Kirjoittaja Aihe: Kasvava yhteiskunta  (Luettu 734 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Kasvava yhteiskunta
« : su 02.04.2017, 19:05:02 »

Suuntana kansalaisyhteiskunta


Kirjoittelen paljon vaikuttavaa, tai oikeammin tuon esiin asioita, tai pyrin seurailijaihmisenä tarkastelemaan asioita siltä yleensä arkiselta tasolta, josta maailma avautuu itselleni. Tänään kirjoitellut parista ruoka- ja terveys-aiheeseen liittyvästä viitteestä, päätyen yhteiskuntaa koskeviin piirteisiin:

http://jatkumo.net/index.php?topic=595.msg130151#msg130151
http://jatkumo.net/index.php?topic=1477.msg130166#msg130166


Kansalainen on viime kädessä se, joka kantaa vastuun, omakohtaisesti ja oikeasti vaikuttuen, omassa elämässään. Näin, mikäli kansalainen ei kuulu esim eliittiin, tai seurausten välttäjiin, siis seurausten kiertokykyisiin, eri tavoin.

Vallan luovutuksen vaikeudesta puhutaan paljon. Tätä pidetään hyvänä tavoitteena. Tavoite voi näkyä muita enemmän pohjoismaissa. Luulen, että tästä voi tulla isoin seuraava muutos, mikä vaikuttaa ihmisten elämään. Mitä mieltä?

Millä tavalla kansalaiset uskaltavat tuoda esiin tärkeäksi kokemia asioita? Ja missä yhteyksissä? Onko tällaista aktiivistuutta mielestäsi riittävästi?

Aktiivisuuden ei välttämättä tarvitse kohdistua suuriin yleisöihin, vaan voi olla hyvinkin vain lähipiiriin ulottuvaa. Tai sitten lähipiiri säästetään yhteiskunta-aiheelta, ja siirrytään laajempiin yhteyksiin. Miten tämä menee eniten, ja mikä on vaikutuksellisinta, jos ajattelee kansalaisyhteiskunnan toteutumista?

Oma näkemys on erityisesti se, että kansalaisyhteiskunta toteutuu, sitä ei niinkään rakenneta. Tietyllä tapaa vapaa juttu, toisin kuin esim kommunismi tmv, joka vaatii melkoista päkistyksellisyyttä, jos ylipäätään pysyy jotenkin kasassa, jonkin aikaa.

Kansalaisyhteiskunnassa tehdään tarvittava, ja mahdollisimman vähällä, eli aidosti taloudellisesti ja sujuvasti, ja kohden tuota pyrkien.
« Viimeksi muokattu: pe 27.04.2018, 20:03:25 kirjoittanut Juha »

Poissa Hayabusa

 • Konkari
 • Viestejä: 3155
Vs: Suuntana kansalaisyhteiskunta
« Vastaus #1 : su 02.04.2017, 22:40:02 »
Kansalaisyhteiskunnassa tehdään tarvittava, ja mahdollisimman vähällä, eli aidosti taloudellisesti ja sujuvasti, ja kohden tuota pyrkien.

Tämä. Asioiden tekeminen tarpeen mukaan. Se on jossain välissä päässyt meiltä unohtumaan. Maailma on muuttunut näennäisen tekemisen puuhasteluyhteiskunnaksi, jossa on kiire tekemään turhaa. Tervehdin ilolla tarpeellisuuden maailmaa. Samalla korvien väliin hiipii pelko, että tie sinne on pitkä ja saattaa käydä romahduksen kautta. Jätän asian hautumaan.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Suuntana kansalaisyhteiskunta
« Vastaus #2 : ma 17.04.2017, 13:53:34 »

Ihminen yhteiskunnassa, järjestöissä, seuroissa, ...

Omia kokemuksia tulkiten, voisin todeta, että aika outo suhde on erilaisiin yheiskunnan tahoihin. Tällaisia on monenlaisena. Esim työttömien ruokalat, oleskelupaikat, ... tai yleensäkin erilaisia ihmisryhmiä varten rakennetut paikat, joissa on jollain tapaa virkaatekeviä vastuuhenkilöitä yhteiskunnan taholta, tai mistä liekkin. Työpaikat ovat myös näitä.

Kysymys itselleni on, että miten suhtautua?

On rakennelma/järjestelmä, johon liittyy erilaisia toimittajia. Nuo yhteisön kaltaiset on ja pysyy, vähän kuin Suomen laki, tieliikennesäännöt, kauppa-asiointia koskevat puitteet, jne. Voit osallistua noiden mukaisesti, tosin oma osuus on jotenkin käytöllinen, eikä oikeastaan voi koettavan olla muuta. Tahoihin voi liittyä inhimillisyyttä, ja sitä pyritään saamaan mukaan, mutta toisaalta tämäkin häiritsee, sillä aivan kuin puurot ja vellit uhkaisi mennä sekaisin.

Organisaatiot ovat kohdattavina epäelollista. Voit osallistua, mutta et voi odottaa vastavuoroisuutta. Yksisuuntaisuus on vallitsevaa, ja mahdollinen vastavuoroisuus on hyvin hatara jo perusajatuksena tälle suuremmalle yksisuuntaisuudelle.

En tarkoita, että yksisuuntaiset ja vuorovaikuttamattomat tahot olisivat pahasta, mutta mikä on järkevä suhde, jonka kansalainen voi niihin muodostaa? Millä tavoin niitä voi olla terveesti kokevan yksilön kannalta?

Puoluejärjestelmä on samalla tavoin kasvoton, epäinhmillinen, eikä suurta antoisaksi koettavaa tulosta taida oikein syntyäkkään. Enemmän maailmassa on kaikenlaista ongelmaa, ja riskien mahdollisuutta, ja sitä, että kaikki sanoo, ettei asioille voi oikein mitään, ja kun jotain tapahtuu, niin kauhee, erityisen päiviteltävää.

Miten ihmisen luonnollinen tarve voi toteutua näin kaukaisilla tavoilla? Voiko suhde olla muu kuin käytöllinen? Joka taas on melkoinen ongelma kaikkia osallistujia kohtaan.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Suuntana kansalaisyhteiskunta
« Vastaus #3 : pe 12.05.2017, 16:01:21 »

Tuntus, että kansalaisen liittymä yhteiskunnan eri kokonaisuuksiin on käytöllistä. Ken ei kohtaa kuin yhteiskunnan toimijoita, on siten sidottu tähän toimitapaan, eikä ole kovin lajityypillistä, tai antoisaksi koettavaa. Käytöllisissä liittymissä voi olla luontevaa olla mukana, joissain tilanteissa. Ehkä useimmissa, jolloin asiaa ei tule tarkasteltua tästä vinkkelistä.

Yhteiskunta rakenteena ei voi olla kovin läheisesti koettava asia, ja käytöllisyys voi leimata jonkin verran yhteiskunna rakentamista. Siitä halutaan sopiva. Kuka mitäkin sen kautta voisi hamuta, ja keneltä taas tulisi pääsy estää tähän varntoon.

Koko ajatus tuntuu aika hassulta. Sodat, eli oikeusväännöt on kärjistetyin osa tätä. Samoin orjuus, onnistujat, häviäjät, ... Voi olla aika sairasta lopulta, tai jos ongelmia, niin hyvin ymmärrettäviä, eikä tältä pohjalta ehkä saa aikaan sitä, mitä saatetaan kuintenkin paljon hakea.

Poissa pimpelis pompelis

 • Konkari
 • Viestejä: 8453
 • Etevä ajattelija
Vs: Suuntana kansalaisyhteiskunta
« Vastaus #4 : pe 12.05.2017, 16:17:52 »
Tuntus, että olisi parempi kun vetäisit peiton korvillesi ja lopettaisit käsittämättömän paskan jauhamisen.
Ukko latoo suuria sanoja peräkkäin ilman mitään yhdistävää ajatusta. Olet säälittävä vanha irstas impotentti homoseksuaali.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Suuntana kansalaisyhteiskunta
« Vastaus #5 : su 04.06.2017, 14:21:01 »

Vaikuttamisoikeus omiin asioihin

Pitänyt taukoa kirkon erilaisista ruoka-avuista. Ja muistakin, joista taitaa vastata Eksote, tai jokin työttömyys-peräinen taho.

Perustoimeentuloa ei tulisi sitoa agendalle, vaan se tulisi olla mm ideologia- ja uskonto-vapautta, koska näissä täytyy olla yksilöllä oma päätäntämahdollisuus, ei vedätys jonkin välttämättömyyden turvin, heitä hyväksikäyttäen, jotka voi sitoa riippuvaiseksi laumaksi, jolloin vaikuttajistoa muodostuu toisaalle yhä enemmän, ja erilaista elämänhallintamahdollisuutta eri ryhmille.

Hyväksyttävä toimi, tai jopa pakotettu toimeettomuus kielteisestä, noilla toimeentulo, ja toimeentulon kohdistamismahdollisuus, eli käytännön äänioikeus siihen tarpeelliseen, jotka ovat hyväksytyksi katsottuja elämiseen, ja hyväksyttyä sitoudutaan arvioimaan jatkuvasti, eri vinkkeleistä. Jokaisella on paikkansa, eikä toimia tarvitse rajata kenenkään osalta, eli ei eläkeläisiä, jne. Käytännössä letkuissaolevalla tietysti erilaiset mahdollisuudet olla mukana, mutta mukanaolo voi näissä ääritilanteissa olla tärkeää, ja jos ei yleisesti, niin ainakin sille, joka on hankalassa asemassa, jolloin voi auttaa tosiaan itseään hyvin, ja sitä kautta antaa mahdollisuuksia muille enemmän johonkin toiseen tarvittavaksi koettuun.

Ajatus on ideaali, tosin tavoitteena hyvään elämään kuuluva, yksiöä tukeva, ja kokonaisuutta samalla.

Tarkempi toteutus vaatii paljon kokeilemista, yrityksiä, vetäytymisiä ja säätöä,.. mutta ei hurahtamista. Jostain voidaan lähteä jo nyt, ja hakemiselle oltava pelivaraa. Eikä tällaiset vaatine ehkä edes virallisempaa sysäystä, jossa tarvittaisiin suurimittaisempia ohjaustoimia, ainakaan jatkuva-aikaisesti keskitettynä, ellei kokonaisuuden tarkastelua kaiken lomassa lasketa kaikkien jonkinlaiselle vastuulle, samoin vaiheita, jolloin tulee puhaltaa pilliin, missä vain jotain huomataan, eikä välttämättä norsunluutornissa.

Jos runnominen ja mukauttaminen erilaisena ja voimakkaana on sallittua, tulee sitä vapautta pyrkiä laajentamaan jokaisen käyttöön. Yksipuolisuutta on ollut, tosin ehkä nähtävillä jotain toistakin jo, jossain mitassa.

Kokonaisuuden sopiva eheys perustuu kommunikaatiomahdollisuuksille. Mitä ovat toimivana, kaiken lomassa, ... aika näyttää toimivuuksista kulloinkin.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Kasvava yhteiskunta
« Vastaus #6 : pe 27.04.2018, 20:02:57 »

Muutin ketjun ostikkoa: Suuntana kansalaisyhteiskunta ==>> Kasvava yhteiskunta.

Kasvaneisuuteen tarkemmin, ei tarvitse ottaa kantaa, että mitä voisi milloinkin olla, kunhan tarpeenmukainen, jos yhteiskuntarakennetta jonkinlaisena tarvitaan. Jos on tällainen kokonaisuus, niin jotta mukana, niin täytyy omalta osaltaan edistyä, mitä todennäköisimmin, tosin kokonaisuudessa yhteiskunta voi olla myös epäoleellinen, ainakin teoriassa. Silloin tosin yhteiskunnasta ei tarvitse erityisemmin jutellakkaan, muuten kuin historiana.


Sattui silmään tämä Uutinen:  Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat ((https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005657870.html))

Vaikea teema, ja sen löytäminen, jonka pohjalta tuntuu jokin ratkaisu luontevalta. Ilman tällaisen oivallusta, on kyseessä tietysti korpivaellus.

Nordean Kärkkäisen mukaan [...]  Sellaista mallia, jossa kaikki voittavat ja työnteko aina kannattaa ei yksinkertaisesti ole. Jonkun on siis hävittävä.

Pisti silmään tuo otos. Jotain outoa.

Poissa Juha

 • Konkari
 • Viestejä: 11035
 • Back
Vs: Kasvava yhteiskunta
« Vastaus #7 : pe 27.04.2018, 20:28:48 »

Jos kasvu-juttu on alkutaipaleella, on kuviot yleensä hyvin sekoja, eikä yhtenäisyyttä ole. Toimivuus on sitä ja tätä, jos ajatellaan yhteiskuntaa välineenä. Voiko se olla muuta kuin väline, kuvioiden puolesta?

Ehkä yhteiskuntaan ei tulisi liittää kovin paljoja, ja tässä eräs tavoite. Kun asioita selkenee, on jotain helpompaa, ja toimivampaa. Jokin on niin yksinkertaista, ettei muuten oikein voisi olla.

Kun siis monimutkaisuudesta tehdään jokin arvo, ja ajatellaan lisäksi, ettei yksinkertaisuuteen ole mahdollisuutta, niin kai näin helppo juttu toteutuu automaattisesti, kun tahtoo toteutua ilman hiljaista ja huomaamatonta päätöstäkin.

Jos otsikkona olisi: "Toimivuuteen kasvava yhteiskunta", niin jos yhteiskunta tulee esteeksi, niin toimivana se tarkoittaisi tosiaan sitä, ettei sitä olisi. Toimiva yhteiskunta olisi se, jota ei olisi. En osaa ajatella tätä, mutta otsikkona sopivampi, sillä myös tämä vaihtoehto sisältyisi mukaan.
« Viimeksi muokattu: pe 27.04.2018, 20:30:59 kirjoittanut Juha »