Jatkumo.NET

Alueet => Takomo => Aiheen aloitti: Juha - su 01.05.2016, 09:02:08

Otsikko: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 01.05.2016, 09:02:08

Meinas alkaa Vapun päivä kehnosti. Flunssa sen verran ohi, että lähdin menemään kohden Liikuntakeskusta. Kortti vain oli kateissa, joten ei pääsyä sinne. Myös kaupungin uimahallien yhteydessä olevat kuntosalit kiinni tänään. Joten se siitä lihashuollosta.

Sain idean aloittaa rullaluistelut. Kuuden jälkeen lähes 20 km. Tuntui kevyeltä. Aivan toista luokkaa kuin vuosi sitten, jolloin painoa taisi olla vielä 15 kiloa enemmän. Mäetkin meni heittämällä, kun oli vähän saanut tuntumaa. Merenlahti on täällä asuntoni varrella tosi hyväksi reitiksi osoittautunut. Turvallinen ja kohtuuhyvä asfaltti. Jokunen kivi, jotka voisi siivota itse, koska kesällä kuitenkin törmäilee.

Oli mukana rannepainot, siis kourassa. Jotain alle 0.5kg. Saa lisäliikettä, ja ehkä turvallisuus paranee, koska tasapainon haku tehostuu paljon yllättävissä tilanteissa. Luulisin. Polvissa tuntui lenkin jälkeen, vähän kuin avannosta tullessa. Tuntemus meni ohi melko nopeasti. Voi olla, että rullaluistellessa kannttaisi pitää polvissa jotain suojaa, koska kun yleensä hikoilee, niin se kylmä vähentää polvinivelen tienoilla olevaa aineenvaihduntaa, mikä ei ole niin hyvä juttu. Luulisin. Neopropeenisuojat voivat olla liioittelua.

Teki mieli pulahtaa matkalla, koska vettä ei tullut mukaan. Ajattelin, että flunssan jälkeen riski. Ja mitä jos saa vaikka sydärin, kun ei taas oikein avantokokemusta lähiajalta.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Kopek - su 01.05.2016, 12:07:52

Sain idean aloittaa rullaluistelut. Kuuden jälkeen lähes 20 km.


Jep. Pitäisi kai kokeilla. Asfaltit tahtovat vain olla hiekkaisia tähän aikaan vuodesta. Rullaluistelussa eniten pelottaa se, että luistin tökkää johonkin kivenmurikkaan tai puun palaan, jota ei ole huomannut. En ole toistaiseksi kaatunut, mutta muutaman kerran se on ollut lähellä. Kahtakymmentä kilometriä en ole koskaan luistellut tai rullaillut vai miksi sitä sanotaan. 18 kilometriä on ollut pisin matka tähän mennessä. Olen tainnut pari kertaa sen luistella. En ole himoliikkuja enkä edes kuntoliikkuja, joten yleensä matka jää hyvin lyhyeksi eli kuuteen kilometriin. Joskus 12 kilometriä.

Liikunta on jäänyt viime kuukausina surkean vähäiseksi, joten pitäisi vähän petrata. Liikkumattomuuteni ja elintapani ovat lähennelleet jo itsemurhatasoa. Maalla kun ei mitään hyötyliikuntaakaan tule harrastettua. Kaupungissahan sitä saa luonnostaan, kun kävelee paikasta toiseen. Siksi kai kaupunkilaiset ovat terveempiä ja parempikuntoisia.

Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - ma 02.05.2016, 18:03:27

Rullaluistellessa tärkeää on myös se, että valitsee sopivan ajankohdan, jos vaikka esim pyöräteitä ei reitillä ole. Kun autoja on vähän liikkeessä, voi keskittyä enemmän omiin suorituksiin, ja toisaalta voi olla hiukan turvallisemmalla mielin liikkeellä, ja leveä väylä on kivempi kuin kapea.

Autojen sivuuttaminen on pieni riski etenkin alamäessä. Tulisi olla lähellä tienreunaa, eikä väistelyä voi oikein tehdä kivien tms takia. Toisaalta tasapaino voi horjahtaa muutenkin jostain syystä, koska jos ei pidä aktiivisesti mäenlaskussa jotain kaarretta puolelta toiselle, niin sitä on jotenkin epävakaampi laskun suhteen. Löysästä tilasta lähtee helposti jonnekin, ja korjaamiseen herääminen taitaa olla hitaampaa, kun "ei tavallaan ole sensorit vasten todellisuutta niin tiukasti".
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Admin - to 05.05.2016, 12:27:14

Uusi ketju


Pätkäsin yon uudeksi ketjuksi Fiilisketjusta: http://jatkumo.net/index.php?topic=1241.msg73296#msg73296 ...

Eli nyt on rullaluistelu omana teemana. Täällä voi käsitellä myös retkiluistelua, ja muitakin vastaavia, jos olemassa. Luistelu on aika omanlainen lajinsa.


Näistä uusista aiheista sen verran, että jos jollakin jäsenellä on jokin harrastus lähellä omaa sydäntä, ja etenkin jos moni jäsen sattuu harrastamaan tiettyä aktiivisemmalla innolla ajoittain tai säännöllisemmin, niin erillinen kapeampi teema on ihan perusteltua. Liikuntaa ja terveysteen liittyviä yleisketjuja voi siitä huolimatta olla, jotta asioita voidaan liittää toisiinsa joustavammin, ja ihan yleistasoisesti.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - to 05.05.2016, 12:51:21

Toinen kerta rullaluistella. Uimahallit kiinni, tai se keskustan ainoa ruuhkainen auki, joten liikunnat muualle. Eikä paha valinta tuo rullaluistelu, vaikka lämmintä oli, kun lenkki loppui ennen puoltapäivää. Nestettä oli mukana 4x2dl, tosin ne meni ennen puolivälin jälkeistä uimataukoa. Uiminen onneksi vähentää nestetarvetta, ainakin tuntemuksena. Hiton kiva pulahtaa, ja sen jälkeen jatkaa uudistunein mielin. Ja paljasjalkailu järven rannalla. Ihan on metsäläisen tuntua.

Kävin tällä kertaa aivan Merenlahden lopussa. Kilometrejä vähän yli 20. Kiloja voi jo lähteä tuollaisilla lenkeillä, tosin eniten se nopea painonpudotus on nestettä. Painoin tultua 88.8kg. Eli reilu litra hikoilua juomisesta huolimatta. Juomaa tulisi olla mukana hiukan enemmän, ellei tee lenkkiä jo esim klo 5 alkaen, jolloin olisi parasta myös vähäisemmän liikenteen takia. Muutenkin aamun raikkaus tuo tervettä oloa ja hyvää mieltä enemmän, kun päivän lämpö ja kuumuus on nuuduttavampaa, tosin sitä voi kompensoida pulahtamisella. Onneksi mahdollisuus tähän, toistaiseksi.

Totesin alkuun, että Merenlahden loppupää on huono kääntymispiste, koska ennen sitä on jyrkkä mäki, ja jarruttaminen on aina ongelma, koska jarrupala kuluu paljon noissa. Sitten älysin alamäkilaskun hiljaisena ilman jarrun käyttöä. Täytyy sahata uuta niin, että toinen jalka on edessä tekemässä tiukaa poikittaiskääntöä. Sahaus tien puolelta toiselle onnistuu hyvin, etenkin kun on kyseessä leveämpi maantie.

Ongelmana em u-laskussa on tietysti muu liikenne. Oli jos u-laskua ei saa riittävästi pohjaksi, ja joutuu laskemaan ylempää, on pakko turvautua jarruihin, mikäli liikennettä on, ellei halua vetää syöksynä. Nykyään ajattelee turvallisuudesta paljon tarkemmin kuin ennen. Ei halua ottaa turhia riskejä, koska kaatuminen voi tarkoittaa, että kesä on pilalla liikunnan jne osalta. Jos edes kesään aina jää, mikäli käy kehnosti.

Nyt oli luistelu paljon varmempaa. Myös tekniikkaan tuli monenlaista parannusta. Eilinen punttisali teki hyvää, tosin illan läträäminen tuskin ei. Meni nelisen isoa tuoppia, kun oli edulliset illat eräässä baarissa. Ei tuntunut krapulaa, eikä ihmeempää, vaikka esim mäennousussa pulssi voi olla todennäköisesti jotain 180 tai enemmän. Yllättävän tehokasta verenkierrolle ja hapenotolle on rullaluistelu, sillä kyseessä on kokovartaloliike, jossa liikkeen tuotto painottuu vahvasti isoihin lihaksiin. Etenkin jos menee tehottomasti vaikka ylämäkeä tai muutenkin, niin siinä on elimistöllä hiukan haastetta tuottaa sohivampaa liikkumista varten tarvittavaa. Ja muutenkin.

Voisi ajatella, että rullaluistelu on tehokkaampaa kuin polkupyöräily. Tuskin on, energiantarpeen suhteen. Jos rullailussa pääsee vähäenergisyyteen, ja lähestyy tässä mielessä polkupyörää, niin kyllä se tarkoittaa, että menon on saanut hiottua aika viimeisen päälle optimaaliseksi. Pyöräilyssä ei voi lihasten saumattoman käytön kanssa sössiä yhtä paljon, sillä työn tekevät lähinnä reidet. Kokonaisemman liikketuoton tehokkuus on astetta vaativampaa. Vaikea sanoa, että miten energiapihiin liikkeeseen rullaluistellen voi yltää.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - to 05.05.2016, 13:06:10

Tällä kertaa tuli käytettyä myös neopropeenipolvisuojia. Ei paha, vaikka Aurinko paahtaisi, ja hikoiluttaisi, sillä kun on kyse liikkumisesta, niin ei se pieni hikoilulisä ole niin suuri ongelma. Jos polvien aineenvaihdunta pysyy parempana, ja polvet voi paremmin, niin ainakin keski-ikäiselle seikka on tärkeämpi.

Kypärän käytössä sama juttu. Sitä tulee nykyään aina pidettyä liikkumisen yhteydessä. Rannesuojat ovat niin ja näin. Mitenhän usein voi kaatua mahalaskutyylillä, että ranteilla voi olla kivasti vastaan, jolloin tärhdystä ja repivyys kohdistuu rannesuojiin. Ehkä suurin osa on muita kuin sivuttaiskaatumisia, tai perskeikkaa.

Joka tapauksessa rannesuojat otin pois tulomatkalla. Rannepainot on kätevät kädessä. Liikunnallisesti on kivempaa, ettei ranteet ole suojien takia jäkistyneitä. Kun menee löysin rantein, voi esim tekniikan testaamiseen käyttää rannepainojen pientä heittämistä heilahdusten loppuvaiheessa.

Irtiotto rannepainosta tarkoittaa sitä, että kun rannepaino kopataan takaisin, täytyy kopin onnistumisen takia olla aika oikein sijoittunut. Tämä on mahdollista vain jos liikeradat ovat vakioisia. Vakioliikerataan pääseminen ja siinä pysyminen on puolestaan paras saavuttaa silloin, kun liikerata on jotakuinkin optimaalinen. Ilman kunnon liikerataa ei voi monimutkaistaa menoa kovin paljoa rannepainojen ilmaan heittelyllä.

Tekniikan hakemiseen menee aikaa, ja tekniikoitakin on monia, mm maastoon liittyen. Joten ei mene ihan heti läpihuutojuttuna paras tekniikka, ja sen varmistus rannepainojen ilmaanheittämisillä. Rytmisessä voimistelussa on varmaan ymmärretty tämä seikka. Tekniikan puute näkyy selkeästi, jos irtiotto ja koppivaiheessa kömmähtelee. Ei vaikea todeta.

Tasapainoinen ja energiapihi liikkuminen on minusta hakemisen arvoinen asia. Ei tarvitse puuskuttaa, vaan voi rentoilla, tosin ottaa tarvittaessa tiukasti, jos lisää vaikka vauhtia.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - ti 10.05.2016, 18:53:40

Edellisenä vuotena taisin aloittaa rullaluistelun yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Viime keväällä oikea olkapää oli pahin ongelma. Oikea käsi ei nyt ongelmoinut, tosin sen huomasin, ettei kättä kannata pitää selän takana muiden jäsenten varassa, vaan käsi tulee kannatella lihaksilla. Muita kehonosia käyttäen saa nähtävästi turhaa kielteisyyttä olkavarteen, ainakin jos on ongelmoivampi.

Tänään oli taas vähästä aikaa olkapää hiukan ongelmoivampi. Mitähän on tullut tehtyä? Polkujuoksua aamulla hiukan, ensi kertaa sulaan aikaan.

Olkapääjumpassa ei heti älyä, että esim kuminauhaa käyttäen, saa yllättävän paljon erilaisuutta kun kääntää käsivartta, jne. Variaatioita on tosi paljon. Monipuolisesti uidessa tulee aika moni vastaan. Kunnolla kun sattuu liike, niin se tuntuu kivan elvyttävältä. Siis kokemus tällaisestakin.

No, pitää katsoa, että mihin kuntoon olkapään voi ylipäätään saada.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - la 28.05.2016, 10:55:57

Oli koleaa ja tihuutti. Varsinainen koiranilma, tosin luistelijan olotilan kannalta parempi kuin aurinkoinen paahde. Uusi tilanne, ja asioita oppii.

Luistimen laakereille ei ehkä tee hyvää, mutta kun lähtee, voi kastumisen jälkeen olla pitempään, koska mitäpäs sitä enää säästelemään. Pitempään on hyvä ollakin, sillä ei tarvitse edes hikoilla, kun tihku pitää huolen ihon kosteudesta, ja koleaa vasten viilenee, jos kosteusprosentti on kohtuullinen kuten nyt. Niinpä en tarvinnut edes vettä, tosin vesi ja uinti olisi lisännyt olemisajan pituuden järkevyyttä.

Mäet tuli otettua varovammin. Kapealla, esim pyörätiellä ei voi oikein tehdä u-laskua, mutta uusi laskutyyppi on apilas-lasku, tai rusettilasku, eli pieni vauhti, kaarros taaksepäin, ja pyöräytyksellä alas uuteen vauhtiin. Oppii samalla joustavasti kierrähtämistä, mikä on tärkeä turvallisuustekijä hallittavaksi, tai toiminta tuo lisää tuntumaa liikkeisiin.

Märän takia menin aina tien vasempaan reunaan kun autoja tuli, ja vauhti loppui, mikäli pientä alamäkeä ei ollut. Parempi, ettei aiheuta häslinkiä, ja toisaalta pieni pysähdys katkaisee sopivasti, ettei purista itsestään liikoja. Eniten luistelu on taitoon liittyvä, ja etenkin jos hakee hyvää etenemistapaa.

Turvallisuuden kannalta lienee erittäin hyvä kykyihin liittyvä vakuutus se, että osaa kääntyillä yhden luistimen varassa. Opettelin nyt selkeämmin tätä. Yhden jalan hallintakyky lisää huomattavasti kokonaistuntumaa, ja toisaalta oudon tilanteen sattuessa voi vammautumisriski vähetä merkittävästi, mikäli tarvittavaan pystyy sillä ainoalla mahdollisella jalalla, joka on ehkä käytettävissä poikkeustilanteessa.

Luistellessa tulee mietittyä asioita vapaasti, kuten ylipäätään lenkkeillessä. Muistui mieleen kysymys, jonka tein ääneen itselleni. Miten paljon kannattaa pohjalle kartuttaa uutta, ennenkuin ryhtyy koostamaan uudesta jotain tarvittavaa?

Joskus voi olla pakko soveltaa uuteen tilanteeseen uutta sitä mukaa. Pientä uutta mukaan jatkuvasti, ja asioita säätyy. Toisaalta jos antaa uutuuskarttuman kasvaa kunnolla, niin pääsee selkeämmin kokonaan uuteen tilaan, jossa vanhan kokonaisosuus pienenee. Näin syntyy toisenlainen ponnistusalusta, ja siitä voi tavoittaa selkeästi pitemmälle menevää uutta kuin jos ajattelee sitä lähtökohtaa, jossa on enemmän vanhaan sidottu. Varmaan vaihtelee, onko viilaus-iteraatio-ajautuma-menetelmä parempi kuin vapaammin rakennettava ja muotoutuva tilanne, kun käytössä on kaikkea uudenlaista palikkaa.

Mikä on se tilanne, jossa vanhassa ei voi ollenkaan pitäytyä edes periaatteessa? Onko se villiä elämää? Vapauttaako hetkessä elämiseen?
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - la 28.05.2016, 11:19:39

Sekin tuli mieleen, että mikä on jo-opitun asian toisinoppiminen. Mitä etua on sillä tilanteella, että on tietyn kätinen joidenkin asioiden suhteen, ja uudelleenopettelee asiat toisella kädellä totutun sijaan. Antaako uudelleenopettelu, siis vanhasta opista poikkeaminen jotain erityistä, mitä ei liity suoraan tabularasempaan tilanteeseen, jossa oppirakenne muotoutuu neitseellisemmin.

No, vaikuttaisi siltä, että vähän erilaiset asiat painottuvut uuden oppimisessa, mikäli oppi iskostuu täysin uutena sovelluksena, verrattuna siihen, että oppi syrjäyttää jotain vanhaa. Jälkimmäinen lienee rutosti vaikeampaa, ja ongelmana tosiaan uudelleenorganisointipakko. Uuden takia ei vaadita pelkästään ponnistelua, vaan jopa sen vanhan tutun ja toimivan työntämistä sivuun. Kyseessä on luopuminen siitä, mikä on joskus toiminut, ja mennyt toimivana jakelujärjestelmään.

Siitä voi miettiä, että aika toisenlaista on tarve käytellä, kun opitaan jotain vaihtoehtoisesti. Siksi konservatismi jyllää. Jos jotain täysin uutta aluetta on raivattavana, on etenemisessä selkeämmin vapaat kädet, koska tilanteeseen ei liity sellaista, josta tarvitsisi pitää kiinni, koska menetettävää ei ole, vaan lähinnä saatavaa, ellei sitten sössi tilanteen kanssa, eli sekin potentiaalinen tällitys toimii eteenpäinmenemisen tueksi, suuntaa antavana elementtinä, ei niinkään jarraavana riippana.

Monia elämään liittyviä asioita oppii tehdässä yksinkertaisia arkisia asioita, tai kun on harrastusten parissa, joista tykkää.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: socrates - la 28.05.2016, 11:26:27
Urheilussakin osaaminen on aina kapea-alaista. Katselin eilen videota, missä maailman paras kahvakuulaurheilija opetti maailman kovimpiin kuuluvalle painonnostajalle kahvakuulailua ja se oli ihan kusessa jo 16 kilon kuulien kanssa, vaikka tempaa levytangolla 200 kiloa.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Jouni - la 28.05.2016, 11:50:45
Urheilussakin osaaminen on aina kapea-alaista. Katselin eilen videota, missä maailman paras kahvakuulaurheilija opetti maailman kovimpiin kuuluvalle painonnostajalle kahvakuulailua ja se oli ihan kusessa jo 16 kilon kuulien kanssa, vaikka tempaa levytangolla 200 kiloa.

Meinaatko että kun puuhastelet pikkuisten kahvakuuliesi kanssa olet kovempi urheilija kun 200 kg normitangolla nostava.

On se kyllä käsittämätöntä että urheilija joka "tempaa" 200 kiloa on "ihan kusessa" 16 kilon kahvakuulan kanssa. Mitä niissä kuulissa on kahvojen lisäksi, lyijyäkö vai jotakin magiaa?

Voisiko tämä olla maailman kahdeksas ihme.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: urogallus - la 28.05.2016, 12:25:45
Voisiko tämä olla maailman kahdeksas ihme.

Voisiko olla, että yhden käden koordinaatio on eri asia kuin kahden?
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: socrates - la 28.05.2016, 12:31:26
Voisiko tämä olla maailman kahdeksas ihme.

Voisiko olla, että yhden käden koordinaatio on eri asia kuin kahden?

Liikkuvuus ei riitä puhtaaseen työntöön kahdella kuulalla. Kyllähän niitä sieltä jotenkin väännetään, mutta on hapoilla heti ja homma on vaikeamman näköistä kuin kuntoilu mielessä nostavilla naisilla.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Jouni - la 28.05.2016, 12:40:58
Olen ihan varma, että 200 kg levytangoilla nostava urheilija nostelee 16 kilon kahvakuulia vähintään kymmentä yhtä aikaa mihin ilmansuuntaan tahansa. Siinä samassa yksi tumputtajakin voi nousta ilmaan.

Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: socrates - la 28.05.2016, 12:50:49
Katsoo tuosta vaikka kohdasta 57 min:

www.youtube.com/watch?v=NzyyNdL2SAg

Aika hankalan näköistä hommaa.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - la 04.06.2016, 20:06:14

Rullaluistelun pariin


Maanantaina olkapääongelma roskasäkkien retuuttamisesta. Arkipäivät menikin kuntoutukseen. Joten työt hoidettiin, ja työmatkat, mutta muuta liikuntaa ei uinnin lisäksi.

Perjantaina pari tuntia tennistä. Olkapää ei oikkuillut juurikaan, tosin tosi löysät jänteet, ja kärkipaino lisätty mailoihin vahvistimen johtoa käyttäen.

Häräsin tänään klo 9.30. Ennätysunet. Eilen peri 0.4l olutta. Erilaista oli liikkua tällaisen viikon jälkeen. Aivan kuin kroppa olisi valmis sinkoilemaan jotenkin toisin. Tilan voisi tiivistää johonkin keholliseen vapauteen soveltaa asioita.

Tila näkyi jonkin verran myös rullaluistellessa. En älyttömästi oppinut, mutta erään tosi hyvän mäenlaskutavan. Se on on pujottelulasku. Ei kuluta jarruja. Tasapaino puolelta toiselle sähäkästi heittelehtimällä. Toimii hyvin myös kapealla pyörätiellä.


Ilmiöstä voisi hakea myös laajempaa ymmärrystä. Kun on viikon liikkumatta, eli ei harrasta mitään liikuntalajeja, niin hermostollisesti se tarkoittaa liikuntalajeihin liittymättömien hermoratojen vähempää aktiivisuutta. Radastoilla ei ajeta rallia, ja ko tiet rämmettyvät. Syntyy unohtumaa. Unohtumat ja radaston suurempi epämääräisyys puolestaan merkkaa suurempaa sekoilua, tai ajouran pienempää determinaatiota silloin, kun rämmettynyttä rataa käytetään kuitenkin jatkossa jotenkin pohjana.

Hermostoon rakentuva vapaus voi olla siten unohtamiseen ja rapautumiseen perustuvaa. Näin luovuus kytkeytyisi lepoon, vapauteen ja irtiottoihin. Ei jatkuvaan urien lasetteluun, silmälaput sivuilla. Toisaalta ilman kunnon radaston raivaamista ja selkeää urapohjan jämäyttämistä ei ole mitään peruspilaria, jonka puitteissa rapautumista tapahtuisi niin, ettei syntynyt rakenteen lohkeilu takaa pelkkää epätarkoituksenmukaista kaaosta, tai kohinaa.

Aivan kuin hermostoa ajatellen olisi hyvä vetää siimat kireälle kuormittavien toistojen avulla, minkä jälkeen kannattaisi pitää lepoa. Urautuman fokusteisuus lisääntyy jatkuvasta kuormituksesta, ja käämit voi joutua koville, ja jotain leikata kiinni, tai jotain kielteistä voi syntyä. Lepo tarjoaa fokusteisuuden vähentymistä, mikä tarkoittaa sitä, että pääuraan syntyy sivuhaaroja. Sivuhaarat tarkoittavat sitä, että rataan liittyvä liikkumavalmius laajenee. Rata tulee yleiskäyttöisemmäksi, tai liityttävämmäksi. Tarkoittaa, että opitut toiminnot osataan toistaa yhä paremmin myös vaihtelevissa ympäristöissä.

Kun on sivuhaaroja johonkin toimintaradastoon liittyen, niin toimintamahdollisuudet laajenevat. Toimintaan ei liity niin suurta kaavamaisuutta, vaan se säätyy laajemmin perustein kohti tarkoituksenmukaisuutta. Kun tarkoituksenmukaisuus toteutuu laajapohjaisemmalla radastolla, eli toiminassa toteteutuu useampi tuloksentekoon vaikuttava tekijä jotenkin tarkoituksenmukaisesti painottuen, niin lopputulos voi olla parempi.

Ei-urautuneemman, yleisemmin opitun toiminnon etuna voi olla myös se, että mitään tiukkaa suoritustuubia ei tarvita. Näin suoritusta voi toteuttaa muusta kuin jostain spesiaalitilaan syventymällä. Suoritus helpottuu, kun se perustuu kokonaisvaltaisempaan vientiin, eikä suoritus poikkea muusta elämästä niin ratkaisevasti. Yhä useampi asia hoituu niin, että on sopivaa kokonaisuuden tiettyjen osien yhteiskäyttöisyyttä matkassa.

Sirpaleinen toimintasuoritus voi olla tosiaan kulmikasta ja kaavamaista verrattuna siihen, että taidot ovat hyvin omaksuttuja ja ne tapahtuvat vähän kuin selkäytimellä, vapauttaen tajuntaa vain niiden toiminnan kannalta tarpeellisten osien säätämistyöhön, joita ei saada liitettyä integratiivisemman toimintapohjan automaatiosuorituksen hoideltavaksi.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Toope - su 05.06.2016, 01:54:23
Pakko tämä laittaa tänne.

Spede - Rumaluistelu:
https://www.youtube.com/watch?v=01xKuYCHZ7o (https://www.youtube.com/watch?v=01xKuYCHZ7o)

Anteeksi, mutta en voi selvinyytyä enempää.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - ma 20.06.2016, 22:10:12

Rullaluistelu puuttuvilla renkailla

Tänään rullaluistelua, tosin myös pari tuntia tennistä. Ei voinut olla lähtemättä, kun yli kaksi päivää ilman liikuntaa.

Rullaluistelussa neljännesmatkassa meni vasen takarengas melko heikkoon tilaan, ne vähäisetkin rippeet lähti kehältä. Pujottelulaskussa ihmettelin kun luistin oikeasti liukui rullauksen lisäksi aivan kuin hangella. En halunnut keskeyttää reissua, vaikka sama kävi oikealle takapyörälle.

Heräsi tuosta sattumasta mieleen se, että mitä olisi luistella puuttuvilla pyörillä. Varmaan pyörät liittävä kisko joutuisi melkoiselle rasitukselle, kun vääntö olisi aivan toinen kuin suunniteltu. Jos sopivan kevyt, niin takapyörättömästi voisi varmaan mennä, tai ehkä kahdella etummaisella. En ole varma.

Mitähän olisi luistella, jos kummankin jalan alla olisi vain yksi pyörä? Ja sen kokoa vielä vaihtelisi? Varmaan haastavaa, mutta sitäkin opettavampaa motorisesti.

Ei kai näissä liikkumismuodoissa kaikkea ole keksitty.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Hayabusa - ma 20.06.2016, 22:30:50
^ Tuossahan olisi voinut käydä pahastikin jos luistin olisi tökännyt. Osoittaa, että kannattaa huoltaa ne urheiluvehkeetkin huolella.

Let's be careful out there!
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - ma 20.06.2016, 23:04:29

Eli kun viimeisen renkaan ulkokehä lähtee irti,
ja menee mytyksi takimmaiseen rakoon,
niin se on kaksi pyörää lukossa, mikä voi tietyssä tilanteessa olla killeriylläri.

Tätäkö ajattelit?

Huomenna ostan uudet pyörät. Jätän kyllä yhtään käyttökelpoiset talteen. Ei liikoja varoja pyörien ostoon.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - la 02.07.2016, 11:23:20

90 milliset

Kymmenisen vuotta sitten olin ostanut loppukesästä r-luistimet valikoimasta, jota ei paljoa tainnut olla. Oli tyydyttävä numeroon 42, joten jäi sitten käyttämättä ne luistimet, vaikka pyöräkoko ruhtinaalliset 90 mm. Tiukat luistimet painavat, ja voivat aiheuttaa tunnottomuutta varpaissa. Ei hyvä.

Tänään löysin luistimet käyttöön, koska ei viittinyt laittaa toisiin uusia 76 mmn pyöriä alle lisätyön takia. Ehtii myöhemmin, ja toisaalta kiinnosti kokeilla miltä tuntuu 90 milliset.

Kiva juttu. Rullaa tosi kovin. Mäen lasku vaikeutuu, koska kaposella pyörätiellä vauhti ei hiljene ihan tarpeeksi pujottelutyylillä poukkoillen. Ehkä en vielä osaa uusia luistimia käyttää tehokkaasti.

Väliuinti teki jaloille hyvää. Lisähyvää teki se, että älysin ottaa pohjalliset pois, jolloin jalat oli oikeastaan aivan passelit luistimiin ilman sukkia. Treeniluistimissa mitään sukkia tarvitse pitää.

EM luistimissa on se hyvä puoli, että nilkka voi liikkua vapaasti. Toisaalta se on haaste.

Eilen myöhään 6 olutta ja aamulla ysiltä maantielle. Ihan kiva, koska ei tuntunut mitään kielteistä. Liekkö paljolti myös terveyskysymys, eli jos kunto on hyvä, niin muutama olut merkkaa mitään. Tosin vauhtia aiheuttaa joskus minun tapauksessa, mistä tulee lisähaastetta.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Hartsi - la 02.07.2016, 16:37:10

90 milliset

...............Eilen myöhään 6 olutta ja aamulla ysiltä maantielle. Ihan kiva, koska ei tuntunut mitään kielteistä. Liekkö paljolti myös terveyskysymys, eli jos kunto on hyvä, niin muutama olut merkkaa mitään. Tosin vauhtia aiheuttaa joskus minun tapauksessa, mistä tulee lisähaastetta.

Aiheuttaako olut sinulle ähkyä ?

Miten muuten lähdit ysiltä maantielle ? Et suinkaan autolla. Rullaluistimilla saatat kaatua ja teloa itseäsi.

Olen tutustunut persoonaasi viestiesi kautta. Juha, olisiko sinun tarkkailtava painoasi jatkossa vielä hieman tarkemmin.

Itse olen melkoisen tarkkana painoni suhteen, vaikka olut maistuu minullekin.

Haluammehan me molemmat elää pitkän ja hyvän elämän ?
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Kopek - ti 23.08.2016, 08:52:31
Tämä kesä on mennyt rullaluistelun (sana, jonka tekstinkäsittelyohjelma alleviivaa punaisella) suhteen ja yleensä liikunnan suhteen huonosti. En ole aktiiviliikkuja muutenkaan, mutta nyt olen ollut vielä vähemmän aktiivinen. Kun muutama päivä sitten kävin rullaluistelemassa, se taisi olla vasta kolmas kerta. Vaikka vielä muutaman kerran syksyn mittaan kävisin, kokonaismäärä jää... no, en arvioi tämän tarkemmin.

Talvella kokeilin perinteistä jäällä luistelemista, kun löysin ikivanhat luistimeni. Ikävä kyllä, ne eivät kunnolla mahtuneet jalkoihini. Muistelen, että luistimien pitäminen oli jo aikoinaan kivuliasta, koska luistimet eivät ole kuin kengät vaan kuin tiukat kotelot, joihin jalat ahdetaan ja puristetaan nauhoilla vielä ahtaammalle. Nyt luisteleminen oli vieläkin kivuliaampaa. Jääkin oli niin surkea, ettei luistelemisesta muutenkaan tullut mitään.

Ostin pari vuotta sitten uudet halvat luistimet Budjet Sportista, ja ne ovat sellaiset, mitkä halvalla saa eli aika onnettomat. Pahin vika - tai ei se taida olla vika vaan nykyisten luistimien ominaisuus - on mielestäni se, että terät ovat kuin kiikkutuolin jalat. Vertasin niitä vanhojen luistimien teriin, ja ero oli huomattava. Kun vanhan luistimen panee tasaiselle pöydälle, noin 10-15 senttiä terästä koskettaa pöytää. Kun uuden luistimen panee pöydälle, vain muutama sentti terän keskeltä koskettaa pöydän pintaa.

Uusilla luistimilla luistellessa tuntuu siltä kuin olisi koko ajan kaatumaisillaan eteenpäin tai taaksepäin. Kun vain pieni osa terän keskikohdasta koskettaa jäätä, painoa tulee enemmän pienelle alueelle, ja terät uppoavat syvemmälle jään sisään. Meno on töksähtelevää. Pyöreä muoto itsessään tekee tasapainon ylläpitämisen vaikeaksi. Kokeilkaapa seisoa pallon päällä tai laatikon päällä, niin huomaatte eron. En tiedä mikä ajatus on taustalla, kun uusien luistimien terät eivät ole enää suorat.

Oikeastaan voisin tässä samassa yhteydessä verrata uusia suksia perinteisiin suksiin, jollaiset olivat käytössä jonnekin 1980-luvulle asti. En osaa sanoa, milloin suksien ominaisuudet muuttuivat. Liikkuminen nykyisillä suksilla ladulla tai lumella on täysin eri laji kuin mitä oli hiihtämiseksi sanottu liikkuminen vanhoilla perinteisillä suksilla. Itselläni on vielä perinteiset sukset, jotka löysin jostakin varastosta. Ne ovat isäni entiset eivätkä edes hänen viimeisiksi jääneet suksensa vaan jotkut aikaisemmat. Oletan, että ne ovat 1970-luvulta, mahdollisesti jopa vuosikymmenen alkupuolelta.

Olen kokeillut nykyaikaisia suksia pikaisesti pelkästään todetakseni, että ne ovat aivan kauheat. Ei ihme, että hiihtoharrastuksen suosio on vähentynyt erityisesti nuorempien ikäluokkien keskuudessa. Eiväthän tuollaiset sukset ensimmäisiksi suksikseen ostavat edes tiedä, mitä on "oikea" hiihtäminen.

Tarkoitukseni oli kirjoittaa aivan muusta asiasta, ja etsin siihen sopivaa otsikkoa. Löytyikin tämä luisteluaihe, joten…
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - la 10.09.2016, 14:33:08

Pitkästä aikaa, ja nytkin sade yllätti reilun 10 minsan jälkeen. Höh. Otin tavoitteeksi, että kotiin, ilman luumurtumia. Päätin kääntyä. Sitten ajattelin, että koko päivä aikaa, joten miksen jatkaisi uimapaikalle asti. Käännyin jatkamaan. Sitten ajattelin, että olempa läpimärkä. Lähtisinkö sittenkään uimaan. Joten se siitä uimapaikan tavoitteesta. Takas. 90 milliset, ja kovana, joten ei oikein nihkeyttä märkää asfalttia vasten. Vähäkin isompi vauhti, jota pitää korjata suuremmalla kitkalla, niin se on peffaliuku, ja luukatkot mahdollisena. Joten meni hiukan eri lailla tämä kerta.

Paljon siinä tulikin opppia vähästä. Keksi aforismin: "Jokainen hetki on aina paras hetki". Tuli mielee jo sadetta puskiessa. Alkoi epäilyttää afon käytännön kestävyys. Lienee pakko yrittää aina lunastaa, kun se voi olla kuitenkin totta, ja toteutuma jää vain itsestä kiinni. Ok.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Renttu - su 11.09.2016, 01:36:26
Juha se on semmoinen elämän rullaluistelija. :)
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 11.09.2016, 19:36:35
Juha se on semmoinen elämän rullaluistelija. :)

Ehkä.


Kesä uusilla 90 millisillä. Vasemman luistimen nauhat kaksi pykälää alemmin kiinni. Höh. Ilmankos oli luistin jalassa miten sattu.

Sen huomasin myös, että kun jarru on vasurissa, niin ohjaus tapahtuu siten, että paino on täysin oikealla, ja jarrua mukaan, ja oikea myös hoitaa tasapainon. Joten oikean ohjaus pelittää pitkän harjoituksen perusteella paremmin. Höh.

Symmetrisessä tekniikassa ei voi olla noin pahaa toispuoleisuutta. Muutenkin toispuoleisuus ärsyttää, vähän lajissa kuin lajissa. Onko ihan pakko?
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - ti 20.09.2016, 11:49:34

Liike, ja sitä vastaan vastaliike, mikäli tasapainossa on tarkoitus säilyä. Eteen-taakse, vasemmalle-oikealle, ylös-alas, plus erilainen rotaatio. Liike ja vastaliike niin, että liikkeen aiheuttama rekyyli vaimentuu sitä mukaa, ellei rekyyliä puskuroida, jolloin puskoroitu liike tarvitsee rekyylivastaanoton ajallisesti toisin järjestettynä. Yksinkertaista fysiikkaa, vaikka emsti kertoen.

Teeppä sama oikeassa elämässä. Sovitus teoriasta käytäntöön on olemassa, eikä oikea liike voi olla toteuttamatta sitä, mitä malli kertoo. Silti. Aivan kuin mallia ei olisi, kun liikettä täytyy jatkuvasti olla hakemassa milloin mitenkin.

Tasapainoinen liike on kaunista. Siinä toteutuu jotain selkeää, eikä summittaista kaaootisuutta, eikä rikkonaisuutta. Pelkkä teorian sovittaminen käytäntöön on jotain, jossa on oltava jokin saumattomuus, mikäli sovitus toimii. Samaa saumattomuutta vaaditaan liikkeiden osilta, ja kokonaisuus muodostuu niistä osista, jotka muodostavat selkeän rakenteen vallitseviin reunaehtoihin.

Liike ja kehitys yleensä jossain on siis toimivaa "sanoittamista". Millä kokonaisuuden osien erittelyllä toteutuksessa saavutetaan selkein, tasapainoisin, toimivin, energiataloudellisin kokonaisuus.

Osat muodostavat rajauksen, ja vievät osansa kokonaisuudessa, miten se viemisen laatu sitten mitataankin, siis millä suurella: aika, pituus, voima, ... Kokonaisuudessa on selkeää rytmiikkaa, jota yleensä tunnistetaan selkeimmin toistuvaliikkeisissä systeemeissä. Toistuvuuden ei tarvitse kohdistua vain liikkettä kuvaaviin suureisiin.

Teriaa, sanatasolla. Hyvä, että asioita voi vertailla. Laihdutuksen osalta on jo kokemusta mittaamisen poisjättämisestä. Kiloja kertynyt huomaamatta lisää. Se tuska, joka aiheutuu tietoisuudesta, järjestää koetun ristiriidan kautta sovitusta, joka palvelee kokonaisuutta, eli tässä tapauksessa painonhallintaa.

Ajattelu on kuin eräs instrumentti kokonaisuudessa. Toisen voi muodostaa esim toiminta. Ne kulkevat parhaillaan yhdessä, soittavat yhdessä. Kaikissa instrumenteissa on jotain sopivaa osastoa, joita sitten järjestellään milloin mitenkin, jotta homma toimii.

Järjestelyä on tämä. Sanoo hän, joka on siivooja.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 09.10.2016, 13:57:20

http://www.youtube.com/watch?v=jhnVWWzgNwg
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - ma 30.01.2017, 20:41:11

Jäämeno

Tuli ostettua luistimet järvelle. Kerran sain käytyä. Kerran aurasin kivan alueen. Lunta tuprutti seuraavana päivänä, joten se siitä vapaudesta.

Vapautta on kuitenkin luistella, jos ajattelee kesäisiä asfalttiolosuhteita. On kaukaloja, ja vähän isompia kenttiä jäävytettynä. Muutama kerta tullut käytyä, sitten yläasteen.

Luistimet 6e kirppikseltä. Maila maksoi 89e. Aika älytön hinta, koska varmaan tule paljon erityisemmin käytettyä. Olisi välttänyt jokin puujuttu, jolla harjoitella jotain pientä.

Liekkö luistelusta johtuvaa, kun vasen jalkapöytä on hiukan tunnoton. Jotkut vanhat NHL-luistimet. Uudet maksavat aika paljon, eikä voi investoida, kun nykyään tulee kierrettyä lajista toiseen. Uusin tämä jäällä meno.

Jääviipotus ilman luistimiakin on kivaa. Jäisillä metsäpoluilla on aika hyvät olosuhteet liikkua. Tarkkana tulee olla, ja juuri se on tarkoituskin.

Luistelu tuntuu motorisesti kehittävältä. Voi mennä kivasti miten perin vain. Aivan outoa tavalliseen liikkumiseen verratuna. Siinä on aivoilla tottumista.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 12.02.2017, 18:27:01

Jääkiekkoluistelu


Vähästä aikaa palasin luistelun pariin.

Uusi juttu, ja alkuinnostus ei enää kantanut, joten siinä mielessä vähän pettymys. Opetti kuitenkin näistä harrastusten elinkaarivaiheista. Alkuun kaatuilin jopa, ja hoipertelua paljon, siis vieläkin, muttta silti paljon edistystä, koska suoritustaso heikko, ja oppimista tapahtui niin paljon joka kerralla. Nyt kun on ei alkuinnostusta enää ole niin paljon, on vaikeampi saada aikaan edes samaa suoritusta, vaikka taitotaso oikeasti on todennäköisesti parempi.

Vai olisiko niin perin, että tuo lajin alussa oleva innostus sitten sitä, että aivot oppii niin paljon määrällisesti uutta, että palkkioita satelee. Sitäkö se innostus sitten on laajemmin, jolloin jos kaikki on rutiinia, ei samanlaista ilmene, vaan enemmän (tylsämielistä) tasapaksuutta. Ehkä näin.

Jos uudelleenoppimisen määrä on tärkeää harjoittelussa, ja näkyy innostuneisuutena ja tuntuu kivana kokemuksena, niin uudelleenoppimisen mahdollisuutta tulisi lisätä. Selvää, että leipääntyneisyyttä ei pidetä monesti arvona, jos haluaa oppia uutta, ja rutiineissakin voi masentua, jos leipääntyminen ei tule jotenkin kompensoiduksi, jolloin rutiini voi olla jopa haastavaa ylläpitotyötä siihen säpinään nähden, jota kokonaisuudessa tapahtuu.

Näin tulee todistettua se, miten elävyyttä voi saada sinnekin, jossa on pakko hoidella rutiineja, ja koskee omia juttuja, ja yhteisöjäkin. Osallistuminen tuoreen tuomiseen luo osallistumisen mielekkyyttä helposti kautta linjan, ja vaikka jotain olisi paljon samana, niin vedet eivät silti ole ns seisovia.

Sopivasti ajoitettua laji-rotaatio on hyvä, jotta on opittavaa, ja käsiteltävää syntyisi. Yksipuolisuudella on haittansa monessa. Tämä puoli korostuu joillakin muita enemmän. Kukin voi oppia kytkentävalmiuttaan ajatellen, ja luultavasti tässä on eri ihmisillä eroa. Selitys on pitempi, mm sen takia, etten osaisi sitä nopeasti edes kasata.


Jääkiekossa on tärkeää perusluistelu. Vaikkei pelaisi missään joukkueessa, niin lätkä tuo lisäulottuvuutta luisteluun. Kädet tulee aivan toiseen rooliin, ja samoin havainnointi. Jos haluaa oppia lätkän käsittelyä, on hyvä oppia luistelua erikseen, koska kokonaissuorituksia voi aina hio, ja kokonaissuorituksilla menossa on liikaa huomioitavaa, jotta voisi fokustaa riittävän tehokkaasti jonkin tiettyyn osa-alueen terästämiseen. Kokonaissuoritustaso riippuu monen osa-alueen terävyydestä. Vastaavasti lätkä tuo varmaan jotain uutta luisteluun. Ja vielä jos paketti on kytketty joukkueisiin, jotka kisailevat.

Vaikka sunnuntailuistelu oli pieni pettymys, niin sen huomasin, että kykenin selkeämpään tilanteiden havainnointeihin. Olikohan merkki siitä, että opittavaa ei ollut niin paljoa, vaan lajissa oli jo rutiinipuutumista, jolloin huomiointia riitti muuhun. Ehkä havainnointi oikeastikin on vähän parempi kuin alussa, koskien tuota olomuotoa.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - la 03.06.2017, 11:01:16

Pitkästä aikaa taas rullaluistelemassa. Hyvä olikin aloittaa tauon jälkeen, koska jos haluaa opetella liikkumista, niin on eräs hyvä u-lajike viljeltäväksi. Heh.

Tällä kertaa suurin oppi oli se, että asfaltille voi oikeasti kaatua. Ei siinä mitään. Kaaduin, kun en osaa luistella niin hyvin takaperin. Jonkin verran vauhtiakin. Ei käynyt mitenkään, enkä edes säikähtänyt. Tuntui kaikesta huolimatta olevan hallinnassa se, siis tällä kertaa.

Jos kaatuu, niin parasta on kaatua reilusti, eikä arkaila. Käy vähinten ongelmia. Sama kuin korkealta veteen hypätessä. Kauhusta jäykkänä voi sattua havereita, mutta kun ottaa rennosti, niin hyvä siitä tulee.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: a4 - la 03.06.2017, 11:42:49
Puuluistelua. Luistelematta luistelen aiheesta pohtimaisillani jne. voisi luistella puissa. Puisevuusulotteisuus on korkea puusuksissa. Voisi olla tai olematta myös jne. puissaluistelussa. Ajatus luistattaa ihokarvoja ylöspäin vaakasuoruudellakatsottuna.
aliviistosti. Piste

Ps. Korjailin d5 kohtiutta.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: kertsi - su 04.06.2017, 14:04:01
Hirvittää lukea, että joku vetelee rullaluistimilla yleisillä teillä (eikä siis vain pyöräteillä). Varsinkin alamäet siis hirvittää, sillä oman kokemukseni mukaan siinä tarvitsee sivusuunnassa tilaa, jotta voi vetää slalomia tms., jos ei halua jarrupalaa kuluttaa liian nopeasti loppuun. Siis jos ei halua syöksylaskea (mitä itse en halua suin surminkaan).

Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 04.06.2017, 14:25:44
Hirvittää lukea, että joku vetelee rullaluistimilla yleisillä teillä (eikä siis vain pyöräteillä).


Ei se oikein onnistukkaan, kokemukseni perusteella, tosin poikkeuksia on pakko tehdä joskus. Toisaalta myöskään pyörätiet eivät aina käy, jos harrastaa muuten kuin sunnuntaityylisesti, koska liikaa häiriötä itselle ja muille. Pyörätiet onnistuu siinä tapauksessa, että ne ovat syrjemmässä. Aika merkitsee jonkin verran. Sadekelit ovat sillä tavoin hyviä, koska kaikkea liikennettä vähemmän, samoin tiettyinä vuorokaudenaikoina.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: kertsi - su 04.06.2017, 16:28:26
Näin muuten kerran erään rullaluistelevan miehen aika jyrkässä mäessä autotiellä, hän tuli sitä alas kädet tuulimyllynä heiluen, kunnes päätyi pöpelikköön. Mun tai kenen vaan tiellä liikkujan olisi pitänyt pysähtyä ja tsekata tilanne, mutta oli hankala/vaarallinen paikka pysähtyä jyrkän kapean mäen takia, ja takana autojono, joten en tiedä miten hepun kävi.

Ihan kunnioitettavan kuuloisia lenkkejä vetelet, jos 20 km matkoja menet. Itse olen ollut ns. sunnuntairullaluistelija, silloin kun vielä luistelin, ja pisimmät matkat varmaan oli vain viitisen km.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 04.02.2018, 10:15:53

Pihalle-luistelu

Was back, yesterday. Luistelin eilen pään sekaisin. Alkoi olla irtonainen olo. Vähän kuin pentuna. Nuo voi ahdistaa. Miksi jotain sen arvoista, silti?

Parhaiten saa itsensä sekaisin, kun tapahtumia on niin paljon, ettei tiedä enää mistään mitään, tai tajuntaa lakkaa olemasta. Tajunnan irtonaisuus tietysti ahdistaa, ja varmaan siinä on riskejä.

Vintin saa toiseen järjestykseen, kun laittaa osallstumisen sekaisin esim niin, että pyöritelee vaikka kolmea palloa, kahdella mailalla, ja luistimilla, ja pyörii sinne sun tänne samalla, ja yrittää seurata, ettei törmäile ylimääräisiin paikallaolijiin, tai liikkuviin kanssalajikkeisiin. Internettiä kantsii ehkä myös räplätä, ja jutella jollekin, kännykällä.

Tässä on varmaan elämän täyttymys, voisi ainakin arvella.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 11.02.2018, 18:24:42

Salibandy-luistelu – edeltämömenetelmänä

Toteutuu kahdella salibandymaillalla. Palloksi kelpaa mikä vain, kunhan on monta, eli yhdestä vähintään kolmeen, samanaikaisesti, ja vaihdellen lukumäärää.

Kun tämä harrastus on Takomo-alueella, ja vaikka alueen nimi olisi Tajutakomo, niin yllättäen sitä tajua saa taottua niin, että laittaa mäsäksi turhakkeet, jolloin taonta on enempi turhan pienentelyä. Kummasti auttaa, ja vaikka vähän huumorilla sanottu, niin tästä on tietoa yleisesti myös.

Kerran oli YLEn sivuilla improvisoinnista, ja todettiin saman koonnan lisänä, miten ihminen voi olla vähimmillä turhakekynnyksillä uuden tai vaihtoehtoisen suhteen, kun "Suoritusedeltämö" pitää sisällään sopivan raskasta ponnistelua.

Kivaa olisi mennä totaalituusannuusaksi, ajoittain. Mitähän siinä tapahtuisi? Jos jotain uutta haluaa oppia oikeasti, ja nauttia oppimisesta, saada hyvä yöuni, jne, niin jonkin verran tulee pakkaa sekoittaa, mielestäni päivittäin, ja siinä auttaa pieni irroittelu, miten sen kukakin tekee. Mahdollisuuksia on jokaiselle.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: Juha - su 25.03.2018, 15:24:36

Hiihtoluistelu

Kolmas hiihtokerta, tänä talvena. Edellinen 15 minuuttia, kun piti tulla pois, ja eka oli kokeilua.

Nyt meni hissun kissun kehoa kuulostellen. Lämpöä +4 astetta, tosin kauluhauvi mukana suun edessä. Alkuun lumi vielä pakkasen jäljeltä kivasti hiihdettävä, vasta loppuvaiheessa höpsömpi. Pulssi nousi sähäkästi, jos yhtään poikkeamaa maksimihitaasta. Lepopulssi flunssan jälkeen +14. Normaalisti 51-52 aika tarkalleen, ja nyt noin 65.

Kivoja mietteitä hiihtämiseen llittyen, eikä liikunta ollut se juttu, vaan ulkoilu aurinkoisessa kevätsäässä. Lyhyt matka pääladulle. Sekin matka, meni kivasti, kun sai laskea mäkeä monoilla. Kirppikseltä kivasti luisuvat monot. Metsäpolulla tosi kätevät, ja kun jyrkkää alamäkeä, niin paljon kätsemmät, kuin jos laittaisi oikeat sukset jalkaan.

Viimeisin huolenaihe tämä:  http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201803232200832804_we.shtml: Pään ja kaulan alueen syövät yleistyneet rajusti - muistuttavat oireiltaan flunssaa

Olo ei kovin normaali. Liikuntaa tehnyt 2 kertaa ennen tätä hiihtoa, ja molemmat miniä.


Korjaus. Syketason on parhaillaan noin 55, eli jotain on mennyt parempaan suuntaan, ehkä.
Otsikko: Vs: Rullaluistelu, jne-luistelu
Kirjoitti: kertsi - la 07.04.2018, 11:47:34
^ Kannattaa antaa kehon toipua flunssasta ihan rauhassa, ettei tule jälkitauteja. Niitä jälkitauteja on tosi inhottaviakin, pahimmasta päästä sydänlihaksen tulehdus ja munuaistulehdus.

Kevyt kävely tms. voisi olla hyvä aloitus, mutta varsinaiset hikiliikunnat kannattaa jättää pois kokonaan, kunnes on ihan satavarmasti toipunut.