöitään, samoin kuin ydinaseiden käytön ja niiden kokeilujen uhreja.

– Se [palkinto] on kunnianosoitus Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommi-iskuista selvinneille, "hibakusheille", ja ydinasekokeiden uhreille eri puolilla maailmaa, joiden karmaisevat todistukset ja uupumaton työnteko olivat ratkaisevan tärkeitä sopimuksen hyväksymiselle.

Lähteet: STT, AFP, AP, Reuters "

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-35770909

Poissa Toope

 • Konkari
 • Viestejä: 10563
Kirjallisuuspalkintohan meni nyt Kazuo Ishigurolle, ei tällä kertaa ihan kehitysmaakorvikenobelina jollekin täysin nobodylle. Luin tuon "Pitkän päivän illan" ja oli jeebus niin tylsä romaani. Kaipa hänen tuotannossaan on jotain niin fantsua ideaa, ehkä, en tiedä? No, onnea kirjailijalle...
"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope
Toope Tahalle: "En minäkään vastustaisi islamia, jos se olisi, mitä esität. Pelkään sitä, koska kokemus islamista on niin erilainen, mitä esität."
goo

Paikalla Spammiro Botti

 • Konkari
 • Viestejä: 503
Heja Sverige!

Ruotsi allekirjoittaa YK:n ydinaseiden vastaisen sopimuksen, SUOMI EI!

(Uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Ruotsin oikeaan ratkaisuun positiivisesti, ja Saulin SSuomen väärään negatiiviseeti.)

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/229729-ruotsi-suututtamassa-yhdysvallat-yhdella-allekirjoituksella-suomi-jattaytyy-ulos#.WbQG1ECgPjN.facebook

Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ulkomaat|Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen katsoo, että runsaan viikon kuluttua allekirjoitettavaksi tuleva YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava. Hän pitää sitä jopa mahdollisena riskinä ydinaseriisuntatyössä.

Suomi ei ole allekirjoittamassa sopimusta, mutta Ruotsi sen sijaan on yhdessä 121 maan kanssa allekirjoittamassa sopimusta.

–Perussyy siihen, miksi Suomi ei lähtenyt näihin neuvotteluihin mukaan oli se, että yleensäkin Suomi haluaa olla mukana uskottavissa ja realistisissa kansainvälisissä prosesseissa. Ja sellainen ydinaseet kieltävä sopimus, jossa ydinasevallat eivät itse ole mukana ei ole tässä suhteessa kovin realistinen, sanoo Vanhanen Uudelle Suomelle.

–Se saattaa jopa hankaloittaa ja vaikeuttaa ydinaseriisuntaa. Varsinkin taktisten ydinaseita osalta, hän jatkaa.

Yhdysvallat on kimmastunut Ruotsille näistä aikeista. Maan puolustusministeri James Mattis lähetti ruotsalaiskollegalleen Peter Hultqvistille paimenkirjeen, jossa hän varoitti Ruotsia olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Mattisin mukaan allekirjoituksella olisi Svenska Dagbladetin mukaan negatiivisia vaikutuksia maiden suhteisiin.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto huomauttaa, että Ruotsin allekirjoituksen painoarvoa kasvattaa se, että maa istuu tällä hetkellä mukana YK:n turvaneuvostossa. Haavisto epäileekin, että mikäli Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen, se olisi turvaneuvoston ainoa länsimaa, joka sopimuksen kirjoittaa. Muut turvaneuvoston jäsenmaat ovat Nato-maita, eivätkä ole allekirjoittamassa sopimusta. Ydinasepelote kuuluu keskeisesti Naton sotilasdoktriiniin.

–Ajattelen, että tämä on varmasti yksi tekijä Yhdysvaltojen ja Ruotsin suhteessa. Yhdysvaltojen näkökulmasta se on varmasti negatiivinen tekijä. Mutta en usko, että se lopettaisi yhteistyötä maiden välillä yhteisestä Itämeri-intressistä johtuen. Ja tietenkään Suomen ja Ruotsin välillä se ei lopeta mitään tavanomaista sotilasyhteistyön syventämistä, joka nyt on menossa, Haavisto toteaa.

–Jos ajatellaan tilannetta, missä jouduttaisiin Baltiaa aseellisesti puolustamaan, niin on aika vaikea ajatella sitä ilman Ruotsin ilmatilaa ja Ruotsin satamia. Ruotsin rooli on aika merkittävä Nato-maiden omalle puolustukselle. Tässä mielessä on vaikea nähdä, että Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhde tällaiseen katkeaa. Mutta varmasti kipakkaa keskustelua siellä käydään kulissien takana, hän aprikoi.

Vanhanen ja Haavisto eivät kumpikaan näe, että Ruotsin allekirjoitus asettaisi suuria esteitä tai rajoitteita Suomen ja Ruotsin väliselle tai Yhdysvaltojen kanssa tehtävälle sotilasyhteistyölle. Helsingin Sanomat kirjoittaa lauantaina, että ydinasesopimus on ”ylivoimaisesti vaikein eteen tullut kiistanaihe sen jälkeen, kun Ruotsi ja Suomi ryhtyivät tiivistämään yhteyksiä puolustuksessa keskenään sekä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa”.

–Minusta me kykenemme syventämään turvallisuusyhteistyötä Ruotsin kanssa, vaikka Ruotsi allekirjoittaisi sopimuksen. Sillä olisi varmasti vaikutusta – ainakin joissakin tilanteissa – Ruotsin ja Naton väliseen yhteyteen. Mutta minusta se ketju ei ulotu Suomeen niin, että joutuisimme valitsemaan joko Nato-option tai syvenevän Ruotsi-yhteistyön välillä, Vanhanen pohtii.

–Minulla on se käsitys, että nimenomaan tällä hetkellä turvallisuusyhteistyön tarve lähtee vähintään yhtä paljon Yhdysvalloista ja Naton omista intresseistä kuin meidän omistamme. Se juontuu Baltian puolustukseen, mikä on Natolle aikamoinen haaste, Haavisto täydentää.

–Jos elettäisiin normaalissa diplomatian tilanteessa, tehtäisiin jonkinlaista damage controllia suljettujen ovien takana siitä, miten homma hoidetaan niin, että molemmat pitävät päänsä, mutta siitä ei synny vaikeuksia tai harmia käytännön yhteistyölle, Haavisto jatkaa.

Ruotsissa käynnistyy Itämerellä maanantaina yli 20 000 sotilaan massiivinen Aurora-harjoitus, johon myös Suomi ja Yhdysvallat ottavat osaa. Venäjän oma, sekin Itämerellä käytävä Zapad-harjoitus käynnistyy kolme päivää myöhemmin. "

Helvete!

Ikinä ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, eli teroittaa paistinvarrasta, kun harakka vielä istuu oksalla (Latvia, mitenkähän tuo Ruotsissa sanotaan?):

https://nyheteridag.se/regeringen-svanger-skriver-inte-pa-karnvapenforbud/

Regeringen svänger – Skriver inte på kärnvapenförbud

NEW YORK Sveriges regering svänger i frågan om huruvida man ska verka för en kärnvapenfri värld. Tidigare har utrikesminister Margot Wallström sagt att regeringen ämnat att skriva på FN-konventionen som innebär ett kärnvapenförbud. Idag signerade 51 stater konventionen. Sverige avstod.
Sveriges regering har tidigare sagt sig vara villiga att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Idag skrev 51 medlemsstater i FN på konventionen, men svenska regeringen avstår.

Utrikesminister Margot Wallström har vid tidigare tillfällen sagt att regeringens inställning till kärnvapen varit välkänd sedan länge och menat att regeringen fört en linje för kärnvapenförbud.

Sverige var en av de 122 medlemsstater i FN som röstade för det förhandlingsresultat som legat till grund för FN-konventionen.

Den senaste tiden har rapporter kommit om påtryckningar från Washington där USA varnat Sverige att inte skriva på kärnvapenförbudet. Även andra NATO-länder har utövat påtryckningar mot Sverige och gjort det tydligt för regeringen att Sveriges försvarssamarbeten med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver på FN-konventionen.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Svenska regeringen, som tidigare varit en röst för en kärnvapenfri värld, uppger sig vilja avvakta eftersom man vill undersöka och analysera konventionen innan man tar beslut om huruvida man kan skriva på den eller inte.

Markus Allard Markus Allard markus.allard@nyheteridag.se

Ruotsin Nobel-komitea, ja siis viime kädessä Kalle-Kustaa on loppuviimeksi vastuussa myös Norjan jakamista Noopeleista, sillä se on konsultoinut ne sinne. Asia on tavallisen siviililain ja sopimusten alainen.

Tähän minä uskon Kalle-Kustaan vaikuttaneen Puheenjohtajana (ne potkitut huijarit ovat olleet sihteerieitä ja tavallisia jäseniä.

Tämä on kosto.

Ja tämä on oikein!

https://yle.fi/uutiset/3-9869004

" Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICAN:ille – järjestö sai alkunsa Suomessa

Nobel-komitea haluaa tukea ydinaseet kieltävää YK-sopimusta ja toivoo ydinasevaltiot mukaan ydinaseriisuntaan.
6.10.2017 klo 12:01päivitetty 6.10.2017 klo 14:43

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty ydinaseita vastaan kampanjoivalle ICAN-järjestölle. The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons on kansalaisjärjestöjen liittouma, joka pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa.

– Järjestö saa palkinnon työstään huomion kiinnittämiseksi katastrofaalisiin humanitaarisiin seurauksiin, joita millä tahansa ydinaseiden käytöllä olisi, ja sen uraauurtavista ponnistuksista sellaisten aseiden kieltämiseksi sopimusten kautta, Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen ilmoitti.

– Elämme maailmassa, jossa ydinaseiden käytön riski on suurempi kuin pitkään aikaa, Reiss-Andersen sanoi.Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen julisti Nobelin rauhanpalkinnon saajan 6. lokakuuta. Heiko Junge / EPA

Komitea palkitsee ydinaseiden vastaisen työn hetkellä, jolloin tilanne Korean niemimaalla on jännittynyt Pohjois-Korean ydinkokeiden ja ohjuskokeiden takia. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin epäillään aikovan irrottaa maansa Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta.
ICAN syntyi Suomessa

Ydinaseita vastustava järjestö sai alkunsa ydinaseita vastaan toimivien lääkäreiden yhteisjärjestön IPPNW:n Helsingissä järjestetyssä biennaalissa syyskuussa 2006. Tuolloin järjestö hyväksyi aloitteen toimintansa laajentamisesta maailmanlaajuiseksi.

ICAN kuvailee itseään ruohonjuuritason kansalaisjärjestöjen yhteenliittymäksi. Se aloitti toimintansa virallisesti Wienissä 2007.

ICAN tuki YK:ssä käytyjä neuvotteluja ydinaseet kieltävästä sopimuksesta, ja Nobel-komitea pyrkii palkinnolla rohkaisemaan hallituksia liittymään sopimukseen.

ICANin Suomen verkoston ICAN Finlandin koordinaattori Kati Juva sanoi STT:lle, että rauhanpalkinto ei ollut suuri yllätys sen jälkeen, kun YK sai kesällä hyväksyttyä ydinaseet kieltävän sopimuksen.

ICAN oli Juvan mukaan ratkaisevasti mukana lobbaamassa sopimuksen puolesta.

– Tosin on samalla todettava ydinasesopimuksen ongelmat. Ydinasevaltiot ja esimerkiksi Suomi eivät ole allekirjoittaneet sitä, Juva muistuttaa STT:n haastattelussa.

Nobel-komitea ilmaisi tukeaan ydinasekiellolle

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:ssa heinäkuussa. Sen puolesta äänesti 122 maata. Ainoana vastaan äänesti Nato-maa Hollanti. Muut Nato-maat Norja mukaan lukien boikotoivat äänestystä. Myös Naton ulkopuoliset ydinasevallat jättäytyivät ulkopuolelle.

Suomi ja monet EU-maat eivät osallistuneet edes sopimusneuvotteluihin. Suomen mielestä sopimus on merkityksetön, koska sen avulla ydinaseita ei vähennetä.

Nato-maat ovat uhanneet sopimukseen liittynyttä Ruotsia vastatoimilla.

Rauhanpalkinnon saajan valitsee Norjan suurkäräjien valitsema viisihenkinen Nobel-komitea. Palkinto jaetaan Oslossa.

Viime vuonna rauhanpalkinnon sai [urlhttps://yle.fi/uutiset/3-9216265]Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos[/url] ponnisteluistaan Kolumbian pitkän sisällissodan lopettamiseksi.

ICAN muisti ydinräjähdyksistä selvinneitä

– On suuri kunnia vastaanottaa Nobelin Rauhanpalkinto 2017 tunnustuksesta roolistamme Ydinaseiden kieltosopimuksen aikaansaamisessa, ICAN sanoo tiedotteessaan.

Järjestö muistuttaa, että ydinaseet ovat maailman tehokkaimpia aseita ja ainoa asetyyppi, jonka käyttäminen voisi johtaa ihmiskunnan täydelliseen tuhoutumiseen.

ICAN muisti miljoonia vapaaehtoisia kampanjatyöntekijöitään, samoin kuin ydinaseiden käytön ja niiden kokeilujen uhreja.

– Se [palkinto] on kunnianosoitus Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommi-iskuista selvinneille, "hibakusheille", ja ydinasekokeiden uhreille eri puolilla maailmaa, joiden karmaisevat todistukset ja uupumaton työnteko olivat ratkaisevan tärkeitä sopimuksen hyväksymiselle.

Lähteet: STT, AFP, AP, Reuters "

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-35770909

EU/NATO-vastaisku tuli heti kuin kuin kemian noopeleitta jätetyn apteekin hyllyltä. Asialla Norjan YLE NBK...

Tästä tulee vielä kunnon nokkapokka... ;D ;D ;D

https://yle.fi/uutiset/3-9870962

NRK: Nobel-säätiön väitetään sijoittaneen rahaa aseisiin, tupakkaan ja fossiilisiin polttoaineisiin

Kiistanalaisia sijoituksia Nobel-säätiön julkisista raporteista on löytänyt norjalainen rikkaiden maiden kulutusta kritisoiva järjestö, Framtiden i våre hender.

7.10.2017 klo 04:39päivitetty 7.10.2017 klo 04:50

Nobel-säätiö sijoittaa rahaa sellaisiin yrityksiin, jotka tuottavat esimerkiksi aseita, tupakkaa ja hiiltä, kirjoittaa

Norjan yleisradioyhtiö NBK.

Norjalainen ekologista kulutusta tarkkaileva järjestö on saanut käsiinsä luettelon kiistanalaisista yrityksistä, joihin Nobel-säätiö sijoittaa. Mukana on yrityksiä, jotka valmistavat ydinaseita, tupakkaa ja hiiltä.

– Olemme löytäneet useita ongelmallisia investointeja, kuten Saab AB, joka valmistaa aseita, tupakkayhtiöitä kuten British American Tobacco ja hiiltä tuottava energiayhtiö RWE, sanoo johtaja Anja Bakken Riise Framtiden i våre hender -järjestöstä. Järjestö toimii ekologisen kulutuksen ja maailmanvarojen oikeudenmukaisen kuluttamisen puolesta Norjassa.

– Paradoksaalista on, että he (Nobel-säätiö) jakavat rauhanpalkintoja ilmastonmuutoksen vastustajille ja ihmisoikeusaktivisteille ja osallistuvat itse samaan aikaan siihen, mitä vastaan palkinnonsaajat taistelevat, järjestö sanoo.

Järjestö on käynyt läpi Nobel-säätiön julkiset investointiraportit. Järjestön mukaan osa sijoituksista on turvallisempi kuin toiset.

Riisen mukaan nyt löydetty tieto on vasta jäävuoren huippu. Riisen mukaan säätiö on sijoittanut moniin kiistanalaisiin yhtiöihin.
Norjalaiset eivät ole kommentoineet

Nobel-säätiö hallinnoi Alfred Nobelin jättämän testamentin varallisuutta. Ruotsissa toimiva Nobel-säätiö ei ole voinut vastata NRK:lle kyseisten yritysten sijoituksia koskeviin kysymyksiin.

Nobel-säätiön johtaja Lars Heikenstenin mukaan säätiö investoi rahastojen kautta, se ei siis osallistu aktiivisesti yksittäisten sijoituskohteiden valintaan.

Heikenstenin mukaan ruotsalainen rahasto on ”pieni pelaaja”, toisin kuin norjalainen öljyrahasto.

NRK ei ole saanut kommentteja norjalaisesta Nobel-komiteasta.

Heikenstenin mukaan säätiö on kuitenkin kehittänyt eettisiä ohjeita, joilla voidaan taata sijoitusten eettisyys. Heikensten sanoo, että johtajat, jotka rikkovat kansainvälisiä yleissopimuksia, eivät saa uusia investointeja säätiöltä. Tällaiset sopimukset koskevat esimerkiksi maamiinoja.

Lue lisää: Nobelstiftelsen har investert i våpen, tobakk og kull