Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 ... 8 9 [10]
91
Kamari / Vs: Oikeus määritellä itse oma identiteettinsä (nro 2)
« Uusin viesti kirjoittanut Safiiri ma 31.12.2018, 07:26:00 »

Minusta se on varsin järkevä oletus. Jos elimistössä on ristiriitaa eri hormonialtistusten välillä, sen todellakin tuntee. Jos taas ristiriitaa ei ole, sitä ei tunne mitenkään. Juuri koska ei ole mitään vertailukohtaa.

Jos olisin mies ja saisin pienen annoksen jotain mieshormnia, se ei tuntuisi varmaan miltään. Mutta naisen kehoon ruiskutettuna mieshormoni saattaisi aiheuttaa tuntuvia reaktioita. (En ole perehtynyt, tehdäänkö tällaista, mutta noin periaatteellisella tasolla kuvittelisin.) Mitä kummallista tässä on?

Kyse ei nyt ole mistään estrogeenia erittävistä miehistä, jotka tuon hormonin myötä tuntevatkin olevansa naisia.

Ei niin, kuten en sanonutkaan. Se oli vain esimerkki siitä, että omaan kroppaan sopivat hormonit eivät aiheuta mitään sukupuolen tuntemusta.

Kenelle tätä esimerkkiä oikein tarjoilet, kun mielestäni kukaan ei ole esittänytkään, että transsukupuolisuus aiheutuisi sukuhormoneista - tai että sukupuolen kokemus mielessä syntyisi noista hormoneista.
92
Kamari / Vs: Oikeus määritellä itse oma identiteettinsä (nro 2)
« Uusin viesti kirjoittanut Safiiri ma 31.12.2018, 06:40:05 »

Juuri näin. Ei "ihmisyys" myöskään tunnu miltään, kun olemme ihmisiä alusta loppuun asti. Silti meissä vaikuttavat kaikki ihmiskajin biologiset vaikutukset,mmutta eivät me "tunnu" mitenkään "ihmismäisiltä" vaan ihan normaalilta. Voimme tietysti vuorovaikuttaa eläinten kanssa ja yrittää vertailla, mikä meissä on samaa ja mikä eri, mutta ulkopuoliseen vertaaminen on eri asia kuin ominaisuuden tunteminen sisäisesti. Siksi sukupuolikaan ei useimmilla "tunnu miltään", koska se on normaalitila, joka vallitsee ja on vallinnut aina. Ulkopuolisiin voi toki aina vertailla.

Nyt puhut jostakin ihan eri asiasta. Nimittäin siitä, miten on helppoa, jos jotakin asiaa olemuksessaan tai kokemuksessaan ei travitse koskaan pohtia tai kyseenalaistaa, koska mikään ei koskaan sitä uhkaa, häiritse tai kyseenalaista ulkopuolelta.

Puhuin molemmista erikseen, juuri siksi että ne erottuisivat. On nimittäin eri asia huomata olevansa erilainen kuin muut vertaamalla itseään muihin JA tuntea sisäisesti jokin ominaisuus itsessään.

Vaikka kuinka vertaan itseäni muihin, naisiin ja miehiin, ei se naiseuteni silti tunnu miltään naiseudelta vaan ihan vain omalta itseltäni. En koe mitään erityistä naiseutta sen takia, että olen nähnyt ympärilläni sekä naisia että miehiä ja oppinut niiden eroja. Se ei ole tuottanut sisäistä tuntemusta naiseudesta.

Ei, se kokemus tosiaan on ihan sisäsyntyinen. Se ei siltikään tarkoita, ettei sitä ole olemassa tai että se olisi helposti mukautuva mihin tahansa - eli vaikka siihen, että kaikki odottavat sinun olevan kuten ympärilläsi olevat miehet, vaikka tunnet olevasi ennemminkin kuten ympärilläsi olevat naiset. Juuri se, että sinusta tosiaan on ”neutraalia” olla nainen, voi hyvinkin olla tämän tulosta. Sen sijaan, jos odotukset olisivat jatkuvasti kohtaasi sellaisia kuin ne ovat miehille, tuo sisäinen tuntemuksesi joutuisi jatkuvastai haastetuksi ja kyseenalaistetuksi. Kyse on siis näiden asioiden yhteisestä vaikutuksesta, ei kummastakaan erikseen.

Transsukupuolisilla tämä tilanne tulee varsin voimakkaasti eteen - mutta heilläkin suurta osaa näyttelee ympäristö, joka kohtelee heitä sen kehollisen sukupuolen mukaan. Cis-sukupuolisilla tällaista tilannetta ei tyypillisesti synny ainakaan samassa määrin voimallisena.


Voi olla, mutta tämä ympäristön suhtautuminen ei liity millään tavalla transsukupuolisuuden määrittelyyn tai diagnostiikkaan.[/quote]

Nin - juuri siksi transsukupuolisuutta ei pitäisikään ajatella sairautena, vaan ominaisuutena. Me emme itse asiassa edes voi tietää, olisiko transsukupuolisten mahdollista olla tyytyväisiä omaan kehoonsa ja haluaisivatko he mitään korjausta, JOS heidät ympäristö pystyisi täysin hyväksymään siinä sukupuolessa, jonka he omakseen tuntevat ja sen kummemmin ihmettelemättä ulkoista muotoa. Kuten siis noista muista kulttuureista tiedämme, niin heidän erityisyyttään voisi jopa yhteisö pitää arvossa ja tärkeänä erilaisuutena, jolla on oma yhteisössä oma tehtävänsä.

Tällaista muutosta vain ei voi sormia napsauttamalla tuottaa, joten emme pääse asiaa testaamaan.

Lainaus
Voi olla, mutta karson tarpeelliseksi muistuttaa, että transsukupuolisuudessa ei ole kyse yksilön ja yhteisön/kulttuurin välisestä ristiriidasta vaan yksilön omasta sisäisestä ristiriidasta. Muutoinhan transsukupuolisuuteen kaikkein helpoin lääke olisi valistaa ympäristön ihmisiä kohtelemaan yksilöä toisin, eikä mitään hormonihoitoa tarvittaisi.

Kyllä siinä on varsin paljon kyse nimenomaan yksilön ja yhteisön välisestä ristiriidasta.

Ei se hormonialtistuksen ristiriitaisuus transsukupuolisilla kuitenkaan aiheudu eikä poistu sillä, miten yhteisö suhtautuu heihin.[/quote]

Mikä hormonialtistuksen ristiriita? Ei transsukupuolisilla ole mitään nais-ja mieshormonien erityksen eroa cis-sukupuolisiin. Koska transnaisilla on kivekset ja lisämunuaiset, heillä erittyy testoseronia ihan kuten miehillä. Samoin transmiehillä on munasarjat, jotka erittävät ihan normaaliin tapaan naishormoneja. Transsukupuolisuus ei ole häiriötila tässä sisäerityksessä. SE hormonaalinen syy, jota transsukupuolisuuden synnyn taakse on ehdotettu tapahtuu sikiökaudella ja se siis aiheuttaa eroja aivojen kehitykseen. Kuten itsekin taisit jossain vaiheessa todeta, niin on havaittu neurologisia eroja aivoissa cis-sukupuolisten ja transsukupuolisten välillä. On löydetty eroja androgeeni- ja estrogeenireseptorien tiheydessä. Reseptori ei ole hormonia erittävä, vaan siihen reagoiva rakenne - vastaanottaja.

Tässä sinulle transsukupuolisuuden kriteerit:
Lainaus
Transsukupuolisuuden diagnostiset kriteerit ICD-10-tautiluokituksen mukaan:[35]

Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli.
Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta.
Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus.
Wikipedia

Kuten huomaat, ei diagnostiikassa eikä määritelmässä viitata hormoneihin, ei neurobiologiaan, eikä mihinkään sellaisiin löydöksiin, jotka ulkopuolinen voisi tutkia tai mitata (paitsi kromosomipoikkeamat, jotka löydöksenä tarkoittavat, että kyse ei olekaan transsukupuolisuudesta). Minun on vaikeaa ymmärtää, miksi jatkuvasti väität, etteikö tämä asia riippuisi nimenomaan yksilön omasta kokemuksesta, kun juuri se on koko diagnoosin ydin: halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen (syntymässä määritellyn) sukupuolen edustajana. Voisitko nyt linkittää johonkin lähteeseen, jossa diagnostiikan ja määritelmän kriteerit eivät viittaa henkilön omaan haluun, kokemukseen sukupuolestaan, hänen tuntemaansa identiteettiin. Aivokuvantamista vasta pohditaan tarjottavaksi transsukupuolisille. Siis tarjottavaksi. Ei siis lääkärille työkaluksi todeta ihimisen transukupuolisuus, jotta ei tarvitsisi turvautua äneltä itseltään kysymiseen.

Miksi sinua häirtsisi se, että ihminen voi vain itse ilman lääkärin siunausta todeta olevansa transsukupuolinen? Jos asia ei koskisi ympäristöä tai yhteisöä mitenkään?

Voi sen toki itsekin arvioida, mutta diagnoosin tekee kuitenkin lääkäri. Ja saadakseen esim. hormonihoitoa tarvitaan myös lääkärin apua. [/quote]

Kyllä, mutta lääkäri tekee diagnoosin arvioimalla yksilön omaa halua elää ja tulla kohdelluksi vastakkaisen sukupuolen mukaan. Lääkäri arvioi siis potilaan halua ja tuon halun pysyvyyttä. Kerro ihmeessä, miten lääkäri tämän halun selvittää, ellei hän sitä yksilöltä itseltään kysy. Ei nyt ainakaan aivokuvauksella tai hormonitasoja mittaamalla.

Minun on hyvin vaikeaa käsittää, miksi intät tästä lääkärin osuudesta. Kukaan ei ole kieltänyt, etteikö tämän hetkisen lain mukaan olisi haettava lääkäriltä diagnoosia saadakseen VIRALLISEN tunnustuksen transsukupuolisuudesta - ja sitä kautta mahdollisuuden vaikkapa lopulta korjata henkilötunnuksensa sukupuolen. Mutta tämä on meidän yhteiskuntamme sopima toimintatapa, joka on vain tapa, jolla olemme päättäneet asiassa toimia. Sen sijaan vaikkapa ne two-spiritit eivät tarvinneet lääkärin todistusta ja diagnoosia. Ilmiö ei ole riippuvainen lääkäreistä ja diagnoosin tekemisen tapa on itse asiassa poliittisluontoinen päätös. On naurettavaa, että nillität siitä lääkäristä, jonka pitäisi asiaa yksilöltä kysyä, kun sen ihan saman kysymyksen voi tietenkin kysyä kuka tahansa. Mihin tarvitaan se lääkärin tutkinto, jotta voi kysyä ihmiseltä: ”haluatko elää ja tulla kohdelluksi vastakkaisen sukupuolen mukaan”. Se on koko diagnoosin ja määritelmän YDIN. Lääkäri asiassa on vain tämän hetken käytäntömme - eikä tuokäytäntö ole yleismaailmallinen. On outo ajatus, että transsukupuolisuus siis olisi erilaista eri valtioissa - sen mukaan, miten niiden laissa tuo asia virallistetaan. Kun kyse sinunkin mielestäsi siis on ihan biologisesta ilmiöstä, ei kulttuurisesta.

Lainaus
Juu samaa mieltä. Transsukupuolisuus kuitenkin yleensä vaatii lääketieteellistä hoitoa.

Vaatiiko? Vai onko niin, että meillä on laki, jonka mukaan vaaditaan lääkärin diagnoosi ja vahvistus asialle ennen kuin saa korjata sukupuolensa?
93
Yhteisö / Vs: Keskustelua keskustelusta ja keskustelijoista (nro 12)
« Uusin viesti kirjoittanut ainatest ma 31.12.2018, 06:04:36 »
Kun tunnukseni laitettiin porttikieltoon, sain ilmoituksen ruudulle siitä. Mahdollisuutta kirjautua ulos ei ollut, että olisi voinut  vieraana lukea annetusta bannista. Myöskään sähköpostiin en saanut tietoa bannin syystä, vaikka olin vaihtanut sähköpostiosoitteen sen jälkeen kun Juha samoin kuin vuosi sitten oli muuttanut foorumin sähköpostiliitännän niin että en saanut olleeseen osoitteeseeni ilmoituksia. Vuosi sitten sain vain gmail-osoitteisiin ilmoituksia, nyt muihin kuin gmail-osoitteisiin. Tiedä sitten miten tällaista virittelyä nimittelisi.

Syytä porttikieltoon ei ole esitetty paitsi viittaus viestiini, jossa täsmensin pimpelsi pompeliksen käsitystä foorumin haun toimimisesta "porttikiellon" tapauksessa. Juhalta olisin odottanut vahvistusta miten foorumi toimii.

Rekisteröidyin uudella tunnuksella. Kirjoitin viestin OVH-palvelun ongelmatilanteesta. Sitä esikatsellessa Jatkumo   hukkasi viestin vaatien kirjautumista. En ryhdy uudelleen näkemään kirjoitusvaivaa. Toistanpahan aiemmin esittämäni käsityksen, että dedikoidun palvelimen sopimuksen päättyessä 26.12. Juhan 23.12. suorittama maksu ei varmaan ollut vielä lähtenyt Juhan pankista OVH:n pankille. Teknisesti ongelmana on, että OVH ei ole käsitellyt 15.12. maksua palvelun jatkamiseksi. Liitteenä on kuva OVH:n käyttäjien tyytyväisyysjkaumasta. Yli 80 % kokemus on huono tai erittäin huono. Netissä olevien arvioiden perusteella Juhan kokemukset OVH:n kanssa eivät ole poikkeuksellisia. Esimerkiksi soitto suomalaiseen asiakaspalveluun saattaa yhdistyä toiseen maahan, jossa keskusteluun käytettävä englannin kieli ei oikein ole hallussa.


Jaska Jokunen
94
Kamari / Vs: Oikeus määritellä itse oma identiteettinsä (nro 2)
« Uusin viesti kirjoittanut Aelita su 30.12.2018, 23:06:08 »

Sibnähän olet nyt käynyt taistoon ihan väärää termiä vastaan. Sun pitäisi vastustaa sitä, että omaa sisäistä kokemusta omasta sukupuolesta on ryhdytty kutsumaan sukupuoli-identiteetiksi. Koska sinusta identiteetti on jotakin muuta.


No mutta hienoa, Safiiri! Olet vihdoin tajunnut, mikä on pointtini. Juuri tuota olen tässä vastustanut muutaman sivun verran. Mahtavaa, että ajatus vihdoin avautui sinulle!


Jos sinun koko ongelmasi tässä asiassa pelkistyy siihen sukupuoli-identiteettiin, niin kyse näyttää olevan vain olkiukosta, jonka tuosta käsitteestä olet itsellesi rakentanut. Kyse on ihan vain siis omasta käsityksestä omasta sukupuolesta - ei mitään sen ihmeellisempää.

Juuri tällaista tulkintaa tulin kritisoimaan, eli voidaan palata siihen ensimmäiseen viestiini aiheesta. Siinä on perustelut, miski tämmöinen ajatus on ongelmallinen. Ja siinä myös itse demonstroit siitä johdettavaa "jokainen voi itse päättää" -käsitystä, joka on niin ikään harhaanjohtava.

PS. JOs jotakin, niin mielestäni tämä keskustelu koko ajan osoittaa, että cis-sukupuolisuus köäsitteenä tekee todella paljon näppärämmäksi ja selkeämmäksi näistä asioista puhumisen. Monenn monta kertaa sen käyttäminen tekee lauseen muotoilemisen todella paljon yksinkertaisemmaksi - ja tarkentaa tavoitellun veistin yksiselitteiseksi (jos vain lukija suostuu hyväksymään tuolle käsitteelle annetun yleisesti käytössä olevan merkityksen).

Millä tavalla tämä keskustelu sen osoittaa? Millaisia lauseita ja millaisissa tilanteissa tunnet tarvetta sanoa, joissa käytät cis-käsitettä? Tähän mennessä olet antanut esimerkin vain transsukupuolisten syrjinnästä.

95
Kamari / Vs: Oikeus määritellä itse oma identiteettinsä (nro 2)
« Uusin viesti kirjoittanut Aelita su 30.12.2018, 22:56:04 »

Minusta se on varsin järkevä oletus. Jos elimistössä on ristiriitaa eri hormonialtistusten välillä, sen todellakin tuntee. Jos taas ristiriitaa ei ole, sitä ei tunne mitenkään. Juuri koska ei ole mitään vertailukohtaa.

Jos olisin mies ja saisin pienen annoksen jotain mieshormnia, se ei tuntuisi varmaan miltään. Mutta naisen kehoon ruiskutettuna mieshormoni saattaisi aiheuttaa tuntuvia reaktioita. (En ole perehtynyt, tehdäänkö tällaista, mutta noin periaatteellisella tasolla kuvittelisin.) Mitä kummallista tässä on?

Kyse ei nyt ole mistään estrogeenia erittävistä miehistä, jotka tuon hormonin myötä tuntevatkin olevansa naisia.

Ei niin, kuten en sanonutkaan. Se oli vain esimerkki siitä, että omaan kroppaan sopivat hormonit eivät aiheuta mitään sukupuolen tuntemusta.

96
Kamari / Vs: Oikeus määritellä itse oma identiteettinsä (nro 2)
« Uusin viesti kirjoittanut Aelita su 30.12.2018, 22:48:21 »

Juuri näin. Ei "ihmisyys" myöskään tunnu miltään, kun olemme ihmisiä alusta loppuun asti. Silti meissä vaikuttavat kaikki ihmiskajin biologiset vaikutukset,mmutta eivät me "tunnu" mitenkään "ihmismäisiltä" vaan ihan normaalilta. Voimme tietysti vuorovaikuttaa eläinten kanssa ja yrittää vertailla, mikä meissä on samaa ja mikä eri, mutta ulkopuoliseen vertaaminen on eri asia kuin ominaisuuden tunteminen sisäisesti. Siksi sukupuolikaan ei useimmilla "tunnu miltään", koska se on normaalitila, joka vallitsee ja on vallinnut aina. Ulkopuolisiin voi toki aina vertailla.

Nyt puhut jostakin ihan eri asiasta. Nimittäin siitä, miten on helppoa, jos jotakin asiaa olemuksessaan tai kokemuksessaan ei travitse koskaan pohtia tai kyseenalaistaa, koska mikään ei koskaan sitä uhkaa, häiritse tai kyseenalaista ulkopuolelta.

Puhuin molemmista erikseen, juuri siksi että ne erottuisivat. On nimittäin eri asia huomata olevansa erilainen kuin muut vertaamalla itseään muihin JA tuntea sisäisesti jokin ominaisuus itsessään.

Vaikka kuinka vertaan itseäni muihin, naisiin ja miehiin, ei se naiseuteni silti tunnu miltään naiseudelta vaan ihan vain omalta itseltäni. En koe mitään erityistä naiseutta sen takia, että olen nähnyt ympärilläni sekä naisia että miehiä ja oppinut niiden eroja. Se ei ole tuottanut sisäistä tuntemusta naiseudesta.

Transsukupuolisilla tämä tilanne tulee varsin voimakkaasti eteen - mutta heilläkin suurta osaa näyttelee ympäristö, joka kohtelee heitä sen kehollisen sukupuolen mukaan. Cis-sukupuolisilla tällaista tilannetta ei tyypillisesti synny ainakaan samassa määrin voimallisena.


Voi olla, mutta tämä ympäristön suhtautuminen ei liity millään tavalla transsukupuolisuuden määrittelyyn tai diagnostiikkaan.

Lainaus
Voi olla, mutta karson tarpeelliseksi muistuttaa, että transsukupuolisuudessa ei ole kyse yksilön ja yhteisön/kulttuurin välisestä ristiriidasta vaan yksilön omasta sisäisestä ristiriidasta. Muutoinhan transsukupuolisuuteen kaikkein helpoin lääke olisi valistaa ympäristön ihmisiä kohtelemaan yksilöä toisin, eikä mitään hormonihoitoa tarvittaisi.

Kyllä siinä on varsin paljon kyse nimenomaan yksilön ja yhteisön välisestä ristiriidasta.

Ei se hormonialtistuksen ristiriitaisuus transsukupuolisilla kuitenkaan aiheudu eikä poistu sillä, miten yhteisö suhtautuu heihin.

Miksi sinua häirtsisi se, että ihminen voi vain itse ilman lääkärin siunausta todeta olevansa transsukupuolinen? Jos asia ei koskisi ympäristöä tai yhteisöä mitenkään?

Voi sen toki itsekin arvioida, mutta diagnoosin tekee kuitenkin lääkäri. Ja saadakseen esim. hormonihoitoa tarvitaan myös lääkärin apua.


Väitteesi siitä, että ongelma on vain transsukupuolisessa itsessään ei selvästikään pidä paikkaansa.

Jep. Transsukupuolisuuden SYYT ovat henkilön omassa kehossa geeni- ja hormonitasolla. Ongelmia voi toki aiheuttaa ja pahentaa myös ympäristö.

Kaikki ihmisen erilaisuus ei ole hoitoa vaativaa poikkeavuutta, eikä kaikki erimielisyys yksilön sopeutumattomuutta.


Juu samaa mieltä. Transsukupuolisuus kuitenkin yleensä vaatii lääketieteellistä hoitoa.

97
Tori / Vs: Torin uutiset (nro 2)
« Uusin viesti kirjoittanut Juha su 30.12.2018, 19:58:02 »
Kyse on siitä, mistä ja millä tavalla me rahat on hankittu ja millä perusteella jaettu. Lottoamisessa se on ihan selvää, jokainen täysin vapaaehtoisesti maksaa arpalipustaan pienen summan, jonka muodostama potti sitten arvotaan yhdelle onnekkaalle. Kuvioon ei sisälly mitään riistoa eikä hyväksikäyttöä.

Näin voi ajatella.

Mitä peli merkitsee eri ihmisryhmille? Pelaajille yleensä, pelin järjestäjille, peliin eri tavoin sidoksissa oleville? Mitkä ovat sidoksellisten asemat suhteessa muuhun väestöön? Onko jotain vaikutusta? Entä muihin, ei-sidoksellisiin, jos ajatellaan toisen ryhmän vaikutusta.

Asian voi ajatella laajasti. Se voi tuntua saivartelulta. En ole ihan vakuuttunut, jos näin väitettäisiin. Kukaan ei tietty väittänyt tällaista.

Analyysi olisi kiva, koska on tässä langanpää, seurattavaksi.
98
Tori / Vs: Vapaa yhteiskunnallinen sana
« Uusin viesti kirjoittanut Vatupassi su 30.12.2018, 19:57:29 »
Hekan päivystyksessä minulle sanottiin, etteivät hissi-asiat kuulu heille vaan että voi soittaa palokunnalle, jos huonosti
liikkuvia ihmisiä pitää siirtää.
Samasta päivystyksestä kerrottiin lauantaina, ettei ketään vastuutahoa saa kiinni ennen "normaalia työ-aikaa"hissin korjaaminen
ei siis kuulu hekalle vaan hissi yhtiölle.
-tähän mennessä hissi-yhtiö ei tehnyt muuta kuin lähettänyt huoltomiehen liimaamaan hissi-nappuloihin tarrat,jotka kertovat
hissiviasta.Hissi-yhtiölle on lähetetty kaksikin huoltopyyntöä.Hissi -yhtiö ilmoitti ettei ole vara-osia?
ihmiset ovat olleet pulassa kun on joulukin.Yksi ryhmäkodissa asuvista sanoo ettei ilman hissi ole mitään keinoa päästä ulos.
Olenius ihmettelee, ettei Heka ota vastuuta erikoiskohteesta olevasta hissin korjaamisesta.
-toinen kysymys on, miksi suurella hissi-yhtiöllä ei ole vara-osia?
Oletus on, että schindler suurena firmana pystyy korjaamaan yhden standardin perushissin?
-Köesaar vastasi lentokoneesta ,että hissin taajuusmuuntaja on hajonnut.
-uuden muuntajan toimitusajankohdan on määrä olla 3.tammikuuta
99
Temppeli / Vs: Kehittyvä elämänviisauteni
« Uusin viesti kirjoittanut Juha su 30.12.2018, 19:49:37 »
Suoraan sanoen tuossa tuli sivuvirkkeitäkin jo niin paljon, että ajatukseni katosi.


On tuollaisessa puolensa, pituudessa, sivulausemäärässä, ja mitä tuohon tyyliin liittyykään. En tiedä tarkalleen.

Jos kirjoituksia helpottaa, niin ehkä helpotusta saa aikaan, tosin kehen nähden? Tämäkin voi joskus olla tärkeä juttu, ellei tässä kohden.

Jos asia on aika vaikeasti ilmaistu kaikille, ilman helpottavaa uniikki(ryhmä)rakennetta, jota aika moni voi odottaa, eikä rakennetta ole tarjota helppona kaikille, niin ehkä tasapuolisen vaikeaksi jättäminen voi olla joskus hyvä valinta, jos muuhun ei kykene.

Kulma se on tämäkin. Tuskin ainoa, ja sovellettavuudesta en kerro mitään.
Sivuja: 1 ... 8 9 [10]