Kirjoittaja Aihe: Akateeminen maailma  (Luettu 4445 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Topi

 • Konkari
 • Viestejä: 858
Vs: Akateeminen maailma
« Vastaus #20 : su 22.03.2015, 15:22:29 »
En pidä sitä niin kovin järkevänä päämääränä, että Akatemian keskustelu olisi tiukasti rajattu tieteelliseksi niin kuin MrKatin edempänä esittämässä luonnehdinnassa. Pikemminkin pitäisi syntyä keskustelu, joka on periaatteessa avoin kaikille, joita asia kiinnostaa, taustasta riippumatta. Koko homman idea tuntuu minusta olevan se, että meillä ei ole yhteistä taustaa, joka mahdollistaisi tiukan teknisen asiakeskustelun yhteisesti ymmärretyistä lähtökohdista, mutta silti voidaan toisiltamme jotakin oppia ja jotain ymmärrystä jakaa tai saavuttaa.

Akateemisissa keskustelukerhoissa on aika yleisenä käytäntönä se, että joku pitää valmistellun alustuksen ja sen pohjalta sitten keskustellaan siitä mistä keskustellaan. Siinä mielessä ymmärrän, että tällaista kaivattaisiin enemmän foorumillekin. Alustus toimii hyvin silloin, kun kaikki kokoontuvat paikalle tiettyyn aikaan sen kuulemaan. Ketjuissa hyvin jäsennetyn alustuksen ongelma on minusta se, että siinä keskustelu ei ole samalla tavalla tietyn ajan ja paikan jäsentämää. Mikään ei sido keskustelijoiden kontribuutioita toisiinsa, ja on aika mahdoton odotus, että kaikki lukisivat jokaisen viestin huolellisesti ennen seuraavan kirjoittamista. Ei siihen riittäisi kenenkään aika tai keskittymiskyky.

Sitä voisi ehkä pohtia, taipuisiko foorumialusta jotenkin myös jäsennellympään alustettuun keskusteluun, ja miten sellaisen voisi toteuttaa. Siis että joku ilmoittaa haluavansa alustaa vaikka aiheesta X, ja halukkaat ilmoittautuvat mukaan keskusteluun, jota käydään jokin rajattu aika -- esimerkiksi viikko. Tai sitten niin, että ryhmän koosta tms riippuen jokaisella on käytettävissään vaikkapa yksi puheenvuoro per viikko.

En tiedä yhtään, voisiko jokin vastaava viritys käytännössä toimia. Ongelmia siihen varmasti liittyy. Mutta idea oli siis se, että olisi muun täysin vapaan keskustelun ohessa myös jotain vähän säännellympää ja rakenteellisempaa. Perusongelma varmaan on se, että foorumikirjoittelu jo käytännön lähtökohtien ja luonteensa vuoksi asettuu johonkin suullisen keskustelun ja punnittujen tekstejen julkaisun välimaastoon. Ei oikein voi päästä keskustelun välittömyyteen, enkä toisaalta näkisi mielekkääksi pyrkiä perinteisempien julkaistujen kirjoitustenkaan tapaiseen.
« Viimeksi muokattu: su 22.03.2015, 17:55:58 kirjoittanut Topi »

Chama

 • Vieras
Vs: Akateeminen maailma
« Vastaus #21 : su 22.03.2015, 15:54:08 »
... ilman vaatimusta oman tieteellisen kontribuution osoittamisesta. Toki pelkkä ymmärryksen luominen on kontribuutio.

Tarkoitatko, että tällaisella yleisfoorumilla joku todella pyrkisi synnyttämään uutta tieteellistä tietoa... ? Ei takuulla pyri. Eikä semmoinen ole millään muotoa edes m a h d o l l i s t a. Jos sellainen asetetaan Akatemia -osion t a v o i t t e e k s i, ainakin minä ja kiltti nimimerkkini lähdetään siltä istumalta lippahivoon.

Poissa Vatupassi

 • Konkari
 • Viestejä: 712
Vs: Akateeminen maailma
« Vastaus #22 : ma 23.03.2015, 20:33:33 »
-Ei niin paljon pahaa kirjoittamistyyleissä , kuin kirjoittajissakin!

-Jos määritellään julistava kirjoittaja X-)hän voi seuraavassa elämässään olla tohtori!

-metaa on oltava, ja sen virrattava vapaasti niin kuin meteoriitit avaruudessa!

----koskaanhan ei tiedä milloin radat kohtaavat, milloin sieltä tulee tietoisuuteemme
toisen planeetan ---morsetusta"
)
-----totuus piillee yksinkertaisissa asioissa, eikä se silloin mielestäni ole kaukana ruohonjuuresta"
vaan pikemminkin päin vastoin!

-------akateemisuutta tarvitaan siihen: että lajitelemiseen mitkä asiat ovat tulkinta-kysymysksiä"
-----mitkä asiat vaativat monimutkaisempaa käsittely-prosessia, ennen kuin
on seulottu tantereeseen jyvät  ja akanat, ja tutkimuksiin ...What ever?

--niin kuin ihmisen aivot, niistäkin on käytössä vain pieni-osa, mutta millaisia asioita
esim-eläimet aistivat, mutta joita emme aisti... ja sittenkin ovat olemassa--------
kuten esim.tsunamit kun tulivat lähtivät kaikki villi-elukatkin sisämaahan elefantit edellä"!


-----vuoropuhelu kokonaisuuksien kanssa on välttämätöntä,


Poissa Vatupassi

 • Konkari
 • Viestejä: 712
Vs: Akateeminen maailma
« Vastaus #23 : ma 23.03.2015, 20:38:23 »
 ;)jos saitte tekstistä jotakin, hyvä niin, minä olen tälläinen "puujalkaviestinen-kirjoittaja! ::)

Chama

 • Vieras
Vs: Akateeminen maailma
« Vastaus #24 : ma 23.03.2015, 22:28:18 »
--niin kuin ihmisen aivot, niistäkin on käytössä vain pieni-osa...

Tämä on yleinen käsitys, joka ei pidä paikkaansa; urbaanilegenda siis. Biologisen evoluution näkökulmasta tämmöinen olisikin aivan järjetöntä tuhlausta.

Lenny

 • Vieras
Vs: Akateeminen maailma
« Vastaus #25 : ti 24.03.2015, 06:27:07 »
Onhan se tietysti jotenkin hellyyttävää, jos joku kuvittelee tekevänsä tiedettä tällaisella nettifoorumilla. Siitä huolimatta henkäisen syvään, karaisen itseni ja sanon, että sellaista muka-akateemista asiakeskustelua ei täällä mitenkään erityisesti tarvita. Akatemia alueena on mielestäni ensisijaisesti aihetta rajaava määrittely, eikä koske millään tavalla keskustelun formaattia. Tieteestä ja tekniikasta saa keskustella mielestäni kuka vain, kukin omalla tavallaan.

Toisesta suunnasta ajattelen myös, että ei asiattomuuksia, pään aukomista ja muuta älämölöä kaivata ei-akateemisissa aiheissa yhtään enempää.
« Viimeksi muokattu: ti 24.03.2015, 06:29:15 kirjoittanut Lenny »

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 10877
 • Back
Vs: Akateeminen maailma
« Vastaus #26 : su 29.03.2015, 16:21:42 »

Akateeminen jargon

Koen osaavani ajatella jonkin verran. Silti en kovin usein pääse kiinni filosofisempiin (tai ehkä tieteellisiinkään) aiheiden käsittelyihin. On kaikenlaista taustaa, joka tulisi olla selvillä paremmin, jotta saisi kunnon otetta.

Vaan. Kannattaako tuota kauheasti surra. Jos on käsitemaailma eristäytynyt omaan lokeroonsa, niin voisiko homehtuakkin sinne? No, ei ehkä sentään ihan näin.

Jonkin verran kiinnostaa tosiaan itseni ja yleisemmältä kantilta katsoen se, että käsittelyt ovat myös yleisesti liityttäviä. Ei oltaisi asiantuntijoiden armoilla etenkään niissä aiheissa, jotka kuuluvat kaikkien elämään, tai josta olisi omassa elämässä hyötyä.

Tällaisia mietteitä ihan alkuun kielten eroista.