Kirjoittaja Aihe: Eläinten älykkyydestä.  (Luettu 14387 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Nynny

 • Vieras
Vs: Eläinten älykkyydestä.
« Vastaus #140 : su 25.09.2016, 18:39:23 »
Lienee tulkintakysymys, pitääkö noita kuvia nyt sitten osoituksena älyllisyydestä vai järjettömyydestä (mielestäni niitä voidaan käsitellä osoituksena parvikäyttäytymisestä). Jos kaadat vettä holtittomasti ja vain osa vedestä osuu suppiloon, harva kai sanoisi sen kielivän veden älyllisestä käyttäytymisestä. Jos meillä on sosiaalinen sopimus käyttäytyä tietyllä tavalla, ainakin sen noudattaminen voidaan tulkita ymmärrykseksi säännön olemassaolosta. Sääntöhän toimii kuin aita, lampaiden tapauksessa niiden mieliin kenties on teroittunut käsitys oikeasta ja väärästä käyttäytymisestä, vaikka ne eivät pystyisi tätä eroa ilmaisemaan symbolisesti. Käsitys sallittavasta ja toivotusta sekä rajat ylittävästä tekee ylipäätään elämisen laumassa mahdolliseksi.

Juuri tuota ajoin takaa; kuvan lampaille on opetettu "sääntönä" aukosta kulkeminen. Tietysti suurin osa menisi siitä muutenkin kunhan lauman johtaja vain saadaan menemään, mutta osa oikoisi takuuvarmasti jos tilanne ei olisi järjestetty säännön avulla. Siis ihan veikkauksena. Voihan se olla, että ovat jalostaneet tuollaisen aita-aukko -lampaan jossakin "down under", mutta hieman epäilen.

Eikä minulla tosiaan ole paljon kokemusta muista kuin suomenlampaista, ja ne ovat tunnetusti samanlaisia jukuripäitä kuin me suomalaisetkin. Oli meillä joskus texel-lampaita, ja ne olivat kyllä hieman "autistisempia", löhösivät ja söivät lähinnä. Toisin kun suomenlampaat, joilla on aika usein pilkettä silmäkulmassaan.

Poissa Laika

 • Konkari
 • Viestejä: 4963
Vs: Eläinten älykkyydestä.
« Vastaus #141 : su 25.09.2016, 18:45:43 »
Juku kun vastaatte nopeasti, luethan myös muokatut osat tekstiäni. :)
Custom will reconcile people to any atrocity; and fashion will drive them to acquire any custom.

-George Bernard Shaw, Killing For Sport, Preface (1914)

Nynny

 • Vieras
Vs: Eläinten älykkyydestä.
« Vastaus #142 : su 25.09.2016, 18:53:20 »
Juku kun vastaatte nopeasti, luethan myös muokatut osat tekstiäni. :)

Jatkumo vastaa ennen kuin kirjoitatkaan!

Tuohon koiran hihnakäyttäytymiseen sanoisin, että aika moni rähinä jäisi kokematta jos ihmiset eivät roikottaisi niitä koiriaan paniikissa heti kun jotakin tapahtuu.

Poissa ROOSTER

 • Konkari
 • Viestejä: 1357
Vs: Eläinten älykkyydestä.
« Vastaus #143 : la 22.10.2016, 17:54:10 »
Eläinkouluttaja Tuire Kaimio teki merkittävän havainnon. Ehkä naakat keskustelevat keskenään enemmän kuin arvaammekaan:

Lainaus käyttäjältä: http://yle.fi/uutiset/3-9245545
Kolumni: Opettiko naakkani tempun tuhannelle kaverilleen?

Laumoilla ja parvilla on älykkyyttä, jota ei tavata yksittäisillä eläimillä. Kun sellaista pääsee todistamaan, tuntee olonsa nöyräksi, kirjoittaa Tuire Kaimio. Hänen kameralleen tallentui tapaus, joka sai hengen salpautumaan ja ajatukset vilistämään.
Yleinen mielipide on aina väärässä

Poissa Norma B

 • Nyhtönaakka
 • Konkari
 • Viestejä: 13372
Vs: Eläinten älykkyydestä.
« Vastaus #144 : su 27.11.2016, 11:07:53 »
Aloitin kirjan Millaista on olla eläin? (kirj. Helena Telkänranta). Tässähän oli hemmetin kiehtova simppajuttu. Käytiin läpi tämä vanha tuttu juttu miten jotkut eläinyksilöt joissain lajeissa osaavat tunnistaa itsensä peilistä. Siihen perään sitten kerrottiin miten oli annettu parille itsensä tunnistaneelle simpanssille videokamera. Toinen kuvasi ja katseli itseään syömässä ruokaa, mutta toinen teki tempun jota voisi pitää milteipä tieteen harjoittamisena, ainakin tutkimuksena.

Tämä simpanssi oli aiemmin tutkinut peilillä miltä sen kurkussa näyttää. Mutta koska se ei siten nähnyt kovin syvälle, ryhtyise nyt kuvaamaan videokameralla kurkkuaan. Kun tämänkin kanssa oli vaikeaa koska ei näkynyt kunnolla, se haki taskulampun avuksi!

Sama simpanssi myös harrasti ilmeisesti näyttelemistä. Koska simpanssiuroksilla on tapana pörhistää hartiakarvojaan ollakseen mahdollisimman mahtavia, otti tämä simpanssi lelunaan olleen turkispuuhkan harteilleen ja kuvasi itseään pomppimassa hurjana ylösalas. Mahtisonni eli machomies -rooli siis.

Poissa pimpelis pompelis

 • Konkari
 • Viestejä: 7551
 • Etevä ajattelija
Vs: Eläinten älykkyydestä.
« Vastaus #145 : su 27.11.2016, 11:54:35 »
Luin äsken Telkänrannalta "Eläin ja ihminen. Mikä meitä yhdistää?". Ilmestynyt lokakuussa.
Mielenkiintoisia juttuja, ei ole hukkaan heitettyä aikaa jos lukee kirjan.

Poissa ROOSTER

 • Konkari
 • Viestejä: 1357
Vs: Eläinten älykkyydestä.
« Vastaus #146 : la 07.01.2017, 19:12:48 »
Yleinen mielipide on aina väärässä