Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Vapaa / Vs: Putkirempan vertaistukiryhmä
« Uusin viesti kirjoittanut urogallus ti 25.04.2017, 13:26:06 »
Mielenterveydestä puhuttaessa unohtuu helposti sekin, että myös mielen häiriöt (Silloin, kun ne eivät ole synnynnäisiä tai elimellisiä, eli esim. fyysisen vamman aiheuttamia) ovat samalla pyrkimystä mielen tasapainoon.

"Kärsimyksen välttämättömyyden saattaa jokainen ymmärtää. Koska fyysinen kipu suojaa meitä ruhjoutumiselta, niin yhtä mielekästä luulisi sielullisenkin tuskan olevan: jossain on menty väärään". -Alex Matson

Olen tainnut kertoa tämän ennenkin, mutta kertaus on opintojen äiti. Kysyin kerran eräältä erittäin kokeneelta traumaterapeutilta onko PTSD hänen mielestään enemmän sopeuma kuin vamma. Hän mietti vastausta pitkään, ja totesi sitten että ainakin se on sopeuma, ja kenties ei vamma ollenkaan.

Melko mielenkiintoinen vastaus kun ottaa huomioon sen, minkälainen riesa PTSD ns. tavallisessa elämässä on.
2
Vapaa / Vs: Putkirempan vertaistukiryhmä
« Uusin viesti kirjoittanut TSS ti 25.04.2017, 13:22:59 »
Minä olen itseasiassa ollut koko ajan koko käsitettä vastaan, enkä ole sitä määritellyt mistään suunnasta. (Rentulle tämä).


Lopulta tapahtumia voi redusoida esim. pakene-jähmety-taistele -reaktioihin, ja siitä voitaneen olla samaa mieltä, että reaktiona paikalleen jähmettyminen ei varsinaisesti edusta henkistä vahvuutta tai kanttia. Se on vain hyytymistä. Ajovaloihin jääneen jäniksen olemassaolon jatkuvuus riippuu enää vain autoa ajavan reaktionopeudesta ja hyväntahtoisuudesta, mutta sellaisessa tilanteessa jäniksen oma peli oli jo pelattu.

Jos nyt puhutaan pelkästään jäniksestä ajovaloissa, niin silloin jähmettymisreaktio on selkeästi haitallinen.

Voidaan kuitenkin ajatella laajemminkin. Kaikki temperamenttitutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että ihmisillä (kuin taitaa olla myös eläimillä) on kaksi järjestelmää: lähestymis- ja välttämisjärjestelmä. Noin neljännes ihmistä omaa sellaisen fysiologian, että heidän välttämisjärjestelmänsä aktivoituu kaiken uuden edessä. Välttäminen, tai jähmettyminen, on siis initiaalireaktio. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään yksiselitteisesti heikkous, vaan lajin selviytymisen kannalta tärkeä ominaisuus. Kaikki lajit tarvitsevat suuria sotureita, jotka painuvat eteenpäin, mutta tarvitaan myös yksilöitä, jotka jähmettyvät tarkkailemaan, huomaavat vivahteet ja yksityiskohdat, ja tuovat nämä tiedot vähintään omaksi hyödykseen, mutta myös lähipiirinsä tai koko lajinsa hyödyksi.
3
Vapaa / Vs: Putkirempan vertaistukiryhmä
« Uusin viesti kirjoittanut Renttu ti 25.04.2017, 13:19:20 »
Mielenterveydestä puhuttaessa unohtuu helposti sekin, että myös mielen häiriöt (Silloin, kun ne eivät ole synnynnäisiä tai elimellisiä, eli esim. fyysisen vamman aiheuttamia) ovat samalla pyrkimystä mielen tasapainoon.

"Kärsimyksen välttämättömyyden saattaa jokainen ymmärtää. Koska fyysinen kipu suojaa meitä ruhjoutumiselta, niin yhtä mielekästä luulisi sielullisenkin tuskan olevan: jossain on menty väärään". -Alex Matson

Lisään tähän, että kuten fyysistä kipukynnystä voi kasvattaa ja nostaa, myös henkistä kipukynnystä voi kasvattaa ja nostaa. Rajansa tietysti kaikella, mutta yhtä kaikki. Jotkut lähtevät sotiin ja suuriin vaikeuksiin, ettei niiden toisten tarvitsisi sinne mennä. Se osoittaa henkistä vahvuutta ja kanttia, joita niillä muilla ei ole - eikä sitä niiltä tarvitse odottaakaan.
4
Kamari / Vs: Pänniikö olla mies?
« Uusin viesti kirjoittanut Safiiri ti 25.04.2017, 13:15:31 »
Tai antaa samalla mitalla takaisin kuin mitä sieltä reippaiden poikien kerhosta tulee solkenaan.

Niin, minähän en anna miehille periksi.  Sota jatkuu viimeiseen ämmään.Kovin hepposet on sulla sodan kriteerit. Pientä hyväntahtoista sanailuahan tämä. Kauheen pienestä sulla menee suu mutrulle.
5
Kamari / Vs: Pänniikö olla mies?
« Uusin viesti kirjoittanut Safiiri ti 25.04.2017, 13:14:50 »
Konteksti, parahin pimpsukka, konteksti.
...
Se olit sitäpaitsi sinä itse, joka käytit tällaista nimikettä Xantipasta.

Kuulehan senkin Lasihelmi, jos et halua itseäsi nimiteltävän et aloita sitä.
Tulkitsen, että nyt on peli tasan, älä jatka.

Ksantipan kanssa on sama juttu, mutta Kustippa ei järkipuhetta kuule. Jatkaa vaan ja ruikuttaa. Mokoma vanha ämmä.

Tota...mä taisin kyllä just sanoa, ettei mua nimittelyt paljoo haittaa, vaan voin vaikkapa iloisesti ryhtyä itsekin luonnehtimaan itseäni ilkeäksi vanhaksi akaksi. Nääs kun musta vanhuus ei ole häpeä, vaan enneminkin ansio, ilkeys ei ole erityisen paha juttu vaan monasti tarpeen eräiden mänttien kohdalla, enkä mä naiseuttakaan pidä huonona ominaisuutena. JOten - anna palaa vain, jos haluat kutsua mua ilkeäksi vanhaksi akaksi. Sehän on melekin arvonimi. En mä ole siitä valittanut. Mutta se siis oli luonnehdinta, jonka sinä itse keksit, joten sä tietänet, mihin sen perustit. Mä en ainakaan sellaisenkaan luonnehdinnan takia ajattele, että mun olis tarpeen jotenkin olla nolona tai yrittää jopa muuttua. Reippaana käyn ilkeänä vanhana akkana, jos sinä tai joku muu mut sellaiseksi kokee.

Mut jos et halua, että sun nimimerkkiä väännellään, niin kandee valita lyhkäsempi. Ihan vain vinkkinä tämä.
6
Kamari / Vs: Pänniikö olla mies?
« Uusin viesti kirjoittanut Safiiri ti 25.04.2017, 13:08:54 »

Mun pointti siis oli se, että kun jo on kokeillut kaikenlaiset mukavat, kiltit, positiiviset, rauhalliset, ystävälliset keinot vaikkapa tuoda omia näkökantojaan tai tuntemuksiaan esiin, mutta todennut nuo kaikki tavat tyystin toimimattomiksi ja usein jopa itselle haitallisiksi, koska ne vain altistavat sille, että tulee hyväksikäytetyksi, niin motivaatio aina vain jatkaa kilttinä oloa, positiivisuuden kautta toimimista ja miellyttämistä loppuu.

Jos sinua on tosiaan hyväksikäytetty nettifoorumeilla, sellainen varmastikin harmittaa, ja motivoi ärhäkkäämmän linjan valintaa.

Mutta jos nuo haitat koskevat vain netin ulkopuoleista maailmaa, niin eikö olisi suloista keskustella edes Jatkumon lintukodossa ilman sitä kaikkea toraa ja taistelua, mihin joudut muussa elämässä turvautumaan?

Tosielämässä  hommat hoituu huomattavasti helpommin kuin nettimaailmassa, jossa tunnetusti on ihmisillä taipumusta olla huomattavasti törkeämpää kieltä käyttäviä. Kasvottomuus poistaa ne pidäkkeet, joita on livenä kohdattaessa. Mutta toki silloin tällöin kohtaa myös törkeää käytöstä sielläkin. Yleensä se on varsin helppoa saada loppumaan, kun vain pitää puolensa. Onhan myös niin, ettei joku iso korsto varsinaisesti pysty keräämään glooriaa siitä, jos "pärjää" tällaiselle mun kaltaiselle 50 kg hyttyselle. Naurettavaltahan semmonen uhittelija vaikuttaa. Naurettaviahan ne on täälläkin, mutta ne ei itse ehkä sitä niin hahmota.

Se, mikä ei näköjään sulle eikä näille Urheille Sotureillekaan oikein hahmotu on se, ettei tää leppoisa jutustelu täällä oikeesti ole kuin harmitonta jutustelua mulle. Kamoon! Eihän tämmösestä VOI aikuinen ihminen oikeesti mitään tunnekuohuja kehitellä. Voihan sitä silti - ihan ilman mitään pyhää vihaa tai edes sen kummempaa närkästystä - käyttää värikästä ja ilmaisuvoimaista kieltä. Ne - on - vaan -sanoja. Kai sitä nyt voi valita vähän räväkämmänkin ilmaisun, vaikkei olekaan jossain valtaisassa tunnekuohussa? Ihan vain, koska tää ei ole mitään virallista, työasiaa tms. jossa täytyy asetella sanat siististi ja varovaisesti. Et kai säkään nyt väitä, että sä oot aina ihan tuohduksissasi ja verenpaine taivaissa, kun käytät inasen ponnekkaampia tai vähän reippaampia ilmauksia? Kauheen hankalaa, jos näin on. Huh.
7
Vapaa / Vs: Putkirempan vertaistukiryhmä
« Uusin viesti kirjoittanut Renttu ti 25.04.2017, 13:08:34 »
Kun mennään reaktiotasolle, niin vahvuudella ja kantilla ei ole mitään merkitystä. Ne ovat ihmisen antamia nimityksiä, ja kun on päästy pakene-jähmety-taistele - tasolle, niin kuskinpukilla istuu lisko eikä ihminen.
Juuri näin, mutta tässä astuukin tilanteille altistaminen, karaistuminen ja koulutus yhtälöön mukaan. Viime mainittujen kautta voidaan oppia ja opettaa rationaalisempia toimintatapoja tilanteissa, joissa on vaarana käydä köpelösti. Se on hieman eri asia kuin otattaa itsestään tosi voimaannuttavia valokuvia ja tuumia sen jälkeen, että johan tässä jätkä porskuttaa.

Jos lähdet pohtimaan noita perusreaktiotapoja huomaat, että todella suuri osa ihmisen arkisesta käytöksestä ja vaihtelevista tilanteista voidaan edelleen redusoida niihin. Ihmisen käyttäytminen ei ole sillä tavalla puhtaan rationaalista, kuin moni kyllä varmasti haluaisi muuten uskoa.
Lainaus käyttäjältä: urogallus
Se on myös selviytymistä. Jähmettymisreaktio on olemassa, koska joissain olosuhteissa se toimii paremmin kuin muut vaihtoehdot.
Juu, mutta jälleen koulutus ja karaistuminen. Kun likinäköinen käärme sihisee lähellä, saaliin onkin usein hyödyllistä olla inahtamatta paikallaan. Kun se syöksyy kohti, kannattaisi kuitenkin toimia.
8
Vapaa / Vs: Putkirempan vertaistukiryhmä
« Uusin viesti kirjoittanut Xantippa ti 25.04.2017, 13:08:16 »
Lopulta tapahtumia voi redusoida esim. pakene-jähmety-taistele -reaktioihin, ja siitä voitaneen olla samaa mieltä, että reaktiona paikalleen jähmettyminen ei varsinaisesti edusta henkistä vahvuutta tai kanttia.

Kun mennään reaktiotasolle, niin vahvuudella ja kantilla ei ole mitään merkitystä. Ne ovat ihmisen antamia nimityksiä, ja kun on päästy pakene-jähmety-taistele - tasolle, niin kuskinpukilla istuu lisko eikä ihminen.

Lainaus
Se on vain hyytymistä.

Se on myös selviytymistä. Jähmettymisreaktio on olemassa, koska joissain olosuhteissa se toimii paremmin kuin muut vaihtoehdot.

Täsmälleen samaa mieltä. Ihminen mielellään antaa positiivisia merkityksiä omalle toiminnalleen, kuten vaikkapa vahvuus, ja vieläpä ajattelee, että nämä positiiviset merkityksen saaneet asiat ovat heidän omaa ansiotaan ja tuotantoaan. He myös puolustelevat esim. toisten edun yli ajamista sillä, että he ovat vahvoja ja toiset heikkoja, ja näin ollen on oikein luonnon määräämä imperatiivi, että toisen edun yli nyt ajetaan.

T: Xante
9
Vapaa / Vs: Putkirempan vertaistukiryhmä
« Uusin viesti kirjoittanut Xantippa ti 25.04.2017, 13:02:39 »

Vähän sama kävi mielessä. Eihän piittamaton tai jopa umpitollo välttämättä ole mitenkään "heikko".

Kyllä minusta on. Häneltä puuttuu vahvuuden olennaisin ydin. Vähän kuin sanoisit, että eihän kuuro välttämättä ole kuulematta...

Ei siinä ole mitään vahvaa, että kykenee toimimaan omassa elämässään itselleen parhain päin. Se on mielestäni jonkinlainen...sisään rakennettu selviämismalli, tosin tämäkin toisilla korostuneempi kuin toisilla. Ei siinäkään ole mitään vahvaa, että hallitsee tunteitaan sekä  niiden ilmentämistä. Sekin on sisäsyntyistä itsensä hallintaa.

Mutta kuten sanottu: tämä on nyt vain minun käsitykseni siitä, mitä pidän vahvuutena. Rentulla nähtävästi se korreloi vahvasti ns. pärjäämisen kanssa - minä en vain niin ajattele.

T: Xante
10
Vapaa / Vs: Putkirempan vertaistukiryhmä
« Uusin viesti kirjoittanut urogallus ti 25.04.2017, 12:55:45 »
Lopulta tapahtumia voi redusoida esim. pakene-jähmety-taistele -reaktioihin, ja siitä voitaneen olla samaa mieltä, että reaktiona paikalleen jähmettyminen ei varsinaisesti edusta henkistä vahvuutta tai kanttia.

Kun mennään reaktiotasolle, niin vahvuudella ja kantilla ei ole mitään merkitystä. Ne ovat ihmisen antamia nimityksiä, ja kun on päästy pakene-jähmety-taistele - tasolle, niin kuskinpukilla istuu lisko eikä ihminen.

Lainaus
Se on vain hyytymistä.

Se on myös selviytymistä. Jähmettymisreaktio on olemassa, koska joissain olosuhteissa se toimii paremmin kuin muut vaihtoehdot.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10